Evacuaties om bosbranden Canarische Eilanden

Geschreven op 12 augustus 2012 door Lindsey

LA GOMERA - De Spaanse autoriteiten hebben zaterdag bekendgemaakt dat door aanhoudende bosbranden op een paar Canarische Eilanden de evacuatie van 4700 mensen noodzakelijk was. Inwoners en toeristen op de eilanden Tenerife en La Gomera hebben op last van de politie de plekken moeten verlaten die inmiddels door het vuur bedreigd worden.

Op het toeristische Tenerife zijn afgebroken elektriciteitskabels en versperde wegen het gevolg van het verwoestende natuurgeweld. Al meer dan een week woeden er op het bekende eiland drie flinke brandhaarden.

Ook op het minder bekende eiland La Gomera braken vorige week bosbranden uit en is inmiddels zo'n 3000 hectare bos afgebrand. Daarbij werd een groot deel van het nationaal park Garajonay, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, in de as gelegd, waaronder zeldzame subtropische bossen. Volgens deskundigen zal er zeker een periode van dertig jaar overheen gaan, voordat de bossen zich weer enigszins hersteld hebben. Bovendien vormt het vuur intussen een bedreiging voor een meer dan 11 miljoen jaar oud laurierbos in het park, dat volgens een woordvoerster van het regionaal bestuur van het eiland een ‘onschatbare ecologische waarde’ heeft.

De oorzaak van de bosbranden is een enorme hittegolf waar zowel de Canarische Eilanden als het vasteland van Spanje deze zomer mee te maken hebben.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen