Bezienswaardigheden Martinique

Museum van Vulkanologie

Het Museum van Vulkanologie bevindt zich ten noorden van de hoofdstad Fort-de-France in Saint-Pierre. Het museum is ter nagedachtenis aan de vulkaanramp in 1902. Toen barstte de Mont Pelée uit en kwamen er 30.000 mensen om.

Les Jardins de la Mer

Les Jardins de la Mer ligt in het zuiden van Martinique (Sainte-Anne) en is een waterpark waar de belangrijkste ecosystemen worden gepresenteerd. Er zijn zes water biotopen: de rivier, het moeras, de laguna, de mangrove, het rif en het koraal. Je kunt er een rondleiding doen die plezier, informatie en interactie combineert. Ook kun je er picknicken en kajakken. Het park is geopend op dinsdag t/m zondag.

Butterflies Garden

Butterflies Garden
Butterflies Garden
Kaart met locatie Butterflies Garden

Butterflies Garden is gevestigd op het terrein van pater Jean Baptiste du Tetre in Carbet. Er is hier erg veel natuur te zien. Je kunt hier observeren, maar ook dingen doen zoals het schoonmaken van water. Ook kunstenaars laten hier hun talenten zien. Daarnaast is er muziek, theater enzovoort. Genoeg vermaak dus. Als je honger krijgt kun je naar het restaurant dat ook gelegen is in het park.

Mont Pelée

Mont Pelée
Mont Pelée
Kaart met locatie Mont Pelée

Mont Pelée, de vulkaan van Martinique, is met 1.397 meter het hoogste punt van het eiland en bevindt zich in het noordoosten in Saint-Pierre. Deze vulkaan had in 1902 een grote uitbarsting waarbij vele mensen omkwamen. Je kunt hier een kijkje naar gaan nemen. Er is tevens een museum ter nagedachtenis aan de vulkaanramp.

Les Salines

Les Salines
Les Salines
Kaart met locatie Les Salines

Het strand Les Salines ligt in het zuiden van Martinique en is erg populair bij toeristen. Je kunt er relaxen op het parelwitte strand en lekker genieten van de zon. De kokospalmen geven een tropisch sfeer en alles ziet er precies zo uit als op een ansichtkaart. Het strand is dus perfect voor een heerlijke luiervakantie.

Duiken op Martinique

Duiken op Martinique
Duiken op Martinique
Kaart met locatie Duiken op Martinique

Op Martinique zijn vele duikscholen te vinden waar je duikles kunt nemen. Hier is meestal de mogelijkheid om duikuitrusting te lenen en samen met een instructeur kun je de onderwaterwereld verkennen. Onder de zeespiegel zwemmen prachtige vissen en je vindt er veel koraalriffen. Door sommige duikscholen word je zelfs naar plaatsen gebracht om met roggen, haaien en dolfijnen te zwemmen. Dit is een bijzondere ervaring. Houd je niet zo van duiken? Er zijn ook veel plekken waar je kunt snorkelen.

Markten op Martinique (Fort-de-France)

Markten op Martinique
Markten op Martinique
Kaart met locatie Markten op Martinique

Er worden verschillende markten georganiseerd in de hoofdstad Fort-de-France. Op de grote markt, ook wel de specerijenmarkt genoemd, vind je veel soorten kruiden, vanille, pepers, rum enzovoort. Ook wordt er veel fruit en groenten verkocht. De markt start om 6 uur 's ochtends en duurt tot 3 uur in de middag.

Ook de vismarkt is een bezoek waard al moet je hier heel vroeg voor je bed uit. Er zijn allerlei soorten vis, kreeften en krabben verkrijgbaar. De markt start om 6 uur in de ochtend en duurt tot 3 uur 's middags.

De groentemarkt bevindt zich naast de vismarkt. Als gevolg van de lokale landbouw is er enorm veel groenten en fruit op deze markt te koop. Deze markt start ook om 6 uur in de ochtend en duurt tevens tot 3 uur in de middag.

Saint-Louis kathedraal (Fort-de-France)

Saint-Louis kathedraal
Saint-Louis kathedraal
Kaart met locatie Saint-Louis kathedraal

De Saint-Louis kathedraal is een rooms-katholieke kerk en een nationaal Frans monument. Het ligt in het centrum van de hoofdstad, Fort-de-France. Dit is de zevende kerk die er staat en bestaat volledig uit hout, ondanks dat de architect de opdracht kreeg om een kerk te bouwen die niet gevoelig was voor vuur, orkanen en aardbevingen.

Fort St. Louis (Fort-de-France)

Fort St. Louis is een groot fort in Fort-de-France. Het fort wordt nog gebruikt als actieve marinebasis. Er worden dagelijks rondleidingen geven, waarbij de geschiedenis van het fort verteld wordt. Sommige delen van het gebied zijn verboden terrein. Dit is alleen toegankelijk voor de marine.

St. James Distillery & Rum Museum (Sainte-Marie)

St. James Distillery & Rum Museum
St. James Distillery & Rum Museum
Kaart met locatie St. James Distillery & Rum Museum

Het St. James Distillery & Rum Museum ligt in Sainte-Marie, in het noorden van het eiland. De toegang tot het museum is gratis. Je kunt hier informatie vinden over de soorten rum van Martinique en je mag zelfs ook proeven. Het museum is gevestigd in een prachtig oud koloniaal huis. In december is dit museum het decor voor het Rum Festival, een must-see als je dan op Martinique bent.

La Savane des Esclaves (Pointe du Bout)

La Savane des Esclaves
La Savane des Esclaves
Kaart met locatie La Savane des Esclaves

Ook Martinique is niet ontsnapt aan de verschrikkingen van de slavernij. Het heeft de geschiedenis van het eiland diep gevormd. Hierover leer je meer in La Savane des Esclaves, wat een gerestaureerd slavendorp is. Er zijn geen tours in het Engels mogelijk, maar welk kan je er rondlopen en zien hoe de slaven hier vroeger leefden.

Strand (Pointe du Bout)

Pointe du Bout heeft een prachtig maar klein strand dat veel toeristen trekt. Er zijn verschillende winkeltjes rondom het strand te vinden en ook is het geen probleem om een leuk restaurantje te vinden. Er meren vaak botel aan en ook veel hotels en resorts liggen in deze omgeving. Het strand is wit, het water kan helaas soms wat vuil zijn.