Meer van Ohrid, Kerk van St John, MacedonieMeer van Ohrid, Kerk van St John, Macedonie
MacedoniŽ, ofwel de Republiek MacedoniŽ, is gelegen in het zuidoosten van Europa op de Balkan, en is volledig omsloten door de landen AlbaniŽ (west), Kosovo (noord), ServiŽ (noord), Bulgarije (oost) en Griekenland (zuid). MacedoniŽ telt ruim 2 miljoen inwoners op een oppervlakte van 25.713 km≤.

Doordat het noordelijke deel van Griekenland ook de naam MacedoniŽ draagt, is door de VN bepaald dat MacedoniŽ internationaal de naam Voormalig Joegoslavische Republiek MacedoniŽ zal dragen (de Engelse afkorting is F.Y.R.O.M.).

De hoofdstad van MacedoniŽ is Skopje, welke 506.926 inwoners telt. Bitola, Kumanovo en Prilep zijn de daaropvolgende grootste steden. MacedoniŽ bestaat voornamelijk uit een bergachtige omgeving, en wordt op de grens met AlbaniŽ door bergketens afgesloten, met de Golem Korab van 2753 meter als hoogste punt.

De mijnbouw en de industrie zijn op dit moment een van de belangrijkste vormen van inkomsten voor MacedoniŽ, waaronder de metaalverwerkende-, textiel- en chemische industrie. Tabak, granen, katoen, fruit en wijndruiven vormen de kern van de agrarische sector van MacedoniŽ. Ook het toerisme groeit, met name rondom het meer van Ohrid en diens omgeving. Ook ontwikkelingen op het gebied van wintersportaccommodaties bieden daarnaast nieuwe mogelijkheden voor het toerisme.

Forum

Er staan 6 onderwerpen in het MacedoniŽ forum. Heb je een vraag over MacedoniŽ of iets te melden? Schrijf dan een topic in het forum

Ervaringen

Er zijn 20 ervaringen ingevuld;MacedoniŽ krijgt een 8. Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in augustus 2014

mooi land, veel cultuur

bezocht dit land in juni 2014

Prachtige stad, veel te doen, lekker te eten en nog goedkoop. Mooie nationale parken in de omgeving, kloosters, kerken etc. Huur een auto en ga op eigen gelegenheid het land in!

bezocht dit land in mei 2014

voor de eerste keer naar Ohrid geweest maar ga zeker weer mensen in de winkels en in de restaurants zeer vriendelijk kunnen wij nog wat van leren

bezocht dit land in september 2013

Ohrid is een erg interessante plaats.Staat op de Werelderfgoedlijst en niet zonder reden.Ook de omgeving was prachtig.Ohrid zelf ligt aan het grootste meer van Macedonie en is dan ook geschikt voor watersporters. We hadden goede excursie en het lag aan je zelf of je mee wilde of liever aan het meer lag te zonnen.Het is een stenen strand,maar op de meeste plekken waren wel bedden te huren.Openbaar was ook aanwezig .Een belevenis op zich zelf.Deze vakantie is voor ons voor herhaling vatbaar.

bezocht dit land in september 2013

Een na de grote aardbeving in 1963 verwoeste natuur-historische stad gelegen aan de rivier de Vardar. Geheel herbouwd maar met veel monumentale elementen herbouwde elementen. Bezienswaardigheden;Stone bridge, Millennium Cross, Zoo, Museum van Macedonie, geboorte stad van moeder Theresa, Beelden van Alexander de Grootte en veel meer. Moet je echt gezien en beleefd hebben.

bezocht dit land in september 2013

Geweldige vakantie plaats, nog in opkomst. Weinig toerisme, normale prijzen! Ik denk wel dat dat volgend jaar al anders is in Ohrid. Afgelopen jaar waren we hier ook en toen was het nog goedkoper. Er is niet echt een strand, wel een hoop strandtenten waar ligbedden zijn en waar je zo het meer in kan duiken.

bezocht dit land in augustus 2013

Vriendelijke bewoners, mooie natuur. Mocht je voor een strandvakantie gaan, zou ik Ohrid niet aanraden. Het is geen mooi zandstrand, maar kleine strandjes vol met steentjes. Voor rest prima vakantie gehad

bezocht dit land in augustus 2013

Ohrid is een plaats die nog niet vol met toeristen zit. Wel met toeristen uit het land zelf . Overal zijn restaurants en terrasjes. De stranden zijn kiezelstranden maar wel overal leuke strandtenten met goeie ligbedden. Het meer van ohrid is kraakhelder en perfect om in te zwemmen. Wij zaten in hotel tino. Erg vriendelijk personeel en perfect eten!!! Aanrader!

bezocht dit land in oktober 2012

Fascinerend land en vriendelijke mensen ondanks de armoede die je op het platte land nog wel aantreft. Zeer mooie religieuze kunstwerken en kerken e.a in Skopje.

bezocht dit land in oktober 2012

Ohrid is een mooie plaats met oud centrum vele kerken die in goede staat zijn en vooral het kleine kerkje op het schiereiland wat heel bekend is was mooi

Vervoer

Vervoer naar het land

De afstand tussen Amsterdam en MacedoniŽ is ongeveer 1700 km. De vliegduur vanaf Schiphol is ca. 2,5 uur.

MacedoniŽ is ook met de auto te bereiken, daarvoor zijn de volgende documenten vereist:
Ė Nederlands Rijbewijs
Ė Kentekenbewijs
Ė APK-keuringsbewijs
Ė Groene Kaart (WA-verzekering)

Wanneer er met een aanhanger of caravan gereisd wordt zijn de volgende documenten vereist:
Ė De WA-verzekering moet ook geldig zijn voor de aanhanger of caravan
Ė Eerste aankoopbewijs inclusief BTW vermeld, of identiteits- of registratiebewijs met aanvullingsblad bij kentekenbewijs met op deel 1 het max. trekgewicht vermeld
Ė Inventarisatielijst kostbare bezittingen
Ė Voorzie de auto, caravan, aanhanger e.d. van een NL sticker

Let op: een geldig paspoort is ten alle tijde een vereiste, een Europese Identiteitskaart voldoet niet.

Vervoer in het land

Het openbaar vervoer in MacedoniŽ is redelijk ontwikkeld. Er rijden regelmatig bussen van Skopje naar Ohrid en Bitola, de grootste steden van MacedoniŽ. Voor busreizen dienen van tevoren wel altijd zitplaatsen gereserveerd te worden.

Het is ook voordelig om gebruik te maken van taxi's. Van tevoren dient er met de taxichauffeur overlegd te worden hoeveel de rit gaat kosten. In Ohrid is zelfs de mogelijkheid om gebruik te maken van taxi bootjes.

Artikelen

De vliegvelden in MacedoniŽ
MacedoniŽ van A tot Z
De naam MacedoniŽ
Struga in MacedoniŽ
Het meer van Ohrid in MacedoniŽ
Reizen in... MacedoniŽ
Buitensporten in MacedoniŽ
10 redenen om Skopje te bezoeken

Visum

Voor een vakantie in MacedoniŽ dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijzen

Het prijsniveau in MacedoniŽ ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid van MacedoniŽ is de Macedonische Denar (MKD).

Veiligheid

MacedoniŽ is een veilig land om te reizen, de inwoners zijn erg vriendelijk en hebben veel respect voor reizigers en diens eigendommen. Er moet wel opgelet worden voor zakkenrollers en het wordt geadviseerd om demonstraties en opstootjes te vermijden.

Bevolking & cultuur

MacedoniŽ heeft ca. 2,05 miljoen inwoners, en is vrij dunbevolkt. Een aantal bevolkingsgroepen leven samen in MacedoniŽ, waarvan de meerderheid MacedoniŽrs zijn, maar ook Albanezen, Turken, Roma en Serven.

Omdat meer van de helft van de inwoners van MacedoniŽ Orthodox is, worden er veel Orthodoxe feestdagen gehouden. Ook is een groot aantal inwoners Moslim, welke ook nationaal gevierd worden. In MacedoniŽ wordt, net als in andere Oost Europese landen, op 7 januari Orthodox Kerstmis gevierd. De Orthodoxe kerk volgt een andere kalender, namelijk de Juliaanse, waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaatsvinden dan volgens de Westerse kalender. MacedoniŽ bezit een rijk erfgoed in kunst, architectuur, poŽzie en muziek.

Flora & Fauna

MacedoniŽ bestaat veelal uit bergachtige streken, en door de ligging is MacedoniŽ in het bezit van een zeer gevarieerde flora en fauna. Er zijn acht beschermde diersoorten te vinden in MacedoniŽ. Ook zijn er drie nationale parken in MacedoniŽ en een aantal natuurreservaten.

Medische informatie

De kwaliteit van de gezondheidzorg in MacedoniŽ is redelijk.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht, maar de DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A worden geadviseerd.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

Macedonisch is de officiŽle en meest gesproken taal van MacedoniŽ. Doordat MacedoniŽ voorheen bij JoegoslaviŽ hoorde, spreken de meeste inwoners ook Servisch. Ook de talen Turks, Romani, Albanees, worden lokaal gesproken wat de etnische diversiteit van MacedoniŽ reflecteert.

Geschiedenis

Eeuwenlang is MacedoniŽ beÔnvloedt door andere landen. Na de Tweede Wereldoorlog werd MacedoniŽ grotendeels bezet door ItaliŽ en Bulgarije, en werden de grenzen hersteld zoals ze voor de oorlog waren. Van 1945 tot 1991 maakte MacedoniŽ als ťťn van de zes republieken als ďVolksrepubliek MacedonieĒ deel uit van de Federatieve Volksrepubliek JoegoslaviŽ, welke later ďSocialistische Federale Republiek JoegoslaviŽĒ (SFRJ) heette.

Na het uiteenvallen van JoegoslaviŽ riep MacedoniŽ de onafhankelijkheid uit op 17 september 1991.

Bestemmingen in MacedoniŽ