Kasteel Jena Thuringen DuitslandKasteel Jena Thuringen Duitsland

Jena is een stadsdistrict in het oosten van Duitsland, gelegen aan de Saale in de deelstaat Thüringen. Jena biedt veel mogelijkheden om de natuur te ontdekken. Naast een van de oudste botanische tuinen van Duitsland nodigen ook de historische parkcomplexen "Jenaer Paradies" en "Griessbachscher Garten" je uit tot rusten en ontspannen. Het 100 km lange circuit 'Horizontale' dat rondom Jena door een schilderachtig landschap loopt, is een bijzondere attractie voor wandelaars.

Jena is bekend als centrum van de optische industrie. Bekende bedrijven die uit Jena komen zijn Carl Zeiss en Jenoptik. Sinds 1558 is Jena een universiteitsstad. De Friedrich-Schiller-Universität is genoemd naar de dichter Schiller, die er doceerde.

De naam van de stad komt ook terug in de Jenaplanschool: de bedenker van dit schoolsysteem, Peter Petersen, kwam uit Jena.

Geschiedenis

In 1230 kreeg Jena stadsrechten. In 1672 werd het hoofdstad van een zelfstandig vorstendom Saksen-Jena. In 1692 verviel de stad aan de linie Saksen-Eisenach en in 1741 werd het deel van het hertogdom Saksen-Weimar, het latere Saksen-Weimar-Eisenach. Op 14 oktober 1806 overwon Napoleon in de Slag bij Jena Pruisen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het een deel van Thüringen. Na de opdeling van na de Tweede Wereldoorlog lag Jena in de DDR.

Bezienswaardigheden

* Het Zeissplanetarium.
* Het stedelijke museum in het moderne gotische ensemble aan het marktplein verenigt tentoonstellingen over de stadsgeschiedenis en een moderne kunstcollectie.
* De stad heeft 2 belangrijke pleinen, de Markt en de Platz der Kosmonauten. Hier bevinden zich een aantal bezienswaardigheden zoals het 14e eeuwse Raadhuis en de St. Michaelkerk.
* Bij de 'Horizontale' gaat het om een 100 km lange fietsweg rondom Jena die door een bebost heuvellandschap met prachtige schelpkalkhellingen loopt. Vanaf de 'Horizontale' heb je een prachtig uitzicht over de Saale- en universiteitsstad Jena en kun je zelfs orchideeën ontdekken.
* Het historische parkcomplex "Jenaer Paradies" ligt in de Saaleaue tussen Saale en het stadscentrum en nodigt uit tot wandelen. Door de Oberaue aan de andere oever van de Saale lopen de beide fietsroutes "Thüringer Städtekette" en "Saale-Radwanderweg". De laatste route loopt door prachtige landschappen rondom Jena langs unieke schelpkalkhellingen.
* De botanische tuin, die zowel onderwijs- als onderzoekstuin is, heeft voor de bevolking van Jena en zijn bezoekers ook een populaire functie als dagrecreatie. Op de 4.5 hectare grote oppervlakte groeien ongeveer 12.000 planten uit alle klimaatzones. De in 1586 aangelegde botanische tuin van Jena is na Leipzig de oudste voorziening in zijn soort. Het inspecteurhuis herbergt een gedenkplaats aan Goethe, die zelf actief meewerkte aan de reorganisatie van de tuin.

Ervaringen

Schrijf als eerste een ervaring over Jena

Bestemmingen in Duitsland