Bezienswaardigheden Luxor

Hieroglief oude teksten Egypte
Hieroglief oude teksten Egypte

Luxor is een stad in het midden van Egypte en de hoofdstad van het gouvernement Luxor. De stad ligt aan de oostelijke oever van de Nijl en telt ongeveer 490.000 inwoners. Luxor stond eerder bekend als Thebe, de belangrijkste stad van Opper-Egypte. De stad wordt, door de vondsten uit het oude Egypte vaak gezien als 's werelds grootste openluchtmuseum. Je vindt er onder andere tempelcomplexen, tombes, standbeelden en monumenten. Luxor zelf is een redelijk moderne stad. Jaarlijks reizen duizenden toeristen naar de stad om de vondsten te bewonderen. Enkele van deze bezienswaardigheden worden hier besproken.

Monica 'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte gratis reisvoorstel >>

Deir El-Bahri

Deir El-Bahri is een complex aan de westoever van de Nijl, tegenover Luxor. Je vindt er tombes en dodentempels. Het eerste gebouw dat je tegenkomt is de dodentempel van Mentoehotep II van de elfde dynastie. Tijdens de elfde dynastie werden er ook tempels voor Amenhotep I, Hatshepsut en Thoetmosis III gebouwd. Er zijn talrijke schatten gevonden en ongeveer 40 koninklijke mummies, zoals van Thoetmosis I, Ramses I, Ramses II, Seti I en Ramses IX. Ook werden er mummies van priesters gevonden.

Luxortempel

Aan de oostelijke oever van de Nijl ligt de Luxortempel, een groot Oudegyptisch tempelcomplex. De tempel is met een lengte van 242 meter een van de grootste tempels van Egypte. Het gebouw is opgedragen aan Moet, Amon en Chonsoe. Tijdens de Romeinse tijd werd de tempel gebruikt om de keizer te vereren. De Luxortempel is mooi versierd. Op de wanden vind je bijvoorbeeld reliëfs die allerlei rituelen afbeelden. Op een poort is een soort meiboom te zien en in een fries kun je de afbeeldingen van een aantal koningskinderen zien. Ook zie je afbeeldingen van goden, zoals van de god Min en er staan talloze standbeelden. In het bijbehorende museum vind je nog meer objecten die in de tempels gevonden zijn. Vraag gratis een offerte aan

Tempelcomplex van Karnak

In het tempelcomplex van Karnak vind je een mix van veel verschillende tempels, kapellen, poorten en andere gebouwen. Het complex is een groot openluchtmuseum en de grootste, oudste religieuze plaats ter wereld. Het bestaat uit vier delen, waarvan alleen het grootste deel open is voor publiek. Er staan tempels gewijd aan Amun-Re, Moet, Montoe en Amenhotep IV, waarvan alleen de tempel van Amun-Re is geopend. Er zijn ook nog een aantal kleinere tempels, heiligdommen, lanen van godinnen en sfinxen te zien.
Een beroemd aspect van het tempelcomplex van Karnak is de zuilenhal. Dit is een hal van 5.000 m2, bestaande uit 134 massieve zuilen die verdeeld zijn over 16 rijen. 122 van de zuilen zijn 10 meter lang, de andere 12 zijn 21 meter lang met een diameter van drie meter.

Karnak Luxor Egypte
Karnak Luxor Egypte

Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon bestaan uit twee reusachtige standbeelden van farao Amenhotep III. Ongeveer 3400 jaar geleden zijn de beelden gebouwd. Ze zijn 20 meter hoog en stonden oorspronkelijk aan de poort van een tempel die gewijd was aan de farao. Een van de beelden raakte beschadigd, waardoor het beeld bij zonsopgang een fluitend geluid maakte. Er zijn door dit geluid talloze legendes ontstaan. Keizer Septimius Severus liet het beeld repareren zodat het geen geluid meer maakte.

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen is een vallei waar voor een periode van ongeveer 500 jaar tombes zijn gebouwd voor de farao's en machtige edelen die tussen de 16e en 11e eeuw v. Chr. leefden. De vallei staat op de westelijke oever van de Nijl, tegenover Luxor. De tombes van overleden farao's en edelen zijn uit rotsen gehakt, omdat piramides niet meer veilig waren voor grafrovers. Ze zijn pas in 1922 ontdekt. Sinds toen zijn er 63 graven geïdentificeerd waarvan de laatste in 2008. De Vallei der Koningen was de belangrijkste begraafplaats van de grote koninklijke figuren van het Egyptische Nieuwe Rijk. De koninklijke tombes zijn versierd met scenes van de Egyptische mythologie en geeft een goed beeld van de rituelen en gebruiken tijdens die periode. Helaas zijn bijna alle tombes geopend en geplunderd.

Vallei der Koninginnen

De Vallei der Koninginnen is, de naam zegt het al een beetje, de vallei waar de vrouwen van de farao's werden begraven. Ook zijn er mummies van overleden kinderen gevonden. De Vallei der Koninginnen ligt naast de vallei der koningen. Deze necropolis zou 70 tombes bevatten waarvaan de meeste stijlvol en rijkelijk zijn gedecoreerd. Een voorbeeld van zo'n tombe is de tombe van koningin Nefertari van de 19e dynastie, de vrouw van Ramses II. De reliëfs op haar tombe zijn nog intact en geven ook een mooi beeld van de tijd van het Oude Egypte. Ook hier zijn de tombes uit rotsen gehakt.

Mummificatiemuseum

In het mummificatiemuseum leer je meer over de kunst van het mummificeren. De Oude Egyptenaren mummificeerden niet alleen mensen, het werd ook bij allerlei soorten dieren gedaan. Je ziet er bijvoorbeeld mummies van katten, vissen en krokodillen, maar ook van mensen. Tevens krijg je een idee van de materialen en gereedschappen die ze gebruikten. In het museum vind je een hal met artefacten, een collegezaal, een videokamer en een cafetaria. Ook vind je er artefacten gewijd aan goden van het Oude Egypte, urnen, amuletten en Oesjabti's (beeldjes dat overledenen meekregen in het graf).

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in de stad met het rijke verleden. Wil je deze allemaal zien? Dan moet je zeker een reis boeken naar Luxor.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen