De Belgische kust

Belgische Kust
Belgische Kust

Bij een vakantie naar België denk je waarschijnlijk eerder aan een citytrip naar Brussel of een verblijf in de Ardennen, maar ook de Belgische kust is de moeite waard dankzij de kilometers lange stranden en interessante kuststeden.

Heb je weinig kennis van België? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Algemeen

De Noordzeekust van België is maar 67 kilometer lang. Ter vergelijking: die van Nederland is 353 kilometer lang. De Belgische kust begint in het zuiden bij de grens met Frankrijk, bij het dorp De Panne. Hij loopt vervolgens in noordwestelijke richting naar De Winne waar de kust overgaat in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. De Belgische kust is tegenwoordig zeer verstedelijkt. Langs een groot deel van de kust vind je lange boulevards met rijen van flats. Met 500 hotels en 27.000 bedden heeft het gebied meer dan twee derde van de hotelcapaciteit van Vlaanderen en het is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Vlaanderen en België. Tussen de kustplaatsen in liggen nog enkele duinenrijen en natuurgebieden. Het gebied achter de rijen van duinen en flats staat bekend als De Polders.

Geschiedenis

De Belgische kust heeft er niet altijd zo uitgezien als het nu uitziet. Tijdens de laatste ijstijd stond de zeespiegel meer dan 100 meter lager dan nu. Rond het begin van de jaartelling begon het water te stijgen en begon de huidige kust zijn vorm te krijgen. In de 1e eeuw na Chr. lag de kust ten hoogte van Brugge. In de 4e eeuw brak de zee in het zuiden door tot aan het 20 km landinwaartse Diksmuide. Vanaf de 11e eeuw begon men de woeste zee in te polderen, waardoor binnen enkele eeuwen de huidige kustlijn werd gecreëerd. In de 15e eeuw hielden enkele zware stormen huis in het Belgische kustgebied, waardoor Graaf Jan zonder Vrees besloot om de bestaande dijken aan elkaar te verbinden. De Graaf Jansdijk beschermde Vlaanderen tegen de volgende vloed, maar Oostende was wel genoodzaakt om achter de dijk herbouwd te worden. Vraag gratis een offerte aan

Plaatsen

Dit zijn de belangrijkste plaatsen in het Belgische kustgebied:

Nieuwpoort zal bij velen bekend in de oren klinken vanwege de geschiedenislessen over de Slag bij Nieuwpoort in 1600, maar het is meer dan dat. Op het centrale Marktplein vind je dicht bij elkaar de Belfort toren (een UNESCO Werelderfgoed), het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Net buiten de stad ligt het Koning Albert I-monument, een monument ter herinnering aan alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Oostende is de spil van de Belgische kust. De stad heeft 70.000 inwoners, maar tijdens het hoogseizoen kan dit aantal vertienvoudigen, de meeste van de toeristen zitten dan in de grote flats aan het strand. Daar ligt ook de Koning Boudewijn-promenade, waar je o.a. de Wellingtonrenbaan en de zogenaamde Gaanderijen kunt vinden. Deze statige gebouwen zijn een lust voor het oog. In het centrum vind je ook verschillende imposante gebouwen, waaronder de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, de Engelse Kerk en het Spaans Huisje. Net buiten de stad ligt het 19e-eeuwse Fort Napoleon.

Brugge is met 117.000 inwoners de grootste stad van de Belgische kuststreek. De stad ligt niet direct aan zee, maar de tien kilometer naar het strand zijn snel te overbruggen. Vroeger was het een van de belangrijkste havensteden ter wereld en dat is terug te zien aan de waslijst aan historische en architecturale bezienswaardigheden. Dankzij het grachtennetwerk staat de stad ook wel bekend als het 'Venetië van het Noorden'. Het gehele historische stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst. Op de Grote Markt vind je de hoge Belfort van Brugge. De 122 hoge Onze-Lieve-Vrouwekerk valt ook in het oog. Naast de Markt ligt een kleiner plein genaamd de Burg. Daar vind je onder andere het in neogotische stijl gebouwde stadhuis.

Knokke ligt naast de haven van Brugge, Zeebrugge. Het staat bekend als een exclusieve bestemming met grote villa's, appartementen en een luxe casino. Dankzij de vele kunstgalerijen, restaurants en winkels wordt het ook wel 'Klein Parijs' genoemd.

Natuur

Langs de hele Belgische kust liggen zandstranden. De breedste daarvan zijn aan de Westkust te vinden, het gebied tussen de Franse grens en Westende. De stranden worden onderbroken door de monding van de IJzer en de verzandde Zwin zeearm. Hier komen slikken en kwelders voor. Deze getijdengebieden lopen tijdens (hoge) vloed onder water. Het Zwin is een belangrijke vogelbroedplaats en het eerste Belgisch natuurpark. In het westen zijn de meeste duinen overgebleven en ook tussen Oostende en Blankenberge kom je nog duinenrijen tegen. In het midden van het kustgebied, tussen de Westende en Oostende is bijna de hele kust volgebouwd.

Overnachten aan de Belgische Kust?

Klik dan hier voor de vele mogelijkheden. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen