Gratis reisvoorstel aanvragen

Paar dagen in Caye Caulker

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Caye Caulker (Belize)
Periode: augustus 2010
Vervoer: Auto
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Belize is een relatief onbekend land in Zuid-Amerika. Het ligt ergens tussen Honduras, Guatemala en Mexico. Het vasteland van Belize heeft niet heel veel te bieden maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele prachtige duikspots. Het meest bekende hiervan is waarschijnlijk de 'Blue Hole'. Ook vind je in Belize het Hol Chan Marine Reserve. Deze plekken zullen wij zeker gaan bezoeken!

We ontbijten in het Marlon Heroes in Mexico. Het is wel een opmerkelijk ontbijt. Het is inbegrepen bij de prijs van de overnachting, maar dat geldt blijkbaar alleen voor koffie, boterhammen en confituur. Daarbij is de koffie erg vies en de boterhammen zijn zuur. We zijn dus snel klaar met het ontbijt en vertrekken vol goede moed naar de grens van Belize.

De grens
Eenmaal bij de grens ondervinden we gelukkig geen problemen, en na 200 Mexicaanse Pesos betaald te hebben mogen we doorrijden. We moeten dit bedrag betalen omdat we met de auto zijn. Wanneer je met het vliegtuig reist zit dit bedrag al bij je ticket inbegrepen. Een stukje na de grens moeten we verplicht stoppen en wordt onze auto besproeid met desinfecterend middel. Hier moeten we 10 dollar voor betalen, maar achteraf bleken dit Belizische dollars te moeten zijn. Let daar dus op.

Even later moeten we weer bij een groot gebouw stoppen om onze papieren te laten controleren. Hier zal beslist worden of we wel echt het land binnen mogen of niet. We worden door een man doorverwezen naar de immigratiedienst waar onze documenten en autopapieren nagekeken worden. Gelukkig krijgen we een stempel. Daarna worden onze paspoorten gecontroleerd en ook gestempeld. We krijgen hier ook een stapel documenten en we moeten onze koffers uit de auto halen voor controle. Na alles uit de auto gesjouwd te hebben zegt iemand dat het al oké is en dat ze terug de auto in mogen. Al die moeite voor niets. We sluiten nog snel een autoverzekering voor een week af en dan gaan we weer verder op weg.

Op weg naar Belize City
Het blijkt al snel dat Belize een heel ander land is dan Mexico. Er is veel minder verkeer, de wegen zijn slecht en er zijn ook geen wegwijzers. Gelukkig leidden alle wegen naar de hoofdstad dus je kunt niet echt verkeerd rijden. We rijden echter niet naar de hoofdstad, maar naar Belize city. Het binnenland onderweg vinden we behoorlijk saai: suikerriet en wat dorpjes.

Eenmaal in Belize City aangekomen willen we de watertaxi pakken om naar een van de vele eilanden te gaan. Echter, eerst moeten we een plek vinden om de auto te parkeren. Er worden hier namelijk erg veel auto's gestolen. Uiteindelijk, na veel zoeken, vinden we een hotel dat een bewaakte parkeerplaats heeft, speciaal voor toeristen die met de auto zijn. Hier zijn we weliswaar 30 USD kwijt om te parkeren maar dat is altijd beter dan een gestolen auto.

Bij de watertaxi's kopen we een enkeltje bij een van de 2 beschikbare firma's. We hebben besloten om naar het eiland Caye Caulker te gaan. Dit eiland is het goedkoopste en heeft een aantrekkelijk motto: no shoes, no shirt, no problem! We betalen 20 USD voor 3 kaartjes en beginnen al snel aan de 45 minuten durende overtocht.

Caye Caulker dag 1
Wanneer het eiland eenmaal in zicht is zijn we toch een beetje teleurgesteld. Het aanzicht is niet zo mooi als we gedacht hadden. De stranden en de zee liggen vol met zeewier en vuile algen. Zodra we aangemeerd zijn worden we meteen benaderd door een man die ons een hotel probeert aan te smeren. Hier zitten wij natuurlijk niet op te wachten. We hebben immers al een hotel geboekt: Het Seaside Cabanas. Dit hotel ligt dicht bij de aanlegsteiger en we zijn er dan ook zo. Het Seaside Cabanas bestaat uit kleine laagbouwhuisjes en een mooi klein zwembad met uitzicht op de zee. Het is prima vertoeven in het hotel, al was het 'zeezicht' niet echt gemakkelijk te zien.

Nadat we onszelf geïnstalleerd hebben in de hotelkamer gaan we het eiland verkennen. Er hangt een typische hippiesfeer op het eiland. Een GPS heb je hier niet nodig want er zijn maar 3 hoofdstraten: frontstreet, middle street en, hoe raad je het, backstreet. Op het eiland vind je vele souvenirwinkeltjes, excursiebureaus en alles wat je in het dagelijkse leven nodig hebt. Wat opvalt is dat toeristen en eilandbewoners perfect naast elkaar leven.

We wandelen naar 'The Split'. Dit is een breuk in het eiland en is de 'place to be' voor toeristen en eilandbewoners. Omdat er niet veel (schoon) strand is komen veel mensen hier om in het mooie, helderblauwe water te zwemmen, snorkelen en duiken. The Split is niet echt breed maar door de sterke stroming in het midden is het gevaarlijk om naar de overkant te zwemmen. Bij het water staat een leuk barretje waar harde reggaemuziek vandaan komt. De sfeer is heerlijk ontspannen en je kijkt hier je ogen uit met alle mensen die hier rondlopen. Je komt de meest vreemde types tegen. De toeristen hier zijn vooral backpackers en hippies, geen resortliefhebbers. Als je hier rondloopt zou je haast denken dat je in Jamaica bent.


The Split Caye Caulker, Belize
The Split Caye Caulker, Belize


's Avonds gaan we wat eten bij restaurant Tropical Paradise. We eten lekker buiten op het terras wat toch wel een bijzondere sfeer geeft: het restaurant grenst namelijk aan een klein kerkhof. Een voordeel hiervan is dat het wel lekker rustig is.

Caye Caulker dag 2
Onze tweede dag op Caye Caulker bestaat voornamelijk uit zon, zee en strand. 's Ochtends luieren we aan het zwembad van het hotel. Middageten doen we in de Sandbox Bar vlakbij het strand. 's Middags vertrekken we naar The Split om daar verder te genieten van de zon. We gaan hier lekker snorkelen. Verder genieten we lekker van wat plaatselijke biertjes, het Belizikin. Wat opvalt is dat de Rasta's, ondanks hun vreemde uiterlijk, wel uitermate vriendelijk zijn. Vele zeggen hallo of glimlachen naar ons. Het lijkt alsof we er al helemaal bij horen.

Caye Caulker dag 3
De derde dag op Caye Caulker begint erg winderig. Het weer is behoorlijk omgeslagen. We hopen dan ook dat onze geplande trip voor vandaag wel doorgaat. Vandaag gaan we namelijk varen en zwemmen met haaien en roggen. We hebben hier erg naar uitgekeken. Wanneer we bij Raggamuffin Tours aankomen kunnen ze ons niet garanderen dat de trip doorgaat. We moeten dan ook een uurtje wachten. Gelukkig gaat de wind in dat uur wat liggen waardoor we alsnog kunnen vertrekken.

Met een zeilboot varen we de azuurblauwe zee op. Ons gezelschap bestaat uit enkele Franssprekende koppels, 4 Spaanse jongedames en 2 Amerikaanse meisjes. Vanwege het slechtere weer gaan we de stops in omgekeerde volgorde langs. Daarom gaan we nu eerst naar het Hol Chan Marine Reserve. Na een uur varen komen we daar aan, en is het tijd om te gaan snorkelen.

Het Hol Chan Marine Reserve staat onder streng toezicht en er is dan ook bewaking op kleine bootjes. Snorkelen mag hier alleen onder begeleiding en je moet in de buurt van de gids blijven. Zodra we in het water zijn weten we weer waarom we in groepen reizen niet fijn vinden. Overal om ons heen zwemmen mensen en we worden dan ook een aantal keer getrapt. Gelukkig zien we wel prachtige koralen en kleurige vissen. Ineens duikt onze gids naar beneden en tot onze verbazing zien we een haai! De gids pakt het dier bij zijn staart en trekt de haai mee naar boven, zodat wij hem goed kunnen zien. Het dier is zo'n 4 meter lang en zijn huid voelt aan als schuurpapier. Na dit avontuurtje zien we ook nog schildpadden en een aal.

Na een tijd snorkelen gaan we terug aan boord en varen we weer een tijdje. Na een kwartiertje stoppen we en de gids gooit enkele stukjes vis in het water. Binnen no time wemelt het van de verpleegsterhaaien rond de boot. Geweldig om te zien. We mogen met de haaien gaan zwemmen, aangezien verpleegsterhaaien ongevaarlijk zijn. Het is een heel bijzonder gevoel om jezelf tussen deze dieren in het water te laten zakken. Je voelt ze overal, tussen je benen en bij je armen. Overal om ons heen zien we zwarte schimmen. Het is een adembenemend schouwspel. Tussen de haaien zwemmen ook roggen. De haaien zijn te snel maar de roggen kun je nog wel eens aanraken. Onze gekke gids vangt dit keer een rog zodat wij het beest goed kunnen bekijken en aaien. Dit zijn de momenten waarop we beseffen hoe mooi het leven is!

haaien in Belize, Caye Caulker
haaien in Belize, Caye Caulker


Eenmaal terug aan boord krijgen we lunch, een heerlijke visburger. Daarna varen we naar onze laatste stop, een koraalrif. Helaas is de zee hier wat ruwer en na 10 minuten in en vele slokken zeewater besluit ik om het op te geven. Na hier gezwommen hebben is het tijd om terug te varen. We krijgen taco's en rumpunch, en de muziek gaat aan. Zo verandert onze zeilboot in een echte partyboot. Na een uurtje zijn we terug bij de haven en sluiten we een prachtige dag af. Deze 3 dagen waren een ervaring om nooit te vergeten. Belize is zeker de moeite waard. Het is nog niet zo bekend onder toeristen maar juist daarom moet je het nu eens bezoeken.

Dit verhaal is onderdeel van de reis die Sammy Tempels maakte door Mexico en Belize.

Heb je interesse in een reis naar Belize? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Belize, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Gerelateerde artikelen