Gangtok

Gangtok in IndiaGangtok in India

Gangtok ligt in het oosten van India in het district Oost-Sikkim. Gangtok ligt dichtbij de grens met Bhutan en Tibet. Gangtok is de hoofdstad van de Indiase staat Sikkim. In het centrum vind je moderne winkels. Het is een belangrijk knooppunt voor het Tibetaans boeddhisme en wordt daarom omringd door een groot aantal kloosters.

De stad ligt in de uitlopers van de Himalaya. De stad licht tegen een heuvel aangebouwd. Door haar ligging is het er vaak mistig. De grootste bevolkingsgroep zijn de Nepalezen. Daarnaast woont er een groot aantal Tibetanen, Marwaries, Biharies en Bengalen. De bevolking is grotendeels Hindoeïstisch en Boedhistisch. Ook kent de stad een klein aantal Christenen en Moslims.

Vervoer

Er is een treinverbinding met de stad Siliguri dat een luchthaven heeft.

Geschiedenis

De geschiedenis van Gangtok begint in het jaar 1716 wanneer een Heremietenklooster gesticht wordt. Van de periode daarvoor is weinig bekend. In 1840 werd in Gangtok het Boedhistische Encheyklooster gesticht. Vanaf dat moment werd de stad een pelgrimsoord. In 1861 kwam Sikkim onder Brits bestuur. Wel bleef de monarchie in stand. In 1894 besloot de toenmalige koning, Thutob Namgyal, dat Gangtok voortaan de hoofdstad van Sikkim zou worden. Vanaf dat moment groeide de stad in snel tempo. Regeringsgebouwen werden uit de grond gestampt en de infrastructuur werd door de Engelsen onder handen genomen. Gantok werd een belangrijke handelsplaats. Ook kreeg de stad een telegraaflijn. Toen India in 1947 onafhankelijk werd, werd Sikkim een apart land met een eigen koningshuis. Gangtok werd de hoofdstad. In 1975 werd Sikkim bij India gevoegd als deelstaat.

Bezienswaardigheden

* Lal-Bazaar is de grote markt van Gangtok.
* Het Tibettaans museum.
* Het Encheyklooster is het oudste, nog bestaande klooster van Gangtok en behoort tot de Nyingma-orde.
* Het Rumtekklooster werd in 1960 gebouwd, naar model van een klooster in Lhasa.
* Do-drul Chorten is een stoepa die in 1945 werd gebouwd. Deze wordt omringd door 108 gebedsmolens.
* Er is ook een dierentuin in Gangtok.

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Gangtok

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Januari is de maand met de laagste temperatuur voor Gangtok. De temperatuur in januari zal 's nachts minimaal 0 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 18 worden. Augustus is de maand met de hoogste temperatuur voor Gangtok. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 20 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 26 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in september zal 's nachts minimaal 18 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 25 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Gangtok

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 13.85 uren van 04:40:52.0000 tot 18:31:02.0000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 06:07:37.4193 en 16:34:40.0000. Je hebt dan dus maar 10.45 zon per dag.

Ervaringen

Schrijf als eerste een ervaring over Gangtok

Bestemmingen in India