Lahore

Badshahi Mosque in Lahore, Pakistan
Badshahi Mosque in Lahore, Pakistan

De op één na grootste stad van Pakistan is Lahore, wat ligt in het noordoosten van het land. Lahore telt meer dan 10 miljoen inwoners, die wonen op een oppervlak van 1.772 km2. Lahore is tevens de hoofdstad van de provincie Punjab en is slechts enkele kilometers van India verwijderd. Lange tijd hebben de moslims geheerst over deze stad. De laatste moslim-heerser, Aurangzeb, die regeerde van 1658 tot 1707, heeft een van de meest befaamde monumenten van de stad, de Badshahi Masjid en de Alamgiri Gate bij het Fort Lahore, laten bouwen.

Lahore kende een filmindustrie en werd ook wel Lollywood genoemd (kruising tussen Hollywood en Lahore). De films werden veelal onder invloed van Hollywood films gemaakt, zowel qua verhaal als qua acteerspel, make-up en kostuums. Ze wilden graag hun identiteit bepalen en niet afhankelijk zijn van de Bombay-industrie. Er werden een aantal studio's opgericht zoals United People's on Ravi Road. De filmindustrie maakte wel gebruik van Engelse titels, maar veel van de films werden niet afgemaakt. Dit kwam omdat ze moesten concurreren tegen de filmindustrieën van Bombay en Calcutta. Zij produceerden al geluidsfilms, terwijl Lahore alleen nog maar stomme films kon maken. Dit zijn films waarin geen geluid voorkomt.

Lahore wordt ook wel gezien als het culturele hart van Pakistan, omdat je er veel terug kunt zien van de cultuur van Pakistan zoals de kunst, eetgewoontes, festivals en het maken van films. Daarnaast staat het bekend om zijn verwantschap met dichters en kunstenaars. Meer dan 80% van alle boeken wordt bewaard in Lahore, waardoor deze stad het centrum is van de literaire, educatieve en culturele activiteiten. In de stad vind je tempels, moskeeën en heiligdommen zoals Data Durbar Complex.

Heb je weinig kennis van Pakistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Lahore
Plaatsen in de buurt van Lahore (Pakistan) :
  • Gujranwala (69 km)
  • Faisalabad (119 km)
  • Rawalpindi (258 km)
  • Islamabad (267 km)
  • Multan (313 km)
  • Quetta (713 km)
  • Karachi (1029 km)
  • Ervaringen

    Bezienswaardigheden

    Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lahore

    De Badshahimoskee (Lahore)

    De Badshahimoskee
    De Badshahimoskee
    Kaart met locatie De Badshahimoskee

    De meest bekende moskee van Lahore is de Badshahimoskee. Deze moskee, ook wel de Keizermoskee genoemd, werd gebouwd in 1673 door de Mogolkeizer Aurangzeb. Naast dat het een van de bekendste moskee van Lahore is, is het de op vier na grootste moskee in de wereld en de op een na grootste in Pakistan. Toeristen bezoeken vrijwel altijd de Badshahimoskee, aangezien hij een bijzondere stijl heeft. Omdat het al honderden jaren geleden is dat de bouw voltooid werd, is het belangrijk dat het nu goed onderhouden wordt. De grootste renovaties vonden plaats in 1939 tot 1960.

    De Minar-e-Pakistan (Lahore)

    De Minar-e-Pakistan
    De Minar-e-Pakistan
    Kaart met locatie De Minar-e-Pakistan

    De Minar-e-Pakistan is een groot minaret in het Iqbal Parl in Lahore. De Minar-e-Pakistan is gebouwd als herdenkingsmonument uit de tijd van de Pakistanresolutie. Tijdens de conferentie van de Moslimliga in 1940 werd voor het eerst in het land de wens uitgesproken voor een onafhankelijke moslimstaat. Deze conferentie vond plaats op de plek wat nu de Minar-e-Pakistan staat. Het monument werd ontworpen door een Pakistaanse architect en gebouwd door Abdur Rahman Khan Niazi. Het kostte zo'n 8 jaar om deze toren te bouwen. Helaas is er door de toegenomen luchtvervuiling rondom het monument, aanslag gekomen op het witte marmer. 


    Het Lahore Fort (Lahore)

    Het Lahore Fort
    Het Lahore Fort
    Kaart met locatie Het Lahore Fort

    Het Lahore Fort ligt in het noordwesten van de stad Lahore. Het fort bevindt zich in een ommuurde stad in het Iqbal Park, wat ook bekend staat als het grootste stedelijke park in Pakistan. Hoe het fort is ontstaan is veel onduidelijkheid over. Zo is er niet bekend door wie het is gebouwd en waarom het hier staat. Wel gaan er verschillende theorieën rond dat er eerst een ander fort heeft gestaan. Sinds 1981 staat het Lahore fort ingeschreven als een UNESCO World Heritage Site. 

    Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Pakistan bekijken.

    Vervoer

    Lahore is de toegankelijkste stad van Pakistan, want je kunt er 24 uur per dag reizen met het openbaar vervoer. Je vindt er openbare bussen en meer dan duizenden riksja's en taxi's waar je gebruik van kunt maken. Deze rijden allemaal op aardgas om de luchtvervuiling tegen te gaan. 75% van de bevolking heeft een eigen vervoersmiddel, omdat de wegen erg goed onderhouden worden. In 2004 is er een nieuwe weg aangelegd, de Lahore Ring Road. Deze weg is aangelegd om het verkeer efficiënter en sneller door te laten stromen. Naast het gebruik van eigen vervoer kun je ervoor kiezen om met de bus te gaan reizen. Door de stad lopen diverse routes waar dagelijks meer dan 240 bussen rijden. De bussen zijn veelal voorzien van airco en bieden veel comfort aan de passagiers. De kleine busjes zijn niet comfortabel en hebben geen airco. Reizen met de trein is ook een optie. Lahore ligt in verbinding met diverse steden, dus je verplaatsen is geen probleem. In 2003 werd er een luchthaven gebouwd in Lahore, de Allama Iqbal International Airport, die vernoemd werd naar de dichtersfilosoof van Pakistan. Pakistan International Airlines vertrek dagelijks vanaf dit vliegveld.

    Geschiedenis

    Toen Pakistan gebouwd werd, werd Lahore de hoofdstad van de provincie Punjab. Gelijk daarna braken er rellen uit onder moslims, sikhs en hindoes waarbij veel doden vielen. Historische monumenten zoals Lahore Fort, Badshahi Moskee en andere koloniale gebouwen werden gedeeltelijk verwoest. 20 jaar later brak er opnieuw een slagveld uit. De oorlog van 1965 was een feit. Toen Pakistan onafhankelijk werd, verloor Lahore zijn glorie. Maar in 1980 kreeg Lahore zijn betekenis als economisch en cultureel grootmacht terug. De tweede islamitische topconferentie en de Cricket finale werden er toen gehouden.

    Offerteformulier

    Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

     Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
     9,6 in reviews
     Veel kennis en ervaring
     3.879 klanten gingen u voor

    Uw gegevens

    * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

    Artikelen

    Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Lahore