Lesotho

Mooi uitzicht in Lesotho
Mooi uitzicht in Lesotho

Lesotho ligt in het continent Afrika en wordt geheel omringd door het buurland Zuid-Afrika. Met een oppervlak van 30.355 km2 zou je denken dat een land toch redelijk veel inwoners moet hebben, maar niets is minder waar. Lesotho heeft namelijk maar 2,2 miljoen inwoners. Met 72 mensen op 1 km2 heeft elke inwoner zeeën van ruimte! De hoofdstad van het land is Maseru, wat in het Noordwesten van Lesotho te vinden is. Dit is de grootste stad van Lesotho en herbergt meer dan 250.000 inwoners.

Het land heeft een vrij apart landschap. Lesotho is namelijk de enige onafhankelijke staat ter wereld die geheel boven de 1000 meter ligt. Het laagste punt ligt zelfs op 1400 meter. Het hoogste punt van Lesotho is de Thabana Ntlenyana op 3482 meter. Ongeveer 80% van het land komt niet onder de 1800 meter uit. Door dit prachtige landschap leven er meer dan 279 verschillende soorten vogels in Lesotho, wat erg uniek is voor een land. Ter wereld zijn 3 landen volledig omringd door hun buurland en Lesotho is er daar een van. De laatste jaren hebben archeologen diverse vondsten gedaan. Ze vonden fossielen van Dinosaurussen en van de vroege inwoners, de San.

Lesotho is onderverdeeld in 10 verschillende districten die bestaan uit Berea, Butha-Buthe, Leribe, Mafeteng, Maseru, Mohale's Hoek, Mokhotlong, Qacha's Nek, Quthing en Thaba-Tseka. Deze 10 districten hebben allemaal een eigen hoofdstad wat ook wel camptown genoemd word.

De regering heeft ervoor gekozen om in Lesotho een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie te handhaven. Rond 1980 werd het land geregeerd door een militaire junta, die pro-Zuid-Afrikaans was. De koning heeft de laatste jaren wat meer macht gekregen, maar de echte macht ligt bij de ministerraad en de traditionele Chiefs. De wetgevende macht is in handen van het tweekamerparlement.

Staatshoofd: Koning Letsie III
Regeringsleider: Pakalitha Mosisili
Parlement: Tweekamerparlement Nationale Vergadering en de Senaat
Bestuurlijke indeling: Het land is verdeeld in districten, bestuurd door stamhoofden.

Heb je weinig kennis van Lesotho? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Lesotho
Officiele naam:
Koninkrijk Lesotho
ISO:
LS
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Maseru
Inwoners:
+/- 2200000
Taal:
Sesotho en Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
loti
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
30355 km�

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lesotho

Trektocht op de Drakensbergen

Erg mooi is de trektocht op de Drakensbergen. Ze noemen het ook wel de Sani Pas. Dit is de enige weg die begaanbaar is voor voertuigen, tussen het koninkrijk van Lesotho en de Drakensberg in. Het is een weg tussen spectaculaire rotsen die je naar de top brengt. Als je eenmaal de top hebt bereikt ontdek je een geheel nieuwe wereld. Je waant je in de bergcultuur van de Basotho's, waar mensen nog leven in traditionele hutten.

Maletsunyane watervallen

Maletsunyane watervallen
Maletsunyane watervallen
Kaart met locatie Maletsunyane watervallen

In Molimo Nthuse liggen de Maletsunyane watervallen. Het is de op één na hoogste waterval van heel Zuid-Afrika. Hij is 196 meter hoog en 5 kilometer vanaf het plaatsje Semonkong kun je de waterval bezichtigen. De waterval zelf kun je bereiken te paard of met een 4x4. Er worden ook verschillende pony-trekken georganiseerd. De Maletsunyane Fall is een zeer fotogenieke waterval, vergeet dus je fotocamera niet!

Masitise grotten (Maseru)

Op zo'n 130 kilometer afstand van Maseru liggen de Masitise grotten. Hier zijn verschillende rotsschilderingen te zien in de eeuwenoude gangen. De schilderingen zijn wel zo'n 50.000 jaar oud en stammen nog uit de tijd van de bosjesmannen. De eeuwenoude gangen die ontdekt zijn nemen je echt duizenden jaren mee terug in de tijd. De lokale bevolking, en dan vooral de kinderen, zijn uitstekende gidsen. Zij vragen vaak wel een kleine vergoeding.

Lancer's Gap (Maseru)

Iets noordelijk dan de hoofdstad Maseru ligt de Lancer's Gap. Vanuit hier heb je echt een prachtig uitzicht over Maseru, maar ook over de Caledon-vallei. Lancer's Gap is vernoemd naar de Engelse strijd in 1880. Hierbij werd meer zelfstandigheid verkregen.

Maseru

Er wonen in de hoofdstad Maseru meer dan 200.000 mensen. Het ligt op 1.600 meter boven zeeniveau en in het westen van Lesotho. De hoofdstad ligt aan de Caledon, een rivier die de grens vormt met het land Zuid-Afrika. Het is een levendige en bruisende stad met Europese, Afrikaanse en Aziatische invloeden. Er heerst een rustige en relaxte sfeer en het is bovendien een perfecte plek om vanuit hier uitstapjes te maken naar de rest van het land. Daarnaast kent de stad een groeiende textielindustrie en vindt er ook volop tapijt- en kaarsenindustrie plaats.

Ruïne-stadje Thaba Bosiu

Het ruïne bergstadje Thaba Bosiu is erg mooi om te bezoeken. Je kunt met een pendelbus, die vertrekt vanaf de Hyperma-supermarkt in Maseru, naar het mooie bergstadje rijden. Hier ligt een fort dat stamt uit 1860 die van Koning Moshoeshoe de Grote was. Het is een monumentaal pand, omdat het door de strategische ligging nooit in de handen van een vijand gevallen is. In het dorpje vind je een bezoekerscentrum maar heb je ook een prachtig uitzicht over de Qiloane-piek. Deze stond model voor de beroemde Basotho-hoed.

Winkelen in Lesotho

Als je gaat winkelen in Lesotho, houdt er dan rekening mee dat er in de winkel bijna alleen maar Afrikaanse kleding hangt. Ook zijn er talloze winkeltjes met handwerk, gemaakt door de inheemse bevolking van Lesotho. Ook zijn er winkels met lokale ambachten. Souvenirs kun je kopen bij Bosotho Hat. Dit is een van de populairste winkels in Maseru. In de winkels in Lesotho worden onder andere producten verkocht als tapijten, wollen sjaals, mohair tapijten, aardewerk, kegelvormige hoeden, matten, koperen kunstwerken en reproducties van rotsschilderingen.

Standbeeld van Moshoeshoe de Grote (Maseru)

Het standbeeld van Moshoeshoe de Grote, de allereerste koning van het land, staat net buiten het centrum van Maseru. Hij leefde van 1823 tot 1870 en was een groot leider. Hij was dé stichter van het toenmalige Basutoland en de eerste democratische leider van heel Afrika maar ook ver daarbuiten. Hij heeft zijn vijanden verslagen door zijn diplomatische bewind. Hierbij behoorden ook stammen als de Zulu's. Ook bracht hij omringende dansen samen.

Markt in Lesotho

Markt in Lesotho
Markt in Lesotho

In Lesotho zijn een aantal lokale markten waar ze verschillende producten verkopen. Van lokale lekkernijen tot mooie kunstwerken. Deze producten zijn allemaal met de handgemaakt. Erg leuk om zo'n product als souvenir mee naar huis te nemen.

Sehlabathebe National Park

Sehlabathebe National Park
Sehlabathebe National Park
Kaart met locatie Sehlabathebe National Park

Het Sehlabathebe National Park van Lesotho heeft een ongekende schoonheid. Je kunt er wel moeilijk doorheen wandelen, maar het is zeker een uitdaging voor een hiker die eens wat anders wil. Er is weinig wild te spotten, maar de natuur is prachtig. Je wandelt gemiddeld op een hoogte van 2.400 meter, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen. Als je naar Sehlabathebe wilt komen, zul je er met een 4x4 terreinwagen heen moeten, want anders kom je vast te zitten. Er is veel rust en stilte, dus genieten zul je zeker. Ook zijn er maar weinig mensen, dus je bent echt een van de enige in dit mooie park. Ver weg van de bewoonde wereld!

National Museum Lesotho (Maseru)

National Museum Lesotho
National Museum Lesotho
Kaart met locatie National Museum Lesotho

In het Nationaal Museum kun je veel te weten komen over de geschiedenis van Lesotho. Het museum ligt 40 kilometer van de hoofdstad Maseru af. Het is klein maar wel goed aangelegd en er zijn vele interessante tentoonstellingen te zien. Ze vertellen bijvoorbeeld iets over de etnografie, de geschiedenis en de toekomst van Lesotho. Het geeft je een goed beeld van het land, maar ook van de geschiedenis tijdens het Koninkrijk van Moshoeshoe. Daarnaast zijn er enkele prehistorische fossielen en vondsten gedaan die nu nog in het museum te bekijken zijn. Dit is het enige museum dat zich in Lesotho bevindt.

Vakantiebestemmingen in Lesotho

Artikelen

Eten en drinken

In Lesotho eten ze vooral maismeel met een spinazie-achtige groentenbrei. Dit zorgt voor ontzettend veel energie. De lokale bevolking eet dit 2x per dag. Daarnaast eten ze veel vis die ze zelf uit de rivier halen. In Lesotho zelf zijn heel veel restaurants te vinden, vooral Chinese restaurants. Mocht je het voedsel van de lokale bevolking niet willen proberen, kun je nog altijd naar een lekker restaurant gaan.

Lesotho heeft niet echt een nationaal drankje, maar het bier is goed te drinken.

Vervoer

Je kunt met het vliegtuig in Lesotho komen. Dagelijks vliegen er vliegtuigen vanuit Johannesburg naar Moshoeshoe l bij Maseru. Toch komen de meeste bezoekers met een huurauto vanuit Zuid-Afrika. Dit komt omdat er twee hoofdwegen zijn naar Lesotho toe. Je kunt via Main North 1 of via Main South 1.

Het is mogelijk om je met een taxi te vervoeren in Lesotho. De taxi´s zijn te herkennen aan de gele streep aan de zijkant van de auto. Wel is het verstandig om van tevoren te vragen hoeveel je moet betalen. Het kan zijn dat je anders te veel betaalt aan het einde van de rit. Voor minder geld kun je ook reizen met een minibus taxi. Pas wel op: Je betaalt niet veel, dus je kunt ook weinig plek verwachten. Je plaats is tussen de bagage en vele kinderen in met amper beenruimte. De bussen zijn over het algemeen slecht onderhouden en niet verzekerd. Toch gebeuren er maar weinig ongelukken mee. Vraag hier ook altijd naar de prijs voordat je instapt. Als je liever niet met het openbaar vervoer gaat, dan kun je ook nog reizen met een auto. Het beste kun je de auto huren in Zuid-Afrika, want in Lesotho is het een stuk duurder. Pas hiermee wel op. Het kan zomaar zijn dat de huurauto niet verzekerd is als je ermee door rijd richting Lesotho.

Visum

Bij aankomst op de luchthaven van Lesotho wordt een visum verstrekt voor 14 dagen.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Lesotho ligt lager dan dat in Nederland. De munteenheid is de loti.

Veiligheid

Lesotho is een stuk veiliger dan het buurland Zuid-Afrika. Toch is het niet verstandig om alleen te gaan wandelen door bijvoorbeeld Maseru. Als je met de lokale bevolking staat te praten kan het zomaar zijn dat ze ineens gaan vragen om geld. Ga niet overstag en geef alleen aan geregistreerde goede doelen. Pas ook op met overvallen. Vooral schoudertassen zijn erg geliefd bij de dieven. Laat je tas nooit onbeheerd achter.

Medische informatie

De medische kennis in Lesotho is van een redelijk niveau. Houdt er echter wel rekening mee dat niet alle medicijnen op voorraad zijn.

Er zijn geen speciale inentingen nodig voor Lesotho. Wel zijn er een aantal inentingen die aangeraden worden. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of Travelclinic.

Drink geen kraanwater, dit wordt sterk afgeraden! Als je het water drinkt heb je erg veel kans op infecties en buikloop. Koop altijd kraanwater in de supermarkt, en zorg er voor dat het een gesloten dopsysteem heeft.

Bevolking

Lesotho heeft een oppervlakte van 30.355 km2, wat ongeveer even groot is als België. In het land wonen meer dan 2 miljoen mensen, waaronder vele Afrikanen. Zij behoren tot het Sotho-volk. Zo`n 2/3e van de bevolking woont op het vruchtbare, westelijke laagland en bij rivierdalen. Slechts 22% woont in steden zoals in de hoofdstad Maseru. De inwoners van Lesotho zijn nog steeds erg trouw aan de oude rituelen en gebruiken. Ook zijn ze vaak bijgelovig. Een geboorte, de pubertijd, het huwelijk en de dood is zeer belangrijk voor het volk en het vee is een statussymbool voor het land. Tevens wordt het vee gebruikt als offer. Er wordt veel muziek gespeeld met verschillende instrumenten zoals de herdersfluit Lekolulo, het snaarinstrument thomo en de mondharp seto-tolo. De thomo mag alleen maar bespeeld worden door vrouwen, terwijl de seto-tolo alleen bespeeld mag worden door de mannen. Lesotho heeft een aantal feestdagen die uitbundig gevierd worden; 11 maart – Moshoeshoe Day 1 mei – Dag van de Arbeid 25 mei – Dag van de Helden 4 oktober – Onafhankelijkheidsdag

De taal

Er worden in Lesotho 2 talen gesproken. Dit zijn het Sesotho en het Engels. De inwoners spreken over het algemeen allebei de talen, dus met Engels kun je jezelf goed redden. Sesotho word er gesproken, omdat vele inwoners van het buurland Zuid-Afrika het spreken.

Flora & Fauna

Er is veel moois te vinden in Lesotho. Vooral de vogelliefhebber voelt zich helemaal thuis in dit land. Het land telt maar liefst 279 verschillende soorten vogels die je allemaal kunt spotten. Het beste kun je de vogels gaan spotten bij de Mountain Road. Hier komen de meest zeldzame vogels voor. In de rivier kun je terecht voor forel. Met Pasen kun je in de meeste weides genieten van prachtige witte, roze en paarse veldbloemen die wel een meter hoog kunnen worden. Deze mooie bloemen zijn de Cosmea. Daarnaast kun je er prachtige bergflora vinden. Kortom, genoeg moois te zien in Lesotho!

Geschiedenis

In de 19e eeuw wilde de Zulu-Koning Shaka dat zijn rijk steeds groter werd en daarom ging hij het gebied van de Basotho-stamen bedreigen. In 1820 verweerde de Basotho zich onder leiding van Koning Moshoeshoe l. Mede doordat hij hen beschermden en het vertrouwen won van de stammen, wordt hij nu de stichter van de Basotho-natie genoemd. In 1830 kwamen de Boeren richting de Moshoeshoe, wat erg botsten. De soldaten van de Oranje-Vrijstaat kwamen het gebied binnen en de Moshoeshoe was genoodzaakt steun de zoeken bij de Britten in Kaapstad. In 1843 leidde dit tot een alliantie tussen de Basotho en de Britse Kaapkolonie. In dat zelfde jaar was dat alweer afgelopen. De Oranje-Vrijstaat nam steeds meer land in bezit, totdat de Britten het resterende gebied in 1868 onder Britste protectie stelden. Een jaar na zijn dood in 1870 ging Basutoland verloren en werd het bij Kaapkolonie gevoegd. De nieuwe leider was koning Letsie l, maar onder hem kreeg het Basotho-volk geen vertegenwoordiging in het parlement van Kaapkolonie. Dit leidde tot flinke opstanden tegen de Britten. Tussen 1879 en 1883 namen de Britten alle vuurwapens in beslag en stelden ze Basutoland in 1882 rechtstreeks onder Brits bestuur, in 1884 als kroonkolonie. Deze periode wordt ook wel de Gun War genoemd. De koning en de stamhoofden probeerden nog macht uit de voeren, maar dat had maar weinig zin. In 1910, toen het land onafhankelijk werd van de Zuid-Afrikaanse Unie, wees Basutoland de opname in de unie af. Swaziland en Botswana volgden. In 1960, het kroningsjaar van Moshoeshoe ll, werden de eerste vrije verkiezingen gehouden waarbij iedereen mocht stemmen. De BNP won de verkiezingen in 1965. Het jaar daarop werd Basutoland onafhankelijk en werd het Lesotho genoemd.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen