Bezienswaardigheden IsraŽl

Yad Vashem

Yad Vashem
Yad Vashem
Kaart met locatie Yad Vashem

Het Yad Vashem is de gedenkplaats voor de ruim 6 miljoen slachtoffers van de holocaust. Het Yad Vashem bestaat onder andere uit een park, een archief en een museum. Het park is opgezet om de Rechtvaardigen onder de Volkeren te eren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel mensen die joden geholpen hebben te overleven. Het museum is in 1953 gebouwd en is sindsdien zo verbouwd dat het nu 3x zo groot is als het oorspronkelijke ontwerp.

Winkelen in IsraŽl

Winkelen in IsraŽl
Winkelen in IsraŽl

Diamanten, juwelen en lederwaren zijn in Israël aanmerkelijk goedkoper. Grote warenhuizen en smaakvolle winkels vind je o.a. in de Dizengoff in Tel Aviv en King David- en Ben Yehudastreet in Jeruzalem. De meeste winkels zijn van zondag t/m donderdag geopend van 9.00 tot 19.00 uur. Op vrijdag sluiten de winkels vroeg in de middag. Arabische winkels zijn veelal alleen op vrijdag gesloten.

Bethlehem

Bethlehem
Bethlehem
Kaart met locatie Bethlehem

Het kleine maar wereldberoemde stadje Bethlehem ligt 10 km ten zuiden van Jeruzalem. Volgens de Bijbel zou Jezus van Nazareth hier geboren zijn. Ook de islam beschouwt Bethlehem als de geboorteplaats van Jezus, die daar bekend staat als de profeet Isa. Tegenwoordig is het stadje bijna geheel omsingeld door de 8 m hoge afscheidingsmuur.

De tourphone

Het Israëlische Ministerie van Toerisme lanceerde onlangs een nieuwe dienst, de tourphone: een informatielijn die 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is. Bij het draaien van telefoonnummer *3888 in Israël, krijg je een telefoniste aan de lijn die in het Engels informatie verschaft over toeristische bezienswaardigheden en gegevens over grensovergangen. Ook in geval van nood kan het nummer worden gedraaid. Het Ministerie van Toerisme hoopt met deze informatielijn bij te dragen aan kwaliteit en service voor de toerist.

IsraŽl Museum (Jeruzalem)

In Jeruzalem staat het Israël Museum uit 1965, in het museum is een prachtige archeologische en kunstcollectie te vinden. Er zijn vier verschillende vleugels in het museum, in elk van de vier vleugels vind je verschillende collecties. In één van de vleugels is een archeologische afdeling gecreëerd, hier is het oudste voorwerp uit het museum tentoongesteld. Het echte hoogtepunt van het museum is de 'Schrijn van het Boek', een boek met ongeveer 800 dode-zeerollen die nog steeds een grote rol spelen bij het achterhalen van de eerste tekst van het Oude Testament.

Bijbelse Zoo (Jeruzalem)

In de Zoölogische Tuinen van de Familie Tisch, beter bekend als de Bijbelse Zoo in Jeruzalem zijn veel plant- en diersoorten te zien. Er zijn tentoonstellingen over dieren, maar er zijn ook echte exotische dieren te bewonderen. Bijzonder is dat er een bezoekersplaats in de vorm van de Ark van Noah is gebouwd en daaromheen lopen alle dieren los door het park. Er zijn olifanten, apen, zebra's en andere 'Bijbelse' dieren te zien.

Botanische Tuinen Jeruzalem (Jeruzalem)

Wil je tijdens je vakantie in Israël even helemaal tot rust komen, dan zijn de Botanische Tuinen in Jeruzalem een heerlijk plekje. In 1953 werden de tuinen aangelegd en sinds dat jaar zijn ze enorm uitgebreid. De tuinen zijn opgedeeld in allemaal verschillende gebieden, deze gebieden zijn de verschillende werelddelen. In het gedeelte van Europa zijn bijvoorbeeld allerlei planten en diersoorten uit Europa te vinden.

Markt in Jeruzalem (Jeruzalem)

Markt in Jeruzalem
Markt in Jeruzalem
Kaart met locatie Markt in Jeruzalem

Israël staat bekend om haar vele markten: in iedere plaats vind je er wel een. De allergrootste bazaar (shouk) ligt in de oude stad van Jeruzalem. Behalve de vele souvenirwinkeltjes, zijn hier ook veel antieke winkels. In tegenstelling tot in andere landen is onderhandelen over de prijs niet gebruikelijk in Israël. De winkeliers van de shouk in Jeruzalem zijn dan ook gewend aan een vaste prijs en verlagen deze niet. 

De Mahane Yehuda markt is een populaire markt in Jeruzalem. Hier kun je veel verschillende producten kopen, zowel etenswaren, als schoenen en huishoudelijke apparatuur. Als je de typische, Arabische sfeer wilt ervaren, kun je het beste op vrijdag de markt bezoeken. Op vrijdag doen de inwoners namelijk boodschappen voor de Sabbat, die op zaterdag is.

Haram Esh Sharif (klaagmuur) (Jeruzalem)

Haram Esh Sharif (klaagmuur)
Haram Esh Sharif (klaagmuur)
Kaart met locatie Haram Esh Sharif (klaagmuur)

De wereldberoemde Haram Esh Sharif oftewel de Tempelberg ligt in Jeruzalem. In de volksmond staat de westelijke muur bekend als de klaagmuur. De Tempelberg is wereldberoemd geworden doordat de berg voor drie religies belangrijk is. Volgens het christen- en jodendom is de Tempelberg de plek waar Izaäk de zoon van Abraham bijna geofferd werd, volgens de moslims offerde Abraham niet Izaäk maar Ismaël. Hierdoor is al jaren een strijd tussen de religies gaande.

Basilica of the Annunciation (Nazareth)

Basilica of the Annunciation
Basilica of the Annunciation
Kaart met locatie Basilica of the Annunciation

De Basiliek van de Aankondiging (Basilica of the Annunciation) ligt op de plek waar de engel Gabriël aan Maria verscheen om haar te vertellen dat ze het leven zou schenken aan Jezus. Onderin de basiliek ligt een grot, waar Maria zou hebben geleefd. Deze rooms-katholieke basiliek is de grootste christelijke kerk van het Midden-Oosten. In 570 werd de bouw van de eerste kerk op deze locatie gebouwd. Gedurende de eeuwen werd de kerk enkele keren opnieuw gebouwd. Uiteindelijk werd de bouw van de huidige basiliek in 1969 afgerond.

Kerk van St. Gabriel (Nazareth)

Kerk van St. Gabriel
Kerk van St. Gabriel
Kaart met locatie Kerk van St. Gabriel

De kerk van Gabriël is de orthodoxe tegenhanger van de Basiliek van de Aankondiging. Volgens de Grieks-orthodoxen verkreeg Maria het nieuws van Gabriël toen zij water ging halen bij een put. De kerk van Gabriël is bovenop de natuurlijke waterbron van de put van Maria gebouwd. In de kerk van Gabriël zou Jezus gepredikt hebben en de komst van de Messias hebben aangekondigd. Deze kerk uit de 18e eeuw is deels ondergronds.

Heiligdom van de BŠb (Haifa)

Heiligdom van de BŠb
Heiligdom van de BŠb
Kaart met locatie Heiligdom van de BŠb

Het heiligdom van de Báb in Haifa maakt deel uit van de heilige plaatsen van het bahá’í geloof. Deze heilige plaatsen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het heiligdom van de Báb is de graftombe van Báb, de stichter van het bábisme. Het bábisme was een monotheïstische religie in Perzië. Uiteindelijk werd Báb geëxecuteerd. De koepel van de graftombe bestaat uit 12.000 tegels in vijftig verschillende soorten. De tegels zijn versierd met prachtig bladgoud. Het grafmonumenten wordt omgeven door prachtige tuinen en vele monumenten.

Grot van Elia (Haifa)

Grot van Elia
Grot van Elia
Kaart met locatie Grot van Elia

Aan de voet van de berg Karmel ligt de zogenoemde grot van Elia. Deze tunnel is 40 meter lang, 8 meter breed en 5 meter hoog. In deze tunnel zou de profeet Elia hebben gewoond in de periode voor hij de profeten van Baäl ontmoette. De grot diende als zijn schuilplaats toen hij zich verborg voor koning Achab. De profeet Elia wordt genoemd in het Joodse geschrift de Tenach. De legende gaat dat Maria en Jozef er ook tijdelijk zouden hebben gewoond.

Karmel (Haifa)

Karmel
Karmel
Kaart met locatie Karmel

De naam Karmel is afkomstig uit het Hebreeuws en is afgeleid van 'Karem El'. Karem El betekent 'wijngaard van God'. Deze berg is door haar prachtige natuur een van de mooiste bergen van Israël. In de oudheid heeft deze berg als een altaar voor verschillende goden gediend. Door haar schoonheid was Karmel voor veel profeten het symbool van vruchtbaarheid. Het gebied is mooi om door te wandelen.

Markt in Tel Aviv (Tel Aviv)

Markt in Tel Aviv
Markt in Tel Aviv
Kaart met locatie Markt in Tel Aviv

In Tel Aviv kun je van alles kopen, van handgemaakte spullen tot designkleding. Er zijn maar liefs 6 markten in de stad waar je je kunt vermaken. De Carmel Market is een van de grootste openluchtmusea van het Midden-Oosten. Hier vind je vooral groenten, fruit en kleding. Iedere dinsdag en vrijdag is er een kunstmarkt in Nachalat Binyamin, hier zijn o.a. optredens van straatartiesten. 

Shalom Tower (Tel Aviv)

Vanuit de Shalom Tower kun je kilometers ver kijken, tot aan de bergen van Jeruzalem aan de ene kant en de kust van Netanya aan de andere kant. De toren staat in het hart van de stad en er is een restaurant aanwezig. Er is ook veel fotomateriaal over de geschiedenis van de mensen die Tel Aviv groot hebben gemaakt.

Beit Hatfutsot (Tel Aviv)

In de stad Tel Aviv bevindt zich het Beit Hatfutsot. Dit museum wordt ook wel het Diaspora Museum genoemd. Dit museum opende haar deuren in 1978. Door de tentoonstelling van Beit Hatfutsot maak je kennis met de geschiedenis van de joden en leer je hoe ze zich hebben verspreid over de hele wereld. Daarnaast ontdek je het verhaal van het Joodse volk uit de tijd van hun verdrijving uit het Israël 2.600 jaar geleden tot heden.

Natuurreservaat Yotvata Hai-Bar (Eilat)

Natuurreservaat Yotvata Hai-Bar
Natuurreservaat Yotvata Hai-Bar
Kaart met locatie Natuurreservaat Yotvata Hai-Bar

Het natuurreservaat Yotvata Hai-Bar ligt ten noorden van Eilat. Het reservaat bestaat voor het grootste gedeelte uit droog land, wel zijn er een aantal stukken in het park begroeid met bomen en planten. In het park worden lokaal uitgestorven en bedreigde diersoorten uit de bijbel gefokt. Zo wil het park ervoor zorgen dat deze dieren geherintroduceerd kunnen worden in de Negevwoestijn. Ook dieren die oorspronkelijk niet voorkomen in Israël worden hier gefokt, bijvoorbeeld de Scimitar Oryx die eigenlijk in Noord-Afrika leeft.

Negev (Eilat)

Negev
Negev
Kaart met locatie Negev

De Negev is een woestijn in het zuiden van Israël. Deze woestijn loopt van het zuiden van Beër Sjeva tot Eilat en is zeer geschikt voor een verkenningstocht. Bedoeïen bewonen de Negev al enkele duizenden jaren. Je kunt zelf kiezen op welke manier je de Negev wilt verkennen. Zo kun je meedoen aan een leuke kamelentocht of kun je per jeep de woestijn verkennen. De gemiddelde temperatuur in de Negev is ongeveer 25 graden Celsius.

Dolphin Reef (Eilat)

Dolphin Reef
Dolphin Reef
Kaart met locatie Dolphin Reef

Als je graag met dolfijnen wilt zwemmen, ga dan mee met een excursie naar Dolphin Reef. Op deze plek komen veel dofijnen dagelijks samen. Hier spelen zij samen en worden zij gevoederd. Onder begeleiding van een gids kun jij met deze wilde dolfijnen zwemmen. Dit hoeft echter niet, vanaf de boot kun je de mooie dolfijnen ook alleen bekijken of eten geven.