Ontdek Mexico met Mexico online

Rik van Mexico online, Riksja Travel
Rik van Mexico online, Riksja Travel

Hoe heet je? Hoe lang werk je al bij Riksja? Hoe vaak ben je in Mexico geweest?

Ik ben Rik en werk inmiddels al weer 3,5 jaar bij Riksja Travel. In de afgelopen 6 jaar ben ik 4 keer in Mexico en buurlanden Guatemala en Belize geweest. De eeuwenoude cultuur, het eten (en tequila), de relaxte sfeer samen met de witte stranden en palmbomen laten me iedere keer weer teruggaan.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Mexico? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Wat is het meest bijzondere wat je hebt gedaan in Mexico?

De meest unieke ervaring was voor mij het snorkelen met walvishaaien. Midden op zee spring je in het water en dan zie je ineens een gigantisch beest op je afkomen. De ogen zitten aan de zijkant, zwem je ervoor dan zien ze je niet, zo werd me verteld. Ook al zijn ze vegetarisch, die grote mond is toch imposant. Heel sereen zwemt de walvishaai door het water, maar het kost je flink wat moeite om al flipperend het beest bij te houden. Het handigste is dit te doen vanaf Isla Holbox tijdens onze “Hangmat op blote voeten eiland” bouwsteen, maar vanuit Playa del Carmen of Tulum kan dat ook.

Ook bijzonder vond ik het snorkelen met schilpadden. Vanaf Tulum is het een kwartiertje rijden naar Akumal waar je vanaf het strand heel mooi kunt snorkelen. Naast zeeschildpadden zie je roggen, kleurrijke vissen en het mooiste koraal dat ik in Mexico zag.

Wat vind je zelf de leukste bezienswaardigheid van Mexico?

Naast de Maya tempel Chichen Itza, een van de 7 wereldwonderen, ligt het schiereiland vol met interessante ruïnes. Door de verschillende architecturen zijn ze allemaal anders. Zelf vond ik Tikal in Guatemala en Palenque het meest indrukwekkend: op ontdekkingstocht door de jungle zie je niet alleen brulapen en tropische vogels, maar ook eeuwenoude Maya tempels. Sommige mogen beklommen worden, bovenop kijk je dan uit over de tempelstad en het regenwoud.

Wat is de meest interessante stad van Mexico en waarom?

Voor mij persoonlijk is dat Playa del Carmen. Het is wel wat toeristisch en, in verhouding minder karakteristiek dan andere steden in het binnenland, maar de stad heeft wel een levendige sfeer en moderne voorzieningen. Ik zie me er zelf wel wonen. In het binnenland vind ik de typisch Mexicaanse plaatsen Valladolid, met een koloniaal centrum en grote kathedraal, en het geel geverfde centrum van Izamal zeker een bezoek waard. Je vindt hier knusse en kleurrijke straatjes, door de centrale pleintjes heerst er een gemoedelijke en gezellige sfeer.

Wat is typisch Mexicaans?

Ik denk dan gelijk aan het eten en drinken; de vers bereide tortilla’s en tequila. In Valladolid bestelde ik tijdens de lunch tortilla’s. In de hoek van het restaurant zag ik een Mexicaanse zitten die aan de slag ging met maismeel en even later werd een goed gevuld bord met verse tortilla’s geserveerd. Heerlijk!

Ken je een leuke anekdote over het land of de bevolking?

Mij is de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de Mexicanen erg opgevallen. Ik weet nog goed dat we een fiets hadden gehuurd en de ketting eraf viel. Al stuntelend probeerde ik de ketting er weer op te krijgen, toen een passerende Mexicaan uit zichzelf begon te helpen (en binnen drie seconden zat de ketting er weer op). Ik kende de taal toen nog niet en ondanks dat we niet konden communiceren begon hij er maar gewoon mee.

Tot slot, waarom zou iedereen Mexico moeten bezoeken?

Vooral omdat het een land is dat alles heeft; oudheden, vriendelijke mensen, lekker eten, witte stranden en palmbomen. Met de auto leg je soms behoorlijke afstanden af, maar het is nooit saai. Tussendoor lunch je in een leuk stadje, bezoek je tempels of neem je een duik in een ondergrondse cenote. Het land is veelzijdig, je kunt er korte en lange reizen maken. Wil je bijvoorbeeld iets meer van de gebaande paden af, dan is het makkelijk te combineren met buurlanden Guatemala en Belize.

Mexico kun je wat mij betreft het leukst ontdekken per huurauto, je komt dan door de verschillende kleurrijke stadjes en kiest zelf waar en wanneer je stopt. Er is weinig verkeer en de Mexicanen rijden “sociaal”. Wij zijn gewend aan verkeersregels en letten veel op borden. De Mexicanen letten juist op wat de andere bestuurders doen en reageren daarop. Als je wilt afslaan remmen ze voor je en rijden vervolgens om je heen. Rijd je midden op de weg en ze willen eromheen, dan halen ze je van links of rechts in, maar letten altijd op wat jij met je auto gaat doen.

Wat ik ook nog wel wil aanstippen is de veiligheid. Hier krijg ik namelijk veel vragen over. In het kort is het als reiziger heel veilig. Wij zouden er anders ook niet heenreizen. In dit gigantisch grote land liggen de problemen voornamelijk aan de grens met Amerika en in het drugscircuit. Als reiziger kom je hier normaal gesproken niet mee in aanraking. Tenminste, ik maak er dan altijd een grapje over, zolang je zelf niet gaat smokkelen!

Heb je interesse in een reis naar Mexico? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Mexico, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,5

Gerelateerde artikelen