Top 10 bezienswaardigheden Istanbul

Skyline van Istanbul
Skyline van Istanbul

Istanbul is de laatste jaren steeds meer in trek als culturele stedentrip. Niet echt verwonderlijk, het is een prachtige stad met veel interessante bezienswaardigheden maar ook heerlijke restaurants en hippe uitgaansgelegenheden. Vaak heb je tijdens een stedentrip niet de tijd om alles te bekijken, daarom onze top 10 bezienswaardigheden van Istanbul. Basilica Cistern is onze eigen favoriet, maar ook de kleine Vismarkt bij de Galata-brug en de Blauwe Moskee mogen niet overgeslagen worden als je een bezoek brengt aan de stad.

Patricia '', Patricia - reisexpert Bodrum gratis reisvoorstel >>

Basilica Cistern

Een indrukwekkende ondergrondse ruimte, gevormd door 336 pilaren, dat is Yerebatan Sarayi ofwel Basilica Cistern. Deze ondergrondse cisternen zijn gebouwd in het midden van de 6e eeuw en het complex werd gebruikt als zoetwaterbassin omdat het schiereiland zelf geen drinkwatervoorraden bezat. De 336 pilaren zorgen ervoor dat het dak niet naar beneden komt. Twee van de pilaren rusten op antieke Mendusa-hoofden. Door de prachtige lichten en unieke sfeer is Basilica Cistern al jaren het decor voor filmopnamen en toneelvoorstellingen.

Basilica Cistern
Basilica Cistern

Galata Toren

Als je een prachtig uitzicht wilt over Istanbul dan kun je het beste de Galata Toren (Galata kulesi) beklimmen. De historische toren heeft 9 verdiepingen en is ongeveer 60 meter hoog. Vanaf meerdere punten in Istanbul kun je de toren zien liggen. Bovenin de Galata Toren bevindt zich een restaurant waar je met een kopje Turkse thee kunt genieten van het uitzicht (en van de vele toeristen). De eerste toren op deze plek werd gebouwd in 528 ten tijde van het Byzantijnse Rijk, maar tijdens de Kruistochten werd het compleet verwoest. In 1348 is de Galata Toren herbouwd en vormde de toren het hart van de wijk Galata.

Galata Toren
Galata Toren
Vraag gratis een offerte aan

Topkapi Paleis

Meer dan 400 jaar lang was het Topkapi Paleis het centrum van het Ottomaanse Rijk. Dit paleis was het woonverblijf van de sultan, de leider van de islamieten. Samen met zijn harem bracht de sultan hier zijn leven door. Er werden o.a. staatszaken behandeld en de Osmaanse bureaucratie werd er opgeleid. Het Topkapi-paleis werd gebouwd door Sultan Mehmet II, de veroveraar van Constantinopel. Hij liet het paleis bouwen op de meest open plek in de stad die aan één kant grenst aan de Zee van Marmara en de andere kant aan de Gouden Hoorn. In hoogtijdagen woonden er meer dan 5.000 mensen binnen de paleismuren.

Topkapi Paleis
Topkapi Paleis

Blauwe Moskee

Sultanahmet Camii (Blauwe Moskee) is de meest imposante moskee van de stad. Er is geen enkele andere moskee in Istanbul met 6 minaretten. Binnen overheersen de blauwe tegels, vandaar de bijnaam Blauwe Moskee. Aan het begin van de 17e eeuw werd deze moskee gebouwd door een leerling van de bekende architect Koca Mimar Sinan Aga, kortweg Sinan.


Het gebouw heeft een centrale koepel van 33 meter doorsnee, welke is omgeven door een serie deelkoepels. In de moskee bevinden zich maar liefst 260 vensters, vele gemaakt van gekleurd glas. Enkele vensters bieden mooi uitzicht op de zee van Marmara.
Blauwe Moskee
Blauwe Moskee

Haghia Sophia /Ayia Sofia

Ten tijden van het Byzantijnse Rijk was Istanbul, toen met de naam Constantinopel, de hoofdstad van dit rijk. Haghia Sophia werd in de 4e eeuw gebouwd en was de eerste kerk in Constantinopel. Acht van de pilaren zijn onttrokken aan de Tempel van Artemis in Efeze. Na een verwoestende brand werd het gebouw omstreeks 536 gerestaureerd maar op 7 mei 558 stortte de koepel van de Haghia Sophia in. Ook dit werd snel weer opgebouwd waarbij een speciale constructie is gebruikt die door velen is gekopieerd. Na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk in 1453 werd de Haghia Sophia een moskee en in 1934 werd de moskee door Mustafa Kemal Atatürk tot een seculier gebouw gemaakt en werd het een museum.

Haghia Sophia
Haghia Sophia

Archeologisch Museum

Het Archeologisch museum van Istanbul (Istanbul Arkeoloji Müzeleri) is gelegen in het Eminönü district en bestaat al sinds 1891. Het is het oudste museum van Turkije en een van de grootste musea ter wereld met een collectie van meer dan een miljoen objecten. Het bestaat eigenlijk uit drie musea: het Archeologisch Museum met archeologische vondsten uit de Griekse en Romeinse tijd, het Museum van het Oude Midden-Oosten met voorwerpen van Assyrische, Babylonische, Hettitische en Sumerische origine en het Tegelpaviljoen (Çinili Köskü) met prachtige vloeren en Turks keramiek.

Archeologisch Museum Istanbul
Archeologisch Museum Istanbul

Boottocht Bosporus

Een aantal keer per dag gaat de veerboot of ferry van het Europese naar het Aziatisch gedeelte en weer terug. Je kunt mee gaan wanneer je wilt. De veerboot doet er ongeveer 5 uur over en vaart langs de prachtige paleizen, moskeeën en ruïnes langs de Bosporus. Vanaf de Kabataş steiger, naast het Dolmabahçe paleis, kan je ook naar de prinseneilanden varen. Op deze eilanden kwamen vroeger alleen lastige prinsen en nog steeds rijden er geen auto's. Wil je sneller heen en weer, dan kan je de TurYol nemen. Met deze snellere boten ben je in 1,5 uur weer terug bij de Galatabrug.

Boottocht over de Bosporus
Boottocht over de Bosporus

Egyptische Bazaar (Misir Carsisi)

De Egyptische Bazaar (Misir Carsisi) wordt ook wel de Kruidenbazaar genoemd en die naam zegt genoeg. Er worden voornamelijk heerlijk geurende kruiden verkocht, maar ook allerlei soorten thee en het typische, zoete lokum, de Turkse snoepjes die wij beter kennen als Turks fruit. De Egyptische Bazaar bevindt zich op loopafstand van de Grote Bazaar, waar echt van alles te koop is, van leren jassen tot fel gekleurde lampjes. Ken je de weg een beetje in kruidenland, dan kun je er zeker leuke koopjes doen en kruiden kopen die in Nederland niet te krijgen zijn.

Suleymaniye Moskee

Bij de Suleymaniye Moskee zie je minder toeristen dan bij de Blauwe Moskee en dat maakt het zeker niet minder interessant, integendeel zelfs. Het complete complex bestaat uit een moskee, hamam, ziekenhuis, scholen, tuinen, keukens en een religieus centrum. Ondanks dat niet alles zijn oorspronkelijke functie heeft behouden is wel alles nog in goede staat. De bekende architect Koca Mimar Sinan Aga, kortweg Sinan, heeft de moskee ontworpen en de bouw duurde van 1550 tot 1557. Doordat de Suleymaniye Moskee op een heuvel ligt torent het hoog boven de stad uit en lijkt het het grootste gebouw van Istanbul, maar de Haghia Sophia is toch echt iets groter.

Suleymaniye Moskee
Suleymaniye Moskee

Vismarkt onder de Galatabrug

Het plaatje van alle hengels die over de reling van de Galatabrug hangen is bij velen wel bekend. Op deze brug staan namelijk de hele dag vissers hun hengels uit te gooien. Vooral in de zomermaanden word je door de vislucht aangetrokken om de verse vis te proberen. Op de kleine vismarkt onder de brug wordt de verse vis namelijk gelijk gebakken en is het te koop bij zo'n 20 kraampjes. De Galatabrug is met 2 verdiepingen, een lengte van 466 meter en een breedte van 80 meter de langste beweegbare brug ter wereld. Op het onderste niveau van de brug bevinden zich ook veel (vis)restaurants waar je goedkoop een hapje kunt eten.




Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen