Zonsondergang in BelizeZonsondergang in Belize

Belize ligt in de noordoostelijke hoek van Midden-Amerika. In het noorden grenst het land aan Mexico, in het westen en zuiden aan Guatemala en in het oosten vormt de Caribische Zee de grens. Belize is qua oppervlakte ongeveer net zo groot als de helft van Nederland en is daarmee, op El Salvador na, het kleinste land van Centraal-Amerika. Dit kleine landje is maar dunbevolkt, want er wonen slechts ongeveer 300.000 mensen. Bijna 50% van het land is beschermd gebied. Belize is lid van het Britse Gemenebest. De beste tijd om het land te bezoeken is van eind december tot maart. Dit is ook gelijk het hoogseizoen en niet de goedkoopste periode om te gaan.

Nadat Belize City in 1931 al eens flink verwoest werd door een orkaan, trof in 1961 de orkaan Hattie de stad en ook deze liet weer een spoor van grote vernieling achter. Vanwege de enorme schade die deze orkaan had aangericht, werden er plannen gemaakt om de hoofdstad te verplaatsen naar een meer landinwaarts gelegen plek. Hiervoor werd de stad Belmopan gekozen en zo is deze stad nu al sinds 1970 de nieuwe hoofdstad van Belize.

Belize exporteert banenen, garnalen, sinaasappelsap en suiker. Maar het toerisme is nog altijd de belangrijkste bron van inkomsten.

Ervaringen

Er zijn 2 ervaringen ingevuld; Belize krijgt een 9 uit 10 .


bezocht dit land in mei 2015

De natuur in Belize is schitterend evenals de vogels en andere dieren. Mooie Maya complexen om te bezoeken. Op sommige plekken waren wij de enige bezoekers. Goede begeleiding van opgeleide en enthousiaste gidsen voor zowel culturele zaken als natuurlijke uitstapjes (vogels spotten, nachtdieren zoeken).

bezocht dit land in november 2014

Belize is prachtig!

Vervoer

Vervoer naar het land

Er is geen rechtstreekse vliegverbinding tussen Nederland en Belize, de meeste vluchten vanuit Nederland maken een stopover in de Verenigde Staten en van daaruit vlieg je verder naar Belize. De internationale vluchten komen aan op het Philip Goldson International Airport, dat net iets ten noorden van Belize City ligt. Een andere mogelijkheid om naar Belize te reizen is door vanuit Nederland rechtstreeks naar Cancun te vliegen en van daaruit per bus naar Belize rijden.

Vervoer in het land

In Belize is het openbaar vervoer van goede kwaliteit. Per bus is bijna iedere plaats in het land bereikbaar, treinen hebben ze echter niet. De meeste bussen in Belize zijn vergelijkbaar met het type Amerikaanse schoolbus, maar daarnaast zijn er ook nog de luxe expressbussen. Deze bussen rijden alleen over de hoofdwegen tussen steden, dus ze zijn snel en gaan regelmatig. Om kleinere plaatsen te bereiken, ben je aangewezen op de lokale busmaatschappijen, maar deze bussen zijn een stuk langzamer en de reist duurt dus langer.

Het huren van een auto is in Belize redelijk duur en als je besluit een auto te huren, houdt er dan wel rekening mee dat alleen de hoofdwegen geasfalteerd zijn. Een goed alternatief vervoermiddel om Belize te verkennen is de fiets. De geasfalteerde wegen zijn goed begaanbaar en in sommige toeristensteden kun je daarom ook fietsen en mountainbikes huren.

De beste manier om te reizen tussen de grote steden en toeristische bestemmingen is per vliegtuig. Dagelijks zijn er verschillende binnenlandse vluchten tussen deze plaatsen.

Artikelen

10 leukste bezienswaardigheden Belize
Strandvakantie Belize
Rondreizen in Belize
Caye Caulker Belize
Ontdek de Mayacultuur in Belize
Zwemmen met haaien in Belize
Duikvakantie in Belize
The Great Blue Hole in Belize

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort heeft geen visum nodig voor Belize, wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn na verblijf.

Prijzen

Het prijsniveau op Belize is ongeveer gelijk aan Nederland. Het ligt een stuk hoger dan in de rest van de landen in Midden-Amerika.

De munteenheid is de Belizaanse dollar.

Veiligheid

In vergelijking met omringende landen is Belize een redelijk veilig land, waar het criminaliteitscijfer laag is. Wel komen er geregeld gewelddadige activiteiten tegen toeristen voor, zoals overvallen en verkrachtingen. Daarom wordt aangeraden niet alleen te reizen, afgelegen plaatsen en onverlichte straten te vermijden en na zonsondergang niet de straat op te gaan. Bovendien wordt het dragen van dure sieraden afgeraden.

Bevolking & cultuur

Ongeveer 40% van de bevolking zijn mestizos. Dit zijn Spaans-sprekenden van Maya-Spaanse afkomst. Zo`n 30% is creool, afstammeling van de negerslaven.

Ongeveer 25% van de bevolking woont in Belize City en nog eens 25% woont in 6 grotere steden. De andere helft van de bevolking woont op het platteland.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Belize met als hoofdstad Belmopan. Het land ligt in midden Midden-Amerika en heeft een oppervlakte van ongeveer 22966 km². Het klimaat wat er heerst is Tropisch. Het merendeel van de 300000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Rooms-Katholiek. De meest gesproken taal in Belize is Engels. De tijdzone van het land is -6. De munteenheid van Belize is de Belizaanse dollar.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

Voor de kust van Belize liggen koraalriffen en meer dan 200 zogenaamde "cays". Cays zijn palmeneilandjes bestaande uit koraal. Ambergris Caye is de grootste. Voor de kust van Belize ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld. Ook liggen voor de kust onderwatergrotten zoals de Blue Hole en de Giant Cave, één van de langste onderwatergrotten ter wereld.

In Belize bevinden zich zo`n 4000 verschillende soorten bloemen, bomen en planten. Ook zijn er zo`n 500 soorten vogels te zien, dat is meer dan in bijna elk ander land van Midden-Amerika. Één van de meest interessante vogels is de geelsnaveltoekan, de nationale vogel van Belize.

Medische informatie

Belize heeft geen uitgebreide medische voorzieningen. Bij een ernstig probleem vindt evacuatie plaats naar een dichtstbijzijnd professioneel ziekenhuis. Dit houdt over het algemeen in dat je naar de Verenigde Staten moet vliegen.

Inentingen

Er worden bepaalde inentingen aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

De taal

De officiële taal is Engels. Veel Belizanen spreken Creools, een soort verbasterd Engels. Ongeveer 40% van de bevolking spreekt naast Engels/Creools ook Spaans.

Geschiedenis

Voor de komst van de Spanjaarden werd Belize bewoond door de Maya`s. Omdat de Maya’s stevig verzet boden, lukte het de Spanjaarden niet het land volledig te koloniseren, maar ze vestigden er wel enkele missieposten. In het midden van de 17e eeuw vestigden de Britten hun aandacht ook op de landen in Midden-Amerika en hen lukte het wel zich in Belize te vestigen. Dit lieten de Spanjaarden natuurlijk niet zomaar over hun kant gaan en zo ontstond een periode van grote onenigheid tussen beide partijen waarin ook de omliggende landen betrokken werden. In 1862 werd Belize een Britse kolonie en kreeg het de naam Brits Honduras. Na iets meer dan 100 jaar Britse overheersing, werd het land in 1964 autonoom en sinds 1973 draagt het officieel de naam Belize. Uiteindelijk werd het land op 21 september 1981 volledig onafhankelijk verklaard.

Bestemmingen in Belize