Geschreven op 17 maart 2011 door (laatste update 7 januari 2014)


Ga je op vakantie of voor zaken naar Zwitserland? En wil je graag over de snelweg rijden? Ben er dan alert op dat je een autobaanvignet nodig hebt. Rijd je met aanhanger of caravan, dan wordt er verwacht dat zowel de auto als de caravan/aanhanger een vignet heeft. Verwijder altijd het vignet van het jaar daarvoor. Het is namelijk niet goed te controleren of het juiste vignet bevestigd is op de auto. Het zou vervelende consequenties voor je kunnen hebben.

Tarieven
Het vignet heb je perse nodig in Zwitserland. Het beste is om het vignet al in Nederland te kopen. In Zwitserland nemen ze geen muntgeld aan en je krijgt het wisselgeld terug in Franken. Je maakt hier veel verlies op. In Nederland zijn de vignetten al te koop voor €31,50. Daar komt alleen nog €1,25 administratie kosten bij. Let op wanneer met caravan of aanhangwagen rijd. Je moet dan 2 vignetten kopen. Als je gecontroleerd wordt en je hebt geen vignet op je auto geplakt, dan kan je een boete krijgen van 200 Zwitserse Frank. Daarbovenop komt nog eens dat je ook het vignet aan moet schaffen. Deze tarieven gelden alleen voor vervoersmiddelen onder de 3500 kg. Wanneer je daarboven zit, gelden er hogere tarieven.

Bevestigen vignet
Om te laten zien dat je een geldig vignet hebt aangeschaft, moet je het vignet op een zichtbare plek plakken. Bij een auto moet het vignet aan de linkerzijde worden geplakt. Op de motor plak je het vignet op de tank, kuip of het windscherm. Dit doen ze, zodat ze bij de grenscontrole of elders op de weg makkelijk kunnen zien of jij een vignet hebt aangeschaft. Als iedereen het vignet maar ergens neer plakt, is dit niet te controleren. Voor een aanhangwagen gelden andere regels. Omdat je vanaf daar niet snel kunt zien dat het vignet erop zit, moet je deze binnenin aan de linkerkant van de aanhangwagen plakken. Wanneer je aangehouden word, moet je het vignet laten zien.

Geldigheid
Een vignet is bijvoorbeeld geldig van 1 december 2010 t/m 31 januari 2012. Dit geldt dan voor het jaar 2011. Zo heeft de persoon die het vignet heeft aangeschaft nog wat speling. Een vignet is niet meer geldig als het beschadigd is. Je zult dan een nieuw vignet aan moeten schaffen.

Fraude
Er wordt veel fraude gepleegd met de vignetten. Zo plakken sommige het vignet vast met een plakbad of leggen het los op het dashboard neer. Zo kunnen zij het vignet later weer doorverkopen. Als dit door de douane ontdekt word, krijg je ook een zeer dure boete en betaal je het vignet gewoon weer opnieuw. Het is ook niet mogelijk om het vignet heel van de ruit af te krijgen. Je moet flink schuren om alle resten te verwijderen. Er zit voortaan een speciaal teken in het vignet, waarmee ze kunnen controleren of het vignet al eens gebruikt is.

Ruitschade
Het kan natuurlijk gebeuren dat je ruitschade op loopt. Extra vervelend is dit als je net het vignet bevestigd hebt op het raam. Als eerste zul je dan je verzekeraar moeten bellen of ze dit vergoeden. Wanneer dit niet het geval is, kun je het stuk glas met het vignet inleveren, stuur je de factuur op van de vervangen voorruit en stuur je de verklaring van de verzekeringsmaatschappij op waarom het vignet niet vergoed is. Vanuit Bern krijg je dan een nieuw vignet toegestuurd.

Verkrijgbaar
Het is verstandig om het vignet voordat je naar Zwitserland gaat al te kopen. Het scheelt je niet alleen een hoop geld, maar je hoeft ook niet in de rij te staan bij de grensovergang om een vignet te gaan kopen. Het handigste is om het vignet te kopen bij de ANWB. Meeste mensen gaan toch naar deze winkel als ze op vakantie gaan. Een vignet meenemen is dan wel zo makkelijk.


Wat vind jij van dit artikel? (3 stemmen):

Andere interessante artikelen

Bestemmingen in Zwitserland