Kaapverdië staat bekend om z'n mooie strandenKaapverdië staat bekend om z'n mooie stranden
KaapverdiŽ is een land (eilandengroep) voor de westkust van het continent Afrika. Officieel heet het land Repķblica de Cabo Verde. Het landschap van KaapverdiŽ heeft over het algemeen een bergachtig karakter. De nog actieve vulkaan Pico de Fogo (2.829 m) is het hoogste punt van de eilandengroep.

KaapverdiŽ (Kaapverdische Eilanden) is een archipel, bestaande uit 10 grote eilanden waarvan er 9 bewoond worden. Het ligt in de Atlantische Oceaan op 450 km van de kust van West-Afrika. KaapverdiŽ is een zeer originele bestemming vol contrasten en wordt vaak gezien als het Atlantische paradijs.

Forum

Er staan 8 onderwerpen in het KaapverdiŽ forum. Heb je een vraag over KaapverdiŽ of iets te melden? Schrijf dan een topic in het forum

Ervaringen

Er zijn 12 ervaringen ingevuld;KaapverdiŽ krijgt een 7. Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in oktober 2014

Een heerlijk rustig eiland, echt om bij te komen, lekker luieren,, goed eten, geweldig weer.

bezocht dit land in oktober 2014

Sal is een heerlijke bestemming voor een zonvakantie. Het is leuk om een dag het eiland met een Jeep te verkennen. Verder is de bevolking zeer vriendelijk. Een aanrader voor de zonaanbidder.

bezocht dit land in september 2014

Mooi complex verder werkelijk niks, niet voor herhaling vatbaar.

bezocht dit land in juni 2014

Op Santa Maria op het eiland Sal wonen vriendelijke mensen ze willen soms je wat verkopen eerste een praatje en als geen interesse hebt gaan ze gewoon door. Het klimaat is gewoon goed. Duiken is een ervaring met stroming veel wrakken. En je kan er goed eten.

bezocht dit land in januari 2014

Het eiland Boa vista is kaal, buiten het hotel is er niets. in het stadje sal rei is niets te beleven

bezocht dit land in november 2013

Leuk klein plaatsje, met steiger waar de vissersbootjes aanmeren om de 's nachts gevangen vissen te lossen/verkopen. Je kunt er fijn wandelen, de bewoners zijn erg vriendelijk. Er is een lokale markt, en veel souvenirwinkeltjes. Terrasjes genoeg met gratis wifi!

bezocht dit land in november 2013

Santa Maria op het eiland Sal is een leuk, klein vissersplaatsje met diverse terrasjes waar gratis wifi aanwezig is. Dť bezienswaardigheid is de pier, waar vanaf 11.00 uur de vissersbootjes terugkomen van zee. De vissen worden op de pier schoongemaakt en verkocht. Een drukte van jewelste, je kunt er leuke foto's maken. Het stadje is goed te bewandelen, genoeg leuke winkeltjes om souvenirtjes te kopen. Onder het mom van 'no stress' praten de winkeliers je naar binnen.

bezocht dit land in september 2012

In 2010 ben ik voor het eerst op Brava geweest. Sindsdien elk jaar twee keer, in allerlei verschillende maanden, en inmiddels woon ik er bijna. Er gaat sinds 2011 een Fast Ferry naar Brava, vanaf Praia. Die gaat 4 x per week: op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag (dus gelukkig iets vaker dan in de algemene info op deze site staat!). Op Brava zijn geen uitgebreide stranden. Wel zijn er een aantal leuke baaien waar je kunt zwemmen. En bij Faj„ d'Agua is een heerlijk, natuurlijk zwembad tussen de rotsen: de piscina. Verder is het een fantastisch wandeleiland en kom je inderdaad in een andere wereld terecht. Daar word je een ander mens van.

bezocht dit land in augustus 2012

Dit is een vakantie voor strand, zon en zee. Doch cultuur is minim maar als je het wil zien dan krijg je veel terug. Je kan in de buurt prachtige wandelingen maken, maar voorzie je steeds van water om te drinken. Aan woestijnzand geen gebrek.

bezocht dit land in augustus 2012

als de lokalebevolking wat minder op je huid zit op Sal dan ben je bereid om meer de winkels in te gaan en er wat te kopen maar door de als maar aanklampende verkoop wil je gauw weer weg naar je resort en ben je zonder probleem daar meer te betalen in een rustige en gekoelde omgeving.

Vervoer

Vervoer naar het land

De vlucht van Nederland naar KaapverdiŽ duurt ongeveer 6 uur.

Er zijn 4 internationale luchthavens:
- Sal / Espargos: Aeroporto Internacional "AmŪlcar Cabral" (SID)
- S. Vicente / S„o Pedro: Aeroporto internacional "Cesťria ťvora" (VXE) geopend in 2009. Op 8 maart 2012 werd deze luchthaven vernoemd naar (de in december 2011 overleden) CesŠria …vora
- Santiago / Praia: Aeroporto internacional "Nelson Mandela" (RAI) geopend in 2005
- Boa Vista / Rabil: Aeroporto Internacional "Aristides Pereira" (BVC) geopend in 2007.

Tevens zijn er 3 nationale vliegvelden: Maio, Fogo en S. Nicolau. De nationale luchtvaartmaatschappij is Transportes Aťreos de Cabo Verde.

Vervoer in het land

Het rijden met bussen, trucks en taxi`s is over het algemeen erg duur, want de vervoermiddelen zijn schaars. Er zijn beperkte veerdiensten tussen de eilanden, en deze vertrekken afhankelijk van het weer. Voor vervoer tussen de redelijk ver uit elkaar liggende eilanden zijn vliegtuigjes het snelst en betrouwbaarst.

De enige bussen op de Kaapverdische Eilanden rijden in de steden Praia op het eiland Santiago, en Mindelo op S„o Vicente. Verder is de īAluguerī het transportmiddel. Deze gedeelde taxiīs vertrekken alleen als er voldoende passagiers zijn.

Artikelen

De mooiste duikspots van KaapverdiŽ
De eilanden van KaapverdiŽ
Leukste excursies op S„o Vicente
Het klimaat van KaapverdiŽ
Bezienswaardigheden van KaapverdiŽ
De vliegvelden van KaapverdiŽ
KaapverdiŽ van A tot Z

Visum

Naast dat het paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn bij thuiskomst dien je in het bezit te zijn van een visum als je op vakantie gaat naar KaapverdiŽ. Dit visum is meestal te regelen bij de reisorganisatie waar je de reis hebt geboekt en anders kun je het aanvragen bij het het consulaat van KaapverdiŽ in Nederland.

Prijzen

Het prijsniveau in KaapverdiŽ is lager dan in Nederland.

De munteenheid van KaapverdiŽ is de Kaapverdische escudo.

Veiligheid

Criminaliteit komt in KaapverdiŽ niet meer voor dan in andere landen. Maar zoals overal ter wereld heb je ook hier last van kleinschalige criminaliteit, zoals zakkenrollers. Neem de normale voorzorgsmaatregelen in acht.

Bevolking & cultuur

De Kaapverdische eilanden zijn lange tijd onbewoond geweest. De Portugese overheersers brachten slaven uit Portugees Guinee en Senegal aan land om ze te laten werken op de plantages. De bevolking bestaat voor ongeveer 70% uit mulatten (mensen met Portugese en Afrikaanse voorouders), voor 28% uit zwarten en 2% is blank.

KaapverdiŽ behoort tot de armste landen ter wereld. De werkloosheid onder de beroepsbevolking bedraagt ongeveer 25% en een even groot deel van de bevolking heeft te weinig werk. Door de grote droogtes van de laatste jaren gingen vele oogsten verloren.

KaapverdiŽ kent verschillende muziekstijlen. De bekendste zijn de funanŠ en de morna. De funanŠ is swingende dansmuziek terwijl de morna een stuk langzamer en melancholieker is.

Flora & Fauna

Er leven tropische vogels en reptielen op de eilanden, waaronder de hagedisachtige Kaapverdische gekko. De plantenwereld is vrij arm aan soorten; bomen zijn erg zeldzaam, veel planten zijn cactussen. De kusten zijn belangrijk als broedplaatsen van zeevogels en zeeschildpadden. Soorten zoogdieren blijven beperkt tot knaagdieren en wilde geiten. KaapverdiŽ worden wel omringd door visrijke wateren.

Medische informatie

De medische voorzieningen op KaapverdiŽ zijn beperkt. Het stelsel van gezondheidszorg heeft in de afgelopen 20 jaar wel een grote vooruitgang geboekt, onder meer door investeringen van de overheid. Er zijn ziekenhuizen, verschillende gezondheidscentra en consultatiebureaus.

Inentingen

Op KaapverdiŽ komt malaria voor. Ook worden vaccinaties tegen difterie/tetanus/polio en hepatitis A aanbevolen. Pas ook op voor cholera. Deze infectie kun je krijgen door een bacterie die in besmet water of voedsel voorkomt. Wees dus voorzichtig met wat je eet en drinkt.

Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

De taal

Portugees is de officiŽle taal op KaapverdiŽ maar er wordt vooral Crioulo gesproken, een mengtaal van Portugees en Afrikaanse talen. Daarnaast komt er nog een aantal andere creoolse dialecten voor.

Ambassade in Dakar
Video Cabo Verde

Geschiedenis

In de 15e eeuw werd KaapverdiŽ ontdekt door de Portugezen. Hiervoor waren de eilanden onbewoond. De Portugezen vestigden zich in 1462 in S„o Tiago en in 1587 werd de eilandengroep een Portugese kolonie. De eilanden vormden een belangrijke locatie voor de slavenhandel. De bevolking van KaapverdiŽ is ontstaan uit een mix van Portugese kolonisten en Afrikaanse slaven.

Op 5 juli 1975 werd KaapverdiŽ onafhankelijk van Portugal. De socialist Aristides Pereira werd de eerste president. Hij werd nog tweemaal herkozen voordat het land in 1990 een meerpartijenstelsel kreeg.

Bestemmingen in KaapverdiŽ