Industrieel erfgoed Wallonië

Monument Henri de Gorge
Monument Henri de Gorge

In de 19e eeuw en vroege 20e eeuw was het kleine België een van de grootste industriële producenten ter wereld. Dit was te danken aan de kolen en het ijzererts dat in de grond van Wallonië zat. Deze grondstoffen waren de drijfkracht achter de eerste industriële revolutie in continentaal Europa. Bij een vakantie naar Wallonië kun je niet om dit prachtige industrieel erfgoed heen!

Heb je weinig kennis van België? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De waterwerken van Henegouwen

Als je het Centrumkanaal in de Waalse streek Henegouwen volgt kom je langs enkele prachtige oude én nieuwe scheepsliften. Deze liften worden gebruikt om schepen de hoogteverschillen in het landschap te laten overbruggen. Op het historische Centrumkanaal vind je vier historische liften uit de periode 1888-1917. Deze zijn benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Op het nieuwe kanaal vind je de imposante scheepslift van Strépy-Thieu uit 2002. Deze hijst schepen 73 meter omhoog en omlaag.

Scheepslift Henegouwen
Scheepslift Henegouwen

Bois du Cazier, Marcinelle

Evenals de volgende drie mijnen is ook Bois du Cazier een UNESCO Werelderfgoed. In 1958 was het de plaats van een grote mijncatastrofe, waarbij 268 mensen om het leven kwamen. Het kenmerkende mijncomplex staat middenin een grote bos. Het bijbehorende museumcomplex heeft drie afdelingen, die gewijd zijn aan: de mijnramp van '58, glasmakerij en de Industriële Revolutie. Vraag gratis een offerte aan

Blegny-Mijn, Trembleur

In deze mijn in de buurt van Luik kun je zelf een indruk krijgen van het leven in de mijnen. Met een gids ga je via de originele mijnschacht naar beneden en leer je in mijngalerijen op 30 en 60 meter diepte alles over hoe het er vroeger aan toeging in de mijn.

Bois-Du-Luc, La Louvière

Rondom de oude Waalse steenkolenmijn Saint-Emmanuel, ligt het mijndorp Bois-du-Luc. Dit dorp werd gebouwd om de mijnwerkers te huisvesten en was een samenleving op zichzelf. De hoge muren schermden de arbeiders af van de buitenwereld en de eigenaren hadden verregaande controle over het doen en laten van hun werknemers. In Bois-du-Luc kun je een idee krijgen van hoe een typische werkdag van een mijnwerker er uit zag. Je bezoekt o.a. het kantoor van de directeur, de werkplaatsen en een typisch arbeidershuisje uit het begin van de 20e eeuw.

Bois-du-Luc
Bois-du-Luc

Grand-Hornu, Hornu

Dit mijnbouwcomplex is een vroeg voorbeeld van functionele stedenplanning en stamt uit het begin van de 19e eeuw. De complex werd ontworpen door de Franse architect Henri de Gorge in een neoklassieke stijl. Naast arbeiderswoningen en administratieve gebouwen liet De Gorge ook een “kasteel” voor zichzelf bouwen.

Brouwerij Du Bocq, Purnode

Bij een bezoek aan België mag het bier niet vergeten worden! Brouwerij Du Bocq werd in 1858 opgericht als familiebedrijf en heeft haar traditionele brouwmethodes niet uit het oog verloren. Naast een lekkere proeverij kun je tijdens de rondleiding ook de brouwerij, een goed voorbeeld van de overgang van ambacht naar industrie, bewonderen.

Atomium, Brussel

Dit kenmerkende kunstwerk/gebouw werd tijdens de Expo 58 gebouwd en kan gezien worden als een symbool van de laatste fase van de Belgische industrie die in de jaren '60 en '70 ten onder zou gaan. Het 102 m hoge bouwwerk is een verbeelding van een vergroot ijzer kristal en is gemaakt van aluminium. In de bollen zijn verschillende tentoonstellingen gehuisvest. De bovenste bol heeft een panoramisch restaurant met een prachtig uitzicht over Brussel.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen