Bezienswaardigheden AustraliŽ

Uluru-Kata Tjuta National Park

Uluru-Kata Tjuta National Park
Uluru-Kata Tjuta National Park
Kaart met locatie Uluru-Kata Tjuta National Park

In het Uluru-Kata Tjuta National Park bevinden zich twee hoogtepunten: de Kata Tjuta (The Olgas) en de Uluru (Ayers Rock). Deze rode rotsen toornen hoog boven het woestijnlandschap van Australië uit. In dit park bevinden zich 500 plantensoorten, 72 reptielensoorten en 24 soorten zoogdieren. Het is erg belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon aangezien het in de zomer wel 45ºC kan worden. In dit park is de zonsondergang en de zonsopgang echt de moeite waard om te bekijken.

Blue Mountains

Blue Mountains
Blue Mountains
Kaart met locatie Blue Mountains

Op slechts anderhalf uur rijden van Sydney vind je de Blue Mountains. Het is een prachtig natuurgebied dat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In het Nationaal Park vind je steile rotswanden en ravijnen, regenwouden, dichte eucalyptusbossen en watervallen. In dit prachtige park zijn veel wandelpaden waar je heerlijk kunt wandelen. Als je het park bezoekt kun je het beste een paar dagen gaan, aangezien het park enorm groot is en er ontzettend veel mooie dingen te zien zijn.

Markten in AustraliŽ

Markten in AustraliŽ
Markten in AustraliŽ

De levendige sfeer op de markt weerspiegelt de culturele veelzijdigheid van het land en is ook een goed voorbeeld van de gastvrijheid van de Australiërs. Twee grote markten zijn de Adelaide Central Market en de Queen Victoria Market in Melbourne. Als je er niet van houdt om af te dingen, kan je van de levendige sfeer genieten. Straatkunstenaars en goochelaars zorgen altijd voor vermaak, vooral op zondagen, wanneer de markt verandert in een Arabische bazaar.

Dagje mee met de postbode

Dagje mee met de postbode
Dagje mee met de postbode

In de outback in het zuiden van Australië kun je een dagje mee met een postbode. Je rijdt mee in een 4x4 jeep over oude zeebodems en roodgekleurde zandheuvels en langs grote kuddes vee. Je moet wel van tevoren online boeken bij Mailruntour.com. Aan het einde van de tour is er de mogelijkheid om in een tent in de Australische outback te overnachten. Tijdens deze tour kun je Australië op een andere manier ervaren en ontdekken.

Western Australian Museum (Perth)

Het Western Australian Museum in Perth is een groots en eigentijds museum. De originele gevangenis van Perth staat hier en zo krijg je een goed beeld van het leven van de begindagen van Perth. In dit museum zijn ook tentoonstellingen over de zoogdieren, vogels en zeedieren van West-Australië. Het mooiste gedeelte van het museum is de Aboriginalgalerie. In deze galerie worden ook archeologische vondsten die in de staat zijn gedaan tentoongesteld.

Perth Zoo (Perth)

Perth Zoo
Perth Zoo
Kaart met locatie Perth Zoo

Perth Zoo is een zeer mooie maar vooral unieke dierentuin in Australië. Doordat Perth Zoo in de laatste tien jaar veel heeft veranderd in het park, is het nu een van de mooiste in Australië. Er is veel ruimte voor de dieren en de omgeving waar de dieren in leven is zeer goed nagebootst. Dit park beschikt over een Afrikaanse Savanne met daarin een Aziatisch regenwoud met verschillende soorten dieren. Je vindt in dit gedeelte de onmisbare soorten zoals orang-oetans en panda's maar ook vind je hier cheeta's en neushoorns. In het Australisch wild gedeelte kom je grote krokodillen, slangen en mini-pinguïns tegen. In totaal leven hier maar liefst 230 diersoorten. Perth Zoo is een leuke maar ook leerzame bezienswaardigheid, in het park zijn namelijk presentaties bij te wonen van zowel vrijwilligers als verzorgers.

Openluchtbioscoop (Perth)

Openluchtbioscoop
Openluchtbioscoop
Kaart met locatie Openluchtbioscoop

In Perth kun je naar verschillende openluchtbioscopen. Zo zit er een in King's Park, er draaien hier zowel oude films als nieuwe. Bijzonder is bij deze bioscoop dat er voor de film vaak optredens te bekijken zijn. Om het nog leuker te maken zou je een picknickmand mee kunnen nemen. Je kunt hier gemakkelijk komen met het openbaar vervoer in Perth. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud.

Darwin Wharf Precinct (Darwin)

Darwin Wharf Precinct
Darwin Wharf Precinct
Kaart met locatie Darwin Wharf Precinct

Een van de mooiste havens van Australië is de Darwin Wharf Precinct en ligt in het zuidelijke gedeelte van het centrum van Darwin. Je hebt een prachtig uitzicht over de Arufura Zee en kunt er genieten van een geweldige zonsondergang. Er hangt een bruisende sfeer vanwege de verschillende winkels, restaurants en cafés. Er zijn hier ook excursies te volgen van diverse watervliegtuigen en boten. Ook kun je naar een tentoonstelling over de Australische Parelvisserij, de zogenaamde Indo-Pacific Marine.

Museum and Art Gallery of the Northern Territory
Museum and Art Gallery of the Northern Territory
Kaart met locatie Museum and Art Gallery of the Northern Territory

Wanneer je op zoek bent naar een maritiem museum, met een mooie tentoonstelling over de Aboriginals en Australische kunst, moet je beslist kijken bij het Museum and Art Gallery of the Northern Territory. In dit museum vind je ook prachtige exposities over de verwoestende orkaan Tracy, de militaire geschiedenis van Australië en bijzondere natuurwetenschappen. Dit museum is in een modern gebouw gevestigd. Je vindt in dit museum de beste collectie Aboriginal kunst van de wereld. Ook kom je onder andere meer te weten over zeer oude ceremoniële grafpalen en over scheppingsverhalen.

Crocodylus Park (Darwin)

Crocodylus Park
Crocodylus Park
Kaart met locatie Crocodylus Park

In krokodillenfarm 'Crocodylus Park' wonen maar liefst 8.000 krokodillen. Hier leven krokodillen die gevonden zijn in de omgeving en wateren van Darwin, het zijn zowel zoet als zoutwaterkrokodillen. Ook leven hier krokodillen die te dicht in de buurt van woongebieden kwamen. De krokodillen liggen hier niet alleen om uit te rusten, want elk jaar worden er 200 geslacht voor hun vlees en huid. Wanneer je gek bent van krokodillen is dit een must see. Het Crocodylus Park is een kwartier rijden vanuit het centrum van Darwin en ligt aan de McMillans Road.

Aquascene (Darwin)

Aquascene
Aquascene
Kaart met locatie Aquascene

Aquascene is de plek om honderden verschillende vissen te voeren. Met sommige vissen hier kun je zelfs spelen. Hier komen sinds de jaren 50 al verschillende soorten vissen voor om zich te laten voeren. Je kunt hier onder andere zeesterren, brasems en roggen vinden. Je hebt vissen die wel meer dan één meter lang zijn, vaak komen de vissen zo dichtbij dat je ze kan aanraken. Tussen augustus en december is het aantal vissen het grootst. Voor de voedertijden kun je het beste even van te voren op internet kijken, deze willen nog wel eens verschillen. Aquascene ligt in het centrum van Darwin vlakbij de hoek van de Esplanade en Daly Street.

Telegraph Station (Alice Springs)

Telegraph Station
Telegraph Station
Kaart met locatie Telegraph Station

Telegraph Station is een historisch telegraaf station gelegen in het Red Centre van Australië. Het is een van de best bewaard gebleven telegraaf stations van de Overland Telegraph Line. Dit station werd vanaf 1872 gebruikt om berichten te versturen tussen Adelaide en Darwin. Na 60 jaar diende het gebouw als school voor Aboriginal-kinderen. Het station is gerestaureerd met de originele stenen en van binnen ingericht met gebruiksvoorwerpen en meubels uit de 20e eeuw. Zowel met de auto als met de bus is deze bezienswaardigheid goed te bereiken. In de omgeving van het telegraafstation is er voldoende ruimte om te picknicken, maar ook kun je er wandelen en wilde dieren spotten.

Anzac Hill (Alice Springs)

Anzac Hill
Anzac Hill
Kaart met locatie Anzac Hill

Anzac Hill is een monument ter nagedachtenis aan de militairen die omgekomen zijn in Wereldoorlog I en II. Het ligt ten noorden van Alice Springs en ligt vlakbij Wills Terrace. Je kunt een klein stukje lopen naar de top, maar als je dat te inspannend vindt kun je dit ook met de auto doen. Vanaf Anzac Hill kun je een goed beeld krijgen van Alice Springs en ook de mooie natuur van MacDonnell Ranges bekijken. Ook zijn de zonsopgang en de zonsondergang hier adembenemend.

Alice Springs Desert Park (Alice Springs)

Alice Springs Desert Park
Alice Springs Desert Park
Kaart met locatie Alice Springs Desert Park

Alice Springs Desert Park is gelegen tussen het Nationaal Park West MacDonell en de stad. Alice Springs Desert Park is een dierenpark en tevens een cultureel centrum. In het park bevinden zich drie thema gebieden, de Desert Rivers, Sand Country en Woodlands. De drie gebieden hebben alle drie wandelpaden, met daarbij specifieke planten en volières met vogels uit de betreffende gebieden. Bij Woodlands is zelfs een verblijf met rode reuzen kangaroo's en ook zijn er emoes te vinden.

Winkelen in Adelaide (Adelaide)

In Adelaide kun je prima winkelen, Rundle Street is de winkelstraat van Adelaide. In deze straat zitten de wat minder bekende merken naast de bekende merken. In deze straat staan ook veel verschillende en vooral leuke kraampjes. Je kunt er ook lekker eten en drinken kopen en dat vervolgens op eten in de Botanic Gardens. In het oude gedeelte van de stad kom je de leukste en vooral gezellige winkeltjes tegen waar je prima kunt slagen.

Parliament House (Adelaide)

Parliament House
Parliament House
Kaart met locatie Parliament House

Het Parliament House is een indrukwekkend gebouw dat werd gebouwd in 1874. Door financiële beperkingen duurde de bouw helaas langer en werd het pas in 1939 voltooid. Het Parliament House is midden in het centrum gevestigd op de hoek van North Terrace. Omdat het 'Old Parliament House' moest worden vervangen, kozen ze er voor een ontwerpwedstrijd op te zetten. In 1874 werd de wedstrijd opgezet en deze is gewonnen door Edmund Wright.

National Wine Centre (Adelaide)

National Wine Centre
National Wine Centre
Kaart met locatie National Wine Centre

Het National Wine Centre is al een architectonische traktatie, maar in het gebouw is nog veel meer te beleven. In het centrum kan je als bezoeker namelijk genieten van het wijnbereidingsproces. Je kunt er onder andere fijne Australische wijnen proeven of genieten van een maaltijd. Het National Wine Centre is een perfect uitstapje voor de beginnende wijndrinker en de echte wijnkenner. Je hebt gratis toegang tot het centrum.

Haigh's Chocolate (Adelaide)

Haigh's Chocolate
Haigh's Chocolate
Kaart met locatie Haigh's Chocolate

In Adelaide vind je maar liefst 5 Haigh's Chocolate shops. Hier kun je de lekkerste chocoladecreaties kopen. Haigh's is een oud familiebedrijf dat al sinds 1915 chocolade maakt. In de winkels kan je chocolade proeven, leuk cadeaupapier uitzoeken en persoonlijk advies krijgen. Net buiten het centrum van Adelaide vind je het bezoekerscentrum, waar ze gratis rondleidingen aanbieden. Ze laten je een kijkje nemen in de fabriek, natuurlijk mag het proeven van een stukje Haigh's chocolade ook niet ontbreken.

Adelaide Parklands (Adelaide)

Adelaide Parklands
Adelaide Parklands
Kaart met locatie Adelaide Parklands

Midden in de stad liggen de Adelaide Parklands. Dit zijn de parken rondom het centrum van de stad. Ooit werden ze door William Light aangelegd, het park is tevens zijn ontwerp. Oorspronkelijk hadden de parken een oppervlakte van 9.31 km², maar 1,53 km² werd toegekend aan de overheid voor andere doeleinden. Dit gebied is nu voor het grootste gedeelte gevuld met culturele instellingen. In de Adelaide Parklands kom je even helemaal tot rust in de groene omgeving.

Adelaide Zoo (Adelaide)

Adelaide Zoo
Adelaide Zoo
Kaart met locatie Adelaide Zoo

De Adelaide Zoo is het huis van meer dan 1.800 dieren en bijna 300 soorten exotische en inheemse zoogdieren, vogels, vissen en reptielen. De dieren zijn te bezichtigen in een prachtige botanische omgeving van 8 hectare groot. De dierentuin richt zich op bedreigde en zeldzame dieren uit onder andere India, Afrika, Zuid-Amerika en Australië. De Adelaide Zoo is een leuk uitstapje voor het hele gezin.

Cairns Botanic Gardens (Cairns)

Cairns Botanic Gardens
Cairns Botanic Gardens
Kaart met locatie Cairns Botanic Gardens

De Cairns Botanic Gardens is een tropisch paradijs en staan bekend om de verzameling palmbomen en tropische planten. Ook is er een stuk Queenslands regenwoud met inheemse vogels. Er valt hier veel te leren over de prachtige flora en tuinbouw. Het is tevens een heerlijke plek om te ontspannen. De toegang is gratis en de Cairns Botanic Gardens zijn elke dag van het jaar geopend vanaf half 8 ´s ochtends.

Kuranda Skyrail (Cairns)

Kuranda Skyrail
Kuranda Skyrail
Kaart met locatie Kuranda Skyrail

Boven het National Park Barron Gorge in Queensland bevindt zich de Kuranda Skyrail kabelbaan. De kabelbaan loopt van het noorden van Cairns, naar het dorpje Kuranda, wat gelegen is in de bergen. De Kuranda Skyrail heeft een lengte van 7,5 km. De kabelbaan is gebouwd in 1995 en heeft maar liefst 114 gondels. Er zijn vier Skyrail stations, namelijk het Kuranda Station, de Barron River, de Red Peak en Caravonica wat ook het dalstation is en zich net ten noorden van Cairns bevindt. Een enkele reis duurt ongeveer een uur en als je in Kuranda bent loop je ook gerust een uur rond. Zeker een unieke bezienswaardigheid met een mooi uitzicht.

Great Barrier Reef (Cairns)

Great Barrier Reef
Great Barrier Reef
Kaart met locatie Great Barrier Reef

Je kan met de boot naar het Great Barrier Reef varen. The Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het rif ligt net voor de kust van Queensland in de Koraalzee. Het gebied is zo´n 2.600 kilometer breed en heeft 900 eilanden en meer dan 2.900 individuele riffen. Vanuit de ruimte kan je het Groot Barrièrerif zien, het is namelijk de grootste alleenstaande structuur in de wereld. The Great Barrier Reef is gemaakt door levende organismen ook wel koraalpoliepen. In 1981 werd het Groot Barrièrerif geselecteerd voor de werelderfgoedlijst. Sommige noemen het zelf het achtste wereldwonder.

In de Art Gallery of New South Wales in Sydney krijg je een goede indruk van de Australische kunst. Het museum is opgericht in 1874 en gevestigd in een mooi neoclassicistisch gebouw. Het museum heeft gemiddeld 40 verschillende tentoonstellingen uit Australië maar ook uit Azië en Europa. Daarnaast worden er ieder jaar belangrijke prijzen in uitgereikt, zo worden de Archibaldprijs, de Wyenneprijs en de Sulmanprijs in het museum uitgereikt.

Australian Museum (Sydney)

Australian Museum
Australian Museum
Kaart met locatie Australian Museum

Wanneer je benieuwd bent naar de natuurhistorie van Australië is het een goed idee om het Australian Museum in het centrum van Sydney te bezoeken. Het museum, gelegen bij het Hyde Park, geeft veel informatie over de inheemse cultuur van Australië. In het museum vindt regelmatig een grote tentoonstelling plaats. Ook kun je er skeletten, vogels en insecten bekijken. Natuurlijk wordt er informatie over de Aboriginals gegeven en hun manier van leven. Het museum is interactief, dus ook erg leuk voor kinderen.

Sydney Harbour Bridge (Sydney)

Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge
Kaart met locatie Sydney Harbour Bridge

Je kunt de Sydney Harbour Bridge natuurlijk per fiets of te voet oversteken, maar wil je echt iets speciaals beleven dan klim je op de Sydney Harbour Bridge. Er zijn verschillende mogelijkheden om de brug te beklimmen, de eerste is een drie uur durende tocht waar je begeleidt wordt door een ervaren gids. De tweede mogelijkheid is voor de echte daredevils, hierbij ga je namelijk op ontdekkingstocht naar het hart van de brug, waarbij je op bijna 134 meter boven zeeniveau komt. Naast deze twee speciale klimexcursies kun je ook nog een Night, Twilight en Dawn klim maken.

Queen Victoria Market (Melbourne)

Queen Victoria Market
Queen Victoria Market
Kaart met locatie Queen Victoria Market

De Queen Victoria Market bestaat al sinds 1877 en is een erg kleurrijke markt. Het is de grootste markt van Melbourne en is gevestigd in een oud groot gebouw. Deze markt is een zeer druk bezochte markt. Op de markt vind je vooral veel etenswaren, loop over de markt rond en probeer hier en daar wat lekkers. Voordat je deze bezienswaardigheid gaat bezoeken is het verstandig om even op internet te kijken of hij open is. Het kan namelijk altijd zijn dat hij om een bepaalde feestdag gesloten is. Je kunt de tram nemen vanaf Williams Street om bij de Queen Victoria Market te komen.

Melbourne Cricket Ground (Melbourne)

Melbourne Cricket Ground
Melbourne Cricket Ground
Kaart met locatie Melbourne Cricket Ground

De Melbourne Cricket Ground is het belangrijkste sportstadion van Melbourne. Het sportstadion wordt gebruikt voor Australisch voetbal, cricket en het gewone voetbal. In 1854 is het stadion geopend en er is plaats voor zo'n 100.000 toeschouwers. Het Melbourne Cricket Ground stadion staat op de culturele erfgoedlijst van de staat Victoria in Australië. In 1956 was het stadion het hoofdstadion van de olympische spelen en tevens van de Commonwealth Games die in 2006 waren. Vroeger tot aan de jaren '70 was er plaats voor 120.000 toeschouwers, sindsdien is vanwege de veiligheid het aantal omlaag gebracht.

Melbourne Town Hall (Melbourne)

Melbourne Town Hall
Melbourne Town Hall
Kaart met locatie Melbourne Town Hall

Melbourne Town Hall is een gebouw uit 1870. In 1925 werd het interieur grotendeels door een brand verwoest. De Melbourne Town Hall is te vinden op de hoek van Swanston street en Collins Street in Melbourne. Ook dit gebouw staat op de culturele erfgoedlijst van de staat van Victoria. Dit gemeentehuis bezit een orgel en een auditorium. De bouw is voltooid in 1870 en in 1867 waren ze begonnen met het bouwwerk. Voor het ontwerp van dit gebouw is een architectuurwedstrijd gehouden, deze is gewonnen door het architectenbureau Reed and Barnes.

Mount Coot-tha (Brisbane)

Mount Coot-tha
Mount Coot-tha
Kaart met locatie Mount Coot-tha

Vanaf Mount Coot-tha heb je een geweldig uitzicht over de stad Brisbane. Op ongeveer acht kilometer ten westen van Brisbane vind je de Mount Coot-Tha. Ook 's avonds heb je hier een grandioos uitzicht. Veel locals uit Brisbane picknicken graag op zondag op deze mooie locatie, je kunt ervoor kiezen om ook gezellig te gaan picknicken, maar als je wat meer luxe wil kan je ook naar een goed restaurant of gezellig café gaan. In de Mount Coot-Tha Botanic Gardens is een tropische flora te vinden. Dit is zeker een bezoekje waard.

Lone Pine Koala Sanctuary (Brisbane)

Lone Pine Koala Sanctuary
Lone Pine Koala Sanctuary
Kaart met locatie Lone Pine Koala Sanctuary

Lone Pine Koala Sanctuary is een dierentuin/opvang voor koala's in Queensland. In 1927 werd het centrum voor koala's opgericht en is hiermee het oudste en grootste koala-opvangcentrum in de wereld. In Lone Pine Koala Sanctuary vind je niet alleen koala's, maar ook kangoeroes, Tasmaansse duivels, verschillende soorten reptielen en vogels en een vogelbekdier. De bezoekers kunnen tegen betaling de koala's vast houden, maar elke koala mag maximaal een half uurtje per dag worden vastgehouden. Ook kun je de kangoeroes voeren die loslopen in een nabijgelegen reservaat en je kunt ook rondvliegende regenboog lori's voeren. Deze bezienswaardigheid is leuk voor alle leeftijden.

Cathedral of St. Stephan (Brisbane)

Cathedral of St. Stephan
Cathedral of St. Stephan
Kaart met locatie Cathedral of St. Stephan

De Cathedral of St. Stephan is een prachtige kathedraal die is ontworpen door Benjamin Backhouse. Dit gebouw met mooie symmetrische torenspitsen is in 1874 voltooid. De kathedraal heeft zijn naam te danken aan de bisschoppelijke zetel, wat het symbool is van de belangrijkste leraar en herder van de plaatselijke kerk. De kathedraal is voor de hele stad Brisbane een belangrijk heiligdom. De Cathedral of St. Stephan is voor iedereen een plaats die uitnodigt om even rust te nemen.

Parliamentary Triangle (Canberra)

Parliamentary Triangle
Parliamentary Triangle
Kaart met locatie Parliamentary Triangle

In het Parliamentary Triangle in Canberra vind je het belangrijkste kunstmuseum van heel het land: de National Gallery of Australia. Hier kun je kennis maken met de verschillende culturen van Australië. De meeste mensen die het museum bezoeken doen dat omdat het museum een prachtige collectie aan Aboriginalkunst heeft. In het museum kun je ook Aziatische, Amerikaanse, Afrikaanse en Europese kunstwerken bewonderen. Het museum is gespecialiseerd in 19e eeuwse kunst, maar heeft daarnaast ook verschillende kunstwerken uit latere eeuwen.

Floriade (Canberra)

Floriade
Floriade
Kaart met locatie Floriade

De Floriade wordt ieder jaar in de lente gehouden. Dit bloemenfestival laat de noordoever van het meer veranderen in een zee van kleur. Dit bloemen- en tuinfestival komt jaarlijks terug in Canberra. Wanneer in het voorjaar de bloembollen zijn uitgekomen, begint het festival. Dat is in de periode van september t/m oktober. De eerste editie van dit festival was in 1998 en trok ongeveer 400.000 bezoekers. Vanwege dit aantal hebben ze er een jaarlijks festival van gemaakt. Overigens is het idee van de Floriade geïnspireerd door de Nederlandse Floriade.

Australian War Memorial museum (Canberra)

Australian War Memorial museum
Australian War Memorial museum
Kaart met locatie Australian War Memorial museum

In het Australian War Memorial wordt de militaire geschiedenis van het land belicht. O.a. alle oorlogsslachtoffers uit Australië worden herdacht. Hier kom je alles te weten over de militaire geschiedenis van Australië. Het Australian War Memorial Museum is het best bezochte museum van Australië, het is recht tegenover het Parliament House te vinden. De namen van de 102.600 omgekomen soldaten staan in bronzen panelen gegraveerd in de Roll of Honour.

Lake Burley Griffin (Canberra)

Lake Burley Griffin
Lake Burley Griffin
Kaart met locatie Lake Burley Griffin

Het Lake Burley Griffin is een stuwmeer in het hart van Canberra, het is gelegen in de Molonglo rivier. Dit stuwmeer is vernoemd naar de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin en is ontstaan nadat de rivier in 1963 werd ingedamd. In 1960 begonnen ze met graven en in september 1963 sloten ze de dammen. In 1964 werd het waterpeil pas bereikt vanwege een droogte waardoor het waterpeil niet bereikt kon worden. Het meer werd op 17 oktober 1964 officieel geopend.