Chinese tradities

Chinees vuurwerk in Hongkong
Chinees vuurwerk in Hongkong

Hoewel de Chinese cultuur steeds moderner wordt, verschilt de Chinese cultuur nog steeds veel van onze eigen cultuur. De Chinese cultuur heeft enkele mooie feesten die wij niet kennen, zoals het Lentefeest of het Geboortefeest. In hun dagelijkse leven kennen de Chinezen echter ook andere tradities dan wij, bijvoorbeeld bij een geboorte of huwelijk.

Heb je weinig kennis van China? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Lentefeest

De belangrijkste feestdag in China is het Lentefeest. Het Lentefeest is de Chinese variant van nieuwjaar. Dit wordt gevierd tussen eind januari en begin februari. Voorbereidingen voor het Lentefeest beginnen echter al maanden van tevoren. Alle huizen worden geheel schoongemaakt, krijgen nieuwe meubels en er worden versieringen opgehangen in huis. Eventuele schulden worden terugbetaald, de voorraadkasten worden goed gevuld en men koopt nieuwe kleren. Op Oudejaarsavond komen de familieleden samen om te eten.

Tijdens het Lentefeest zijn er veel draken- en leeuwendansen te zien. Vuurwerk wordt aangestoken om de kwade geesten te verjagen. Aan het einde van de Chinese nieuwjaarsperiode vindt op de 15e dag van het nieuwe jaar het lantaarnfestival plaats. Op deze dag worden rondom alle huizen veel Chinese lantaarns opgehangen.

Chinese lantaarns bij een Chinese tempel
Chinese lantaarns bij een Chinese tempel

Verjaardagen vieren (Geboortefeest)

In China worden verjaardagen anders gevierd dan hier in Nederland. Een verjaardag wordt in China aangeduid als het Geboortefeest. Het Geboortefeest is in China een echt familiefeest. De hele familie komt bij elkaar om het Geboortefeest van de shouxingzai/shouxinggong/shouxing (namen voor de jarigen) te vieren. In veel huizen waar er iemand jarig is, is de leus 'Shou Xing' te zien. Shou Xing betekent 'lang leven'. Op het Geboortefeest moet de shouxingzai kippeneieren, shoutaobao (Chinese perzikvormige broodjes met een vulling van lotuszaadpastei) en bami eten. Dit voedsel staat in China symbool voor een lang leven. De cijfers van je leeftijd hebben in China een traditionele betekenis. 

Traditionele perzikbroodjes
Traditionele perzikbroodjes
Vraag gratis een offerte aan

Huwelijken

Iedere kleur heeft in China een symbolische betekenis. De kleur wit wordt geassocieerd met rouwen, de dood en begrafenissen. Om deze reden dragen sommige bruiden geen witte bruidsjurk op hun trouwdag. Rood staat in China symbool voor de kleur van de liefde. Traditionele bruiden dragen dus een rode bruidsjurk. Behalve de jurk van de bruid zijn Chinese huwelijken ook zeer kleurrijk wat betreft versieringen. Ieder gebied in China heeft haar eigen huwelijksrituelen. Twee grote overeenkomsten in de huwelijksrituelen zijn de kleur rood van de jurk en speciale aandacht voor tijd en datum. Voor Chinezen is de datum van de trouwerij symbolisch, deze kiezen zij met grote zorg uit. Daarnaast worden er op veel trouwerijen symbolische cadeaus uitgewisseld en is er een grote bruidstaart. De meeste Chinezen houden ook de xinliangcha, een theeceremonie tijdens de bruiloft. In het filmpje hieronder zijn de xinliangcha van de ceremonie en de xinliangcha zelf te zien.

Geboorte

Traditioneel staan voor, tijdens en na de geboorte het welzijn van de moeder en het kind centraal. Volgens oude tradities mag de Chinese vrouw bijvoorbeeld voor de bevalling geen enge dingen zien, omdat dit het welzijn van het kind zou beïnvloeden. Daarnaast mag de vrouw zich een maand na de geboorte niet wassen, omdat haar poriën dan nog open staan. Na twee weken mag zij wel baden in een kruidenbad. De geboorte van jongetjes wordt in China als belangrijker beschouwd dan de geboorte van meisjes. Mannen kunnen namelijk dezelfde achternaam als hun ouders dragen en erfenissen krijgen. Traditioneel denken Chinezen dat het geslacht van het kind wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de dag van de geboorte of wat de ouders gegeten hebben voor het vrijen.

Overlijden en begrafenis

Als er een geliefde is overleden, wordt er een begrafenis geheel volgens Chinese wijze georganiseerd. Traditioneel hangt men een witte of blauwe lantaarn voor de deur van het huis. Heuvels en bergen worden gebruikt om de overledene te begraven. In de Chinese cultuur is crematie heel gebruikelijk. Overledenen die begraven zijn, worden vaak opgegraven en dan alsnog gecremeerd. De urn wordt meestal in een rouwmuur in een tempel geplaatst. De gang van zaken tijdens een begrafenis wordt verder bepaald door religie of culturele groepering. In China komen boeddhistische en taoïstische begrafenissen het meest voor.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

18 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,4

Gerelateerde artikelen