Gratis reisvoorstel aanvragen

Een week naar Kusadasi

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: Kusadasi, Turkije
Periode: oktober 2013
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hotel
Organisatie: tui

Foto van deze vakantie

Daar zaten we zomaar; 25ºC in Kusadasi, Turkije! Dit had geen van ons een aantal weken geleden aan zien komen of durven denken. Of ja, durven denken misschien wel. Onze 8-daagse vakantie naar Turkije ontstond namelijk na een stoute gedachte die werd gecreëerd door de vele billboards en advertenties van de verschillende reisorganisaties. “Hoe lekker zou het zijn om even aan de tentamens en deadlines te ontsnappen?!” stelden we. We trokken de stoute schoenen aan en boekten gewoon binnen no time die 8-daagse all-in vakantie naar Kusadasi. Tien dagen later stapten we al het vliegtuig in.

Op onze eerste dag in Kusadasi was door onze reisleiding een leuke rondleiding door de stad georganiseerd voor de nieuwe gasten. Onze persoonlijke reisleidster bracht ons langs allerlei leuke en interessante plekken in het centrum. Ze vertelde ons kort over de geschiedenis en cultuur van de stad. Daarnaast gaf ze ons tips over winkelen en horecagelegenheden; waar moet je zijn, wat het prijspeil is en hoe je weet of iets goed is en dat je geen problemen zult krijgen bij de douane. Van te voren leek de rondleiding ons een beetje onzinnig, want we redden onszelf altijd wel, maar achteraf was het wel leuk. We leerden namelijk gelijk andere mensen kennen. Daarnaast hebben we door de rondleiding een super lekker restaurant ontdekt waar we later nog een keer hebben gegeten. Aan het einde van de rondleiding konden we bij de reisleiding verschillende excursies en activiteiten boeken. Dit hebben wij uiteindelijk niet bij onze reisleiding gedaan, omdat de dagen die zij aanboden qua weer ons minder goed uitkwamen.

Pamukkale

Een van de dagexcursies die we echt graag wilden doen is een bezoek brengen aan Pamukkale. We hadden hier in Nederland al verschillende mooie verhalen over gehoord en ook in Kusadasi hoorden we van verschillende vakantiegangers dat het echt de moeite waard is. Een stel en een gezin die dezelfde week bij ons in het hotel verbleven wilden de excursie ook graag maken. Met zijn zessen zijn we op zoek gegaan naar de beste deal bij een van de vele toeristische bureautjes die je in heel Kusadasi vindt. De ietwat opdringerige man van het kleine bureautje tegenover ons hotel heeft uiteindelijk de eer gehad onze excursie te regelen. Tegen een mooie prijs zaten we twee dagen later in een bus richting het bijzondere Pamukkale

Op naar Pamukkale

Al vroeg in de ochtend zaten we aan ons ontbijt. Samen met de andere zes Nederlanders waren we de enigen in de ontbijtzaal. Met een goed gevulde maag gingen we naar buiten, waar we door de bus opgehaald zouden worden. Zoals de cultuur toelaat, was onze Turkse chauffeur natuurlijk te laat. Geen probleem; het was vakantie, we hadden alle tijd. De busreis naar Pamukkale duurt vrij lang, zo'n 3,5 uur. Voordat we Pamukkale bezochten, maakten we een tussenstop bij een hotel waar we van een uitgebreid lunchbuffet konden genieten. We stopten niet zomaar bij een hotel, het hotel bood namelijk toegang tot een eeuwenoude natuurlijke warmwaterbron met verschillende heerlijke modderbaden in terrassen. We konden in de baden zwemmen en ontspannen zonder hier extra voor te betalen, dat zat bij de prijs in. We moesten alleen een soort badmuts aanschaffen, zodat onze haren het water niet zou vervuilen. Het water en de modder zou een helende werking moeten hebben. Of het nu wel of niet helend heeft gewerkt, we vonden het heerlijk! Na de ontspannen duik en een heerlijke lunch stapten we de bus weer in voor het laatste stukje naar Pamukkale.

Aankomst in Pamukkale

We keken onze ogen uit toen we Pamukkale bereikten. Wat een bijzonder fenomeen zeg, wat een plaatje! De kalkstenen terrassen leken tezamen wel een grote bevroren waterval. De bijzondere witte terrassen van Pamukkale zijn ontstaan door het zeer kalkrijke water dat zijn kalk op het gebergte achter heeft achtergelaten. De terrassen van de helling vormen allerlei kleine poeltjes waarin vroeger, al sinds de Romeinen, heerlijk werd gebaad. Het warme kalkrijke bronwater van de baden zou namelijk goed zijn voor zowel de spieren, zenuwen als de huid. Pamukkale is dus al eeuwen een beroemd en geliefd kuuroord. Vandaag de dag zijn de poeltjes in de kalkterrassen niet meer in gebruik als kuurbaden, omdat het in bescherming is genomen door de UNESCO. Slechts enkele poeltjes aan de bovenkant van de helling zijn voor toeristen te betreden. Hier en daar kun je nog wel lekker zitten, maar het blijft vooral bij pootje baden. Tijdens ons bezoek aan de kalkstenen terrassen baanden wij ons een weg door de verschillende poeltjes. Wil je alsnog baden in het helende water van Pamukkale? Dat kan, maar dan wel tegen betaling in een aangelegd ‘zwempark’. Wij hebben dit niet gedaan, want het kwam ons wat commercieel over. In plaats daarvan zijn wij de oude Griekse stad Hierapolis gaan ontdekken, wat direct naast Pamukkale ligt.

Het water bij Pamukkale
Het water bij Pamukkale


In Hierapolis zijn nog veel eeuwenoude overblijfselen te vinden. De stad werd voornamelijk gesticht als rustoord, als perfecte uitvalsbasis voor het kuuroord van Pamukkale. Een van de best bewaarde resten van de stad is naar mijn het amfitheater. Het is een groot indrukwekkend amfitheater. Zelf ben ik (nog) niet in Griekenland geweest, maar volgens de man met wie ik het amfitheater aanschouwde, deed deze zeker niet onder voor de verschillende amfitheaters die hij al in Griekenland had gezien. Daarnaast zijn er ruïnes van onder andere de stadsmuur en de Tempel van Apollo. Vanaf deze ruïnes heb je weer een prachtig uitzicht over de kalkterrassen van Pamukkale.
Hierapolis
Hierapolis

Efeze

Een andere bezienswaardigheid die wij graag wilden bezoeken was Efeze. Efeze is een grote stad uit de Griekse oudheid. Het behoort zelfs tot de grootste opgravingen uit die tijd. In Nederland werd ons al van verschillende kanten aangeraden om Efeze zeker te bezoeken. We hebben daarom gelijk een dag gepland om deze bijzondere stad te ontdekken. Dit keer hebben we de excursie niet via een bureau geboekt. Dit was veelal duurder dan wanneer je zelf met de Dolmus naar Efeze ging. Daarnaast ben je dan vrij om te gaan en staan waar je wil. De reis per Dolmus van het centrum van Kusadasi naar de bushalte net voor Efeze duurde niet langer dan een half uur. Vanaf de bushalte is het nog 1,5 kilometer tot de oude Griekse stad. Bij de bushalte staan verscheidene taxi’s die je naar Efeze willen brengen. Hiervoor hebben wij niet gekozen. Als gezonde jonge studenten op een budget hebben wij de benenwagen genomen. Al snel bleek dat meer mensen hiervoor hadden gekozen.

Eenmaal aangekomen bij de oude Griekse handels- en havenstad kon het genieten beginnen. Wat een bijzonder aangezicht al die goed bewaarde ruïnes! Je kon merken dat het stadje goed beschermd en onderhouden werd. Tal van de ruïnes waren gerestaureerd, waardoor je echt een goed beeld kreeg hoe men vroeger in de stad leefde. In Efeze staan onder andere een groot amfitheater en een indrukwekkend grote bibliotheek van maar liefst 23 bij 17 meter. De bibliotheek heeft een extra groot karakter gekregen door de trap aan de voorzijde van het gebouw en de imposante deuren die ongeveer 17 bij 11 meter groot zijn. Het amfitheater en de bibliotheek zijn slechts twee van de vele bouwwerken die we er hebben kunnen bezichtigen. Verderop in de stad was zelfs nog een tweede, wat kleiner amfitheater. Dit deed ons inzien hoe groot Efeze is geweest voor die tijd. Wij hebben ons met veel plezier en vooral wijd open ogen een weg gebaand langs en door de verschillende ruïnes, versierde zuilen en herstelde promenades.

Bibliotheek in Efeze
Bibliotheek in Efeze

De rest van de vakantie

Tijdens onze vakantie naar Kusadasi stond vooral rust bovenaan op ons lijstje, gezien we aan de tentamen- en deadlinedrukte wilden ontsnappen. We hebben de andere dagen daarom ook voornamelijk gevuld met het genieten van de zon aan de rand van het zwembad of op het strand onder het genot van een heerlijk drankje. Natuurlijk hebben we Kusadasi ook een aantal keer bezocht. In het stadje tref je namelijk tal van leuke winkeltjes, restaurantjes en cafétjes. Ook de haven van Kusadsi was een bezoekje waard. Met dank aan de reisleiding hebben we ons enorm vermaakt in het stadje.

Heb je interesse in een reis naar Turkije? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Turkije, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen