Guadeloupe

Strand Grand Terre, Guadeloupe
Strand Grand Terre, Guadeloupe

Guadeloupe is een groep Caribische eilanden gelegen in de Bovenwindse eilanden, in de Kleine Antillen. Het land telt ongeveer 400.000 inwoners en is een overzees departement van Frankrijk en dus onderdeel van Frankrijk. Tot het land behoren ook de kleinere eilanden La Désirade, Marie-Galante en de Îles des Saintes. De twee grootste eilanden van Guadeloupe zijn Basse-Terre en Grand-Terre. Omdat het land onderdeel is van Frankrijk behoort het ook tot de Europese Unie en de Eurozone waardoor de munteenheid de euro is. De prefectuur en de hoofdstad van het land is Basse-Terre, gelegen op het gelijknamige eiland Basse-Terre.

Guadeloupe is net een paradijs. Je vindt er prachtige, verlaten zandstranden, Franse en Caribische sferen, bananenplantages, suikerrietvelden en tropische jungle. Er zijn genoeg dingen te doen en te zien en het is de perfecte bestemming voor mensen die van rust, ruimte en zon houden.

Heb je weinig kennis van Guadeloupe? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Guadeloupe
Officiele naam:
Guadeloupe
ISO:
GP
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Basse-Terre
Inwoners:
+/- 400000
Taal:
Frans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
1705 km�

Ervaringen

Guadeloupe krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

9,0  2 ervaringen + Ervaring delen

Verhoeven-Sukerti op 6 september 2013 plaats: Saint François, reisperiode: juli 2013

Saint François is een rustig kuststadje aan de zuidkust van Grande Terre , het oostelijke deel van Guadeloupe. Er wonen veel Indiers , dat merk al bij het binnenrijden van het stadje aan het standbeeld van Ghandi. Gezellig rond marktplein waar zeer veel kruiden en kruidenmengsels verkocht worden door vriendelijke verkoopsters gekleed in de typische madraskleren. Een super lokaal restaurant " les pieds dans l'eau"is absoluut een aanrader met zicht op zee. Even buiten Saint François vindt je "la pointe des chateaux" : een waar natuurfenomeen van rotsformaties midden in de zee door wind en erosie uitgehouwen .Adembenemend mooi.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 8
  • Ligging 9
Verhoeven-Sukerti op 6 september 2013 plaats: Marie Galante, reisperiode: juli 2013

Marie Galante is een prachtig super rustig eilandje dat behoort tot Guadeloupe. Overzetboot naar het eilandje 45 minuten.Super mooie exotische stranden met helder water.Het leven is er nog zoals 100 jaar geleden.Veel interessante ambachten: we bezochten een rumfabriek , een siroopfabriek en een maniokverwerkend bedrijfje.Kleine lokale creoolse restaurantjes bieden lokale specialiteiten in een zeer betaalbaar driegangenmenu.Proper, verzord en verrassend lekker.Heerlijk zwemmen in kristalhelder water.De lokale bevolking geniet van een niet jachtig leven en heeft nog tijd om vriendelijk te zijn.Dit eilandje is een must voor wie ooit in Guadeloupe komt.

  • Algemeen 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Guadeloupe

La Soufrière (Basse-Terre)

La Soufrière
La Soufrière
Kaart met locatie La Soufrière

La Soufrière is een vulkaan die altijd pruttelt en is te vinden in de regenwouden op Basse-Terre. Deze vulkaan wordt ook wel 'de oude dame' genoemd. Om de oude dame heen liggen verschillende maanlandschappen, waar je prima kunt wandelen. Tot op heden heeft de actieve vulkaan nog geen schade aangericht op het eiland. De klim naar de vulkaan is een zware tocht, maar zeker de moeite waard.

Fort Delgrès (Basse-Terre)

Fort Delgrès
Fort Delgrès
Kaart met locatie Fort Delgrès

Het Fort Delgrès is een bekend fort in Basse-Terre. Het was erg belangrijk tijdens de strijd tussen Engeland en Frankrijk in West-Indië. Ook was het een belangrijke plek waar gevochten werd tegen de slavernij in Guadeloupe. Vanaf 1977 wordt het geclassificeerd als een historisch monument. Het fort stamt uit de zeventiende eeuw en er zijn verschillende keren verbouwingen verricht om de verdediging van de stad te versterken.

Rum Museum (Basse-Terre)

Rum Museum
Rum Museum
Kaart met locatie Rum Museum

In de buurt van Basse-Terre vind je het Rum Museum. Rum is een van de meest favoriete drankjes in de Cariben en het is dan ook niet raar dat er een museum aan gewijd is. In het museum leer je van alles over rum, bijvoorbeeld hoe het gemaakt wordt. Dit populaire drankje wordt gemaakt van suikerriet, maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Aan het einde van de rondleiding kun je zelf ook rum proeven.

Stranden van Baie-Mahault (Baie-Mahault)

Stranden van Baie-Mahault
Stranden van Baie-Mahault
Kaart met locatie Stranden van Baie-Mahault

Baie-Mahault grenst in het noorden en zuiden aan de Caribische Zee. Je vindt er dan ook de mooiste zandstranden, waar je makkelijk een hele dag door kunt brengen. Hier kun je bijvoorbeeld van het zonnetje en de omgeving genieten, of je kunt er gaan snorkelen of duiken. De prachtige koraalriffen zijn zeker de moeite waard, mede dankzij de tropische vissen en andere dieren die in het rif leven.

Pointe-à-Pitre (Baie-Mahault)

Pointe-à-Pitre
Pointe-à-Pitre
Kaart met locatie Pointe-à-Pitre

Baie-Mahault heeft zelf niet zo heel veel te bieden, behalve dat het een leuke badplaats is. Wil je echt iets gaan bekijken? Dan kun je beter naar Pointe-à-Pitre (hoofdstad van het eiland Grande-Terre), 6,5 kilometer van Baie-Mahault af. Hier vind je onder andere het Schoelcher museum en het St. John Perse museum, deze musea gaan allebei over de belangrijkste personen die in Guadeloupe hebben geleefd.

Watersport op Guadeloupe

Watersport op Guadeloupe
Watersport op Guadeloupe

Omdat Guadeloupe uit verschillende eilandjes bestaat, is er veel waterleven te vinden. Dit kun je gaan verkennen door te duiken. Durf je dit niet of heb je geen brevet? Dan kun je ook snorkelen. Wil je dit liever ook niet? Dan kun je een tripje maken met een boot met glazen bodem. In het water kun je mooie, tropische vissen en prachtige koraalriffen zien.

Winkelen in Pointe-à-Pitre (Pointe-à-Pitre)

Winkelen in Pointe-à-Pitre
Winkelen in Pointe-à-Pitre
Kaart met locatie Winkelen in Pointe-à-Pitre

In Pointe-à-Pitre kun je goed winkelen. Je vindt er allerlei boetiekjes met Franse geïmporteerde producten, waaronder parfum, juwelen, kleding en accessoires. In kleine en in grote supermarkten vind je Champagne en andere Franse wijnen. Ook geïmporteerde kaas, patés en andere lekkernijen uit Frankrijk kun je er kopen.

De winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn ze alleen 's ochtends geopend en op zon- en feestdagen zijn de meeste winkels gesloten.

Carbet Falls

In de regio Capesterre-Belle-Eau vind je een van de bekendste toeristische attracties van Guadeloupe, de Carbet Falls. Alleen de autorit naar de wandelpaden is al spectaculair te noemen, de weg van tien kilometer lang gaat door verschillende bananenplantages en door het tropische regenwoud. De watervallen zijn erg mooi en je kunt er picknicken. Vanaf de eerste watervallen leiden er paden naar een tweede en derde set van watervallen, waarvan de tweede het indrukwekkendste is. Hier valt het water van wel 110 meter naar beneden.

La Grande Soufrière

Op het eiland Basse-Terre vind je de La Grande Soufrière. Deze vulkaan is het hoogste punt van de Kleine Antillen. Er worden verschillende tours georganiseerd die naar of richting de top van de hoge berg leiden. Wandelaars moeten eerst door een tropisch regenwoud lopen. Vanaf de berg heb je mooie uitzichten over de omgeving, waardoor de klim zeker de moeite waard is.

Markt in Pointe-à-Pitre (Pointe-à-Pitre)

Markt in Pointe-à-Pitre
Markt in Pointe-à-Pitre
Kaart met locatie Markt in Pointe-à-Pitre

Op het Place de la Victoire in Pointe-à-Pitre vind je de markt van de stad. Op het plein stond eerst een guillotine waar meer dan 850 mensen tijdens de Franse Revolutie hun hoofd verloren. Tegenwoordig wordt hier dus een drukke markt gehouden. Je kunt er van alles kopen, waaronder rum, vanille, rietsuiker, koffie, cacao en verscheidene specerijen.

Grand Cul de Sac Marin Nature Reserve

Grand Cul de Sac Marin Nature Reserve
Grand Cul de Sac Marin Nature Reserve
Kaart met locatie Grand Cul de Sac Marin Nature Reserve

Het Grand Cul de Sac Marin Nature Reserve is een park speciaal gebouwd om het waterleven te beschermen. Het park bevindt zich in de buurt van Sainte-Rose. In het park leven verschillende soorten waterdieren, waaronder schildpadden, vissen en watervogels. Ook zijn er mangrovebossen en koraalriffen te vinden. Het park kun je het beste verkennen met een kajak of een boot.

National Park of Guadeloupe (Basse-Terre)

National Park of Guadeloupe
National Park of Guadeloupe
Kaart met locatie National Park of Guadeloupe

Op het eiland Basse-Terre vind je het National Park of Guadeloupe. Het bevat een groot deel van het tropische regenwoud van het eiland en is een gemakkelijke manier om ongerepte natuur te bekijken. Je komt er veel verschillende vogelsoorten tegen, waaronder de kolibrie, de fregatvogel, de lijster, de tiran en de pelikaan. Enkele zoogdieren die er voorkomen, zijn de wasbeer, de agoeti, de mangoest en verscheidene soorten vleermuizen.

St. John Perse museum (Pointe-à-Pitre)

In Point-à-Pitre vind je ook het St. John Perse museum. Dit museum is helemaal gewijd aan het leven van de dichter die in 1887 in Pointe-à-Pitre werd geboren. Op de eerste verdieping worden manuscripten en persoonlijke dingen tentoongesteld. De begane grond is helemaal ingericht in koloniale stijl van het einde van de 19e eeuw.

Rum Museum Bellevue

Rum Museum Bellevue
Rum Museum Bellevue

Wil je liever alles te weten komen over rum? Dan kun je naar het Rum Museum in Bellevue, in de buurt van Basse-Terre. Hier leer je bijvoorbeeld hoe mensen van suikerriet een van de meest favoriete drankjes van de Cariben maken: rum. Aan het einde van de rondleiding is er uiteraard de gelegenheid om wat rum te proeven.

Fort Napoleon Museum

Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van Guadeloupe en van Îles des Saintes in het bijzonder? Dan moet je naar het Fort Napoleon Museum. Dit fort kijkt uit over de baai van het eiland Terre-Haut. In 1809 werd het fort verwoest door de Britten en in het tijdperk van Napoleon weer herbouwd. Het fort is nu een museum met allerlei geschiedenisobjecten. Ook is er een exotische cactustuin met cactussen van over de hele wereld.

Schoelcher Museum (Pointe-à-Pitre)

Schoelcher Museum
Schoelcher Museum
Kaart met locatie Schoelcher Museum

In Pointe-à-Pitre vind je het Schoelcher Museum. Dit museum is helemaal gewijd aan Victor Schoelcher. Deze man deed er alles aan om de slavernij in Guadeloupe tot een einde te brengen. Het museum bevat een collectie van objecten die ooit aan hem toebehoorden. Ook kun je er tijdelijke tentoonstellingen zien.

Artikelen

Eten en drinken

Het eten in Guadeloupe bestaat uit zowel de Franse als de Creoolse keuken. Er wordt veel vis gegeten. Deze kan gebakken, gestoofd of gekookt zijn. Ook eten de inwoners veel fruit. Een typisch gerecht uit Guadeloupe is 'Blaff'. Dit is een pittige bouillonsoep met vis. Een ander typisch gerecht is 'Colombo'. Dit gerecht is geïmporteerd vanuit India en bestaat uit kip, rijst en curry.

Eens per jaar wordt het 'Feest van de Koks' gehouden. Tijdens dit feest maken koks hun beste recept en presenteren dit aan het einde van de dag.

Een Caribisch drankje wat ook veel in Guadeloupe wordt gedronken, is rum. Een ander typisch drankje is 'ti punch'. Dit is een drankje met rietsuiker, rum en limoen.

Vervoer

Het is het gemakkelijkste om met het vliegtuig naar Guadeloupe te reizen. Er is een internationaal vliegveld in Pointe-à-Pitre. In Nederland kun je vanuit Amsterdam naar Guadeloupe vliegen. Je vliegt dan met Air France vaak eerst naar Parijs en dan naar Pointe-à-Pitre. Ook kun je met KLM eerst naar Sint-Maarten en dan naar Guadeloupe. Andere vliegmaatschappijen landen meestal in San Juan in Puerto Rico waar je over moet stappen op een vliegtuig naar Guadeloupe. Ook per boot kun je het land bereiken. Er gaan verschillende veerboten vanuit nabijgelegen eilanden naar Guadeloupe.

De beste manier om je te verplaatsen in Guadeloupe is met een auto. Een auto kun je onder andere huren bij het vliegveld in Pointe-à-Pitre. De wegen zijn grotendeels van dezelfde kwaliteit als die in Frankrijk, alleen de kleinere wegen zijn minder goed onderhouden. Deze zijn vaak ongelijk en hebben gaten in het wegdek. De chauffeurs zijn vaak ongedisciplineerd, maar zelden agressief.

Er rijden ook bussen rond in het land, maar deze zijn onbetrouwbaar. Wil je kleinere afstanden afleggen, dan kun je ook met de taxi reizen. Voor grote afstanden is een taxi niet aan te raden, omdat de kosten hiervoor redelijk hoog liggen.

Visum

Omdat Guadeloupe officieel bij de Franse republiek hoort, gelden hier dezelfde regels als in de Europese Unie. Dit betekent dat een visum niet vereist is. Om het land te bezoeken is wel een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig.

Prijsniveau

In Guadeloupe wordt, net als in Frankrijk, betaald met de euro. Het prijsniveau is voor de Caribische landen gemiddeld en ligt in vergelijking met Nederland redelijk hoog.

Veiligheid

De meeste toeristengebieden zijn veilig om je te bevinden, vooral overdag. Wanneer het donker wordt, wordt het afgeraden om alleen te reizen. Doe je dit wel, probeer dan zoveel mogelijk op de grote wegen te blijven. Probeer altijd zo min mogelijk te laten merken dat je een (rijke) toerist bent. Draag bijvoorbeeld geen camera's op een opvallende plaats of veel juwelen. Er komt over het algemeen niet veel criminaliteit in het land voor.

Guadeloupe ligt op een punt waar orkanen en tropische stromen voorkomen. In de maanden juni tot november is de kans op zo'n storm het grootst. Ook aardbevingen kunnen voorkomen. Mochten deze voorvallen zich voordoen tijdens een verblijf in Guadeloupe, hou dan de berichtgeving goed in de gaten en volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op.

Belangrijke telefoonnummers in Guadeloupe:
Hulpdiensten: 112
Brandweer: 18
Politie: 17
Gespecialiseerde dienst voor medische spoedhulp: 15

Medische informatie

De medische en sanitaire voorzieningen in Guadeloupe zijn goed. Bijna in elk dorp zijn dokters aanwezig. Kraanwater kan gedronken worden en sommige openbare waterbronnen ook. Enkel als er 'Eau non potable' (geen drinkwater) staat, kan het niet gedronken worden. Omdat dengue (knokkelkoorts) in Guadeloupe voorkomt, is het belangrijk om je te beschermen tegen muggensteken. Draag bijvoorbeeld kleding met lange mouwen en lange broekspijpen. Malaria komt niet voor in het land.

Een inenting tegen gele koorts is verplicht als je in de zeven dagen voordat je het land bezoekt in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. De inentingen die ongeacht de verblijfsduur worden aangeraden, zijn:
- Inenting tegen hepatitis A
- Inenting tegen DTP

Voor actuele adviezen is het echter verstandig om contact op te nemen met GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Kraanwater kan gedronken worden en sommige openbare waterbronnen ook. Enkel als er 'Eau non potable' (geen drinkwater) staat, kan het niet gedronken worden.

Bevolking

Er wonen ongeveer 400.000 mensen in Guadeloupe op een oppervlakte van 1.628 km². De grootste etnische groep die er leeft, zijn zwarte Afrikanen (71%). 15% komt van de Tamil of uit andere delen van India. 9% van de bevolking is blank, 2% is afkomstig uit Libanon of Syrië en 3% is Chinees of heeft een andere achtergrond.

Van de 440.000 mensen die in Guadeloupe wonen, is 86% rooms-katholiek. 5% is protestants, 4% hangt het hindoeïsme of een Afrikaans geloof aan en 2% is jehova's getuige. De alfabetiseringsgraad is met 90% redelijk hoog.

Hoewel Guadeloupe officieel een deel van Frankrijk is, heeft de bevolking niet dezelfde Europese manier van leven. Het leven in de Cariben is veel trager. De bussen rijden vaak niet op tijd, taxi's zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden, winkels openen of sluiten niet altijd op de afgesproken tijd en wachtrijen in de winkels duren soms erg lang. Probeer je aan te passen aan deze manier van leven, want de inwoners vinden het niet fijn als hierover geklaagd worden, dit zien zij als een belediging. Ze zijn juist trots dat hun levensstijl zo verschilt met de stijl in Frankrijk.

De taal

Guadeloupe is een Frans departement en daardoor is de officiële taal het Frans. Iedereen in het land spreekt de taal en velen kunnen geen Engels. Frans is de officiële taal, maar niet de moedertaal, dit is het Creools.

Flora & Fauna

Er komen ongeveer 300 soorten bomen en planten in Guadeloupe voor. Deze vind je vooral op Basse-Terre. Dit eiland heeft veel water en groene vlaktes. Er zijn verschillende vulkaanhellingen te vinden op het eiland die vaak begroeid zijn met tropische regenwouden. De boomsoorten die je er kunt vinden, zijn onder andere rubberbomen, mahoniebomen en kalebassen. Bloemen die je kunt zien, zijn de bougainvillea en de hibiscus. Ook komen er veel soorten orchideeën voor. Grande-Terre is vooral erg droog en dor.

Omdat Guadeloupe uit eilanden bestaat, is er veel water. In de Caribische Zee kun je dus veel verschillende waterdieren tegenkomen. Zo zwemmen er veelkleurige koraalvissen rond, leven er anemonen en kun je zeldzame koraalriffen zien. Ook kun je er dolfijnen, de blauwe marlijn, de tarpon, de gratenvis, de kingfish en de barracuda vinden.

Je kunt tijdens een bezoek aan Guadeloupe veel vogelsoorten tegenkomen. In de bossen vind je tropische vogelsoorten zoals de kolibrie, maar er leven ook merels een gorzen (een soort vink). Misschien wel het bekendste dier van Guadeloupe is de wasbeer. Dit zeldzame en beschermde dier leeft op Basse-Terre, in het nationale park. Op de eilanden La Désirade en Îles des Saintes vind je veel leguanen. Er komen ook slangen voor, maar deze zijn niet giftig.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd Guadeloupe door Carib-indianen bewoond. Zij noemden het land 'Karukera', wat 'eiland van het mooie water' betekent. Tijdens zijn tweede tocht naar Amerika zette Christopher Columbus in november 1493 als eerste Europeaan voet aan wal in Guadeloupe. Hij noemde het land 'Santa María de Guadalupe de Extremadura', naar de Maagd van Guadeloupe in de Spaanse regio Extremadura. Nadat de Franse Company of the American Islands succesvol was gevestigd in St. Kitts, stuurden ze afgevaardigden om eilanden in de regio de koloniseren. Omdat Martinique als erg vijandig werd gezien, werd gekozen voor Guadeloupe. In 1635 settelden Jean Duplessis en Charles Lienard zich op het eilanden. Zij verjoegen de meeste Carib-indianen. In 1674 werd het land aan het koninkrijk Frankrijk toegevoegd.

De tijd die hierop volgde werd Guadeloupe enkele keren veroverd door de Britten. Deze heerschappij duurde echter niet lang. Ook is het land 15 maanden lang in het bezit geweest van Zweden. Vanaf 1815 staat Guadeloupe officieel onder de controle van Frankrijk en op 28 mei 1848 werd de slavernij afgeschaft. Tijdens de cholera-epidemie van 1865-1866 verloor Guadeloupe 12.000 inwoners. In 1946 werd de kolonie een overzees departement van Frankrijk. Op 15 juli 2007 werden de eilanden Saint-Martin en Saint-Barthélemy afgescheiden van Guadeloupe.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen