Brussel is de hoofdstad van BelgiŽ

Rue des Bouchers Brussel restaurants BelgieRue des Bouchers Brussel restaurants Belgie

Brussel ligt in het midden van België ten zuiden Antwerpen. Brussel is de grootste stad van België en ook de hoofdstad. Brussel is het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt ook wel gezien als de Europese hoofdstad. Brussel bestaat uit twee gebieden; de Benedenstad en de Bovenstad. De Benedenstad is historisch gezien het armere deel, dit deel ligt rond de Grote Markt. De Bovenstad is een stijlvol gebied dat rond de groene oase van de stad ligt. In Brussel kun je kennis maken met de Belgische chocolade, de biertjes, Kuifje en niet te vergeten Manneken Pis.

Vervoer

Met de trein is Brussel snel te bereiken. Ook met de auto is de stad goed te bereiken. In de stad is een uitstekend bus-, metro- en tramnetwerk.

Geschiedenis

Brussel heeft een lange geschiedenis, de stad is ontstaan rond een romeins legerkamp op een eiland in de Zenne (een rivier in België). Het werd achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België, de Vlaamse en Franse Gemeenschap, de Europese Unie.

Bezienswaardigheden

Atomium

Het Atomium is een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard keer vergroot. Het Atomium is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo '58, als symbool voor het metaal 'staal' dat sterk in ontwikkeling was. Ook speelde het een belangrijke rol in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig.

Atomium vind je in Brussel
Een foto over Atomium
Atomium

Het Belgisch stripmuseum

Het Belgisch stripmuseum bevindt zich al meer dan 25 jaar in het centrum van Brussel. Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kan je er kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Kuifje en de Smurfen nemen je mee naar avonturenland, een wereld waar de creativiteit geen grenzen kent.

Het Belgisch stripmuseum vind je in Brussel
Een foto over Het Belgisch stripmuseum
Het Belgisch stripmuseum

Manneken Pis

Het beeldje van Manneken Pis werd in het begin van de 17e eeuw ontworpen en gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy. Het beeldje bevindt zich op slechts enkele tientallen meters van de Grote Markt in Brussel. Dit bronzen beeldje, dat geacht wordt de Brusselse geest uit te beelden, is wereldwijd bekend. Wat niet veel mensen weten is dat er ook een vrouwelijke versie bestaat; Janneke Pis. Zij bestaat sinds 1985 en hurkt ondeugend over de fontein van de Getrouwheid in een steegje aan de Beenhouwersstraat. Volgens oude gewoonte moet je geld in de fontein werpen om zo een gunst te verkrijgen.

Manneken Pis vind je in Brussel
Een foto over Manneken Pis
Manneken Pis

Museum van Cacao en Chocolade

Belgische chocolade is enorm bekend en erg lekker, iedereen is er gek op. In Brussel vind je het Museum van Cacao en Chocolade. In dit museum kom je echt alles te weten wat je maar wilt weten over het maken van chocolade. In het museum wordt er ook uitgelegd hoe de chocolade door heel Europa wordt verspreidt. Tot slot kun je een demonstratie bijwonen van een meester-chocolatier die pralines gaat maken. Een echt 'must' voor de chocoladeliefhebber.

Museum van Cacao en Chocolade vind je in Brussel
Een foto over Museum van Cacao en Chocolade
Museum van Cacao en Chocolade

Museum van de Belgische Brouwers

Wil je kennis maken met de rijke traditie van het Belgisch bier dan kun je een bezoek brengen aan het Museum van de 'Belgische Brouwers'. Dit museum bevindt zich op de Grote Markt, het centrale plein van Brussel. Je ziet er alle werktuigen, de brouw- en gistkuipen, de kookketel en het materiaal van een brouwerij uit de 18e eeuw. In het café staan oude bierpotten, antiek porselein en alle typische voorwerpen uit een herberg van toen. Na afloop van de rondleiding kun je natuurlijk een heerlijk Belgisch biertje proeven.

Museum van de Belgische Brouwers vind je in Brussel
Een foto over Museum van de Belgische Brouwers
Museum van de Belgische Brouwers

Museum van het Kostuum en Kant

In Brussel vind je bijvoorbeeld het Museum van het Kostuum en Kant. Dit museum is gewijd aan een van de succesvolste exportproducten van Brussel; Belgisch kant. Dat al sinds de 12e eeuw wordt vervaardigd. In het museum vind je oude en hedendaagse kanten, kostuums en borduurwerken.

Museum van het Kostuum en Kant vind je in Brussel

Stadhuis van Brussel

Het Stadhuis in Brussel werd in 1459 voltooid en is het mooiste openbare gebouw van België. Het bevindt zich op de Grote Markt en je kunt er een rondleiding krijgen. Bovenop het gebouw staat een verguld standbeeld van de aartsengel Michaël die een draak velt. Het stadhuis is een voorbeeld van de bouwstijl flamboyante gotiek.

Stadhuis van Brussel vind je in Brussel
Een foto over Stadhuis van Brussel
Stadhuis van Brussel

Warandepark

Het Warandepark in Brussel is gemaakt om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Het park is eenvoudig aangelegd, maar de paden zijn erg mooi. In het park zijn tevens 60 beelden te bewonderen. Als men goed oplet dan kom je in het park ook symbolen tegen van de vrijmetselarij. In de zomer worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd, zoals concerten en theatervoorstellingen.

Warandepark vind je in Brussel
Een foto over Warandepark
Warandepark

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Brussel

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Juli is de maand met de hoogste temperatuur voor Brussel. De temperatuur in juli zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 22 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 22 worden. December is de maand met de laagste temperatuur voor Brussel. De temperatuur in december zal 's nachts minimaal 0 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 4 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Brussel

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 16.43 uren van 05:30:21.5000 tot 21:56:15.5000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 08:36:47.4193 en 16:38:48.8709. Je hebt dan dus maar 8.03 zon per dag.

Ervaringen

Brussel heeft gemiddeld een 8,0 uit 10, gekregen in 8 ervaringen.

Schrijf ook een ervaring over Brussel

bezocht Brussel in december 2014

Taal Nederlands!! Alle bezienswaardigheden op loop afstand. Cultuur,eten en drinken volop aanwezig tegen redelijke (lager dan in Nederland) prijzen.

bezocht Brussel in december 2014

Een in aanbouw liggend centrum, alleen de grote markt was enigszins in kerstsfeer voor de rest was er te kort tijd van 11 tot 14.30 uur om dat te zien wat Brussel te bieden heeft, maar ook daar zal je een rondleiding met een gids moeten doen om geen authentieke gebouwen, kerken,paleizen, tuinen en pleinen te missen of over het hoofd te zien.

bezocht Brussel in november 2014

Prachtige stad om te bekijken is Brussel.

bezocht Brussel in oktober 2011

Uit Brussel heb ik alleen positieve ervaringen ,..Brussel is hart van Europa

bezocht Brussel in mei 2014

Brussel is een mooie stad we hebben veel gezien de parlementsgebouwen etc.

bezocht Brussel in oktober 2012

Brussel is een mooie stad met veel oude gebouwen en leuke bezienswaardigheden zoals het Stripmuseum en Chocolademuseum. Natuurlijk moet er ook een bezoekje gebracht worden aan Manneken Pis. Maar stel je daar niet teveel van voor, het jochie is maar ongeveer 60 cm. De hotels in het centrum zijn meestal niet van erg goede kwaliteit, ook de 4* niet. Net buiten het centrum zijn deze een stukje beter. Er zijn veel eet- en drankgelegenheden in de stad waar je heerlijke Belgische specialiteiten kunt krijgen zoals wafels, bier en mosselen. Een nadeel vind ik alleen wel dat de lokale bevolking alleen Frans praat terwijl ze volgens mij allemaal Belgisch kunnen. Daardoor lijkt het net of ze je niet willen helpen.

bezocht Brussel in oktober 2012

Brussel is een mooie stad waar genoeg te doen is. We sliepen in het centrum van de stad. Op loopafstand konden we naar De grote markt. Dit is een mooi plein met oude gebouwen. Rondom dit plein is veel te zien en doen; zoals o.a. het chocolade museum, een antiekmarkt, winkels die chocolade verkopen en Manneken Pis. Ook zijn er enkele straten vol met restaurantjes waar je al voor 18 euro een driegangendiner met mosselen kunt krijgen. Bezoek ook een van de vele cafe's waar ze een aardig assortiment aan bieren hebben. Als je een speciaal biertje mee naar huis wilt nemen kun je terecht bij De biertempel. Een winkel met vele verschillende Belgische bieren.

bezocht Brussel in september 2012

Prachtige oude gebouwen, heerlijke restaurants & een mooie grote markt.

Bestemmingen in BelgiŽ