Aachen

Marktplein AkenMarktplein Aken

Aachen (Aken) ligt aan de grens met België en Nederland en is de meest westelijk gelegen stad van Duitsland. De Nederlandse naam voor de stad is Aken.

Aachen is een stad met een lange geschiedenis. Het is een industrieel centrum in een steenkoolgebied en een belangrijk spoorwegknooppunt met aansluiting op de hogesnelheidslijn (Thalys).

Aachen beschikt over 5 hogescholen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Fachhochschule, Katholische Fachhochschule, Musikhochschule en de Hochschule für Kirchenmusik). In totaal studeren er zo`n 40.000 studenten aan deze hogescholen.

Aachen heeft het eerste grensoverschrijdende industrieterrein, AVANTIS geheten, dat tezamen met de stad Heerlen werd opgezet.

De belangrijkste jaarlijkse evenementen zijn o.a.: de uitreiking van de internationale Karel de Grote prijs, de uitreiking van de carnavalsorde 'wider den tierischen Ernst' (tegen de dodelijke ernst), de uitreiking van de Aachense prijs voor de Vrede, de uitreiking van de Innovatieprijs van Aachen, alsmede de Prijs voor Wetenschapsjournalistiek van de RWTH-Aachen, het Internationale Ruitertoernooi CHIO in de Soers en de Aachense Cultuurzomer.

Ten zuiden van de stad begint de Eifel.

Vervoer

Het vliegveld van Aachen, Maastricht Aachen Airport, ligt op Nederlands grondgebied, zo'n 30 km van de stad, nabij het Limburgse Beek.

De Thalys stopt ook in deze stad.

Aachen is en echt verkeersknoopunt waar veel snelwegen samen komen.

Geschiedenis

Aachen was een echte industriestad, waar o.a. spoorstaven, spelden, naalden, knopen, tabak, wol- en zijdeproducten geproduceerd werden. Nadat de stad ernstig beschadigd was geraakt in de Tweede Wereldoorlog, was het de eerste Duitse stad die door de geallieerden bevrijd werd van het nationaal-socialisme. Het was ook de eerste Duitse stad waar na de oorlog weer een dagblad verscheen.

Bezienswaardigheden

* De Dom van Aachen is nog steeds het meest opmerkelijke gebouw van de stad en maakt deel uit van de palts van Karel de Grote. Het paleis in de palts werd vele malen verbouwd en vormt nu het stadhuis van Aachen.
* De schatkamer van de dom van Aachen geldt als de meest beduidende kerkelijke schatkamer ten noorden van de Alpen.
* De Elisenbrunnen is het symbool van de stad Bad Aachen.
* In het Couven Museum kun je in 20 vertrekken zien hoe de wooncultuur er in de 18e en 19e eeuw uitzag.

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden