Wanneer moet je in Duitsland een milieuvignet hebben?

Schadelijke uitlaatgassen
Schadelijke uitlaatgassen

Om de kwaliteit van de lucht te bevorderen hebben de Duitsers milieuzones ingevoerd. Deze speciale zones mogen enkel per auto betreden worden wanneer de auto voorzien is van een milieusticker. Maar enkel een sticker aanschaffen is geen vrijbrief voor elke zone. Kortom, er zitten wat haken en ogen aan de milieustickers. Wij leggen uit hoe het precies zit.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Hoe werkt het?

Op een aantal plaatsen in Duitsland is er een zogenaamde 'Umweltzone', oftewel milieuzone. Deze zones mag je niet zomaar betreden met je auto. Wanneer je de milieuzone betreedt wordt dit duidelijk aangegeven met een bord. Onder het bord staat aangegeven welke milieusticker of 'Umweltplakette' je moet hebben om door te mogen rijden. Er zijn drie verschillende milieustickers in de omloop waarvan er eentje al niet meer van toepassing is. De verschillende Umweltplakette zijn aan hun kleur te herkennen. Ze zijn te vinden in het groen, geel en rood. Groen is het meest milieuvriendelijk en rood het minst. Omdat de steden steeds milieuvriendelijker worden en de luchtkwaliteit verbetert moet worden, is er geen Duitse stad meer waar je nog met een rode sticker in mag. Deze rode sticker is niet meer in gebruik en is dus ook niet meer te koop. Heb jij nog een rode sticker op je auto, dan kun je hem er dus net zo goed af peuteren. De andere stickers hoef je er niet af te halen, eenmaal aangeschaft blijft de sticker onbeperkt geldig zolang deze is gecombineerd met dit kenteken. Een nieuwe auto of nieuw kenteken betekend dus ook een nieuwe sticker.

Gele milieusticker
Gele milieusticker

De aanschaf

Het aanschaffen van een milieusticker is vrij eenvoudig en kan via meerdere kanalen. Je hoeft er niet voor naar Duitsland. Ook zijn de stickers niet duur: de ANWB biedt ze al aan vanaf €13,95 voor leden. De kleur van je sticker is afhankelijk van je auto. Bij het aanvragen van de sticker dien je het kentekenbewijs van je auto mee te nemen. Op dit kentekenbewijs staat immers het gemiddelde verbruik en de uitstoot van je auto vermeld. Op basis hiervan wordt gekeken hoeveel jouw auto het milieu belast en zodoende welke kleur sticker je krijgt. Heb je de sticker binnen? Plak hem aan de binnenkant van je voorruit, rechts onderin. Vraag gratis een offerte aan

Welke auto welke sticker?

Nu de rode sticker niet meer in omloop is wordt het iets makkelijker bepalen welke sticker je auto krijgt. Een groene sticker krijg je wanneer de auto (deels) wordt aangedreven door elektriciteit. Elektrische auto's en (bijna alle) hybrides krijgen dus gegarandeerd een groene sticker. Auto's rijdend op benzine of aardgas (LPG) dienen te voldoen aan de uitlaatgasnormen aangesteld door de Europese Unie. Voldoet jouw benzine of LPG auto aan de euro 2, euro 3 of euro 4 dan ben je groen. In de meeste gevallen spreken we hier over auto's gebouwd na 1993. Rij je diesel, dan dient de auto te voldoen aan de euro 4 of 5 normen. Deze zijn meestal gebouwd na 2006. Indien je een roetfilter hebt gemonteerd op jouw euro 3 diesel (veelal gebouwd tussen 2001 en 2005), dan wordt jouw gele sticker geüpgrade naar een groene. Het roetfilter dient ook op een dieselauto gemonteerd te worden die voldoet aan de euro 2 norm, wil je in aanmerking komen voor een gele sticker. Euro 2 diesels werden veelal tussen 2001 en 2005 gebouwd. In alle gevallen mag de auto bruto niet meer dan 3.500 kilogram wegen.

De Opel Ampera, een hybride auto
De Opel Ampera, een hybride auto

Uitzonderingen

Om het allemaal wat ingewikkelder te maken zijn er enkele uitzonderingen op de regel. Sommige auto's mogen zonder sticker heel Duitsland verkennen. Het gaat hier veelal om commerciële voertuigen als werkverkeer, landbouwverkeer en hulpdiensten. Alle voertuigen met minder dan vier wielen zijn ook vrijgesteld van de milieusticker. Historische voertuigen voorzien van een 'H'-, rood '07' kenteken of Nederlandse blauwe kentekenplaat mogen zonder pardon de milieuzones in. Als laatste uitzondering is er de Europese gehandicaptenparkeerkaart. Personen met een lichamelijke beperking mogen gewoon met de auto het centrum in, zolang de gehandicaptenparkeerkaart maar duidelijk zichtbaar is.

Waar kan ik een milieuzone tegenkomen?

Omdat luchtvervuiling een groot probleem is dienen autofabrikanten non stop hun auto's schoner en zuiniger te maken. De milieuzones zijn ook constant aan het veranderen. Je moet er dus rekening mee houden dat een stad die vorig jaar geen milieuzone had, er nu wel een kan hebben. De gele zones kunnen ook ieder jaar veranderen in groene, om zo de luchtverontreiniging terug te dringen. Houdt de website van Umwelt Bundesambt goed in de gaten voor de meest actuele situaties. Ben je enkel op doorreis en blijf je op de Autobahn? Heb dan geen zorgen. De Umweltzones zijn enkel in de steden van kracht en niet op de snelwegen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen