De Zijderoute in Kazachstan

Kamelen op de Zijderoute
Kamelen op de Zijderoute

Eeuwenlang was de Zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west. Van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen werd er langs dit netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië handel gedreven tussen het oosten van Azië en China aan de ene kant en het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten aan de andere kant. In de loop der eeuwen hebben er verschillende routes bestaan, die verschillende landen doorkruisten. In dit artikel gaan we dieper in op de steden van Kazachstan die belangrijk waren in de hoogtijdagen van de noordelijke Zijderoute.

Eeuwenlang trokken er karavanen door de eindeloze steppe van Kazachstan. De Zijderoute startte in China; vanuit hier werden wapens, zijde, medicijnen, rijst, etc. naar het westen vervoerd. De hoofdroute van de Zijderoute ligt langs de zuidgrenzen van Kazachstan en passeert onder andere de steden Sayram, Yassy, Otrat en Taraz. Deze steden ontstonden doordat er door de karavanen stops werden gemaakt in de steppe, die uiteindelijk uitgroeiden tot steden. In de loop van de tijd groeiden de steden die aan de Zijderoute waren gebouwd, of die eraan gerelateerd waren door handel, het snelst. De grootste van deze steden waren Shymkent, Taraz, Turkestan en Ispidzhab.

De Zijderoute
De Zijderoute

Heb je weinig kennis van Kazachstan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ispidzhab

Ispidzhab werd ook wel 'de stad aan de Witte Rivier' genoemd en staat tevens bekend als Sayram. Karavanen uit verschillende landen stopten hier voor rust en opfrissing. In het centrum van de stad vond je verschillende winkeltjes en ook hadden de handelaren uit Ispidzhab hun eigen handelsstations in Bagdad. De Kudura Minaret in de stad is vijftien meter hoog: vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad met de vele mausolea. Ook kun je de bazaar bezoeken of een wandeling maken in het Aksu Dzabagly gebergte. Midden in de bazaar vind je veel theehuizen (chaikhana's) in Centraal-Aziatische stijl. Ispidzhab achter zich latend vertrokken de karavanen vervolgens oostwaarts naar Taraz, terwijl ze onderweg Sharab, Budukhent, Tamtadzh en Abardadzh aandeden.

Taraz

Taraz is een van de oudste steden van Kazachstan, bekend sinds de 6e eeuw na Christus. In 2001 vierde de stad haar 2000-jarige bestaan. De stad werd bewoond door handelaren met verschillende afkomsten. De stad werd helaas door oorlogen verwoest en pas in de 19e eeuw weer volledig herbouwd. Vandaag de dag is de stad ondanks haar historische verleden erg modern: Taraz is de derde stad in Kazachstan met delen waar je gratis wifi hebt. In de buurt van Taraz zou de stad Djamukat hebben gelegen. De tijd heeft de sporen van deze stad echter volledig uitgewist, maar archeologen proberen nog steeds om de stad uit de schilderingen en verhalen te vinden en de ruïnes uit te graven. Vraag gratis een offerte aan

Turkestan

Turkestan is 1.500 jaar oud. De stad is vooral bekend vanwege de dichter Khoja Ahmed Yasawi, een gerespecteerd man binnen de islamitische wereld. Een van de bekendste monumenten is dan ook zijn mausoleum. Het complex met paleizen en tempels trekt elke dag weer vele toeristen. Het complete centrum van Turkestan staat vol met historische gebouwen, vandaar dat UNESCO deze stad ook op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst.

Mausoleum Ahmed Yasawi
Mausoleum Ahmed Yasawi

Shymkent

Shymkent is een van de dichtstbevolkte steden van Kazachstan. De stad heeft een prachtig cultureel centrum en ook is er een internationaal vliegveld aanwezig. Shymkent ontstond in de 12e eeuw, als gevolg van de Zijderoute. Zo groeide Shymkent als een marktcentrum voor handel tussen nomaden en burgers. De stad is vele keren verwoest: door Genghis Khan, door soldaten en door aanvallen van de nomaden. Ook de naam van de stad is vaak veranderd; pas nadat Kazachstan onafhankelijk werd kreeg de stad in 1993 haar originele naam terug.

Otrar

Otrar is een van de oudste steden in Centraal-Azië. De stad groeide na het ontstaan in de 8e eeuw snel door de locatie aan de Zijderoute. In de 12e eeuw was de stad al uitgegroeid tot een groot handelscentrum, met paleizen en verschillende soorten accommodaties om te overnachten voor de handelaren. Helaas is er niet veel meer van de eens zo drukke stad overgebleven: de locatie van de ruïnes is in de buurt van Turkestan. In plaats van deze ruïnes overheersen echter de woestijndroogte en de hete winden. Hier en daar kun je een ruïne van een middeleeuwse nederzetting spotten en de meest indrukwekkende onder deze resten is die van de Otrar-stad. De lucht op deze plaats hangt vol met geschiedenis. Archeologen zijn nog steeds bezig met graven, in de hoop dat ze op een dag in staat zijn om alle geheimen die verborgen liggen in het zand naar boven te kunnen brengen.

De vergane glorie van Otrar
De vergane glorie van Otrar


De Zijderoute door het zuiden van Kazachstan functioneerde ongeveer tot de 14e eeuw.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen