De ‘100 watervallen wandeltocht’ in Laos dreigt te verdwijnen

Geschreven op 30 september 2012 door Anique

VIENTIANE - De afgelopen vier jaar heeft het onbekende dorpje Nong Khiaw in het noorden van Laos een stroom van avontuurlijke reizigers langs zien komen, die de 10 kilometer lange tocht langs de watervallen willen ervaren. De wandeltocht zal namelijk waarschijnlijk gaan verdwijnen.

De naam ‘100 watervallen wandeltocht’ zegt eigenlijk niets. Het is namelijk onmogelijk om te zeggen hoeveel watervallen er tuimelen door de dichtbegroeide jungle. De route begint in de buurt van het kleine stadje Nong Khiaw, niet ver van het toeristische centrum van Luang Prabang. De watervallenroute werd in 2009 ontdekt door toeristen, al gebruikte de lokale bevolking deze route al eeuwen als een directe route naar de nederzettingen in de Nam Ou vallei.

In slechts vier jaar heeft de trage stroom backpackers plaats gemaakt voor een grote stroom avontuurlijke reizigers, die staan te popelen om de spectaculaire wandeltocht zelf te ervaren. De wandeltocht kan gelopen worden in combinatie met een eendaagse tour. Een klein deel van de opbrengsten gaat naar de lokale dorpjes om hen te helpen in het voorzien van levensonderhoud en infrastructuur.

Net nu de dorpjes ook beginnen te profiteren van het toerisme, heeft de Laotiaanse regering plannen om een reeks dammen langs de Nam Ou rivier te gaan bouwen. Deze dammen zouden een grote invloed hebben op het gebied. De precieze datum van de bouw is nog niet bekend. Wel is het zeker dat dit zal leiden tot het verplaatsen van de gemeenschappen in de dorpen. Niemand weet ook nog wat het plaatsen van de dammen voor een invloed kan hebben op de watervallen. Als je dit prachtige natuurwonder nog wilt bekijken, is het nu de tijd om te gaan. De wandeltocht zal namelijk zeker beïnvloedt worden door dit project en misschien wel verdwijnen.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen