De stad ligt in de gelijknamige prefectuur Fès, in de regio Fès-Boulemane. Fès (Fez) was de hoofdstad van Marokko totdat de Fransen kwamen en van Rabat het bestuurscentrum maakten. Het is de oudste van de bekende koningssteden.

In het centrum (medina) vind je veel souks, het paradijs voor ambachtslieden. In de wirwar van straatjes en steegjes lijkt het of je nog in de middeleeuwen leeft. Er mag geen gemotoriseerd verkeer komen, de ezels vervoeren zware spullen. In het hart van de medina vind je leerlooierijen. Hier wordt nog op traditionele manier huiden gelooid en geverfd. Omdat dit een vieze lucht met zich meebrengt zie je veel mensen (vooral toeristen) met een takje mint tegen de neus lopen.

Als je via een van de toegangspoorten de stad binnenkomt valt de kobaltblauwe kleur gelijk op. Deze kleur is kenmerkend voor het aardewerk uit de stad. In het museum Dar Batha vind je een prachtige verzameling keramische producten. Om de speciale blauwe kleur te maken worden verschillende ingrediënten gebruikt in speciale verhoudingen die de kunstenaars nog altijd geheim houden. Fès heeft ook zijn naam gegeven aan een typisch rond en rood hoofddeksel met een kwastje: de fez. Fès produceerde de karmozijnrode kleurstof voor het hoedje.

Geschiedenis

Idris I stichtte de stad in 789 en in 810 werd de bekende Karaouine moskee gebouwd. Fatima al-Fihri gaf opdracht voor deze moskee, die tevens wordt gebruikt als universiteit. Waarschijnlijk is dit een van de oudste universiteiten van de wereld. Fès werd hierdoor een belangrijk studiecentrum. Vanaf 1548 hoorde de stad tot Marokko en werd het de hoofdstad van het Marokkaanse rijk. In 1912 werd Marokko ingelijfd door Frankrijk. De staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk op 2 maart 1956.

Bezienswaardigheden

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Fès

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Januari is de maand met de laagste temperatuur voor Fès. De temperatuur in januari zal 's nachts minimaal 5 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 15 worden. Juli is de maand met de hoogste temperatuur voor Fès. De temperatuur in juli zal 's nachts minimaal 17 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 36 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 17 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 36 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Fès

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 14.39 uren van 05:19:06 tot 19:42:22. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 07:17:57 en 17:13:52. Je hebt dan dus maar 9.93 zon per dag.

Ervaringen

Fès heeft gemiddeld een 9,0 gekregen in 1 ervaring. Hieronder vind je de laatste ervaringen.

Schrijf ook een ervaring over Fès

bezocht Fès in juni 2013

Bezoek de soek van Fes. Je waant je in een sprookje van duizend-en-een-nacht. Ik had het idee dat het mogelijk is om op je 5de in de soek te verdwalen en op je 85ste eindelijk de uitgang bereikt.

Bestemmingen in Marokko