Vakantieverhalen

Debrecen

Kerk Debrecen, HongarijeKerk Debrecen, Hongarije

Debrecen is gelegen in het oosten van Hongarije, in de Hongaarse laagvlakte (Alföld). Debrecen is de tweede stad van Hongarije. Het is de hoofdstad van het comitaat Hajdú-Bihar. Sinds 1954 heeft de stad de status van "stad met comitaatsrecht".

De stad is het middelpunt van een veeteeltgebied met levensmiddelenindustrie, machinebouw, textiel- en farmaceutische industrie; daarnaast ambachtelijke nijverheid (aardewerk, schoenen).

De stad bezit 3 universiteiten; Lajos Kossuth (gesticht 1912; gehuisvest in een protestants college uit 1550); Debrecen Universiteit voor Geneeskunde (1951); Debrecen Universiteit voor agrarische wetenschappen (1868).

Vervoer

Er rijden bussen van en naar Boedapest en alle andere grote steden in de regio.

Geschiedenis

Debrecen kreeg in 1361 stadsrechten. Vanaf de 16e eeuw was de stad eeuwenlang het centrum van het calvinisme in Hongarije. In 1715 werd het een vrijstad; in 1848 en 1849 was de stad centrum van de onafhankelijkheidsbeweging onder Kossuth en de plaats van de onttroning der Habsburgers. In 1944 was het de zetel van de eerste en voorlopige pro-Sovjet-Russische regering.

Bezienswaardigheden

* Een standbeeld van admiraal Michiel de Ruyter in het stadscentrum herinnert eraan dat deze in 1676 26 Hongaarse gereformeerde dominees uit de slavernij bevrijdde, die door de Oostenrijkse keizer tot de galeien waren veroordeeld.
* Het Déri-museum herbergt schilderijen van o.a. Munkácsi (1844-1900). Verder vind je er een verzameling opgezette watervogels uit de streek en archeologische stukken uit Griekse, Romeinse, Egyptische en andere tijden.
* Elk jaar wordt in maart in samenwerking met de stad Boedapest het Debrecen lente festival gehouden. In 15 dagen wordt er diverse muziek gedraaid zoals jazz, maar ook diverse opera’s worden opgevoerd. Tegelijkertijd wordt in maart ook het jazz festival gehouden.
* Het standbeeld van István Bocskai, de prins van Transsylvanië (1605-1606).
* Beeldbepalend voor de stad is de classicistische kerk (reformatus nagytemplom) met haar puriteinse interieur dat 3000 zitplaatsen bezit en de grootste hervormde kerk van Hongarije is. De leunstoel van Lajos Kossuth (1802–1894) wordt hier als relikwie bewaard.
* Het stadhuis is een van de mooiste van het Hongarije. Het is een mooi voorbeeld van het classicisme (1837).
* Het theater Csokonai szinhaz is met zijn 6 beelden van Hongaarse dichters een voorbeeld van een mooi gebouw gebouwd in romantische stijl. Het theater staat in een statige straat waar meerdere huizen kenmerken vertonen van classicisme.

Déri Museum

Het Déri Museum is gehuisvest in een prachtig gebouw in neobarokke stijl. Het gebouw is alleen al een bezichtiging waard. Het Déri Museum opende haar deuren in 1930 voor het publiek. In het museum vind je schilderijen van onder andere Munkásci uit de periode 1844-1900. Daarnaast herbergt het een grote verzameling aan opgezette watervogels uit de regio. Tot slot vind je er ook nog allerlei archeologische vondsten uit onder andere de Griekse, Romeinse en Egyptische tijd.

Déri Museum vind je in Debrecen
Een foto over Déri Museum
Déri Museum

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Debrecen

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Januari is de maand met de laagste temperatuur voor Debrecen. De temperatuur in januari zal 's nachts minimaal -4 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 2 worden. Augustus is de maand met de hoogste temperatuur voor Debrecen. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 17 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 28 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in september zal 's nachts minimaal 12 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 23 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Debrecen

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 15.91 uren van 04:36:45.0000 tot 20:31:03.0000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 07:13:46.4516 en 15:44:48.3870. Je hebt dan dus maar 8.52 zon per dag.

Ervaringen

Schrijf als eerste een ervaring over Debrecen

Bestemmingen in Hongarije