Bern is de hoofdstad van Zwitserland

Oude stad van Bern in ZwitserlandOude stad van Bern in Zwitserland

Bern ligt in het noordwesten van Zwitserland, aan de rivier de Aare. Bern ligt in het gelijknamige kanton. Ondanks dat Bern de hoofdstad is van Zwitserland heeft het de sfeer van een provinciestadje. Bern is het politieke centrum met de zetel van de federale regering. Het is tevens een universiteitsstad.

Het symbool van de stad is de beer. Je vindt hem overal terug, op vlaggen, als hekwerkversiering en op informatiebordjes. De eerste beer in het stadswapen verscheen in 1224. Volgens de legende schoot de stichter van Bern tijdens de eerste jacht, nadat hij de stad had gesticht, een beer.

Vervoer

Stadsvervoerbedrijf Bernmobil exploiteert drie tramlijnen, vijf trolleybuslijnen en meerdere dieselbuslijnen.

Geschiedenis

In 1191 stichtte Berthold V, hertog van Zähringen, de stad. Na het uitsterven van de Zähringen-dynastie werd Bern een vrije staat. In 1353 sloot de stad zich aan bij de Zwitserse federatie. In 1848 werd Bern gekozen tot federale hoofdstad.

Bezienswaardigheden

* De klokkentoren Zytglogge werd gebouwd tussen 1191 en 1256. Het diende in de middeleeuwen als vestingtoren, stadspoort en gevangenis.
* De botanische tuin van de universiteit van Bern bestaat uit zo`n 6000 plantensoorten en 6 broeikasten.
* De Französische Kirche is de oudste kerk van de stad.
* Het Bernse Kunstmuseum herbergt een collectie belangrijkse schilderijen uit de 14e tot de 20e eeuw.
* De Münster van Bern is de hoogste kerk in Zwitserland. De bouw startte in 1421 en pas in 1893 was het geheel voltooid. Het is een driebeukige basiliek met waaiergewelf, zijkapellen en een toren.
* Het middelpunt van het theateramusement is het Stadttheater. Hier worden klassieke en moderne producties gespeeld.
* Bern kent 4 jaarlijkse jazzfestivals. Het grootste en bekendste is het International Jazzfestival Bern dat eind mei/begin juni plaatsvindt.

Historisch centrum Bern

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat ook het historisch centrum van de stad Bern. Dit voorrecht kwam niet geheel uit de lucht vallen, het prachtige historische centrum dateert namelijk nog geheel uit de Tweede Wereldoorlog en is de oorlog dus ongeschonden doorgekomen. Veel mensen hebben het idee dat ze terug in de tijd gaan wanneer ze het oude centrum inlopen. In het historisch centrum staan verschillende toeristische trekpleisters zoals de Bärengraben, de Münster Kathedraal en de Zytglogge.

Historisch centrum Bern vind je in Bern
Een foto over Historisch centrum Bern
Historisch centrum Bern

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden