Bezienswaardigheden Bhutan

Jigme Dorji National Park

Jigme Dorji National Park
Jigme Dorji National Park
Kaart met locatie Jigme Dorji National Park

Het Jigme Dorji National Park ligt in het westen van Bhutan. Dit park is het grootste beschermde gebied van het hele land. Het beslaat namelijk het westen van Paro, Thimphu, Punakha en het grootste deel van Gasa. In het Jigme Dorji National Park kun je wandelingen maken op drie verschillende trekroutes die dwars door het schitterende park heen lopen. Veel bedreigde diersoorten hebben van het park hun thuis gemaakt. Zo leven er sneeuwluipaarden, tijgers, een elandachtige dier genaamd Takin en diverse soorten geiten en schapen. Maar ook de Rode Panda en de Zwarte Himalaya Beer hebben zich in dit nationale park gehuisvest. Je kunt er ook meer dan 300 verschillende vogelsoorten spotten.

Royal Manas National Park

Royal Manas National Park
Royal Manas National Park
Kaart met locatie Royal Manas National Park

Het Royal Manas National Park ligt in het zuiden van Bhutan. Het park grenst nog aan een aantal andere parken en samen vormen ze een beschermd gebied dat van het zuiden tot aan de Himalayas in het noorden van Bhutan loopt. In dit park leven ongeveer 362 verschillende soorten vogels. Verder wonen er een heleboel veel voorkomende diersoorten in het nationale park, bijvoorbeeld neushoorns, buffels, tijgers, luipaarden, beren, ossen, olifanten en diverse soorten herten. Toch vind je er ook enkele vreemde diersoorten waaronder de Gouden Langoer, een bijzondere apensoort die alleen in Bhutan leeft.

Black Mountains National Park

Black Mountains National Park
Black Mountains National Park
Kaart met locatie Black Mountains National Park

Het Black Mountains National Park beschermt vooral de bossen van het heuvellandschap in Centraal-Bhutan. Ook in dit nationale park stikt het weer van de vele diersoorten die er leven. Zo kun je in dit park tijgers, luipaarden, verschillende soorten antilopen en wilde zwijnen vinden. Zowel de Gouden Langoer en de Zwarte Himalaya Beer leven ook in dit deel van Bhutan. Dit park heeft de grootste diversiteit aan vogelsoorten met 449 verschillende vogels die in het park leven.

Markt in Bhutan

Markt in Bhutan
Markt in Bhutan

In verschillende grote steden in Bhutan worden markten gehouden. Deze markten zijn vaak een rijke bron waar lokale kleding en sieraden worden verkocht. In het centrum van de hoofdstad Thimphu is ieder weekend een markt die duurt van vrijdagmiddag tot zondagnacht. Op deze markt verkoopt men vooral groente, maar ook gedroogd vlees en vis. Ook zijn hier voor toeristen leuke souvenirs te vinden.

Religieuze festivals Bhutan

Religieuze festivals Bhutan
Religieuze festivals Bhutan

In Bhutan zijn religieuze festivals een belangrijk onderdeel van de cultuur. Tijdens deze religieuze festivals die tsechus worden genoemd, is de dans een uniek onderdeel dat centraal staat. De festivals vinden voornamelijk in de winter plaats, duren meestal meerdere dagen en worden gehouden op het plein van een dzong (fort). Gedurende het hele jaar zijn er ongeveer twintig van deze tsechus die in verschillende plaatsen worden gehouden.

De festivals worden gehouden om de belangrijke momenten in het leven van de tweede Buddha, genaamd Guru Rimpoche, te markeren. De Guru Rimpoche introduceerde het boeddhisme in de 8e eeuw in Bhutan. Zowel monniken als leden van de lokale bevolking voeren de cham (dansen) uit tijdens de tsechus. De dansen die worden opgevoerd beelden de twaalf periodes uit het leven van Guru Rimpoche uit. De uitvoerders van deze dansen dragen maskers die vele godheden voorstellen die worden verzocht geluk te bewerkstelligen en wensen in te willigen.

Van de verschillende dansen die tijdens de festivals worden opgevoerd is de 'shana' (de dans met de zwarte hoeden) een van de indrukwekkendste. De 'shana' beeldt de zuivering van de aarde uit en de dans wordt ook opgevoerd voordat er een dzong of tempel wordt gebouwd.

Datse

Datse
Datse

Datse' oftwel boogschieten is de nationale sport van Bhutan. De sport wordt alleen door mannen en jongens beoefend. De taak van de vrouwen en meisjes is op traditionele wijze dansen en zingen voor en tijdens de wedstrijd. Op die manier moedigen ze de boogschutters aan tijdens de wedstrijd. De meeste boogschutters gebruiken een traditionele boog van bamboe, maar sommigen gebruiken een moderne boog van fiberglas die uit het buitenland geïmporteerd is. De schutters moeten een schietschijf, een ronde houten schijf met een doorsnede van dertig centimeter, zien te raken die 140 meter van hen verwijderd is. Om de goden gunstig te stemmen worden er voor de wedstrijd offers gebracht. Tijdens de wedstrijd mogen de deelnemers hun tegenstanders afleiden door rare gebaren te maken en liedjes te zingen. Aan het spel nemen twee teams van elf boogschutters deel. Als een schutter met zijn schot de roos raakt, doet het betreffende team een vreugdedans. Boogschieten is een onderdeel van bijna elk festival dat in Bhutan gevierd wordt.

Winkelen in Bhutan

Bhutan heeft maar weinig mogelijkheden om te winkelen. Er zijn een aantal grote winkelcentra te vinden en verder alleen lokale markten waar je spulletjes kunt kopen. In tegenstelling tot andere landen zijn souvenirs in Bhutan relatief duur, maar de producten zijn wel van goede kwaliteit. De meeste winkels zijn te vinden in de hoofdstad van Bhutan, dus Thimphu is de beste optie om te gaan shoppen.

Sporten in Bhutan

Sporten in Bhutan
Sporten in Bhutan

Sportmogelijkheden zijn in Bhutan maar beperkt aanwezig. Zo kun je bijvoorbeeld alleen in de stad Phuentsholing fietsen huren en verder nergens in het land. Voor wandelaars zijn er wel enkele opties. Vanuit Paro, Thimphu en Bumthang is er de mogelijkheid dagwandelingen te maken. Omdat Bhutan in het Himalaya-gebergte ligt, zijn er ook vele mogelijkheden om trektochten met een duur van drie tot vierentwintig dagen in de Himalaya te maken. De liefhebber van watersport kan in Bhutan gaan wildwatervaren. De rivieren in Bhutan zijn erg geschikt voor deze sport, maar de mogelijkheden zijn nog beperkt. Wel wordt deze activiteit verder ontwikkelt. Verder is in Thimphu een grote golfbaan waar je voor 25 dollar per dag kunt golven.

National Textile Museum (Thimphu)

National Textile Museum
National Textile Museum
Kaart met locatie National Textile Museum

Het National Textile Museum is gelegen in Thimphu en geeft je een indruk van de belangrijkheid van textiel in Bhutan. De Bhutanese textielnijverheid wil meer internationaal bekend worden omdat textiel een belangrijk onderdeel is van het culturele erfgoed van Bhutan. De komst van dit museum in 2001 was dus weer een nieuwe impuls om aandacht te schenken aan de Bhutanese textiel. Op de begane grond van het museum kun je de praktische kant van de textielnijverheid bestuderen. Er wordt daar getoond hoe bijvoorbeeld het weven en kleuren van wol in zijn werk gaat. Op de eerste verdieping wordt een collectie van textielkunst getoond en hier worden ook verschillende kledingstukken tentoongesteld die speciaal voor leden van het koningshuis vervaardigd werden.

Folk Heritage Museum (Thimphu)

Ook het Folk Heritage Museum is gevestigd in de stad Thimphu. Het gebouw dat dit museum huisvest is een traditioneel Bhutanees gebouw dat bestaat uit aarde en hout en telt drie verdiepingen. In het museum kun je een glimp opvangen van het traditionele Bhutanese leven. Er worden verschillende kunstvoorwerpen tentoongesteld waardoor de bezoekers van het museum een goede indruk krijgen van het Bhutanese leven op het platteland zoals veel inwoners van het land dat tegenwoordig nog steeds leven.

Folk Heritage Museum (Thimphu)

Folk Heritage Museum
Folk Heritage Museum
Kaart met locatie Folk Heritage Museum

Het Folk Heritage Museum is gevestigd in de stad Thimphu. Het gebouw dat dit museum huisvest is een traditioneel Bhutanees gebouw dat bestaat uit aarde en hout en telt drie verdiepingen. In het museum kun je een glimp opvangen van het traditionele Bhutanese leven. Er worden verschillende kunstvoorwerpen tentoongesteld waardoor de bezoekers van het museum een goede indruk krijgen van het Bhutanese leven op het platteland zoals veel inwoners van het land tegenwoordig nog steeds leven.

National Textile Museum (Thimphu)

National Textile Museum
National Textile Museum
Kaart met locatie National Textile Museum

Het National Textile Museum is gelegen in Thimphu en geeft je een indruk van de belangrijkheid van textiel in Bhutan. De Bhutanese textielnijverheid wil meer internationaal bekend hebben omdat textiel een belangrijk onderdeel is van het culturele erfgoed van Bhutan. De komst van dit museum in 2001 was dus weer een nieuwe impuls om aandacht te schenken aan de Bhutanese textiel. Op de begane grond van het museum kun je de praktische kant van de textielnijverheid bestuderen. Er wordt daar getoond hoe bijvoorbeeld het weven en kleuren van wol in zijn werk gaat. Op de eerste verdieping wordt een collectie van textielkunst getoond en hier worden ook verschillende kledingstukken tentoongesteld die speciaal voor leden van het koningshuis vervaardigd werden.

Changlingmethang markt (Thimphu)

Changlingmethang markt
Changlingmethang markt
Kaart met locatie Changlingmethang markt

Changlingmethang markt is een markt die in het weekend gehouden wordt en te bezoeken is van vrijdagmiddag tot zondagnacht. Op de markt is vooral groente te koop, maar je kunt er ook terecht als je gedroogd vlees en vis wilt kopen. Bovendien vind je in enkele stalletjes religieuze objecten, zoals stoffen, gebedsvlaggetjes en houten mandjes. Op deze markt kun je als reiziger soms aantrekkelijke souvenirs kopen tegen een mooie prijs.

National Institute for Traditional Arts and Crafts (Thimphu)

National Institute for Traditional Arts and Crafts wordt in de volksmond ook wel de National Painting School genoemd. Hier wordt de traditionele kunst in ere gehouden. Er worden nog altijd thangka's (heilige boeddhistische religieuze rollen) vervaardigd. De studenten leren hier alles over de traditionele kunsten van Bhutan. Er zijn vaste bezoek uren waar je de school kunt bezoeken, zo worden de studenten niet gestoord wanneer zij aan het leren zijn.

Memorial Chorten (Thimphu)

Memorial Chorten
Memorial Chorten
Kaart met locatie Memorial Chorten

Memorial Chorten, ook wel bekend, als de Thimphu Chorten is een groot boeddhistisch bouwwerk. Dit bouwwerk is misschien wel het belangrijkste gebouw van Thimphu en bepaald grotendeels het straatbeeld van de stad. Het is gebouwd ter nagedachtenis aan de derde koning van Bhutan. In het gebouw zijn veel afbeeldingen en beelden van boeddhistische goden te zien. Dit bouwwerk is gelegen op Doeboom Lam, in het zuidelijke centrale deel van de stad.

National Institute for Traditional Medicine (Thimphu)

National Institute for Traditional Medicine
National Institute for Traditional Medicine
Kaart met locatie National Institute for Traditional Medicine

National Institute for Traditional Medicine is de plaats waar medicijnen worden gemaakt van kruiden, mineralen en andere ingrediënten geprepareerd volgens eeuwenoude recepten. Bhutan wordt in oude Indiase en Tibetaanse geschriften ook wel 'Het Land van de Medicinale Kruiden' genoemd. Dit instituut is gelegen in Thimpu op een hoven boven de traditionele Arts Center. Het National Institute for Traditional Medicine doet onderzoek naar de medicinale planten om nieuwe producten te ontwikkelen, traint artsen en levert traditionele medicijnen. Ook beschikken ze over een bibliotheek die teruggaat tot het jaar 1616. De boeken en recepten zijn verzameld uit kloosters waar wetenschappers deze bewaard hielden.

Tashi Chodzong (Thimphu)

Tashi Chodzong is een oude kloosterburcht die uit de 18e eeuw stamt en die sinds 1952 wordt gebruikt als regeringszetel van Bhutan. Dit gebouw werd hét symbool van de stad toen Thimphu de enige hoofdstad van Bhutan werd. De kloosterburcht werd toen grondig gerenoveerd in traditionele stijl en tevens flink uitgebreid.

National Museum of Bhutan (Paro)

Het National Museum of Bhutan ligt in de stad Paro op de top van een heuvel ten noorden van de kloosterburcht Paro Dzong. Het National Museum wordt ook wel aangegeven met de lokale naam Ta Dzong. Het museum is gevestigd in een rond gebouw dat in 1656 gebouwd werd om te dienen als uitkijktoren van de Paro Dzong. Het museum telt zes verdiepingen waar de bezoeker verschillende kunstvoorwerpen kan bewonderen. Zo zijn er in het museum verschillende oude en nieuwe religieuze rolschilderingen (thanghas) te bekijken. Ook heeft het museum een grote collectie juwelen, huishoudelijke objecten en oude wapens en schilden. Op een van de verdiepingen van het museum is een uitgebreide postzegelverzameling te vinden en op nog een andere verdieping kun je opgezette dieren bezichtigen.

Paro Dzong (Paro)

Paro Dzong
Paro Dzong
Kaart met locatie Paro Dzong

Paro Dzong is een boeddhistische klooster. Via een prachtige overdekte houten brug bereik je deze schitterende kloosterburcht die gebouwd is in 1646. Het fort heeft de naam Rinpung Dzong gekregen, dat letterlijk 'fort op een berg juwelen' betekent. De oorspronkelijke dzong werd in 1907 door een brand verwoest, hoewel de burcht vele Tibetaanse invallen heeft weerstaan. Tegenwoordig zijn er regeringskantoren in de dzong gevestigd en een deel dient als klooster waar ongeveer tweehonderd monniken wonen. Paro Dzong was tevens de locatie waar de film Little Buddha uit 1995 grotendeels werd opgenomen. Dat maakt de bezienswaardigheid misschien wel extra leuk om te bezoeken.

National Museum of Bhutan (Paro)

National Museum of Bhutan
National Museum of Bhutan
Kaart met locatie National Museum of Bhutan

National Museum of Bhutan is een mooie bezienswaardigheid. De lokale naam voor dit museum is Ta Dzong. Het museum is gevestigd in een rond gebouw dat in 1656 gebouwd werd om te dienen als uitkijktoren van de Paro Dzong. Nu is het een cultureel museum in de stad van Paro. In dit museum zijn meesterwerken van bronzen beelden en schitterende schilderijen te bewonderen. Vandaag de dag heeft het Nationaal Museum meer dan 3.000 werken van Bhutanese kunst in bezit.

Taktsang Lhakang (Paro)

Taktsang Lhakang
Taktsang Lhakang
Kaart met locatie Taktsang Lhakang

Taktsang Lhakang wat 'Nest van de tijger' betekent, is een klooster wat gesticht is door 'Guru Rimpoche' en is de belangrijkste religieuze plaats van heel Bhutan. De tempel is gevestigd op een ontzettende steile rotswand op 900 meter hoogte boven de Paro Valley. Op 1962 zijn ze begonnen met de bouw in een grot waar Guru Rinpoche mediteerde. Hij deed dit in de 7e eeuw na Christus. Men zegt dat Guru naar de plaats vloog boven op de rug van een tijgerin. Hij mediteerde in de grot voor wel 3 jaar, 3 maanden, 3 dagen en 3 uur. Vele beroemde heiligen zijn naar deze plaats gereisd om hier te mediteren.

Trongsa Dzong (Trongsa)

Trongsa Dzong
Trongsa Dzong
Kaart met locatie Trongsa Dzong

Trongsa Dzong is de meest imposante dzong van heel het koninkrijk Bhutan. Het fort werd in 1648 gebouwd om het stadje te verdedigen en ligt ten zuidwesten van het stadje. De dzong is een doolhof van straatjes, trappen, binnenpleinen, gebouwen en tempels. Als je er doorheen loopt, heeft het wel een beetje de sfeer van een eeuwenoud dorp. Dit doolhof is gelegen in het centrum van het land in Trongsa. Het is gebouwd op een uitloper van de Himalaya met uitzicht op de kloof van rivier de Mangde.

Ta Dzong (Trongsa)

Ta Dzong
Ta Dzong
Kaart met locatie Ta Dzong

Ta Dzong was vroeger een uitkijktoren, gelegen boven op een helling van Trongsa Dzong en vanuit deze toren werd de dzong beschermd tegen indringers. Vanuit deze uitkijktoren heb je werkelijke een schitterend uitzicht op het fort en de vallei. De Ta Dzong is gebouwd in 1652 en is een ronde toren van vijf verdiepingen hoog. Tegenwoordig is de uitkijktoren omgebouwd tot een museum waarin een mix van traditioneel en modern is toegepast. Er zijn verschillende kunstvoorwerpen te bezichtigen, onder andere de kroon en het zwaard van de eerste koning, en nog een aantal andere koninklijke bezittingen. Daarnaast is er een mediakamer waarin bezoekers een documentaire over de historie van de monarchie kunnen bekijken.

Tsechu's (Trongsa)

Tsechu's
Tsechu's
Kaart met locatie Tsechu's

Bijna alle tempels en dzongs, die ook wel kloosterburchten worden genoemd, houden jaarlijks een festival. Deze belangrijke festivals heten Tsechu's. Bij dit soort festivals wordt er gedramatiseerd gedanst, dit doen ze ter ere van Guru Rinpoche, die bekend staat als kostbare meester. De festivals zijn zeer kleurrijk en de mensen die de festivals bezoeken gaan er heen in hun mooiste kleren. Bijna alle mensen uit de omgeving wonen deze festivals bij. Een festival duurt meestal zo'n drie tot vijf dagen.