Mooi gebouw in CambodjaMooi gebouw in Cambodja

Cambodja ligt in Zuidoost-AziŽ en grenst aan de landen Laos, Thailand en Vietnam. Daarnaast grenst Cambodja ook aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.

Cambodja is een arm land, en mede door alle oorlogen heeft de economie een flinke klap gehad. Voor 1970 kon het land nog in eigen behoefte voorzien, maar er is zoveel landbouw vernield dat dat niet meer mogelijk is. Landbouw is nog steeds de belangrijkste activiteit en rijst, rubber en maÔs zijn de belangrijkste gewassen. Er is bijna geen industrie en de industrieŽn die er zijn produceren voornamelijk voor binnenlandse consumptie. Het toerisme is de laatste jaren de snelst groeiende sector in de Cambodjaanse economie.

De naam van het land is zo vaak veranderd dat het af en toe een beetje verwarrend is. De Cambodjanen zelf noemen hun land Kampuchea, deze naam is afgeleid van het woord Kambu-ja. Dat betekent letterlijk: zij die geboren zijn door Kambu. Kambu is volgens een mythe de grondlegger van Cambodja. Deze mythe gaat zover terug als de 10e eeuw. Het Portugese woord Camboxa en het Franse Cambodge, waarvan wij de naam Cambodja hebben overgenomen, stammen direct af van Kambu-ja.

Forum

Er staan 3 onderwerpen in het Cambodja forum. Heb je een vraag over Cambodja of iets te melden? Schrijf dan een topic in het forum

Ervaringen

Er zijn 6 ervaringen ingevuld; Cambodja krijgt een 8 uit 10 .


bezocht dit land in oktober 2014

Siem Reap. Een vriendelijk klein stadje met veel cultuur zoals de Angkor Wat Tempel.Het knusse binnenstadje bied veel gezellige eettentjes,winkeltjes en marktjes waar echt van alles te koop is. Voor de wat jongere mensen zijn er volop uitgaans gelegenheden en gezellige barretjes.Er zijn overnachtingen in div. prijsklasse te vinden maar duur zal je nooit uit zijn.Aan de koloniale bouwstijlen kan je zien dat de Fransen er ooit gezeten hebben.Het is er heerlijk rondfietsen op een van de fietsen die je daar voor 1 dollar kan huren of,zoals bij mij het geval was,gratis gebruik bij het hotel hoorde.Het Boeddhisme is er erg belangrijk,de mensen zijn erg religieus wat het erg speciaal maakt.Overal kan je uitstapjes boeken voor een kleine prijs.Als je alles lekker op je gemak doet kun je er zeker een week verblijven voordat je de boot of de bus naar Phnom Penh neemt.

bezocht dit land in februari 2014

Prachtige oude tempelcomplexen bezocht. Angkor Wat

bezocht dit land in april 2013

Uitgaan: niet overweldigend, Cultuur: Ga vooral naar het openluchtcircus Phare. Restaurants: Nabij de Oude markt: te kust en te keur, alle keukens van de wereld, maar neem vooral de Kmer. Bezienswaardigheden: Uiteraard Angkor Wat, moet je gezien hebben. Inwoners: heel vriendelijk en behulpzaam

bezocht dit land in oktober 2012

De tempels van Ankor watt was een fantastische plek om te bezoeken, hier moet je geweest zijn, het is echt heel bijzonder hoe men in het jaar 1100 na Chr. in het oerwoud zoiets moois heeft kunnen bouwen en hoe nu gewoon door de bouwwerken heen prachtige bomen groeien. Je kunt hier wel een paar dagen rond dwalen. Je wordt veel geconfronteerd met kinderarbeid, de kinderen vragen je voortdurend om iets van hen te kopen, dit hebben we opgelost door niets te kopen maar hen iets te geven in de vorm van pennen en ballonnen. Bij het zoeken van een restaurant moet je goed uitkijken en letten op de hygiŽne want voor je het weet heb je een darm infectie.

bezocht dit land in maart 2012

Een hele bijzondere ervaring, hier kom je niet voor een gezellig vakantie gevoel. Wij kwamen vanuit de Mekong delta aan in Siem Reap en moesten met een tuk tuk naar het hotel worden gebracht. Op de boot waren we al getuige van de grote armoede en op de tuk tuk zagen we dit van dichtbij, je moet hier wel tegen kunnen. mede doordat we ook de killing field hebben bezocht en de verhalen hebben gehoord hebben we veel compassie met de Cambodjanen gekregen, wat een sterke mensen en wat een verdriet.

bezocht dit land in juni 2010

In het regenseizoen kwam ik in een boeddhistisch klooster in Phom Penh. De monniken waren allen in oranje gewaden gekleed. Ik wilde schuilen voor de regen en mocht met hen onder een afdak schuilen. We konden elkaar niet verstaan met met gebaren en veel gelach voelen we, in de regen, verbonden. Ik ben half Aziatisch, Indisch, maar heb geen behoefte om naar IndonesiŽ te gaan, daar tussen de tempels in de regen met de monniken voelde ik een compassie en acceptatie die ik niet eerder heb gevoeld.

Vervoer

Vervoer naar het land

Het internationale vliegveld van Cambodja is Pochentong Airport. Pochentong Airport ligt 12 km buiten Phnom Penh.

Vervoer in het land

De wegen in Cambodja zijn erg slecht, ze zitten vol kuilen en gaten. Het verbeteren hiervan heeft hoge prioriteit. Je kunt op veel plaatsen een auto mťt chauffeur huren, zelf de weg op gaan wordt namelijk sterk afgeraden.

Binnenlandse vluchten verbinden vrijwel alle grote steden in Cambodja. In de regentijd (als de wegen echt onbegaanbaar zijn) is vliegen de enige mogelijkheid. Voor korte ritten wordt veel gebruik gemaakt van motortaxi`s. Spreek wel altijd van te voren een prijs af. Er zijn spoorwegen in Cambodja maar dit is een oncomfortabele manier van reizen. Treinen rijden langzaam en niet op tijd.

Artikelen

Top 10 bezienswaardigheden Cambodja
Vrijwilligerswerk doen in Cambodja
Rondreizen Cambodja
Cambodja van A tot Z
Backpacken in Cambodja
Fietsen in Cambodja
Verschillende tempels in Cambodja
Reizen in... Cambodja
Angkor Wat in Cambodja

Visum

Voor een bezoek aan Cambodja heb je een visum nodig, deze is te krijgen op de luchthaven van Siem Reap en Phnom Penh of aan een van de grensovergangen met Thailand of Vietnam. Voor het verkrijgen van een visum moet je paspoort na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig zijn. De kosten van een visum bedragen tussen de 20 en 25 dollar per persoon.

Prijzen

Het prijsniveau in Cambodja ligt lager dan in Nederland.

Er is een verschil met het platteland en de steden, op het platteland is namelijk alles nog goedkoper.

Veiligheid

Cambodja is in principe een veilig land om in te reizen. Natuurlijk moet je ook hier op je spullen letten. Op het platteland zijn de wegen van slechte conditie en er wordt afgeraden om na zonsondergang in deze regioís te reizen.

Bevolking & cultuur

Het grootste deel van de bevolking is aangewezen op de rijstbouw. De boeren heten rijstbouwers. Mannen en vrouwen werken dagenlang op het land, met hun bontgekleurde hoofddoeken (Krama) die hen tegen de hitte en het stof beschermt. In de oogsttijd worden de boeren vaak geholpen door de buren. Naast hard werken wordt het dagelijkse leven ook beheerst door diverse facetten van het Boeddhisme. Het geloof in geesten vormt een essentiŽle aanvulling.

Muziek en dans vergezellen vrijwel alle sociale en religieuze ceremonies variŽrend van huwelijksrituelen, boeddhistische herdenkingen en volkscultuur tot hofdansen en voorstellingen van het Koninklijke Ballet.

In Cambodja vindt je veel verfijnde handwerkkunst zoals weven, het smeden van goud en zilver, keramiek en het maken van beelden in marmer, hout en steen.

Krama is de traditionele hoofddoek.

De Apsara-dans is ter ere van Indra (de oppergod). Waarschijnlijk is deze dans een van de oudste dansvormen ter wereld. Het is afkomstig uit de eerste helft van de 9de eeuw. De dansers ontstaan uit het schuim dat vrijkomt bij het draaien of karnen van de wereldzee, een legende van Vishnu. Demonen draaien een reuzenslang in het rond. De apsara`s zijn de hemelse boodschappers tussen de vorst en de goden.

Kleng Ek is een Cambodjaanse vlieger die lijkt op een menselijke insect en is voorzien van een muzikale zoemer. Bij festivals is de Kleng Ek vaak te zien.

Angkor Wat is het meest geliefde symbool van de culturele identiteit van de Khmers. Het koninkrijk Angkor en het daarbij behorende tempelcomplex ontstonden in de periode van de 9e tot de 12e eeuw.

De vlag van Cambodja is voornamelijk rood met blauw. Blauw is de kleur van de koning, rood staat voor het volk en zijn vastberadenheid om voor de koning te vechten. De tempel Angkor Wat is het symbool voor de grootheid en de traditie van het land. De huidige vlag werd in 1993 ingevoerd.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Cambodja met als hoofdstad Phnom Penh. Het land ligt in zuidoost AziŽ en heeft een oppervlakte van ongeveer 181035 km≤. Het klimaat wat er heerst is moessonklimaat. Het merendeel van de 13700000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Boeddhisme. De meest gesproken taal in Cambodja is Khmer, Thai. De tijdzone van het land is +7. De munteenheid van Cambodja is de Riel.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

Cambodja bestond vroeger voor een groot gedeelte uit regenwoud. Door de massale houtkap in de afgelopen jaren is dat nu nog maar 52% van het oppervlak van het land. Aan de kust komt ook veel mangrovebegroeiing voor. De rest is in gebruik als akkerland.

Medische informatie

De medische kennis in Cambodja is zeker niet van hetzelfde niveau als in Nederland.

Inentingen

Inentingen worden aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

De taal

Het Khmer hoort bij de Austro-Aziatische talen. Het Khmer is geen toontaal met verschillende betekenissen per klank. Je hebt voorvoegsels nodig om de verschillende grondvormen van betekenis te voorzien, en in een context te plaatsen. Het schrift is afkomstig uit het zuiden van India aangevuld met elementen uit het Sanskriet en het Pali.

Geschiedenis

Cambodja kent een gewelddadige geschiedenis. Het is een land waar georganiseerd geweld op grote schaal voorkomt en een land waar alledaags geweld tussen burgers onderling voorkomt. Vooral ten tijde van de Rode Khmer was er veel geweld in het land.

Bestemmingen in Cambodja