Eten

In heel Irak zijn restaurants en allerlei eethuizen te vinden. Het eten dat er wordt geserveerd is meestal van goede kwaliteit. Er zijn talloze heerlijke Iraakse gerechten te krijgen, want de Irakezen hebben de gewoonte hun gasten te overladen met overvloedige gerechten. De slaatjes ontbreken nooit bij een typisch Iraakse maaltijd. 'Tabbouleh' is bijvoorbeeld een sla van geperste peterselie, uien en gehakte tomaten met citroensap en olijfolie en 'waraq il ainab' bestaat uit gevulde bladeren van de druivelaar. Bovendien heb je ook nog een speciale dipsaus op basis van gemalen kikkererwten met sesamzaad, citroensap en olijfolie, genaamd 'hommus' en 'lebnah' is een dikke yoghurt met olijfolie en munt. Rijst is één van het hoofdbestanddelen in de Iraakse keuken. Als hoofdgerecht wordt vaak 'quzi' aanbevolen. Dit gerecht bestaat uit gekookt (en erna eventueel geroosterd) schapenvlees op een bed van rijst waardoor rozijnen, noten, amandelen, erwten en hardgekookte eieren gemend zijn. Dit zelfde gerecht wordt ook geserveerd met gebraden kip. Bij beide schotels worden verschillende bijgerechten geserveerd. Het bijgerecht 'bamia' is bereid met okra's en kies je voor 'petinjan' als bijgerecht dan krijg je een soort soep met gekookte aubergines, tomaten, knoflook, sesamzaad en olijfolie. Of je kunt kiezen voor een soort soep gemaakt op basis van witte bonen in tomatensaus genaamd 'fassul' als bijgerecht. 'Patcha' is een traditioneel gerecht in Irak dat heerlijk smaakt, maar waar veel westerlingen hun neus voor ophalen. Dit gerecht is een soort soep waarin de kop van een schaap, samen met bepaalde andere ingewanden, gekookt wordt. Het wordt samen met rijst, amandelen en kleine stukken schapenvlees opgediend. 'Dolma' is een andere specialiteit en is een mengelmoes van groene pepers, aubergines, kool, bladeren van de druivelaar en ui gevuld met gemalen vlees, rijst, look en verschillende kruiden. Het Iraaks gerecht 'kebab' heeft in Nederland ook grote bekendheid. Traditioneel bestaat 'kebab' uit fijngemalen vlees met uitjes, peterselie en diverse kruiden aan een vleespen geregen en dat wordt dan geroosterd. Een soort gelijk gerecht is 'tikka', want dat zijn kleine stukjes schapen- of kippenvlees aan een spies die worden geroosterd boven een houtskoolvuur. Om deze gerechten af te maken, worden er vaak geroosterde tomaten bij geserveerd. De Iraakse keuken dient als dessert vaak een grote verscheidenheid aan zoetigheden op, maar daarnaast zijn ook verse vruchten passend bij het bepaalde seizoen verkrijgbaar.

Drinken

Het afsluiten van een typisch Iraakse maaltijd wordt gedaan met warme gesuikerde thee. Deze thee wordt 'istikans' genoemd en wordt geserveerd in kleine glaasjes. De Iraakse bevolking drinkt bovendien gedurende de hele dag hete thee als verfrissing. Vaak wordt ook 'hamudt', een soort thee gemaakt van gedroogde limoenen, als verfrissende drank genuttigd. Het gebruik van alcoholische dranken in Irak is voor een groot deel aan banden gelegd en wat wel is toegestaan is streng gereglementeerd. In openbare gelegenheden mag helemaal geen alcohol geschonken worden. Het is wel toegestaan in gespecialiseerde zaken, waar alle dranken verkrijgbaar zijn, alcoholische drank te kopen en het achter gesloten deuren te nuttigen. Een typisch sterke drank uit Irak is 'arak', een drankje gemaakt van dadels dat op smaak is gebracht met venkel. Vooral in het noorden van het land zijn er diverse kleine ambachtelijke stokerijen waar deze drank gebrouwen wordt en ook wordt hier vaak gin geproduceerd op basis van dadels.

HygiŽne

In Irak is het leidingwater niet erg schoon, dus het wordt afgeraden om tijdens je verblijf in Irak water uit de kraan te drinken. Ook is het verstandig ijsblokjes en water uit fonteintjes te vermijden. Je kunt het beste blikjes of flesjes water kopen, maar let er dan wel goed op dat de dop van het flesje nog verzegeld is.
Wat vind jij van de informatie? (7 stemmen):

Bestemmingen in Irak