Brussel is de hoofdstad van BelgiŽ

Rue des Bouchers Brussel restaurants BelgieRue des Bouchers Brussel restaurants Belgie

Brussel ligt in het midden van BelgiŽ ten zuiden Antwerpen. Brussel is de grootste stad van BelgiŽ en ook de hoofdstad. Brussel is het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt ook wel gezien als de Europese hoofdstad.

Brussel bestaat uit twee gebieden; de Benedenstad en de Bovenstad. De Benedenstad is historisch gezien het armere deel, dit deel ligt rond de Grote Markt. De Bovenstad is een stijlvol gebied dat rond de groene oase van de stad ligt.

In Brussel kun je kennis maken met de Belgische chocolade, de biertjes, Kuifje en niet te vergeten Manneken Pis.

Vervoer

Met de trein is Brussel snel te bereiken. Ook met de auto is de stad goed te bereiken.

In de stad is een uitstekend bus-, metro- en tramnetwerk.

Geschiedenis

Brussel heeft een lange geschiedenis, de stad is ontstaan rond een romeins legerkamp op een eiland in de Zenne (een rivier in BelgiŽ). Het werd achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien ProvinciŽn, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, BelgiŽ, de Vlaamse en Franse Gemeenschap, de Europese Unie.

Bezienswaardigheden

* De Grote Markt is een plein wat is omgeven met gezellige terrassen en indrukwekkende gebouwen.
* Om wat meer te leren over de geschiedenis van de chocolade moet je in het museum van Cacao en Chocolade zijn. Je kunt hier zelfs mee doen aan een proefsessie!
* Manneken Pis kan natuurlijk niet overgeslagen worden bij de wandeling door Brussel. Manneken Pis is het symbool van onbezorgdheid. Het 58 cm hoge beeldje uit 1619 is in de loop der jaren al een aantal keer verwoest en telkens wordt hij opnieuw uit het brons gegoten. Wat niet veel mensen weten is dat er ook een vrouwelijke versie bestaat; Janneke Pis. Zij bestaat sinds 1985 en hurkt ondeugend over de fontein van de Getrouwheid in een steegje aan de Beenhouwersstraat. Volgens oude gewoonte moet je geld in de fontein werpen om zo een gunst te verkrijgen.
* De Zavel, de antiekwijk van Brussel.
* Het Belgisch stripmuseum, hier vind je de striphelden Kuifje, Robbedoes en de smurfen.
* Het Atomium, een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard keer vergroot. Het Atomium is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo '58, als symbool voor het metaal 'staal' dat sterk in ontwikkeling was. Ook speelde het een belangrijke rol in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig.

Manneken Pis

Het beeldje van Manneken Pis werd in het begin van de 17e eeuw ontworpen en gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy. Het beeldje bevindt zich op slechts enkele tientallen meters van de Grote Markt in Brussel. Dit bronzen beeldje, dat geacht wordt de Brusselse geest uit te beelden, is wereldwijd bekend.

Manneken Pis vind je in Brussel

Museum van Cacao en Chocolade

Belgische chocolade is enorm bekend en erg lekker, iedereen is er gek op. In Brussel vind je het Museum van Cacao en Chocolade. In dit museum kom je echt alles te weten wat je maar wilt weten over het maken van chocolade. In het museum wordt er ook uitgelegd hoe de chocolade door heel Europa wordt verspreidt. Tot slot kun je een demonstratie bijwonen van een meester-chocolatier die pralines gaat maken. Een echt 'must' voor de chocoladeliefhebber.

Museum van Cacao en Chocolade vind je in Brussel
Een foto over Museum van Cacao en Chocolade
Museum van Cacao en Chocolade

Museum van de Belgische Brouwers

Wil je kennis maken met de rijke traditie van het Belgisch bier dan kun je een bezoek brengen aan het Museum van de 'Belgische Brouwers'. Dit museum bevindt zich op de Grote Markt, het centrale plein van Brussel. Je ziet er alle werktuigen, de brouw- en gistkuipen, de kookketel en het materiaal van een brouwerij uit de 18e eeuw. In het café staan oude bierpotten, antiek porselein en alle typische voorwerpen uit een herberg van toen. Na afloop van de rondleiding kun je natuurlijk een heerlijk Belgisch biertje proeven.

Museum van de Belgische Brouwers vind je in Brussel
Een foto over Museum van de Belgische Brouwers
Museum van de Belgische Brouwers

Museum van het Kostuum en Kant

In Brussel vind je bijvoorbeeld het Museum van het Kostuum en Kant. Dit museum is gewijd aan een van de succesvolste exportproducten van Brussel; Belgisch kant. Dat al sinds de 12e eeuw wordt vervaardigd. In het museum vind je oude en hedendaagse kanten, kostuums en borduurwerken.

Museum van het Kostuum en Kant vind je in Brussel

Stadhuis van Brussel

Het Stadhuis in Brussel werd in 1459 voltooid en is het mooiste openbare gebouw van België. Het bevindt zich op de Grote Markt en je kunt er een rondleiding krijgen. Bovenop het gebouw staat een verguld standbeeld van de aartsengel Michaël die een draak velt. Het stadhuis is een voorbeeld van de bouwstijl flamboyante gotiek.

Stadhuis van Brussel vind je in Brussel

Warandepark

Het Warandepark in Brussel is gemaakt om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Het park is eenvoudig aangelegd, maar de paden zijn erg mooi. In het park zijn tevens 60 beelden te bewonderen. Als men goed oplet dan kom je in het park ook symbolen tegen van de vrijmetselarij. In de zomer worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd, zoals concerten en theatervoorstellingen.

Warandepark vind je in Brussel

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden