Gratis reisvoorstel aanvragen

Op vakantie in Zuid-Korea

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Seoul (Zuid-Korea)
Periode: april 2015
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hostel

Foto van deze vakantie

Een weekje op vakantie in Zuid-Korea, in de maand april en midden in de drukke hoofdstad Seoul. Met zomers weer, prachtige bezienswaardigheden en het lekkerste eten was dit een veel betere vakantie dan je in eerste instantie zou denken. 

Eindelijk was het dan zover. Samen met mijn beste vriendin zou ik een week doorbrengen in Seoul: de hoofdstad van Zuid-Korea en ook mijn geboortestad. Ik was slechts een paar maanden oud toen ik geadopteerd werd, wat betekende dat het wel tijd werd voor een eerste kijkje in mijn land van herkomst. Onze vakantie vond plaats in de week van 18 tot 26 april, maar wie had gedacht dat dit in Zuid-Korea zomerse dagen van 30 graden betekende?

Ondanks dat we zelfstandig op reis waren en niet met een reisorganisatie, hebben we alsnog dé typische toeristische bezienswaardigheden bezocht. Bij Zuid-Korea denk je waarschijnlijk al meteen aan de mooie traditionele gebouwen en paleizen. Dit is inderdaad ook waar een groot deel van de bezichtigingen uit bestaat, en die hebben we natuurlijk niet overgeslagen. We bezochten onder andere het Gyeongbokgung Paleis en het Changdeokgung Paleis, twee van de meest bekende bezienswaardigheden in Seoul. Hier bewonderden we de traditionele en historische gebouwen en hebben we lekker relaxed op een bankje bij het water gezeten. De combinatie van het prachtige uitzicht en het zomerse weer was dus heerlijk genieten. Dankzij de tijd van het jaar stikte het er niet van de toeristen en reizigers, maar de paleizen waren alsnog drukbezocht door voornamelijk Koreaanse mensen zelf, waaronder veel groepsreizen en school excursies.

Gyeongbokgung Palace
Gyeongbokgung Palace


Buiten de muren van het bekende Gyeongbokgung Paleis stuitten we nog op een traditioneel spektakel, waarbij Koreaanse mannen in historische uniformen ons nog een goede sfeerindruk van de Koreaanse geschiedenis gaven. Het verraste ons niet alleen dat we op het juiste moment op de juiste plaats waren om dit mee te maken, maar ook dat zoiets gewoon plaatsvond op een doordeweekse dag in april.

Behalve de keizerlijke paleizen bezochten we ook een van de dorpjes waar je kon zien hoe de Koreaanse burger vroeger leefde. Het Namsangol Hanok Village is zo’n locatie: een dorpje met historische Koreaanse huisjes en straatjes waar natuurlijk niemand meer woont, maar die er puur zijn voor de beleving. Echt geweldig om hier doorheen te lopen! En het blijkt dat dit traditionele dorpje ook een mooie locatie is voor Koreaanse bruiloften, want toevallig vond er eentje plaats, precies op de dag dat wij er waren.

Als laatste in de categorie van historische locaties, bezochten we ook de Boeddhistische Bongeunsa Tempel, gelegen in het Gangnam-district van Seoul. Hier konden we enorme Boeddha beelden bewonderen en ook zien hoe Koreaanse mensen er hun gebeden deden.

Wat onze aandacht bij al deze traditionele bezichtigingen trok was het interessante contrast: omdat de paleizenterreinen en tempels zo enorm groot zijn bevind je je eigenlijk in een tijdperk van vele jaren terug, maar ondertussen zie je enorme wolkenkrabbers van de moderne wereld er in de verte bovenuit steken. Je bevindt je letterlijk in twee werelden. Maar traditionele paleizen en tempels zijn niet de enige bezienswaardigheden in Seoul. We hebben ook Seoul van meer dan 200 meter hoog kunnen bewonderen, vanuit de N Seoul Tower. Ook deze toren is een drukbezochte toeristische attractie. Voordat we bij de toren zelf kwamen passeerden we eerst de bekende lover’s lock locatie, onder bij de toren. Hier hebben we bewonderd wat Koreaanse koppels en vrienden wel niet allemaal ophangen, van telefoonhoesjes tot foto’s en sleutelhangers. Zelf hebben we hier ook ons slotje vastgezet, als teken van onze vriendschap en de bijzondere reis die we meemaakten.
Slotjes bij de toren
Slotjes bij de toren


We hadden ons bezoek aan de toren goed gepland, want op het moment dat we er waren konden we niet alleen van het mooie uitzicht genieten, maar ook van een prachtige zonsondergang. Waar onze vakantie nog meer uit bestond was natuurlijk ook uit veel shoppen en winkels verkennen, maar wat het leukst was aan de drukke winkelstraten – bijvoorbeeld in Myeongdong – was dat het er vol stond met gezellige kraampjes. Elke dag en avond stonden er tientallen kraampjes uitgestald, van heerlijk Koreaans street food tot kleding, sieraden en souvenirs. Van het street food waren we nog wel het meest onder de indruk en we moesten en zouden zoveel mogelijk uitproberen. Ze hebben er werkelijk van alles: kipspiesjes, gefrituurde garnalen, vers fruit, suikerspinnen, ijsjes, wafels, loempia’s, pittige Koreaanse noedels en meer.
Streetfood
Streetfood


Maar natuurlijk was er niet alleen het eten van de kraampjes om van te smullen. Elke avond ploften we neer bij een Koreaans restaurant om weer iets nieuws te proberen, want een goede vakantie is niet compleet zonder heerlijk eten. Maar… zowel mijn vriendin als ik zijn beiden geen fan van pittig eten. Integendeel, we kunnen er totaal niet tegen. Maar dat we in Korea dan aan het verkeerde adres waren is nogal overdreven gezegd, want Koreaans eten bestaat uiteraard niet alleen maar uit hot & spicy. Van Koreaanse rijstgerechten als Bibimbap (rijst-mix met groenten), of de Koreaanse versies van gerechten uit Japan zoals sushi (Kimbap) en Omurice (een soort rijst-omelet) hebben we allemaal kunnen genieten. Maar ons favoriete eten bleef toch het echte typische ‘Korean BBQ’. Hier heb je enkele restaurants van in Nederland, maar het ultieme ‘Korean BBQ’ maak je natuurlijk pas echt mee in Korea zelf. En het is heerlijk, gezellig, en voldoet aan zowel je eet- als cultuurhap-eisen. ‘Korean BBQ’ houdt in dat je een bepaald vleesmenu besteld, en dit kan je zelf bereiden (of je kiest ervoor om het te laten doen) op de daarvoor bestemde grillplaat. De stukjes vlees worden gegeten door ze in een groot slablad te wikkelen, gecombineerd met Kimchi of andere groenten naar keuze. In verhouding betaal je meer voor Korean BBQ dan voor gewone rijst- of noedelgerechten, maar dan heb je er wel iets voor terug. En je bent op vakantie toch? Dus een beetje genieten mag best, een keer of twee!

Wat winkelen en ander entertainment betreft hielden we het uiteraard niet alleen bij de populaire winkelstraten van Myeongdong. We zijn nog een heel stuk met de metro gereisd naar de andere kant van Seoul om het prachtige Times Square winkelcentrum te bewonderen. Deze plek is wat minder bekend onder toeristen, maar zéker de moeite waard. Het is een sjiek en enorm winkelcentrum met onder andere leuke kledingwinkels, boekenwinkels, restaurants en cafés, een bioscoop en een game arcade hall.
Times Square winkelcentrum
Times Square winkelcentrum


De rest van onze vakantie bestond uit het nog meer bewonderen van mooie gebouwen, maar ook van mooie parken en natuurgebieden. Het is namelijk echt een prachtige stad. Je hebt erg veel mooie wandelroutes en bezienswaardigheden, en helaas hadden we niet genoeg tijd om alle parken en tuinen te bezoeken. Elke avond keerden we na een drukke dag weer terug naar ons hostel, op slechts een paar minuten loopafstand van de drukke Myeongdong-winkelstraten. We verbleven in het Kimchee Myeongdong Guesthouse, en dit verblijf hadden we geboekt via Booking.com.

Het hostel was klein en huiselijk, de kamers waren misschien niet helemaal tiptop en hartstikke schoon, maar het had erger gekund. Daarnaast hadden we wel hele gezellige gastheren die altijd hun best deden ons te helpen, die kaarten voor ons uittekenden als we de weg wilden weten en ook tips gaven over bezienswaardigheden.

We zijn er tijdens onze vakantie achter gekomen dat Seoul heel erg op toeristen gericht is. Op elke hoek, en bij elke bezienswaardigheid was er wel een currency exchange kraampje of winkeltje, waar je je geld kon inwisselen voor de Koreaanse won. Omdat er veel te doen en te zien is kan een vakantie in Korea al gauw prijzig worden, maar het eten in restaurants buiten Korean BBQ om was prima te doen. Daarnaast krijg je ook bij elk restaurant gratis water te drinken, en heb je nog genoeg eetgelegenheid bij de goedkope kraampjes buiten. Ook de metro is helemaal niet duur, en er zijn genoeg dingen te doen waar je niet voor hoeft te betalen, zoals de tempelbezoekjes en de wandelingen door de parken en historische dorpjes. Of natuurlijk het eindeloos rondlopen door de winkelstraten van Myeongdong, je kijkt er je ogen uit!

Waar we ook achter kwamen was dat Koreanen erg vriendelijk zijn, maar dat ze – zelfs in de hoofdstad – moeilijk tot nauwelijks Engels kunnen spreken. De eerst volgende keer dat ik op vakantie ga naar Korea zorg ik dat ik een paar basiswoordjes ken, zodat ik op zijn minst ook met de Koreaanse mensen kan praten zonder handen en voeten. Want eerlijk is eerlijk, iemand zoals ik die er Koreaans uitziet maar de taal niet kent is wel een beetje raar… toch?

Geschreven door Jinn van Gastel

Heb je interesse in een reis naar Zuid-Korea? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zuid-Korea, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Gerelateerde artikelen