Portugal 4 vakantiedagen minder door schrappen van feestdagen

Geschreven op 15 mei 2012 door Maureen

LISSABON – Werknemers in Portugal hebben vanaf volgend jaar 4 dagen minder vrij. In een poging om het concurrentievermogen van het land te verbeteren is door het parlement ingestemd met een wetsvoorstel om 4 nationale feestdagen te schrappen.

Onder andere 5 oktober en 1 december zullen geen officiële vrije dagen meer zijn in 2013. Deze dagen werden de geboorte van de republiek in 2010 en de Spaanse onafhankelijk in 1540 herdacht en gevierd. Verder wordt op de lijst van vrije dagen ook Sacramentsdag, op de tweede donderdag na Pinksteren en Allerheiligen op 1 november weggelaten. Dit is door het voornamelijk katholieke land besloten in overleg met het Vaticaan.

Tot en met dit jaar hadden de Portugezen 16 nationaal vastgestelde feestdagen. Nederland telt er echter 9, maar omdat er veel feestdagen op een weekenddag vallen zijn dit gemiddeld slechts 5 vrije dagen door feestdagen per jaar.

De bedoeling van deze maatregel is dat het de economische groei gaat stimuleren van het Zuid-Europese land. Vorig jaar moest het land gered worden met een noodfonds van 78 miljard euro en de werkloosheid ligt op 15,3 procent, wat een recordniveau is.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

2,0

Gerelateerde artikelen