Cultuur op Madagaskar

lokale bevolking van Madagaskar
lokale bevolking van Madagaskar

De cultuur op Madagaskar is heel bijzonder, het is echt een mengelmoes van Afrikaanse en Aziatische invloeden. In totaal heeft het land zelfs 18 verschillende stammen, hiervan is de Merina-stam het grootst is. Ook gelooft het grootste deel van de bevolking nog steeds in de traditionele en inheemse godsdiensten. Er zijn veel kleine geloven die vooral draaien om het vereren van de doden. Een bijzondere maar mooie cultuur!

Heb je weinig kennis van Madagaskar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Religie

Op Madagaskar gelooft 52% van de mensen in een inheemse godsdienst, is 41% christen en 7% moslim. Vooral in de buitengebieden en in de dorpjes geloven mensen in een inheemse godsdienst, in de stad dringen echter ook steeds meer religies van buitenaf door. Hierdoor heeft 41% van de bevolking zich bekeerd tot het christendom. De inheemse godsdiensten, waarbij de bevolking gelooft in de kracht van de dode (voor)ouders, is vooral afkomstig van de Afro-Aziaten. Dit heeft wel een fascinerende geloofswereld opgeleverd. Het geloven in de kracht van de dode voorouders wordt ook wel de razana genoemd. Dit geloof grijpt nog steeds in op het dagelijks leven van de mensen. Een ongeluk wordt bijvoorbeeld toegeschreven aan de boze, dode voorouders. Ze moeten dan weer gunstig gestemd worden door middel van een offer. De stam de Antaisaka's hebben ook weer hun eigen geloof. Zo bestaat er hier een taboe op tweelingen. Als die toch geboren worden, komt het nog wel eens voor dat ze na de geboorte achter worden gelaten in het bos of zelfs gedood worden. Ook gelooft een deel van de bevolking van Madagaskar in het animisme. Dit is een oergeloof waarbij de mensen geloven dat alle aardse dingen als dieren, bomen en zelfs stenen, een spirituele kracht hebben.

Bevolking

Op Madagaskar wonen zo'n 18 verschillende etnische groepen. De oorspronkelijke bewoners komen voor het grootste deel uit Zuidoost-Azië en lijken daarom veel op Maleisiërs en Polynesiërs. In de loop der eeuwen hebben deze immigranten zich in de hooglanden van het eiland gevestigd. In de laatste eeuwen zijn er vooral aan de kust veel Afrikaanse immigranten komen wonen. Dit zorgt ervoor dat Maleisië een mengsel van Maleisische en Afrikaanse elementen is. Bijna de helft van de bevolking op Madagaskar is echter analfabeet en bijna driekwart leeft onder de armoedegrens. Ondervoeding is hierbij een veelvoorkomend probleem bij bijvoorbeeld kinderen uit dorpen. Gemiddeld krijg een vrouw op Madagaskar zo'n 6,1 kinderen. Hiervan sterft de helft echter voordat het 5 jaar wordt. Mannen worden gemiddeld 55 jaar en vrouwen 58 jaar.
Vraag gratis een offerte aan

Tradities en gebruiken in Madagaskar

- Heel veel inwoners van Madagaskar dragen een rieten mutsje. Ze zijn dan ook overal te koop en in elke maat verkrijgbaar, zelfs voor kleine kinderen en baby's.
- Elk inheems geloof heeft zijn eigen rituelen, dit zijn er te veel om op te noemen. Vraag bij een bezoek aan de lokale bevolking meer over hun geloof en de bijbehorende rituelen.
- De man des huizes krijgt zijn maaltijd altijd als eerst opgeschept, tenzij de gast zeer belangrijk is. Ook eten mannen en vrouwen soms gescheiden, als dit zo is, dan krijgt de oudste als eerst zijn eten.

Famadihana

Het meest beroemde ritueel van Madagaskar is de Famadihana, ook wel herbegrafenis genoemd. Dit festival wordt slechts één keer in de zeven jaar gehouden. Tijdens dit ritueel worden alle doden uit een familiegraf gehaald en wordt er vervolgens gefeest en gedanst. Zo willen ze respect aan de overledenen tonen. Het is voor de bevolking een zeer belangrijke gebeurtenis. De overledenen worden tijdens het ritueel ook voorzien van nieuwe zwachtels en krijgen nieuwe voorwerpen mee. Voor zonsondergang worden de doden herbegraven in de nieuwe tombe. Zeven jaar later gebeurt hetzelfde ritueel weer, een zeer onvergetelijke gebeurtenis om mee te maken!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

40 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen