Geschreven op 5 april 2011 door

Lubeck Sleewijk-Holstein Hanze Vele Nederlanders maken jaarlijks verre reizen om de mooiste plekjes ter wereld te zien. De reizen gaan naar Thailand, Kenia of de Verenigde Staten. Maar je hoeft niet zo ver te reizen, want de mooiste bezienswaardigheden liggen gewoon in ons buurland Duitsland. Wie aan Duitsland denkt, denkt aan bier en eten, maar Duitsland heeft de toerist nog zoveel meer te bieden. Je zult verstelt staan van de vele mooie bezienswaardigheden die Duitsland heeft, dus twijfel niet langer en ga naar het onderschatte Duitsland!

Lübeck
Er is leven in Duitsland en dan wel in het schitterende plaatsje Lübeck! Deze één na grootste stad van Sleeswijk-Holstein is gelegen in Noord-Duitsland en was vroeger de hoofdstad van de Hanze. De stad beschikt over de grootste Duitse Oost-zeehaven, die ligt aan de Trave. Wanneer je door de binnenstad wandelt zul je verbaast zijn over de indrukwekkende gebouwen die nog geheel intact zijn zoals de vele kerken, koopmanshuizen, nauwe steegjes en vemen. De stad is niet voor niets erkent als Unesco-werelderfgoed! Bezoek een van de mooiste kerken zoals de kerk van de zeelui, de Kathedraal, de Marienkirche, de Petrikirche, de Aegidienkirche en de Jacobikirche. In de buurt van deze kerken vind je de diverse musea zoals het Sankt-Annenmuseum, het Behnhaus en het Günter Grass Haus. Zeker een bezoek waard als je in Lübeck bent.

Lübeck

In de nauwe straten en stegen vind je de, met rode bakstenen gebouwde, gotische, renaissancistische, barokke en classicistische huizen die allen over puntgevels beschikken. Bekende bouwwerken die je gezien moet hebben zijn het Rathaus, de Stadttheater, het Heiligen-Geist Hospital en de Schiffergesellschaft. Het Rathaus wordt zelfs nog gebruikt als stadhuis. Loop langs het conservatorium en geniet van de muziek van Brahms en Mozart, die de stad nog sprookjesachtiger maken. Na een heerlijke wandeling is het mogelijk om een rondvaarttocht door de haven te maken. Vergeet na dit bezoek niet een heerlijk stukje marsepein te kopen, want daar staat deze stad bekend om.

De markt in Bremen
De mooiste markt van Duitsland ligt in de oudste havenstad van Duitsland, Bremen! Vroeger was deze stad een klein vissersdorpje, maar tegenwoordig bezit het de op één na grootste haven van Duitsland. De Marktplatz waarop de markt plaatsvindt staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en wordt omringd door belangrijke gebouwen die dateren uit de 13e eeuw. Bremen werd vroeger ook wel het 'Rome van het Noorden' genoemd, doordat het een van de sterkste leden van de Hanze was. In 1646 werd Bremen een vrije keizerstad. Om het centrum te beschermen is er een negen meter hoog stadsbeeld neergezet genaamd 'de Roland'. Dit beeld draagt het 'Zwaard der gerechtigheid' en een schild dat getooid is met de keizerlijke adelaar. Zolang dit beeld de stad zal beschermen, zal het niet weggehaald worden. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak hebben vele inwoners ervoor gezorgd dat het beeld intact bleef. Dit beeld is zeker een bezoekje waard!

Wanneer je over de markt heen loopt kun je niet om het Rathaus heen, wat gebouwd werd tijdens het Heilige Roomse Rijk in het begin van de 15e eeuw. Het is gebouwd in gotische stijl, maar in de 17e eeuw werd het geheel vernieuwd. Tegenover dit mooie gebouw staat de Schötting, een 16e eeuws gildehuis wat een mengsel is van gotische en renaissancistische architectuur. Vlak bij dit gebouw staat het moderne onderkomen van het Bremer parlement, het Haus der Bürgerschaft. Dit gebouw dateert uit 1966 en bestaat uit glas, beton en staal. Het valt erg op doordat het een hele andere bouwstijl heeft. Loop door de Böttcherstrasse, een typisch middeleeuws steegje, en ontdek de boetiekjes, cafés, musea en galerieën. Dit straatje in 1926 geopend om toeristen te laten zien hoe het er vroeger uit zag.

Markt Bremen

Het Kunstammlungen Böttcherstrasse bestaat uit twee gebouwen: Het Roselius-Haus en het Paula Modersohn-Becker. Het Roselius-Haus is een 16e eeuws koopmanshuis met een verzameling middeleeuwse kunstvoorwerpen en meubilair, terwijl het Paula Modersohn-Becker Museum een museum is met de vooraanstaande Bremer kunstenares. Hier kun je vele schilderijen, tekeningen en grafieken zien die zij gemaakt heeft. Boven in de gebouwen zie je het werk van de beeldhouwer, schilder en architect Bernhard Hoetger. Wandel langs de rivier en door de straatjes van Bremen, bezoek de oude markt en sla zeker de bijzondere gebouwen niet over! Bremen heeft je heel wat te bieden!


De dom van Keulen
'De Hohe Domkirche Sankt Peter und Maria' oftewel de dom, is een van de bekendste symbolen van Duitsland. Wanneer je als toerist in de buurt bent van de dom, aarzel dan niet en plan een bezoek aan deze mooie kerk in Keulen. Je zult verstelt staan van de schitterende bouwwerken die in deze kerk opgenomen zijn. Deze kerk, gebouwd in 1880, is de derde kerk die op precies dezelfde plek gebouwd werd. De vorige 2 kerken zijn namelijk afgebrand en afgebroken. De eerste steen werd gelegd door de aartsbisschop Konrad von Hochstaden in 1248. Het duurde 628 jaar voordat de kerk eindelijk voltooid was. Je kunt zien dat de bouwmeesters zich hielden aan het oorspronkelijke ontwerp voor de kerk, doordat alles in dezelfde stijl is gebouwd. De kathedraal is 144 meter lang, 86 meter breed en de torens hebben een hoogte van 157 meter. Door deze enorme afmetingen is dit de grootste kerk van Duitsland. Het is erg indrukwekkend om alleen al rond te lopen door deze mooie kerk, mede door de mooie bouwwerken.

In de kerk liggen drie koningen opgebaard in een schrijn. Een schrijn is een grote vergulde sarcofaag, die in de 13 eeuw gemaakt is in de vorm van een basiliek met zijbeuken. De gouden en zilveren ornamenten die je ziet omvatten reliëfs met episodes uit het leven van Christus, naast voorstellingen van apostelen en profeten. Zeker de moeite waard om te gaan kijken bij deze schrijn. Tevens is er in de kerk een Gerokruis, het oudste monumentale kruis ten noorden van de Alpen, aanwezig. Dit kruis is maar liefst 1000 jaar oud. De koorstallen en het koorschot dateren uit de 14e eeuw.

De figuren die te bezichtigen zijn, komen van Stephan Löchner af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de kerk een enorme schade opgelopen, maar het prachtige middeleeuwse glas-in-lood en de beeldhouwwerken zijn nog steeds intact. Deze kerk staat niet alleen bekend om zijn grote omvang, maar ook om zijn lange bestaan als pelgrimskerk en als monument voor het aanhoudend geloof van de bouwers. Wil je graag deze kerk bezoeken? Boek dan nu een rondleiding door deze kerk en krijg al het moois te zien dat deze kerk je te bieden heeft.

Dom kathedraal Duitsland

Bauhaus
Na de Eerste Wereldoorlog was het op sociaal en politiek gebied een enorme chaos. Walter Gropius en een groep gelijkgestemde ontwerpers en kunstenaars brachten de Kunstacademie van Weimar samen met de Kunstgewerbeschule van Henry van der Velde. Hier ontstond een geheel nieuwe designschool genaamd het Staatliches Bauhaus. Zij hadden als doel: Een nieuwe stijl van design en architectuur ontwikkelen. Producten die deze school heeft gemaakt zijn aardewerk, meubilair en behang. Het Bauhaus uit 1925 staat er nog steeds en wordt weer gebruik als designschool. In het oorspronkelijke schoolgebouw in Weimar zit nu de Bauhaus Universiteit Weimar en het Bauhaus Museum. Hier kun je nog vele mooie voorbeelden zien van het Bauhaus-meubilair. Deze locaties staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

In Berlijn zijn de Bauhaus-archieven en het gelijknamige museum ondergebracht in een door Walter Gropius ontworpen gebouw. Je kunt hier talloze stukken bekijken die gemaakt zijn door studenten zoals boeken, schilderijen, tekeningen, kant-en-klare producten, architectonische plannen en foto's. Het belangrijkste ontwerp van Bauhaus is de buisstoel van de Nederlandse ontwerper Mart Stam. Het Bauhaus is zeker een bezoekje waard!

Bauhaus musem

Berchtesgaden Nationaal Park
Het enige alpine nationale park van Duitsland is het Berchtesgaden park in Zuidoost-Duitsland in Beieren. Het park wordt begrensd door het Oostenrijkse bondsland Salzburg. De berglandschappen zijn schitterend om te zien door de dichte bossen, steile rotswanden, ruige kliffen, diepe kloven en gletsjers. In de 11e en 12e eeuw vestigden steeds meer dorpelingen zich in de bergen om daar te gaan. Een bekend dorp in de bergen is Berchtesgaden. Het nationale park heeft een oppervlakte van 210 km2 en een hoogte van 2713 meter. Ga ook naar het prachtig gletsjermeer met een oppervlakte van 5,2 km2 wat omringd wordt door de hoogste bergen. Tevens was dit de favoriete plek van de Beierse koninklijke familie.

Een ander hoog gebouw is de Kehlstein die 1835 meter hoog is. Dit adelaarsnest werd gebouwd voor de 50ste verjaardag van Hitler. Op dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over het dal. Dichtbij deze plek lag het Hitlercomplex, wat nu een populair toeristische attractie is geworden. Het stadje Berchtesgaden ligt ten noorden van het nationale park en is bekend om zijn rijke zoutlagen. Dit stadje maakte jarenlang deel uit van Oostenrijk, Frankrijk en Beieren. Per jaar komen er maar liefst 40.000 bezoekers naar de zoutmijnen toe. Een ware attractie die je zeker gezien moet hebben! In 1990 werd dit park uitgeroepen tot biosfeerreservaat van de Unesco. Je kunt er gemzen, reeën, vossen, vale gieren, baardgieren, steenarenden en sneeuwvinken spotten.

Berchtesgaden Nationaal Park

Wat vind jij van dit artikel? (6 stemmen):

Andere interessante artikelen

Bestemmingen in Duitsland