Recept: Friese wentelteefjes van suikerbrood

Laatste update: 29 juli 2016 ( Geschreven op 19 februari 2016 door Danique )

Friese wentelteefjes van suikerbrood
Friese wentelteefjes van suikerbrood

Wentelteefjes werden vroeger gegeten wanneer men niet veel te besteden had, zo konden zij van het oude brood wentelteefjes maken. Waar het officieel vandaan komt is niet helemaal bekend, wel wordt het veel in Noord-Amerika (French Toast) en Europa gegeten. Er zijn verschillende vormen en maten van wentelteefjes, maar Betty van Betty's Kitchen deelt met ons haar recept Friese wentelteefjes van suikerbrood. Zij at deze wentelteefjes toen ze voor het eerst Leeuwarden bezocht. In Leeuwarden wordt veelal gekookt met een passie voor streekproducten en Friese tradities. Uiteraard hoort (delicatessen)shoppen in de gezelligste winkelstraat 'de Kleine Kerkstraat' er ook bij! En dan neem je een echt Fries Suikerbrood mee voor thuis!

Ingrediënten (ontbijt voor 2-4 personen):

- 175 ml (plantaardige) melk
- 3 eetlepels suiker
- 2 eieren
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/4 theelepel vanille essence
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
- 6 plakjes Fries suikerbrood (1-2 cm breed)
- roomboter

Voor erbij:
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 theelepel kaneel

Extra:
- Grote ovenschaal
- Koekenpan

Bereidingstijd: 5 tot 10 minuten

Bereidingswijze wentelteefjes:

1. Meng de eieren samen met de melk en suiker los in een ovenschaal. Voeg de kaneel, vanille essence en kruidnagel toe en roer goed door om op te lossen.
2. Leg vervolgens de plakken van het suikerbrood in het eiermengsel en laat 1-2 minuut weken. Halverwege even de suikerbroodjes keren.
3. Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de geweekte suikerbroodjes in de koekenpan en bak de wentelteefjes aan beide kanten bruin gedurende 3-4 minuten. Desnoods doe je het bakken in 2 delen als niet alles in 1 koekenpan past. Laat de wentelteefjes op een bord glijden en dek af met huishoudfolie.
4. Meng ondertussen in het kommetje de suiker en kaneel om kaneelsuiker te maken.
5. Snijd elk wentelteefje diagonaal door en bestrooi lichtjes met de kaneelsuiker.
6. Serveer de Friese wentelteefjes met suikerbrood direct, want warm zijn ze echt het allerlekkerst!

Eet smakelijk!
Groetjes, Betty


Geef als eerste een cijfer voor dit artikel