Bezienswaardigheden Bhutan

Pagina 1 van 3 met 24 resultaten

Jigme Dorji National Park

Jigme Dorji National Park
Jigme Dorji National Park
Kaart met locatie Jigme Dorji National Park

Het Jigme Dorji National Park ligt in het westen van Bhutan. Dit park is het grootste beschermde gebied van het hele land. Het beslaat namelijk het westen van Paro, Thimphu, Punakha en het grootste deel van Gasa. In het Jigme Dorji National Park kun je wandelingen maken op drie verschillende trekroutes die dwars door het schitterende park heen lopen. Veel bedreigde diersoorten hebben van het park hun thuis gemaakt. Zo leven er sneeuwluipaarden, tijgers, een elandachtige dier genaamd Takin en diverse soorten geiten en schapen. Maar ook de Rode Panda en de Zwarte Himalaya Beer hebben zich in dit nationale park gehuisvest. Je kunt er ook meer dan 300 verschillende vogelsoorten spotten.

Royal Manas National Park

Royal Manas National Park
Royal Manas National Park
Kaart met locatie Royal Manas National Park

Het Royal Manas National Park ligt in het zuiden van Bhutan. Het park grenst nog aan een aantal andere parken en samen vormen ze een beschermd gebied dat van het zuiden tot aan de Himalayas in het noorden van Bhutan loopt. In dit park leven ongeveer 362 verschillende soorten vogels. Verder wonen er een heleboel veel voorkomende diersoorten in het nationale park, bijvoorbeeld neushoorns, buffels, tijgers, luipaarden, beren, ossen, olifanten en diverse soorten herten. Toch vind je er ook enkele vreemde diersoorten waaronder de Gouden Langoer, een bijzondere apensoort die alleen in Bhutan leeft.

Black Mountains National Park

Black Mountains National Park
Black Mountains National Park
Kaart met locatie Black Mountains National Park

Het Black Mountains National Park beschermt vooral de bossen van het heuvellandschap in Centraal-Bhutan. Ook in dit nationale park stikt het weer van de vele diersoorten die er leven. Zo kun je in dit park tijgers, luipaarden, verschillende soorten antilopen en wilde zwijnen vinden. Zowel de Gouden Langoer en de Zwarte Himalaya Beer leven ook in dit deel van Bhutan. Dit park heeft de grootste diversiteit aan vogelsoorten met 449 verschillende vogels die in het park leven.

Markt in Bhutan

Markt in Bhutan
Markt in Bhutan

In verschillende grote steden in Bhutan worden markten gehouden. Deze markten zijn vaak een rijke bron waar lokale kleding en sieraden worden verkocht. In het centrum van de hoofdstad Thimphu is ieder weekend een markt die duurt van vrijdagmiddag tot zondagnacht. Op deze markt verkoopt men vooral groente, maar ook gedroogd vlees en vis. Ook zijn hier voor toeristen leuke souvenirs te vinden.

Religieuze festivals Bhutan

Religieuze festivals Bhutan
Religieuze festivals Bhutan

In Bhutan zijn religieuze festivals een belangrijk onderdeel van de cultuur. Tijdens deze religieuze festivals die tsechus worden genoemd, is de dans een uniek onderdeel dat centraal staat. De festivals vinden voornamelijk in de winter plaats, duren meestal meerdere dagen en worden gehouden op het plein van een dzong (fort). Gedurende het hele jaar zijn er ongeveer twintig van deze tsechus die in verschillende plaatsen worden gehouden.

De festivals worden gehouden om de belangrijke momenten in het leven van de tweede Buddha, genaamd Guru Rimpoche, te markeren. De Guru Rimpoche introduceerde het boeddhisme in de 8e eeuw in Bhutan. Zowel monniken als leden van de lokale bevolking voeren de cham (dansen) uit tijdens de tsechus. De dansen die worden opgevoerd beelden de twaalf periodes uit het leven van Guru Rimpoche uit. De uitvoerders van deze dansen dragen maskers die vele godheden voorstellen die worden verzocht geluk te bewerkstelligen en wensen in te willigen.

Van de verschillende dansen die tijdens de festivals worden opgevoerd is de 'shana' (de dans met de zwarte hoeden) een van de indrukwekkendste. De 'shana' beeldt de zuivering van de aarde uit en de dans wordt ook opgevoerd voordat er een dzong of tempel wordt gebouwd.

Datse

Datse
Datse

Datse' oftwel boogschieten is de nationale sport van Bhutan. De sport wordt alleen door mannen en jongens beoefend. De taak van de vrouwen en meisjes is op traditionele wijze dansen en zingen voor en tijdens de wedstrijd. Op die manier moedigen ze de boogschutters aan tijdens de wedstrijd. De meeste boogschutters gebruiken een traditionele boog van bamboe, maar sommigen gebruiken een moderne boog van fiberglas die uit het buitenland geïmporteerd is. De schutters moeten een schietschijf, een ronde houten schijf met een doorsnede van dertig centimeter, zien te raken die 140 meter van hen verwijderd is. Om de goden gunstig te stemmen worden er voor de wedstrijd offers gebracht. Tijdens de wedstrijd mogen de deelnemers hun tegenstanders afleiden door rare gebaren te maken en liedjes te zingen. Aan het spel nemen twee teams van elf boogschutters deel. Als een schutter met zijn schot de roos raakt, doet het betreffende team een vreugdedans. Boogschieten is een onderdeel van bijna elk festival dat in Bhutan gevierd wordt.

Winkelen in Bhutan

Bhutan heeft maar weinig mogelijkheden om te winkelen. Er zijn een aantal grote winkelcentra te vinden en verder alleen lokale markten waar je spulletjes kunt kopen. In tegenstelling tot andere landen zijn souvenirs in Bhutan relatief duur, maar de producten zijn wel van goede kwaliteit. De meeste winkels zijn te vinden in de hoofdstad van Bhutan, dus Thimphu is de beste optie om te gaan shoppen.

Sporten in Bhutan

Sporten in Bhutan
Sporten in Bhutan

Sportmogelijkheden zijn in Bhutan maar beperkt aanwezig. Zo kun je bijvoorbeeld alleen in de stad Phuentsholing fietsen huren en verder nergens in het land. Voor wandelaars zijn er wel enkele opties. Vanuit Paro, Thimphu en Bumthang is er de mogelijkheid dagwandelingen te maken. Omdat Bhutan in het Himalaya-gebergte ligt, zijn er ook vele mogelijkheden om trektochten met een duur van drie tot vierentwintig dagen in de Himalaya te maken. De liefhebber van watersport kan in Bhutan gaan wildwatervaren. De rivieren in Bhutan zijn erg geschikt voor deze sport, maar de mogelijkheden zijn nog beperkt. Wel wordt deze activiteit verder ontwikkelt. Verder is in Thimphu een grote golfbaan waar je voor 25 dollar per dag kunt golven.

National Textile Museum (Thimphu)

National Textile Museum
National Textile Museum
Kaart met locatie National Textile Museum

Het National Textile Museum is gelegen in Thimphu en geeft je een indruk van de belangrijkheid van textiel in Bhutan. De Bhutanese textielnijverheid wil meer internationaal bekend worden omdat textiel een belangrijk onderdeel is van het culturele erfgoed van Bhutan. De komst van dit museum in 2001 was dus weer een nieuwe impuls om aandacht te schenken aan de Bhutanese textiel. Op de begane grond van het museum kun je de praktische kant van de textielnijverheid bestuderen. Er wordt daar getoond hoe bijvoorbeeld het weven en kleuren van wol in zijn werk gaat. Op de eerste verdieping wordt een collectie van textielkunst getoond en hier worden ook verschillende kledingstukken tentoongesteld die speciaal voor leden van het koningshuis vervaardigd werden.

Folk Heritage Museum (Thimphu)

Ook het Folk Heritage Museum is gevestigd in de stad Thimphu. Het gebouw dat dit museum huisvest is een traditioneel Bhutanees gebouw dat bestaat uit aarde en hout en telt drie verdiepingen. In het museum kun je een glimp opvangen van het traditionele Bhutanese leven. Er worden verschillende kunstvoorwerpen tentoongesteld waardoor de bezoekers van het museum een goede indruk krijgen van het Bhutanese leven op het platteland zoals veel inwoners van het land dat tegenwoordig nog steeds leven.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende