Brussel, hoofdstad van BelgiŽ

Rue des Bouchers Brussel restaurants BelgieBrussel ligt in het midden van BelgiŽ ten zuiden Antwerpen. Brussel is de grootste stad van BelgiŽ en ook de hoofdstad. Brussel is het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt ook wel gezien als de Europese hoofdstad.

Brussel bestaat uit twee gebieden; de Benedenstad en de Bovenstad. De Benedenstad is historisch gezien het armere deel, dit deel ligt rond de Grote Markt. De Bovenstad is een stijlvol gebied dat rond de groene oase van de stad ligt.

In Brussel kun je kennis maken met de Belgische chocolade, de biertjes, Kuifje en niet te vergeten Manneken Pis.

Vervoer

Met de trein is Brussel snel te bereiken. Ook met de auto is de stad goed te bereiken.

In de stad is een uitstekend bus-, metro- en tramnetwerk.

Geschiedenis

Brussel heeft een lange geschiedenis, de stad is ontstaan rond een romeins legerkamp op een eiland in de Zenne (een rivier in BelgiŽ). Het werd achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien ProvinciŽn, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, BelgiŽ, de Vlaamse en Franse Gemeenschap, de Europese Unie.

Bezienswaardigheden

* De Grote Markt is een plein wat is omgeven met gezellige terrassen en indrukwekkende gebouwen.
* Om wat meer te leren over de geschiedenis van de chocolade moet je in het museum van Cacao en Chocolade zijn. Je kunt hier zelfs mee doen aan een proefsessie!
* Manneken Pis kan natuurlijk niet overgeslagen worden bij de wandeling door Brussel. Manneken Pis is het symbool van onbezorgdheid. Het 58 cm hoge beeldje uit 1619 is in de loop der jaren al een aantal keer verwoest en telkens wordt hij opnieuw uit het brons gegoten. Wat niet veel mensen weten is dat er ook een vrouwelijke versie bestaat; Janneke Pis. Zij bestaat sinds 1985 en hurkt ondeugend over de fontein van de Getrouwheid in een steegje aan de Beenhouwersstraat. Volgens oude gewoonte moet je geld in de fontein werpen om zo een gunst te verkrijgen.
* De Zavel, de antiekwijk van Brussel.
* Het Belgisch stripmuseum, hier vind je de striphelden Kuifje, Robbedoes en de smurfen.
* Het Atomium, een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard keer vergroot. Het Atomium is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo '58, als symbool voor het metaal 'staal' dat sterk in ontwikkeling was. Ook speelde het een belangrijke rol in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig.

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Brussel

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Juli is de maand met de hoogste temperatuur voor Brussel. De temperatuur in juli zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 22 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 22 worden. December is de maand met de laagste temperatuur voor Brussel. De temperatuur in december zal 's nachts minimaal 0 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 4 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Brussel

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 16.43 uren van 05:30:22 tot 21:56:16. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 08:36:47 en 16:38:49. Je hebt dan dus maar 8.03 zon per dag.

Ervaringen

Brussel heeft gemiddeld een 8,3 gekregen in 3 ervaringen. Hieronder vind je de laatste ervaringen.

Schrijf ook een ervaring over Brussel

bezocht Brussel in oktober 2012

Brussel is een mooie stad met veel oude gebouwen en leuke bezienswaardigheden zoals het Stripmuseum en Chocolademuseum. Natuurlijk moet er ook een bezoekje gebracht worden aan Manneken Pis. Maar stel je daar niet teveel van voor, het jochie is maar ongeveer 60 cm. De hotels in het centrum zijn meestal niet van erg goede kwaliteit, ook de 4* niet. Net buiten het centrum zijn deze een stukje beter. Er zijn veel eet- en drankgelegenheden in de stad waar je heerlijke Belgische specialiteiten kunt krijgen zoals wafels, bier en mosselen. Een nadeel vind ik alleen wel dat de lokale bevolking alleen Frans praat terwijl ze volgens mij allemaal Belgisch kunnen. Daardoor lijkt het net of ze je niet willen helpen.

bezocht Brussel in oktober 2012

Brussel is een mooie stad waar genoeg te doen is. We sliepen in het centrum van de stad. Op loopafstand konden we naar De grote markt. Dit is een mooi plein met oude gebouwen. Rondom dit plein is veel te zien en doen; zoals o.a. het chocolade museum, een antiekmarkt, winkels die chocolade verkopen en Manneken Pis. Ook zijn er enkele straten vol met restaurantjes waar je al voor 18 euro een driegangendiner met mosselen kunt krijgen. Bezoek ook een van de vele cafe's waar ze een aardig assortiment aan bieren hebben. Als je een speciaal biertje mee naar huis wilt nemen kun je terecht bij De biertempel. Een winkel met vele verschillende Belgische bieren.

bezocht Brussel in september 2012

Prachtige oude gebouwen, heerlijke restaurants & een mooie grote markt.

Bestemmingen in BelgiŽ