Gratis reisvoorstel aanvragen

Varen en fietsen van Meetjesland tot West-Brabant

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Brugge (België) , B. Gent , C. Antwerpen , D. Moerdijk (Nederland)
Periode: augustus 2014
Vervoer: Omgebouwd vrachtschip
Accommodatie: Botel

Foto van deze vakantie

Aan de Katelijnevest in Brugge ligt een tot ‘botel’ omgebouwd vrachtschip van Intersail, met op de boeg de naam ‘Christina’. Bij dit drijvend hotel heb ik een varend bed gereserveerd. Het is hartje zomer, vrijdag 1 augustus 2014. De schipper telt zijn schaapjes en de kok serveert een drankje. Vier Vlamingen, veertien Hollanders en twee in België wonende Nederlanders varen in één week van Brugge naar Brabant. Alleen voor een dagelijkse fietstocht gaan we van boord. Wat valt er te beleven aan rivieren, kanalen, havens en kaaien? Ik strip het landschap om de samenhang in de Rijn-Scheldedelta op te sporen en stuit op een verwaterd verleden.

Na de afvaart door het Kanaal van Gent naar Oostende, een tocht door het Meetjesland en een stadswandeling door Gent op zaterdag, zakt de Christina zondagmiddag bij dood tij af naar Dendermonde. De Schelde lijkt met laag water meer op een modderige sloot, dan op een vaargeul. Het vergt stuurmanskunst om daar doorheen te loodsen. Aan de rand van de rivier is het jaagpad in gebruik als fietspad. Ook motoren laten van zich horen. Vale koeien storen zich nergens aan, blijven stoïcijns herkauwen en kijken loom voor zich uit. Wanneer ik rottend wier ruik, denk ik aan de blubber bij de oever van het Hollands Diep, ver voordat de Deltawerken werden voltooid. Op verkenning met onze biologieleraar door de Biesbosch, liep zijn boot in het voorjaar van 1966 vast in een ondiepe geul. Geen nood; allemaal van boord, banjeren door de blub, wachten op wassend water en vervolgens onverstoord verder.

Zondagmiddag 3 augustus 2014 is het vloed en wordt de Schelde steeds breder. Ter hoogte van Sint Amands laveert een veerpont veilig tussen tankers en vrachtschepen. De kerktorens vormen bakens aan de horizon.


tekening Sint Amands, Schelde
tekening Sint Amands, Schelde


We passeren de sluis van het Kattendijkdok in de haven van Antwerpen. Daar wordt de laatste jaren veel gebouwd, met als onbetwist hoogtepunt het Museum aan de Stroom (MAS). De maritieme geschiedenis van Antwerpen wordt er uit de doeken gedaan en het stadspanorama vanaf het dak is adembenemend. Bouwkranen, wolkenkrabbers en containerstapels torenen hoog boven de havenstad. De kaai van de Schelde, de Grote Markt en de Groenplaats maar ook de flats aan de linkeroever zijn van bovenaf te herkennen. Na het diner maak ik een wandeling rond het Willemdok, waar motorjachten en zeilschepen liggen. Twee zeiljachten zijn te laat voor de brug over het verbindingsdok, komen ‘s-avonds langszij en vertrekken vroeg in de ochtend.

Maandag 4 augustus varen we de haven van Antwerpen in om te ‘bunkeren’. De voorraad brandstof moet worden aangevuld. Kleurrijke containerschepen steken scherp af tegen stoffige graansilo’s en blinkende pijpen van raffinaderijen. Daartussen staan havenkranen en beweegbare bruggen.

tekening Antwerpen Willemsdok
tekening Antwerpen Willemsdok


Via het Schelde-Rijnkanaal verlaat de Christina de haven. Bij de Kreekraksluizen gaan alle gasten van boord en neemt de schipper de drukbevaren route van Antwerpen naar Amsterdam. Wij fietsen over de Oesterdam naar het eiland Tholen, buigen af naar West-Brabant en komen uit in Willemstad. Het is zonnig en windstil. De Oesterdam stroomt vol met recreanten, die vanuit de auto vissen, pootjebaden, zwemmen en zonnebaden. Op Tholen is de geur van uien in de buitenlucht bijna net zo indringend als in de keuken. In de verte wijst een serie windmolens op het Volkerak. De weidsheid van de West-Brabantse polders wordt benadrukt door maaidorsers, die langzaam door het veld kruipen. De brug bij Benedensas biedt toegang tot een gastvrij terras aan het Volkerak. Alleen kleine boten kunnen door de sluis richting Steenbergsche Vliet. De Christina ligt op een beschutte plek bij de Volkeraksluizen. Nadat de kok het zwemwater heeft geïnspecteerd, ga ik kopje onder in het Hollands Diep. Bij zonsondergang is het vestingstadje Willemstad een toevluchtsoord voor watersporters.

‘s-Ochtends vaart de Christina vroeg op het Hollands Diep. Het waait stevig, zo sterk dat ik voor een schets van Willemstad uit moet wijken naar de hut. Door de patrijspoort tekent het historische waterfront zich af. Bij Moerdijk vormen twee spoorbruggen samen één geheel. De ijzeren spoorbrug en de betonnen parallelbrug dansen de tango, ook al staat de Fyra stil door internationale perikelen.

tekening haven Antwerpen
tekening haven Antwerpen


Doordat ik ben opgegroeid in Brabant en dagelijks de brug nam, om in Holland naar school te gaan, staan de getijden in geuren en kleuren op het netvlies. Eb en vloed zijn in de Schelde behouden en uit de Biesbosch verbannen. Hoeveel water moet er door de Rijn stromen, voordat de betekenis van het getij wordt erkend? Hoe lang moet de internationale patstelling nog duren, voordat de flitstrein over de brug komt?

tekening patrijspoort Willemstad
tekening patrijspoort Willemstad


Schelde-Rijndelta verwaterd en verstript door J. Meeus (1949)

Heb je interesse in een reis naar België? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar België, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen