Bezienswaardigheden Andorra

Anyůs Park

Anyós Park is een Mountain & Wellness Resort, het ligt 1.300 m hoog en is omringd door bergen en bossen. Het complex beschikt over een door Caritas Parijs erkend "Centre de Soins". Naast schoonheidsverzorging biedt Anyós Park een zwembad, een sauna, Turkse baden, een bubbelbad en nog veel meer. Overnachten kun je er ook, het is namelijk een 4-sterren aparthotel en ligt op 1.6 kilometer afstand van het leuke centrum La Massana.

Natuurpark Valls del Comapedrosa

Natuurpark Valls del Comapedrosa is een gemeentelijk natuurpark en ligt in het noordwesten van Andorra. Het ligt in de parochie La Massana en het beschermde gebied omvat zo'n 1,51 hectare. Dit gebied zal naar verwachting nog verder uitbreiden. Het hoogtepunt van het park is de Pic du Comapedrosa en is 2.942 meter hoog. Het indrukwekkende berglandschap, de vele meren, watervallen en bronnen maken dit gebied zo aantrekkelijk. In het park kun je heerlijk wandelen op het grote netwerk van wandelpaden.

Andoflora

Andoflora is een speciale plant- en bloemenmarkt in Andorra. De markt vindt jaarlijks plaats in mei, in de westelijke La Massana. Andoflora is een lokaal evenement. Op de markt vind je prachtige planten en bloemen die je kunt kopen, maar ook kunst, verschillende tuinierworkshops, conferenties over planten, modeshows en toerisme spelen een rol. Deze markt is zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent.

Gotische en Romaanse bouwwerken

Gotische en Romaanse bouwwerken
Gotische en Romaanse bouwwerken

In Andorra kom je overal Gotische en Romaanse bouwwerken tegen. Zo zijn er 50 kerken die je een zeer goed beeld geven van 1.000 jaar historie. De oudste kerk van Andorra is te vinden in Andorra la Vella en heet de Santa Coloma. Hij dateert uit de 9e eeuw en de bevolking van Andorra doet er erg veel aan om deze culturele erfgoederen te bewaren. Dit gebeurt ook met succes want ondanks de moderne toeristenvoorzieningen zijn er nog veel romaanse gebouwen en middeleeuwse bruggen bewaard gebleven. Ook het authentieke dorpje Llorts is interessant. Hier vind je veel traditionele huizen en tabaksvelden.

De bronnen van Caldea

In Les Escaldes bevinden zich de bronnen van Caldea, het grootste kuuroord van Zuid-Europa. Het oord heeft een uniek, kristalvormig design en een zeer smaakvolle inrichting. Het is echt een waterpaleis, dat water gebruikt uit natuurlijke bronnen. In het paradijs vind je onder andere warme en koude baden, sauna's en kun je genieten van een massage. In de groene en minerale omgeving is genoeg ruimte om te ontspannen en je lichaam te laten verzorgen. Met zijn 4.247 hectare beslaat het oord zo'n 9% van Andorra.

Winkelen in Andorra

Andorra is een populair winkelparadijs, doordat je er 'Tax Free' kunt winkelen (onder andere drank, sieraden, tabak en apparatuur zijn daardoor goedkoper dan in Nederland). Houd wel rekening met de siësta, de meeste winkels zijn dan van 13.00 uur tot 16.00 uur gesloten. Er zijn genoeg winkels in de schitterende winkelstraten waar allerlei grote merken te verkrijgen zijn. Op het gebied van accessoires, parfum, culinaire specialiteiten, juwelen en mode vind je hier alles volgens de laatste trends. Dit is ongeacht je leeftijd of smaak, er is hier voor iedereen wel iets te vinden.

Mountainbiken in Andorra

Mountainbiken in Andorra
Mountainbiken in Andorra

De laatste jaren worden er steeds meer mountainbike-tochten in de bergen van Andorra gemaakt. In veel dorpen kun je een mountainbike huren en daarbij zijn er vaak fietsroutes te verkrijgen. Er zijn routes voor beginners en voor gevorderden en dit is dan ook de ideale manier om het landschap van Andorra verder te ontdekken. Mountainbikeliefhebbers zullen het hier heel erg naar hun zin hebben.

SkiŽn in Andorra

SkiŽn in Andorra
SkiŽn in Andorra

Andorra staat in de winter bekend om de ski-faciliteiten die zeer goed en niet al te duur zijn. In de periode van november tot en met februari kun je hier perfect skiën en snowboarden op de afdalingen. In totaal zijn er 153 skipisten in Andorra en 6 skistations. De skipisten zijn bij elkaar 250 kilometer lang. Vooral voor beginners in dit gebied aantrekkelijk. De hellingen zijn namelijk niet super steil en dus ideaal als je het nog moet leren.

Santa Coloma kerk (Andorra la Vella)

Santa Coloma kerk
Santa Coloma kerk
Kaart met locatie Santa Coloma kerk

Eglesia de Sant Esteve, tegenover het stadhuis, is een prachtige kerk uit de 11e eeuw in Andorra la Vella maar de Santa Coloma is waarschijnlijk het oudste gebouw van de stad. Deze kerk dateert uit de 9e eeuw en is zeker een mooi gebouw om te bewonderen.

Casa de la Vall (Andorra la Vella)

Casa de la Vall
Casa de la Vall
Kaart met locatie Casa de la Vall

Het parlementsgebouw Casa de la Vall stamt uit 1580 en was in eerste instantie het woonhuis van een vooraanstaande familie uit Andorra. Pas sinds 1702 zetelt het parlement van Andorra er. De Sala del Consell wordt algemeen beschouwd als de meest gezellige parlementskamer van de wereld.

Parfummuseum (Andorra la Vella)

Parfummuseum
Parfummuseum
Kaart met locatie Parfummuseum

In de buurt van de hoofdstad Andorra la Vella ligt het Parfummuseum. Alles wat je wilt weten over parfum leer je hier. In het museum wordt uitgelegd hoe parfum gemaakt wordt en hierbij is alles wat wordt gebruikt bij het produceren van parfum aanwezig. Het museum beschikt verder over een grote collectie parfumflesjes. Ook kun je gebruik maken van een audiogids, die je helpt de verschillende afdelingen door het museum te doorlopen: van een reis langs de aroma's en de geurende post tot het plezier van luxe en de vitrine met parfums.

Canillo Motorcycle Museum (Canillo)

Canillo Motorcycle Museum
Canillo Motorcycle Museum
Kaart met locatie Canillo Motorcycle Museum

In het Canillo Motorcycle Museum komt de doordringende geur van benzine je tegemoet. Kenmerken van een motor zijn twee wielen, balans en koelbloedigheid en dat zie je terug in dit museum. Gottlieb Daimler bouwde in 1885 de eerste 's werelds eerste motorfiets. Sinds de eerste uitvinding zijn ze het steeds meer gaan ontwikkelen. Er werden steeds betere modellen en motors ontwikkeld. Door de technologische ontwikkelingen en trends in design kwamen er steeds mooiere en betere motoren. Het Canillo Motorcycle Museum beschikt over een grote collectie die nog steeds groeit. Je kunt er motors zien vanaf het begin van de twintigste eeuw tot heden.

Sant Joan de Caselles (Canillo)

Sant Joan de Caselles
Sant Joan de Caselles
Kaart met locatie Sant Joan de Caselles

De Sant Joan de Caselles is een van de belangrijkste gebouwen van Romaans kunst in Andorra. Er is niet zoveel bekend over de geschiedenis van de kerk. De eerste verwijzing van de kerk komt uit 1312. In dat document staat dat Sant Joan de Caselles onderhoud was van de rector van de parochiekerk van Canillo. Binnen in de kerk vind je overblijfselen van Romaanse stucwerk, omringd door een muurschildering. Achter de poort van het altaar vind je een grote wandschildering, waar scènes op staan uit het leven, de marteldood van de heilige Johannes en beschermheilige van de kerk.

De Santa Eulalia d'Encamp (Encamp)

De Santa Eulalia d'Encamp
De Santa Eulalia d'Encamp
Kaart met locatie De Santa Eulalia d'Encamp

De Santa Eulalia d'Encamp was ooit de grootste Romaanse kerk van Andorra. Vooral de klokkentoren uit de 11e eeuw is interessant. Deze Lombardische Romaanse toren is met zijn 23 meter nog steeds de hoogste van het land. De glas-in-lood ramen werden door kunstenaar Agustí Rios ontworpen tijdens een van de verbouwingen van de kerk. Het museum van de Heilige Kunst ligt ook bij de kerk in een bijgebouw en bevat verschillende liturgische voorwerpen en muzikale notaties.

Museum Casa Cristo (Encamp)

Museum Casa Cristo
Museum Casa Cristo
Kaart met locatie Museum Casa Cristo

Casa Cristo is een gebouw gelegen in een oude wijk, met een museum. In het Museum Casa Cristo krijg je te zien hoe een eenvoudig gezin uit Andorra aan het eind van de 19e eeuw leefde. Het huis heeft drie verdiepingen en verschillende kamers. Al deze kamers zitten vol met kleine details die doen denken aan het dagelijks leven van toen. Hierbij kan je denken aan antieke doopjurken, stenen gootstenen en oud gereedschap. Een paar keer per jaar worden er bij kaarslicht verhalen uit het verleden verteld in het huis.

Museum van de Heilige Kunst van Santa Eulŗlia (Encamp)

Museum van de Heilige Kunst van Santa Eulŗlia
Museum van de Heilige Kunst van Santa Eulŗlia
Kaart met locatie Museum van de Heilige Kunst van Santa Eulŗlia

Naast de Santa Eulàlia is een klein museum gebouwd dat gewijd is aan liturgische voorwerpen en heilige kunst. Merendeel van de museumstukken die daar te zien zijn komen uit de kapellen van de kerk. Een bijzonder stuk is de smeedijzeren Romaanse kandelaar van Sant Romà de Vila uit de 14e eeuw. Het is mogelijk om een rondleiding door het museum en de kerk te krijgen.

Het Postmuseum (Ordino)

Het Postmuseum
Het Postmuseum
Kaart met locatie Het Postmuseum

Het postmuseum van Ordino heeft een enorme postzegelcollectie (50.000 stuks) die vroeger op de vliering van Casa de la Vall werden tentoongesteld. Ook wordt er in het museum dieper ingegaan op het ontwerpen van postzegels en de productie ervan. Door middel van beeld en geluid kan je de evolutie van de postdienst in Andorra aanschouwen en hoe, dankzij de postbode in Canillo, de eerste ski's het vorstendom bereikten.

Parochiekerk van Sant Corneli en Sant Cebria (Ordino)

Parochiekerk van Sant Corneli en Sant Cebria
Parochiekerk van Sant Corneli en Sant Cebria
Kaart met locatie Parochiekerk van Sant Corneli en Sant Cebria

De kerk Sant Corneli en Sant Cebria bevat een van de kleinste houten Romaanse maagden van Andorra (44 cm). Het beeldje van de Romaanse maagd stamt uit de late 11e eeuw en de vroege 12e eeuw. In de kerk staan ook vijf barokke altaars die uit de 17e en de 18e eeuw stammen. Op het plein voor de kerk is een een kleine veranda die werd gebruikt voor ceremonies.

Pont d'Ordino (Ordino)

Pont d'Ordino
Pont d'Ordino
Kaart met locatie Pont d'Ordino

Pont d'Ordino is een kleine en smalle Romaanse brug met een enkele boog die gemaakt is van steen. De brug legt een verbinding met het plaatsje Llorts. De oorspronkelijke plaats van de brug was verder naar het zuiden, op een oude weg die de Andorrese dorpjes Ordino en Serrat verbond. In 1980 werd de brug echter verplaatst naar zijn huidige locatie als gevolg van een wegrenovatie.

Miniatuurmuseum in Ordino (Ordino)

Andorra heeft een aantal bijzondere musea maar het miniatuurmuseum in Ordino is zeker een aanrader. Er is een grote verzameling aan miniaturen, gemaakt door de grootste miniatuurschilders ter wereld. Er zijn veel miniaturen op schaal te bekijken, waarvan sommige op een schaal van 1:300 zijn gemaakt. In het museum worden alle moeilijkheden en problemen van miniatuurschilderkunst ontleed. Ook wordt er precies uitgelegd hoe ingewikkeld het eigenlijk is om zo'n kunstwerk te maken.

Iconografisch museum (Ordino)

In Ordino ligt het Iconografisch museum. Hier worden tentoonstellingen gehouden met orthodoxe en christelijke iconen van de belangrijkste Oekraïense en Russische scholen, uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Zo zijn er meer dan 70 gebeeldhouwde Christusafbeeldingen te zien in polychroom hout. Dit is afkomstig uit de Spaanse scholen, van de 11e tot de 19e eeuw. Het is een van de drie iconografische musea die er op het moment in de Westerse wereld zijn.

Skigebied Pal-Arinsal (Pal)

Skigebied Pal-Arinsal
Skigebied Pal-Arinsal
Kaart met locatie Skigebied Pal-Arinsal

Het skigebied Pal-Arinsal is zeer populair bij wintersporters. Het gebied heeft ongeveer 30 ski-liften, 2 skischolen en zo'n 200 skileraren. Dit is dus het perfecte gebied om te leren skiën of snowboarden. Het gebied bestaat uit meer dan 700 hectare, waardoor het geschikt is voor beginners maar ook voor gevorderden. Er zijn namelijk verschillende afdalingen met ieder een eigen niveau. Naast de skifaciliteiten zijn er ook genoeg restaurantjes en cafés te vinden.

Dagtocht Barcelona (Pal)

Dagtocht Barcelona
Dagtocht Barcelona
Kaart met locatie Dagtocht Barcelona

Maak vanuit Pal een uitstapje naar Spanje, Pal ligt namelijk op maar 5 kilometer afstand van de grens. Barcelona ligt op ongeveer 200 kilometer afstand en is een moderne maar mediterrane stad. In Barcelona kan je perfect winkelen, musea bezoeken maar ook cultuur snuiven in bijvoorbeeld Parc Guell. Tijdens een bezoek aan Barcelona mag een wandeling over 'Las Ramblas' natuurlijk niet ontbreken. Dit is een prachtige en lange boulevard waar je onder andere veel winkels vindt.

Dagtocht Perpignan (Pal)

Dagtocht Perpignan
Dagtocht Perpignan
Kaart met locatie Dagtocht Perpignan

Op 125 kilometer afstand van Pal ligt Perpignan, een Franse stad in de regio Languedoc-Roussillon. Perpignan is een populaire stad onder toeristen vanwege de typische Catalaanse sfeer en historische gebouwen. Het is een stad van middeleeuwse oorsprong en daardoor erg mooi om te bezoeken. In de stad vind je het Museum d'Hirstoire Naturelle. Ook het paleis Palace of the Kings of Majorca is hier te bewonderen.

Grandvalira (Pas de la Casa)

Grandvalira
Grandvalira
Kaart met locatie Grandvalira

Vlakbij Pas de la Casa kun je op 1.500 m hoogte het skigebied Grandvalira vinden. Het gebied heeft in totaal 193 km aan skipiste en is geschikt voor de beginnende en de gemiddelde skiër. Een ervaren skiër kan beter op een andere plek in het gebied gaan skiën zodat hij meer uitdaging heeft. In het gebied kan de snowboarder zich ook uitleven in de verschillende funparks. Wanneer je als een beginnende wintersporter in dit gebied komt, kun je les krijgen in een van de skischolen. Na het skiën is natuurlijk gelegenheid voor de après-ski in gezellige pubs. Er bevinden zich hier geen discotheken of andere grote kroegen maar het is hier wel altijd erg gezellig.

Wintersport (Soldeu)

Wintersport
Wintersport
Kaart met locatie Wintersport

Soldeu is een perfecte wintersportbestemming. Doordat Soldeu hoog en noordelijk ligt, kent het dorpje goede sneeuwcondities. Er zijn veel goede besneeuwde pistes, die ook voor beginners goed te doen zijn. Soldeu staat er dan ook om bekend dat het een perfecte bestemming is voor beginners. Om ook in het naseizoen te kunnen wintersporten, kan 35% van de pistes kunstmatig worden besneeuwd. Hierdoor kan je in Soldeu tot en met mei skiën.