Noorderlicht deze winter extreem helder

Geschreven op 8 juni 2012 door Vanessa

LAPLAND - Noord-Finland en Fins Lapland staan bekend om het adembenemende natuurverschijnsel 'noorderlicht'. Dit indrukwekkende lichtfenomeen laat, tijdens de wintermaanden, de Arctische lucht schitteren. Deze winter bereikt het schouwspel van 'aurora borealis' haar hoogtepunt.

“Om de elf jaar maakt de zon een actieve periode door, waarin extra veel zonneactiviteit wordt waargenomen. De laatste piek qua zonneactiviteit was in het voorjaar van 2000 en de volgende piek wordt deze winter verwacht. Met de toename van zonneactiviteit, neemt ook de helderheid van het noorderlicht toe. Het zogenaamde ‘aurora maximum’ blijft meestal nog twee jaar erg sterk aanwezig.” zegt geofysicus Jyrki Manninen van het Sodankylä Geophysical Observatory.

Dit unieke lichtverschijnsel ontstaat zodra elektrisch geladen zonnedeeltjes het magnetisch veld van de aarde bereiken. Deze deeltjes bevatten veel energie en zodra dit in botsing komt met de zuurstof- en stikstofatomen van de atmosfeer ontstaan de prachtige kleurwaaiers boven de poolcirkels.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen