Curaçao is bekend om z'n strandenCuraçao is bekend om z'n stranden
Op Curaçao schijnt het hele jaar de zon en het eiland heeft parelwitte stranden. Maar Curaçao heeft nog veel meer te bieden aan de vakantieganger. Heerlijk klimaat, uitstekende sportfaciliteiten, uitgebreid uitgaansleven, goede restaurants en interessante bezienswaardigheden. Reden genoeg dus om dit eiland te bezoeken!

Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden, en heeft sinds 10-10-10 de status van onafhankelijk land. Dit geldt ook voor Sint-Maarten. De Nederlandse Antillen zijn daarmee verleden tijd. De BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) zijn een Nederlandse gemeente. Curaçao hoort, samen met Aruba en Bonaire, tot de Benedenwindse Eilanden. Curaçao ligt voor de kust van Venezuela. Willemstad ligt aan de zuidwestkust van Curaçao, aan de natuurlijke haven Schottegat. Dit is de hoofdstad van Curaçao.

Op Curaçao is het onderwijs uitstekend geregeld. Er is vrijwel geen analfabetisme. Het uitgangspunt is dat iedereen recht heeft op onderwijs onafhankelijk van ras, geloof en afkomst. Nederlands is de voertaal op school. Er zijn zowel openbare scholen als bijzonder onderwijs.

Bijna altijd schijnt de zon op Curaçao maar augustus, september en oktober zijn het warmst. De meeste regen valt in oktober. Januari is het koelst, maar nog wel zo`n 28°c. Een dag zonder zonneschijn is een zeldzaamheid op dit tropische eiland.

Forum

Er staan 3 onderwerpen in het Curaçao forum. Heb je een vraag over Curaçao of iets te melden? Schrijf dan een topic in het forum

Ervaringen

Er zijn 12 ervaringen ingevuld;Curaçao krijgt een 8. Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in september 2014

Leuke stad, maar binnen 1 dag heb je het wel gezien. Gelukkig heeft curacao nog veel meer te bieden. Prachtige stranden, mooie snorkel baaien en leuke dagtripjes. Zou zo weer terug willen.

bezocht dit land in augustus 2014

Hele maand augustus naar Curaçao geweest. Op Jan Thiel bij de populaire stranden. We zaten op het mooie resort boca-gentil-hilltop. Vandaar konden we lopen naar strand, diverse restaurants en de AH. Met een gehuurde auto maakten we regelmatig uitstapjes naar de stranden op het platte land. De autotocht van circa een uur naar West Punt is het heel leuk. Dan via de andere weg terug door het natuurpark waar de weghelften zelfs gescheiden worden door de wildernis. De mensen zijn er geweldig. Jammer dat veel Nederlanders zich zo horkerig gedragen. Het eten si geweldig op Curacao. Zeer veelzijdig. Tegen goeie prijs fantastisch vlees eten of bijvoorbeeld Cubaanse Bananensoep bij restaurants de Gouveneur. En natuurlijk snorkelen of duiken. Je weet niet wat je ziet in het altijd lekkere zeewater. Wat een feest....

bezocht dit land in maart 2014

Het eiland Curaçao is een aanrader voor iedereen. Temperatuur is perfect mede door de Pasaatwind die de warmte compenseert. Om het eiland te verkennen, cq te zien is een auto huren aan te raden. Hou rekening met de toch wel gestegen prijzen sinds 2010 met hun eigen regering. Het voordeel voor de toeristen is dat men bijna door iedereen te verstaan is, Nederlands en Engels zijn bij de lokals bekend. Pas je aan, aan het tempo en maak je niet te druk. Een gezegde is daar... Komt het vandaag niet, is er morgen weer een dag. Willemstad is heel leuk om te wandelen en af en toe een terrasje nemen. Ottrabanda over de pontjesbrug en de Punda met de Handelskade met de marktbootjes goedkoop en leuk om te zien.

bezocht dit land in maart 2014

Willemstad is leuk, maar na 1 dag heb je het gezien. Onze favoriete stek was aan de kade op een terrasje kijken naar de OLD LADY (de pontjesbrug) die een paar keer per dag open ging. Er waren grote cruiseschepen en de opvarenden kwamen met hordes aan land. Overal kon je lekker eten en ook de stalletjes die je overal vind hebben lekkere snacks. De (lokale)bediening op de terrasjes, in de restaurants was een ervaring op zich. Alle tijd van de wereld ;-) Maar er is nog veel meer te zien op Curacao. En een tip: neem het openbaar vervoer, de busjes brengen je overal heen en het kost bijna niets! VEEL PLEZIER! Pasa dushi na korsou

bezocht dit land in september 2013

Leuk land. Mooie stranden en een geweldig hotel.

bezocht dit land in februari 2013

Wij kwamen puur om te ontspannen met ons 4 jarige zoontje. Het is overigens aan te raden voor mensen die normaliter erg gezond eten om vezelzakjes mee te nemen. Want het eten op Curacao is erg vet. En speciale wensen zoals een simpele tosti zonder vlees is een moeilijke opgave. Inmiddels hebben wij het opgegeven om het uberhaupt te vragen. Papagayo en fort Nassau zijn gelijk aan kwaliteit in Nederland,dit zijn aanraders! Jammer dat vele lunch gelegenheden hamburgers en patat aanbieden, ala Amerikaans. Amper broodjes op kaarten te vinden. Wij zijn geen personen die graag de hele dag door vettigheid eten. Onze 'gezonde buikjes' hebben een flinke optater gekregen. Ons zoontje vond het echter geweldig ;-) Elke dag feest met patat!

bezocht dit land in april 2012

willemstad vind ik een heerlijk stadje op curacao.leuk met al die kleurige huizen,leuke terrasjes aan het water,waarbij je de cruise schepen vlak langs je neus voorbij ziet varen.,en loop eens gezellig over de pontjesbrug van punda naar otrobanda. en ga gezellig koffiedrinken in het riffort bij ,jawel, D.E. met name het renaissance hotel ligt uniek t.o.v. eigen strandje en de stad. overigens bij andere hotels is er vervoer met een busje naar mambo beach/ cabana beach. met name zijn daar ook fijne hotels, kontiki beach/ lions dive, en een heerlijk strand. alleen 1 nadeel is er, dat de muziek er, vooral in het weekend keihard aanstaat en momenteel zijn ze op mambo beach aan het bouwen,dus is het mindergezellig dan voorheen.maar dat is natuurlijk tijdelijk. voor mij niet anders dan cabana/ mambo beach waarbij op cabana beach een heel gezellig lounge restaurant is met heerlijke stoelen en tijdens bv voetbalevenementen iedereen er graag kpmt vertoeven om tv op het strand te kijken onder het genot van een hapje en een drankje. wij komen er nu al voor de 7 e keer.lekker zonnig weer,met een heerlijk windje.

bezocht dit land in april 2012

willemstad vind ik een heerlijk stadje op curaçao.het is voor mij altijd "thuiskomen" zo vertrouwd,met zn mooie gekleurde huizen aan het water, en de terrasjes aan zee en het zien binnenvaren van cruiseschepen,pal voor je neus. En op het Wilhelminaplein goedkoop eten bij WilhelminaEn over de pontjesbrug lopen van punda naar otrabande.Het is allemaal even leuk en een gezellige sfeer.Zo ook op otrabande het riffort,waar gezellige terrasjes zijn. Je kunt er voor ieders portemonnaie een hotel vinden,of een appartement. Het Plaza hotel ligt zeer centraal en met een busje word je naar Cabana beach gebracht in 10 minuten. (moet je een klein bedrag voor betalen) /(wel erg last van muggen in dit hotel ,waar m.i. te weinig aan wordt gedaan,zodra je in de lift staat word je gebeten., ze zijn bezig met renovatie,want het is nogal een gedateerd hotel,alhoewel zeer gezellig,met een zwembadje uitkijkend op zee.en direct in Willemstad. Kontiki beach aan het Cabana strand is ook een fijn hotel met een heerlijk lounge restaurant. Wij komen nu al zo,n 7 jaar op Curacao en blijven het heerlijk vinden,vanwege de sfeer en het heerlijke klimaat,vooral in de winter als het in nederland koud is.

bezocht dit land in september 2011

Leuke stad en altijd gezellig. En als je aardig doet tegen de inwoners doen ze ook aardig naar jou. Wel even wennen dat je niet atijd direct wordt geholpen in de winkels en tarassen, maar goed dat is nu eenmaal de cultuur en daar dienen wij ons bij aan te passen en niet andersom.

bezocht dit land in september 2011

Leuke stad altijd gezellig en als je aardig doet tegen de inwoners doen ze ook aardig naar jou. Wel even wennen dat je niet atijd direct wordt geholpen in de winkels en tarassen, maar goed dat is nu eenmaal de cultuur en daar dienen wij ons bij aan te passen en niet andersom.

Vervoer

Vervoer naar het land

Met KLM of ArkeFly vlieg je van Amsterdam naar Curaçao. De rechtstreekse vlucht duurt ongeveer 9,5 uur. Maak je een tussenlanding op Aruba of Bonaire, dan bedraagt de vliegtijd ongeveer 12 uur.

Vervoer in het land

Op Curaçao kun je je op verschillende manieren verplaatsen naar alle mooie plekjes van het eiland. Allereerst zijn er de lijnbussen zoals we die in Nederland ook kennen, met een vaste dienstregeling en vaste prijzen. Deze bussen rijden ook redelijk op tijd, maar niet erg frequent meestal eens per uur.

Taxi's zijn gemakkelijk te herkennen aan het taxiteken en aan de letters TX op de kentekenplaat. Er zijn taxistandplaatsen op de luchthaven, in de wijken Punda en Otrobanda en buiten bij de grotere hotels. De taxi's hebben geen meters, maar er bestaan standaardtarieven; spreek wel van tevoren het tarief af.

Op veel plaatsen kan je een huurauto huren, dit is de snelste en gemakkelijkste manier om je te vervoeren op het eiland.

Artikelen

Top 5 excursies Curaçao
Mooiste stranden van Curaçao
De 5 meest luxe hotels op Curaçao
Golfen op Curaçao
Het kruidentuintje van Dinah Veeris
Mambo Beach Curaçao
Duiken op Curaçao
Kleurrijk Otrobanda in Willemstad
De Joodse invloed op Curaçao
Hip en Trendy Pietermaai Smal
Culinair Curaçao
Boottocht naar Klein Curaçao
Sfeervolle accommodaties op Curaçao
De Nederlandse Antillen
Stranden van Curaçao
Curaçao Jazz eiland 2010

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijzen

Het prijsniveau is vergelijkbaar met Nederland.

De officiële munteenheid op Curaçao is de Antiliaanse gulden.

Veiligheid

De afgelopen jaren is de criminaliteit flink afgenomen op het eiland en is Curaçao over het algemeen veiliger dan de meeste andere plaatsen in de wereld. Neem, zoals overal, wel de normale veiligheidsnormen in acht.

Bevolking & cultuur

De Antiliaanse folklore is ontstaan uit een samengaan van Caribische, West-Europese, Afrikaanse, Noord-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Vooral in diverse dansen zijn deze invloeden nog goed zichtbaar. Van Afrikaanse origine zijn de tambú en de tumba. West-Europese invloeden zien we o.a. in de mazurka, de wals en de polka. Van Latijns-Amerikaanse oorsprong zijn de danza en de joropo en de Caribische en internationale invloeden herkennen we in de rumba, de carioca en de merengue. Tijdens veel folkloristische evenementen staan deze dansen op het programma.

Flora & Fauna

Door het tropisch klimaat en het weinig regenen is de flora op Curaçao beperkt. Er zijn ongeveer 500 planten/bloemensoorten. Op het eiland kom je veel agaves, cactussen en aloë tegen.

Er zijn honderden verschillende soorten cactussen. De hoge Kadushi lijkt meer op een boom met meerdere stammen en duizenden stekels. De Yatu is ook erg hoog, soms wel 10 m maar heeft veel minder stekels en wordt vaak gebruikt om omheiningen mee te maken. Dit zijn de meest voorkomende soorten die je overal op het eiland kunt vinden. Sommige zijn zo zwaar dat ze omvallen door hun eigen gewicht.

Curaçao is de thuishaven van de Divi Divi, de gebogen boom die een soort buiging maakt naar zijn publiek.

Op het eiland kom je overal leguanen tegen, zelf op het menu in diverse restaurants. Inclusief staart kunnen ze meer dan 1 meter lang worden. Het consumeren van leguaan is tijden een delicatesse geweest en schijnt lustopwekkend te zijn.

Medische informatie

Er zijn verschillende medische centra op het eiland. Het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Willemstad is het grootste en best uitgerust en is nooit verder dan een half rijden vanaf de verste uithoek van het eiland.

Inentingen

Inentingen worden niet aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

De taal

Nederlands is de officiële taal maar men spreekt veel Papiaments. Dit is een zangerige en muzikale taal die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een beetje Afrikaans.

Geschiedenis

Curaçao werd in 1499 "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er naar schatting ongeveer 2000 Taínos op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Taínos als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich definitief op het eiland in 1527.

In de 18e eeuw probeerde Curaçao zijn handelspositie te consolideren, maar na het faillissement van de WIC in 1719 werd Curaçao een echte Nederlandse kolonie. Tot in het begin van de 20e eeuw leefde Curaçao van handel, landbouw en visserij.

Bestemmingen in Curaçao