Bezienswaardigheden Lesotho

Sehlabathebe National Park

Sehlabathebe National Park
Sehlabathebe National Park
Kaart met locatie Sehlabathebe National Park

Het Sehlabathebe National Park van Lesotho heeft een ongekende schoonheid. Je kunt er wel moeilijk doorheen wandelen, maar het is zeker een uitdaging voor een hiker die eens wat anders wil. Er is weinig wild te spotten, maar de natuur is prachtig. Je wandelt gemiddeld op een hoogte van 2.400 meter, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen. Als je naar Sehlabathebe wilt komen, zul je er met een 4x4 terreinwagen heen moeten, want anders kom je vast te zitten. Er is veel rust en stilte, dus genieten zul je zeker. Ook zijn er maar weinig mensen, dus je bent echt een van de enige in dit mooie park. Ver weg van de bewoonde wereld!

Markt in Lesotho

Markt in Lesotho
Markt in Lesotho

In Lesotho zijn een aantal lokale markten waar ze verschillende producten verkopen. Van lokale lekkernijen tot mooie kunstwerken. Deze producten zijn allemaal met de handgemaakt. Erg leuk om zo'n product als souvenir mee naar huis te nemen.

Winkelen in Lesotho

Als je gaat winkelen in Lesotho, houdt er dan rekening mee dat er in de winkel bijna alleen maar Afrikaanse kleding hangt. Ook zijn er talloze winkeltjes met handwerk, gemaakt door de inheemse bevolking van Lesotho. Ook zijn er winkels met lokale ambachten. Souvenirs kun je kopen bij Bosotho Hat. Dit is een van de populairste winkels in Maseru. In de winkels in Lesotho worden onder andere producten verkocht als tapijten, wollen sjaals, mohair tapijten, aardewerk, kegelvormige hoeden, matten, koperen kunstwerken en reproducties van rotsschilderingen.

Ru´ne-stadje Thaba Bosiu

Het ruïne bergstadje Thaba Bosiu is erg mooi om te bezoeken. Je kunt met een pendelbus, die vertrekt vanaf de Hyperma-supermarkt in Maseru, naar het mooie bergstadje rijden. Hier ligt een fort dat stamt uit 1860 die van Koning Moshoeshoe de Grote was. Het is een monumentaal pand, omdat het door de strategische ligging nooit in de handen van een vijand gevallen is. In het dorpje vind je een bezoekerscentrum maar heb je ook een prachtig uitzicht over de Qiloane-piek. Deze stond model voor de beroemde Basotho-hoed.

Maseru

Er wonen in de hoofdstad Maseru meer dan 200.000 mensen. Het ligt op 1.600 meter boven zeeniveau en in het westen van Lesotho. De hoofdstad ligt aan de Caledon, een rivier die de grens vormt met het land Zuid-Afrika. Het is een levendige en bruisende stad met Europese, Afrikaanse en Aziatische invloeden. Er heerst een rustige en relaxte sfeer en het is bovendien een perfecte plek om vanuit hier uitstapjes te maken naar de rest van het land. Daarnaast kent de stad een groeiende textielindustrie en vindt er ook volop tapijt- en kaarsenindustrie plaats.

Maletsunyane watervallen

Maletsunyane watervallen
Maletsunyane watervallen
Kaart met locatie Maletsunyane watervallen

In Molimo Nthuse liggen de Maletsunyane watervallen. Het is de op één na hoogste waterval van heel Zuid-Afrika. Hij is 196 meter hoog en 5 kilometer vanaf het plaatsje Semonkong kun je de waterval bezichtigen. De waterval zelf kun je bereiken te paard of met een 4x4. Er worden ook verschillende pony-trekken georganiseerd. De Maletsunyane Fall is een zeer fotogenieke waterval, vergeet dus je fotocamera niet!

Trektocht op de Drakensbergen

Erg mooi is de trektocht op de Drakensbergen. Ze noemen het ook wel de Sani Pas. Dit is de enige weg die begaanbaar is voor voertuigen, tussen het koninkrijk van Lesotho en de Drakensberg in. Het is een weg tussen spectaculaire rotsen die je naar de top brengt. Als je eenmaal de top hebt bereikt ontdek je een geheel nieuwe wereld. Je waant je in de bergcultuur van de Basotho's, waar mensen nog leven in traditionele hutten.

National Museum Lesotho (Maseru)

National Museum Lesotho
National Museum Lesotho
Kaart met locatie National Museum Lesotho

In het Nationaal Museum kun je veel te weten komen over de geschiedenis van Lesotho. Het museum ligt 40 kilometer van de hoofdstad Maseru af. Het is klein maar wel goed aangelegd en er zijn vele interessante tentoonstellingen te zien. Ze vertellen bijvoorbeeld iets over de etnografie, de geschiedenis en de toekomst van Lesotho. Het geeft je een goed beeld van het land, maar ook van de geschiedenis tijdens het Koninkrijk van Moshoeshoe. Daarnaast zijn er enkele prehistorische fossielen en vondsten gedaan die nu nog in het museum te bekijken zijn. Dit is het enige museum dat zich in Lesotho bevindt.

Standbeeld van Moshoeshoe de Grote (Maseru)

Het standbeeld van Moshoeshoe de Grote, de allereerste koning van het land, staat net buiten het centrum van Maseru. Hij leefde van 1823 tot 1870 en was een groot leider. Hij was dé stichter van het toenmalige Basutoland en de eerste democratische leider van heel Afrika maar ook ver daarbuiten. Hij heeft zijn vijanden verslagen door zijn diplomatische bewind. Hierbij behoorden ook stammen als de Zulu's. Ook bracht hij omringende dansen samen.

Lancer's Gap (Maseru)

Iets noordelijk dan de hoofdstad Maseru ligt de Lancer's Gap. Vanuit hier heb je echt een prachtig uitzicht over Maseru, maar ook over de Caledon-vallei. Lancer's Gap is vernoemd naar de Engelse strijd in 1880. Hierbij werd meer zelfstandigheid verkregen.

Masitise grotten (Maseru)

Op zo'n 130 kilometer afstand van Maseru liggen de Masitise grotten. Hier zijn verschillende rotsschilderingen te zien in de eeuwenoude gangen. De schilderingen zijn wel zo'n 50.000 jaar oud en stammen nog uit de tijd van de bosjesmannen. De eeuwenoude gangen die ontdekt zijn nemen je echt duizenden jaren mee terug in de tijd. De lokale bevolking, en dan vooral de kinderen, zijn uitstekende gidsen. Zij vragen vaak wel een kleine vergoeding.