Krakau

Krakau in de avond, PolenKrakau in de avond, Polen

Krakau (Krakow) ligt aan de Wisla in het zuiden van Polen. Ondanks dat Krakau niet meer de hoofdstad is van Polen is het nog wel de bekendste en meest bezochte stad van het land. Krakau heeft als bijnaam 'culturele hoofdstad van Polen'. Het profileert zich vooral als stad van dichters, musici en schilders.

Een van de meest karakteristieke elementen van de oude stad is een bepaald type huis. De kamienica (herenhuis) komt het eerst voor in de 13e eeuw en bleef tot aan de 19e eeuw een essentieel onderdeel van de stadsplanning.

Krakau is een echte universiteitsstad. Er zijn 17 verschillende universiteiten in de stad, met bijna 40.000 studenten. De eerste universiteit werd in 1364 door koning Kozimierz opgericht. Hij wilde hiermee zijn koninkrijk verbeteren en versieren.

Doordat Krakau eeuwenlang de hoofdstad van Polen was, zijn er veel paleizen en statige herenhuizen te vinden in de stad.

Vervoer

Het handigst is om de stad te voet te verkennen. Vooral in de oude stad is weinig openbaar vervoer en voor auto`s is het lastig wegwijs worden met alle smalle steegjes. Het openbaar vervoer rondom de stad bestaat uit bussen en trams.

Geschiedenis

Krakau ontstond rond een natuurlijke heuvel, de Wawel. De stad kwam tot ontwikkeling op een kruispunt van oude handelswegen: de Barnsteenroute van de Oostzee naar Rome, en de route van Byzantium naar Parijs. Op de Wawel werd een burcht gebouwd, waar gedurende vijf eeuwen de Poolse koningen resideerden.

De stad is een tijdje Oostenrijks bezit geweest maar na de Eerste Wereldoorlog werd de stad weer Pools.

Bezienswaardigheden

* Eeuwenlang was de Florianuspoort de hoofdpoort naar Krakau. De eerste poort van aarden wallen en hout is na 1285 gebouwd. In de 14e eeuw is deze vervangen door een lage toren van kalksteen. De bovenste verdiepingen zijn in de 15e eeuw toegevoegd. De bronzen kroon op de toren dateert uit 1647.
* Pomnik Mickiewicza is het monument voor de dichter Adam Mickiewicz. Het is een populaire plek om af te spreken voor je 'uitgaat' in de oude stad.
* De grote gotische bakstenen stoffenhal (Sukiennice) is gebouwd tussen 1344-1392. Het werd al snel het belangrijkste commerciŽle gebouw van de stad. Tijdens een renovatie in de 16e eeuw zijn de mooie gevelspitsen toegevoegd.
* Er zijn 87 kerken en 56 kloosters in Krakau. Een van de oudste kerken is de franciscanenkerk. De oorspronkelijke kerk dateert uit 1255.
* Palac Biskupi is het paleis van de bisschop. Het eerste paleis brandde af in de 15e eeuw. Daarna is het op dezelfde plek herbouwd. Tegen de 17e eeuw had het paleis ongeveer zijn huidige vorm.
* Het Archeologisch Museum herbergt een uitgebreide collectie van de gevestigde Poolse kunstenaars uit de 20e eeuw. Ook zijn er kleinere verzamelingen van Poolse decoratieve kunst en militaite insignes.

Ogrod Botaniczny

De stad Krakau heeft vele prachtige tuinen en parken, de Ogrod Botaniczny is er één van. Dit park is heerlijk in de zomer wanneer het warm is kun je namelijk onder de bomen heerlijk vertoeven. Het park is in 1783 aangelegd bij de universiteit en is één van de oudste parken in de stad. De Ogrod Botaniczny bestaat niet alleen uit natuur, er worden ook vaak tentoonstellingen gehouden. In de zomer is het park iedere dag geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Ogrod Botaniczny vind je in Krakau
Een foto over Ogrod Botaniczny
Ogrod Botaniczny

Wawel-heuvel

De belangrijkste schatkamer van Poolse nationaliteit is de Wawel-heuvel in Krakau. Op de heuvel staan verschillende gebouwen waaronder St. Stanislauskathedraal, de koninklijke tombes, de Zygmontklok, het koninklijk kasteel en het kathedraalmuseum. In de heuvel bevindt zich de Drakengrot. De heuvel is 228 meter hoog en ligt aan de oever van de Wisla.

Wawel-heuvel vind je in Krakau
Een foto over Wawel-heuvel
Wawel-heuvel

Weer en meer

Het klimaat van Krakau wordt bepaald door 3 weerpatronen: droge poolwinden uit het noordoosten, de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan en de stormachtige natte winden uit het Baltisch gebied. Het weer kan erg afwisselend zijn. De winters zijn donker en vochtig en de zomers zijn droog en warm.

Temperatuur gemiddelden