Interview: Maya volgt de liefde naar Panama

Maya is yogalerares in Panama
Maya is yogalerares in Panama

Het stottert, piept, kreunt en begeeft het tenslotte helemaal: de Skypeverbinding tussen Nederland en Panama werkt op vrijdagmiddag niet optimaal. Met een beetje goede wil en (veel!) vertraging op de lijn kunnen we ons gesprek uiteindelijk via de telefoon voortzetten, wat resulteert in een verhaal over yoga, levensmotto's en -vooral- over de liefde.

Maya Pijpker is slechts 23 jaar oud, maar heeft al veel van de wereld gezien. Na Thailand en Nicaragua woont ze tegenwoordig in Panama. Het is niet het drukke stadsleven wat haar zo aantrok in Panama, dan kiest ze liever voor de iets meer afgelegen plaatsen als Cambutal of Santa Catelina. De grootste reden om halsoverkop naar Panama te vertrekken was voor Maya de liefde. Ze is inmiddels verloofd en geniet met volle teugen van het leven als yoga teacher.

Panama
Panama

Heb je weinig kennis van Panama? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Yoga

Al vanaf haar zestiende houdt Maya zich bezig met yoga. Tijdens haar studie international tourism aan de NHTV vertrok ze naar Thailand, waar ze naar eigen zeggen 'helemaal verliefd werd op de sport'. Niet lang hierna kwam ze erachter dat international tourism toch niet echt iets voor haar was. Ook haar eerdere studie aan de Universiteit van Nijmegen had ze al afgebroken: 'Ik merkte gewoon heel erg dat de weg van de universiteit en dergelijke niks voor mij was. Ik had al heel lang de droom om yogalerares te worden.' Voor Maya betekende deze droom dat ze 2,5 jaar geleden naar Nicaragua vertrok voor een intensieve cursus yoga teacher. Dit land was geen toevallige keuze: 'Sinds 2009 kwam ik al in Nicaragua om te surfen, ik had al veel vrienden daar.' Maya ging haar droom dus achterna, liet alles in Nederland achter en ging in Nicaragua wonen.

Yoga
Yoga

Robinson Crusoe

Maya vond meer dan alleen yogalessen in Nicaragua. Ze werd verliefd op een man uit Panama, die door haar beschrijvingen op mij overkomt als de moderne Robinson Crusoe. Hij werkte in die tijd voor Survivor, wat Maya omschrijft als 'de Amerikaanse expeditie Robinson'. Ze ontmoetten elkaar dan ook op de filmset, in de buurt waar Maya op dat moment werkte. Lachend geeft Maya toe dat ze meteen gek op elkaar waren en dat de ene date de andere opvolgde. Op het moment dat ik verwacht dat Maya haar leven dus behoorlijk op de rails had krijgt het verhaal een iets andere wending: 'En toen ging ik terug naar Nederland, want ik had het wel een beetje gehad met Nicaragua en ik was op zoek naar iets meer.' Maya lijkt me iemand die precies doet waar ze zin in heeft, maar op de vraag wat er dan met haar Robinson Crusoe gebeurde antwoordt ze lachend: 'In september had ik een aantal yoga trainingen in Utrecht, en in oktober ben ik naar Panama verhuisd.'

Ik bewonder haar spontaniteit, maar vraag me hardop af of ze over deze beslissing helemaal niet getwijfeld heeft? Het duurt even voor Maya mijn vraag doorkrijgt; de vertraging op de lijn zorgt af en toe voor verwarring. Wanneer ze mijn vraag dan toch begrijpt begint ze te lachen: 'Nee, helemaal niet! Als je het weet, dan weet je het, zeg ik altijd.' Ze hoefde er dus totaal niet over na te denken, het 'gebeurde gewoon'. Maya is letterlijk grenzeloos verliefd, en inmiddels zelfs verloofd met haar Panamese droomman.

Maya met haar droomman
Maya met haar droomman

Casco Viejo

Tot nu toe heeft Maya in Panama vooral Spaanse les gevolgd, heeft ze haar verloofde geholpen met zijn transportbedrijf en heeft ze haar eigen yogastudio opgezet in Casco Viejo. Deze wijk is haar favoriete plek in Panama City, maar als ze de tijd heeft trekt ze het liefst weg uit de stad: naar Cambutal. 'Het is het paradijs. Het is er prachtig, het is ver weg van de stad en in de natuur. Ook kun je er goed surfen en wonen er een aantal vrienden van ons.'

Weg van het massatoerisme

Over het antwoord op de vraag of er nog iets is wat je in Panama beter over kunt slaan moet Maya lang nadenken. Ze kan zo snel niks verzinnen, maar geeft me uiteindelijk toch een goede tip: Als je naar het strand gaat, dan kan ik echt aanraden om naar een strand te gaan waar je niet al die hoge hotels hebt. Die kun je namelijk ook gewoon in Turkije of Spanje vinden, weet je wel. Zoek echt wat meer off the grid. Misschien zit je wat langer in een bus, maar dan krijg je ook echt wat!' Santa Catalina noemt ze als voorbeeld: 'Weg van het massatoerisme vind je hier naast prachtige natuur perfecte golven om op te surfen, snorkelspots en goedkope hostels'.

De mooie natuur van Panama
De mooie natuur van Panama


Doordat KLM een directe vlucht aanbiedt van Amsterdam naar Panama ziet Maya haar familie gelukkig nog regelmatig. Ik kan me voorstellen dat de afstand soms toch lastig is, maar Maya heeft absoluut geen spijt van haar beslissing: 'Follow your dreams, weet je wel. Als het niet lukt, dan lukt het niet, maar proberen kan altijd. Wees niet bang voor wat andere mensen over je denken. Soms moet je gewoon voor iets gaan!' Deze tip lijkt me een mooie afsluiter voor ons gesprek. Het leven van Maya is uitdagend, impulsief en absoluut niet saai. Voor iedereen die twijfelt om zijn of haar bekende omgeving achter te laten en uit de comfortzone te stappen zou ik zeggen: volg Maya's advies en 'give it a chance'.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen