Bezienswaardigheden Guatemala

Museum La Azotea

Museum La Azotea
Museum La Azotea
Kaart met locatie Museum La Azotea

In Jocotenango bevindt zich het museum La Azotea. Dit zijn eigenlijk 3 museu waar je kennis kunt maken met de koffieteelt, een mooie verzameling muziekinstrumenten die de Mayas gebruikten en de typische Guatemalteekse jurken. Naast een bijzonder museum is dit ook een cultureel centrum waar je kunt paardrijden en rondleidingen kunt krijgen door het kleine koffielandgoed.

Semuc Champey

Semuc Champey
Semuc Champey
Kaart met locatie Semuc Champey

Semuc Champey wordt gezien als het mooiste plekje van Guatemala en dat is het zeker als je de azuurblauwe waterplateaus ziet die zich hier in de subtropische jungle hebben gevormd. In het nabij gelegen plaatsje Lanquín kun je een bezoek brengen aan enkele bijzondere grotten. En ook de rivier Cahabón biedt volop mogelijkheden voor leuke activiteiten.

Basilica Santuario de Esquipulas

Esquipulas is het lourdes van Guatemala. Ieder jaar trekken duizenden pelgrims naar de Zwarte Christus (Cristo Negro) in de Basilica Santuario de Esquipulas. Hier bidden zij voor genezing van hun kwalen en ziektes.

Museum Popol Vuh (Guatemala-stad)

In Guatemala-stad vind je diverse musea zoals het Museum Popol Vuh met een van de belangrijkste collecties Maya-oudheden ter wereld. Het museum bevindt zich op de campus van de universiteit van de Universidad Francisco Marroquin. Het is een wetenschappelijke instelling wat gefinancierd wordt door eigen middelen en externe donaties. je vindt er o.a. stenen beelden uit de Preclassic periode, Maya aardewerk en beschilderd keramiek van verschillende regionale stijlen. Het oudste object in het museum dateert van 9000 voor Christus en is een clovis punt, wat gebruikt werd om mee te snijden.

Museum Miraflores (Guatemala-stad)

Het Museum Miraflores is een archeologisch museum in Guatemala Stad. Het museum heeft verschillende opgravingen uit de oude Maya stad Kaminaljuyu tentoongesteld. In totaal worden hier ongeveer vijfhonderd opgravingen uit de Maya stad gepresenteerd. Het museum werd in 2002 geopend en heeft een vrij moderne uitstraling. Van dinsdag tot en met zondag is dit museum geopend. 


Palacio Nacional (Guatemala-stad)

Palacio Nacional
Palacio Nacional
Kaart met locatie Palacio Nacional

Het Nationaal Paleis van Cultuur staat ook wel bekend als ''het Palacio Verde'' en is het belangrijkste gebouw van Guatemala. Vroeger was het Nationaal Paleis van Cultuur het hoofdkwartier van de president van Guatemala. Tegenwoordig wordt het gebruikt als museum en voor belangrijke overleggen van de overheid. Het Nationaal Paleis werd van 1939 tot 1943 gebouwd. Op 10 november 1939 opende het haar deuren.

Klooster van San Francisco (Antigua)

De Franciscaner monnik Hermano Pedro de San José de Betancourt (1626 - 1667) werkte in het klooster van San Francisco in Antigua en was begaan met het lot van de zieken en hulpbehoevenden. In 2002 is hij door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard. Zijn graf is een bedevaartsoord en staat naast de kerk van San Francisco. In Antigua is tevens een hospitaal voor de armen dat zijn naam draagt.

Museum La Azotea (Antigua)

Museum La Azotea
Museum La Azotea
Kaart met locatie Museum La Azotea

In een plaatsje vlak bij Antigua, genaamd Jocotenango, bevindt zich het museum La Azotea. In het museum bevinden zich oude muziekinstrumenten die de Maya's gebruikten, zoals drumstellen, fluiten en het nationale instrument van Guatemala, de Marimba. In de omgeving bevinden zich verschillende koffieplantages. In het museum leer je alles over de koffieteelt van Guatemala. Je kunt ook deelnemen aan een koffieproeverij.   


ChocoMuseo Antigua (Antigua)

ChocoMuseo Antigua
ChocoMuseo Antigua
Kaart met locatie ChocoMuseo Antigua

In het ChocoMuseo kun je kennis maken met het overheerlijke product chocolade. Dit museum heeft verschillende vestigingen in Midden-Amerika waaronder in Granada, Nicaragua, Cusco en Lima in Peru en in Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. In Antigua is het museum gelegen korte afstand van het centrale plein. Leer hier alles over de cacaoboom en zijn ecosysteem en cacao als gezond superfood. Ook kun je verschillende chocoladeworkshops volgen.

Ruïnes van Tikal (Flores)

Ruïnes van Tikal
Ruïnes van Tikal
Kaart met locatie Ruïnes van Tikal

Wanneer je in Flores verblijft is een bezoek aan Tikal zeker de moeite waard. Tikal staat bekend als de bekendste en machtigste stad van de Maya's. De stad ligt verspreid over een oppervlakte van 16 km² en heeft in totaal 3.000 bouwwerken. De belangrijkste tempels zijn de vijf hoofdtempels, sommige hiervan hebben een hoogte van wel 65 meter. De inwoners noemen deze stad ook wel Yax Mutal. Deze bijzondere bezienswaardigheid staan sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

El Mirador (Flores)

El Mirador is een gebied met vele oude Maya ruïnes. Het gebied wordt nog niet overspoeld door toeristen. In 1926 werden deze ruïnes voor het eerst ontdekt. De ruïnes liggen diep in de jungle, waardoor het niet erg toegankelijk is voor eventuele bezoekers. Wetenschappers hebben hier zowel geen opgegraven gedaan. Vanaf de top El Tigre, een Piramide Maya ruïne, heb je een uniek uitzicht op andere Maya-pronkstukken in de omgeving. 

Petencito Zoo (Flores)

Petencito Zoo
Petencito Zoo
Kaart met locatie Petencito Zoo

Petencito Zoo is een kleine dierentuin met jaguars, apen en wasbeertjes, maar ook andere bijzondere dieren. Hier kom je dieren tegen die niet vaak te zien zijn, zoals tapirs, agoutis, macaws en ocelots. Ook zijn er dieren te vinden die gered zijn door ARCAS Wildlife Protection Guatemala. De dierentuin is een tikkeltje verouderd, maar de dieren worden goed verzorgd. Om het park te bezoeken moet je ongeveer tien minuten met de boot over een meer varen. Meer van Atitlán (Panajachel)

Meer van Atitlán
Meer van Atitlán
Kaart met locatie Meer van Atitlán

Het schitterende meer van Atitlán is een 1.500 meter hoog helder kratermeer met blauw water. Met zijn veranderende kleuren, wordt dit vaak het mooiste meer ter wereld genoemd. Het water van Atitlán wordt omcirkeld door 12 vulkanen aan de oevers van dit meer. De 12 vulkanen zijn vernoemd naar de apostelen. Van de omringde dorpjes is de meest toeristische en grootste plek Panajachel. Het is mogelijk om vanuit dit plaatsje een boottocht te maken op het meer van Atitlán. Je vaart naar de overzijde en kunt het uitzicht op de vulkanen bewonderen.

Iximché (Panajachel)

Iximché
Iximché
Kaart met locatie Iximché

Op een anderhalf uur rijden van Panajachel liggen de oude Maya ruïnes Iximché. Iximché is een prima plek om een duik in de geschiedenis van de Maya's te nemen. De stad is gelegen in het westen van Guatemala en was vroeger de hoofdstad van het koninkrijk van de Kaqchikel Maya's. Deze ruïnes zijn niet-toeristisch, waardoor het vooral rust en stilte uitstraalt. Voor een kleine toeslag kun je het bezoeken met een gids. En als je geluk hebt kun je nog een Maya-ceremonie bijwonen. 


San Marcos La Laguna (Panajachel)

San Marcos La Laguna
San Marcos La Laguna
Kaart met locatie San Marcos La Laguna

Aan het meer van Atitlán in Guatemala ligt het rustige dorpje San Marcos La Laguna. Dit bijzondere dorpje ligt op veertig kilometer afstand van Panajachel. Het kleine dorpje heeft maar 2.200 inwoners en staat vooral bekend om de westerse hippies die er wonen. San Marcos La Laguna is het paradijs voor alles wat met je geest te maken heeft, je kunt hier cursussen yoga, meditatie en/of reiki volgen. Door de prachtige omgeving kom je hier totaal tot rust. In het dorpje zijn maar een aantal hostels te vinden.

Textielmuseum Quetzaltenango (Quetzaltenango)

Textielmuseum Quetzaltenango
Textielmuseum Quetzaltenango
Kaart met locatie Textielmuseum Quetzaltenango

In het oude treinstation in Quetzaltenango is een Textielmuseum gevestigd. Hier maak je kennis met het ontstaan en de betekenis van de Maya-klederdracht. In de stad wordt nog veel klederdracht gedragen wat erg mooi is om te zien. In het museum leer je veel over de geschiedenis van het weven en kun je mooi souvenirs kopen.

Parque Centroamerica (Quetzaltenango)

Het Parque Centroamerica in Quetzaltenango (Xela) is het middelpunt van de stad. In het park vind je beelden, fonteinen en stenen bankjes en rondom het park staan de belangrijkste gebouwen van de stad. Iedere eerste zondag van de maand wordt er een markt gehouden op het plein.

Vulkaan van Santa Maria (Quetzaltenango)

Vulkaan van Santa Maria
Vulkaan van Santa Maria
Kaart met locatie Vulkaan van Santa Maria

In het zuiden van de stad Quetzaltenango ligt de actiefste vulkaan van Santa Maria. Dit type vulkaan wordt ook wel een stratovulkaan genoemd. In dit gebied van Guatamala liggen meerdere vulkanen. Op een aantal kilometers afstand bevinden zich de vulkanen Siete Orejas en Santo Tomás. Ook de vulkanen Almolonga en Cerro El Baúl liggen op korte afstand van Santa Maria. De vulkaan bevindt zich op 3.772 meter boven het zeeniveau. Bij helder weer kunnen toeristen de vulkaan beklimmen en op de top van de vulkaan heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de andere vulkanen. En met een beetje geluk zie je een van de actiefste vulkaan ter wereld spuwen, genaamd Santiaguito.

Markt in Chichicastenango (Chichicastenango)

Markt in Chichicastenango
Markt in Chichicastenango
Kaart met locatie Markt in Chichicastenango

In de bekende plaats Chichicastenango is iedere donderdag en zondag een markt. Duizenden Maya's en vele toeristen bezoeken de grootste markt van Midden-Amerika om dieren, bloemen, souvenirs of een van de andere bijzondere artikelen te kopen. De markt bevindt zich in en rondom de St. Thomaskerk. Ook de groentemarkt, links naast de St. Thomaskerk, is een bezoek waard. De sfeer is er authentiek en er zijn weinig tot geen toeristen.

Iglesia de Santo Tomás (Chichicastenango)

Iglesia de Santo Tomás
Iglesia de Santo Tomás
Kaart met locatie Iglesia de Santo Tomás

De kerk van Chichicastenango werd in de zestiende eeuw gebouwd. De kerk, genaamd Iglesia de Santo Tomásk, is gelegen in het middelpunt van de stad, namelijk op het marktplein. In de kerk vind je de oude Maya tradities met rooms-katholieke invloeden. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor rituelen door Maya priesters. De kerk is toegankelijk voor toeristen, zij moeten alleen rekening houden dat er geen foto's binnen in kerk gemaakt mogen worden. Ook moeten toeristen gebruik maken van een andere ingang dan de priesters.

Nationaal Park Tikal (Tikal)

Nationaal Park Tikal
Nationaal Park Tikal
Kaart met locatie Nationaal Park Tikal

Tikal is dè trekpleister voor Guatemala en misschien wel voor geheel Midden-Amerika. In het Nationale Park Tikal in het oerwoud ligt het grootste tot nu toe ontdekte ruïne-complex van Maya-tempels. Een bezoek aan het tempel-complex is echt de moeite waard, zeker als je je bedenkt dat je in de directe omgeving van het complex brulapen, papegaaien en toekans zult tegenkomen. Het nationale park heeft een oppervlakte van bijna 600 km² en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De Piramide van de Grote Jaguar (Tikal)

De Piramide van de Grote Jaguar
De Piramide van de Grote Jaguar
Kaart met locatie De Piramide van de Grote Jaguar

Een van de tempels van de Maya ruïnes in Tikal is de de Piramide van de Grote Jaguar. Deze tempel wordt ook wel tempel I van Tikal genoemd, omdat het de hoogste tempel van Tikal is. Hij heeft een totale hoogte van vierenveertig meter. De Piramide van de Grote Jaguar is gebouwd in een bijzondere Peténstijl in het jaar 730 na Christus. Een kenmerk van de tempel is de kleine tempel boven op de piramide en de steile trappen.