Bezienswaardigheden Mauritius

Als je aan Mauritius denkt, denk je waarschijnlijk aan een tropisch eiland met witte stranden en groene palmbomen. Dat is ook niet raar, want dat is voornamelijk waarom het land jaarlijks zo veel toeristen trekt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er nog veel meer te doen is op het eiland dan alleen maar op het strand liggen en relaxen. Je kunt er goed snorkelen, duiken en verschillende watersporten beoefenen. En wat dacht je van de verschillende musea, interessante markten en natuurparken? Breng daarnaast zeker een bezoekje aan een botanische tuin en ga de vulkaankrater Trou aux Cerfs bezichtigen. De beste bezienswaardigheden van het land Mauritius vind je hieronder.

Unieke kustlijn van Mauritius
Unieke kustlijn van Mauritius

Lokale markt op Mauritius

Lokale markt op Mauritius
Lokale markt op Mauritius
Kaart met locatie Lokale markt op Mauritius

Iedere stad of groter dorp op Mauritius heeft een lokale markt. En dit is overal ter wereld een leuk uitstapje om te maken tijdens de vakantie. Je vindt er verse groenten en fruit, specerijen en brood. De grootste markt van het land is in Port Louis, maar deze Central Market is wel erg toeristisch. Onderhandelen over de prijs heeft hier weinig zin. Toch is de markt altijd erg gezellig en is het de perfecte gelegenheid om de cultuur van Mauritius mee te maken.

Winkelen op Mauritius

Winkelen op Mauritius
Winkelen op Mauritius
Kaart met locatie Winkelen op Mauritius

De winkels op Mauritius zijn vaak open vanaf 9:30 uur 's ochtends tot 19:30 uur 's avonds. Op Mauritius kun je goed winkelen. Er is een divers aanbod en de kwaliteit is vaak goed. Ook heb je een aantal belastingvrije winkels voor toeristen. De prijzen zijn hier zeer acceptabel. Scheepsmodellen en textiel zijn veel te koop op Mauritius maar ook handwerk als borduurwerk en aardewerk zijn er te koop.

Watersport op Mauritius

Watersport op Mauritius
Watersport op Mauritius
Kaart met locatie Watersport op Mauritius

Watersport op Mauritius is voor iedereen weggelegd. Beginner, gevorderde of expert. Op de foto zie je jonge kinderen snorkelen en kijken naar een groep dolfijnen. In de meeste hotels worden cursussen gegeven om te leren zeilen, surfen, duiken of waterskiën. Ook tijdens het snorkelen ontdek je een prachtige onderwaterwereld. Grand Baie is de oudste en drukste badplaats van Mauritius. Je hebt hier een 'yachting-club' waar je kunt windsurfen, waterskiën of andere watersporten kunt beoefenen. Ook is het strand heel geschikt voor kinderen omdat het langzaam afloopt in zee.

Golfen op Mauritius (foto: Paradis Beachcomber)

Golfen op Mauritius (foto: Paradis Beachcomber)
Golfen op Mauritius (foto: Paradis Beachcomber)
Kaart met locatie Golfen op Mauritius (foto: Paradis Beachcomber)

Golfen op Mauritius is fantastisch. De ideale activiteit tijdens de vakantie. Mauritius is geschikt voor de beginnende en de professionele golfer. De meeste banen liggen op echt prachtige locaties, waar je je echt in een golfparadijs waant. De mooiste baan van het eiland is One & Only Le Touessrok Golf Course. Vanaf deze baan heb je een prachtig uitzicht op de oceaan. Verschillende hotels hebben een eigen golfbaan op Mauritius.

Jummah Moskee (Port Louis)

Jummah Moskee
Jummah Moskee
Kaart met locatie Jummah Moskee

Halfverwege Jummah Mosque Street ligt de drukke Royal Street, met op de hoek een wit gebouw met turkooizen luiken en fraai bewerkte houten toegangsdeuren. Dit is de Jummah Moskee. Deze moskee stamt uit 1850 en is de grootste op heel Mauritius. Binnen in de moskee zijn mooie kalligrafieën en stijlelementen uit het Midden-Oosten te bewonderen. Ook zit er in het gebouw een religieus boekwinkeltje en een koranschool. Wanneer je netjes gekleed bent kun je de moskee bezoeken van zaterdag tot en met donderdag.

Hippodrome Champs de Mars (Port Louis)

Hippodrome Champs de Mars
Hippodrome Champs de Mars
Kaart met locatie Hippodrome Champs de Mars

Het hippodrome van Port Louis ligt aan de voet van de heuvels. Een Britse gouverneur zocht in 1812 een manier om de Britten en de Franse kolonisten dichter bij elkaar te brengen en vond de oplossing in de paardenrace. Hiermee is het de 2e oudste renbaan van de wereld. Van april tot december is het Hippodrome Champs de Mars op de zaterdagen een drukbezochte plaats met toeschouwers uit alle lagen van de bevolking.

Blue Penny Museum (Port Louis)

Blue Penny Museum
Blue Penny Museum
Kaart met locatie Blue Penny Museum

Het Blue Penny Museum is gewijd aan de kunst en geschiedenis van Mauritius. Het herbergt een aantal prestigieuze collecties. Bezoekers gaan terug in de tijd, terug naar het tijdperk van grote maritieme exploraties in de Indische Oceaan. Ook een overzicht van de drie koloniale periodes uit de geschiedenis van Mauritius ontbreekt niet. Van daaruit begeef je je in Port Louis ten tijde van de 18e en 19e eeuw. Het kroonstuk van het museum zijn de allereerste postzegels van Mauritius.

Central Market (Port Louis)

Central Market
Central Market
Kaart met locatie Central Market

De overdekte Central Market van Port Louis is een multicultureel geheel, met schreeuwende handelaren, roddelende vrouwen en bepakte dragers. De dragers hebben grote gevulde manden op hun hoofd, die ze van plek naar plek brengen. De bezoekers van de markt komen niet alleen uit Port Louis, maar uit alle delen van het eiland. De kruiden, specerijen, groenten en fruitsoorten liggen opgestapeld, met af en toe een rode peper ter bescherming tegen het 'boze oog'. Voor vlees en vis zijn er aparte afdelingen en ook kleding, speelgoed, houtsnijwerk etc. ontbreken niet op de Central Market.

Aapravasi Ghat (Port Louis)

Aapravasi Ghat
Aapravasi Ghat
Kaart met locatie Aapravasi Ghat

Het aankomstpunt van de vele immigranten op het eiland Mauritius was Aapravasi Ghat. Het is een klein complex van gebouwen, gelegen aan zee. Dit complex werd gebouwd in 1849 door de Britten en deed dienst als immigratiedepot. Op het eiland werd ervoor gekozen om niet langer slaven te verhandeld, maar er werden arbeidsmigranten uit o.a. India en Madagascar aangetrokken die er een contract kregen om te werken. Vandaag de dag is Aapravasi Ghat een museum waar je een goede indruk krijgt van het zeer geslaagde ‘experiment’ uit de 19e eeuw. Je ziet er o.a. stallen, een ziekenboeg, de keuken, militaire ruimtes, wasruimtes en woonvertrekken. Aapravasi Ghat is sinds 2006 opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco en werd in 2010 gerenoveerd. Er worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen, dus je kunt ze prima meenemen.

Het postmuseum (Port Louis)

Het postmuseum
Het postmuseum
Kaart met locatie Het postmuseum

Het oude en belangrijkste postkantoor van Port Louis is tegenwoordig ingericht als museum. Als je een kijkje wilt in de geschiedenis van Mauritius en Port Louis ben je hier aan het juiste adres. Je vindt hier uiteenlopende verhalen, kunst en foto’s die verband houden met diverse hoogtepunten uit de geschiedenis van Mauritius. Uiteraard wordt er ook speciaal aandacht besteed aan de telecommunicatie en post.

Botanische tuin Pamplemousse (Port Louis)

Botanische tuin Pamplemousse
Botanische tuin Pamplemousse
Kaart met locatie Botanische tuin Pamplemousse

In de botanische tuinen in Pamplemousse staan o.a. 85 verschillende soorten palmen. Van sommige zeldzame boomsoorten staat er zelf maar 1 exemplaar. Ook zijn de wereldberoemde Victorial Regia waterlelies te bezichtigen die zo beroemd geworden zijn door hun enorme grote. Het park is echt prachtig door de vele soorten planten, kruiden en bomen. De tuin is ooit opgericht door Pierre Poivre in 1767 en bestaat dus bijna 250 jaar.

Place d'Armes (Port Louis)

Place d'Armes
Place d'Armes
Kaart met locatie Place d'Armes

Place d'Armes is de meest belangrijke boulevard van Mauritius. Hier vind je een mooi koloniaal overheidsgebouw en het standbeeld van de Franse gouverneur Bertrand Francois Mahe de Labourdonnais. De boulevard wordt omgeven door grote palmbomen.

Les 7 Cascades (Curepipe)

Les 7 Cascades
Les 7 Cascades
Kaart met locatie Les 7 Cascades

De 7 watervallen is de letterlijke betekenis van 'Les 7 Cascades'. Deze watervallen staan ook bekend onder de naam Tamarin Falls. In dit gebied vind je, zoals de naam al doet vermoeden, 7 watervallen. Het is een prachtig gebied om te wandelen. Op de tocht kom je langs de watervallen maar krijg je ook geweldige uitzichten voorgeschoteld. De 7 watervallen liggen onder elkaar in een vallei die loopt tussen Curepipe en Black River Gorges.

Trou aux Cerfs (Curepipe)

Trou aux Cerfs
Trou aux Cerfs
Kaart met locatie Trou aux Cerfs

Trou aux Cerfs is een vulkaankrater, gelegen tussen Curepipe en Floreal. De krater is ongeveer 300 meter in doorsnede en 100 meter diep. De vulkaan is slechts vijftien minuten lopen vanuit het centrum van Curepipe en wanneer je toch liever met de auto gaat kun je naar boven via een geasfalteerde weg. Langs de kraterrand bevindt zich een pad, van waaruit je een 360 graden uitzicht hebt over de bergtoppen, glooiende suikerrietvelden en in de verte Port Louis. Het kost een half uur om de hele krater rond te lopen en er is ook een mogelijkheid om langs de kraterwand af te dalen naar de groene wildernis beneden.

Botanische tuin (Curepipe)

Botanische tuin
Botanische tuin
Kaart met locatie Botanische tuin

De botanische tuin van Curepipe bevindt zich aan de westkant van de stad. In deze tuin staat onder andere de zeldzaamste palm ter wereld: de Hyophorbe amaricaulis. Eventueel kan een bezoek aan de tuin gecombineerd worden met een bezoek aan de inactieve vulkaan Trou aux Cerfs.

Stranden van Grand Baie (Grand Baie)

Stranden van Grand Baie
Stranden van Grand Baie
Kaart met locatie Stranden van Grand Baie

De stranden van Grand Baie zijn zeker het bezoeken waard. Het is de ideale plek voor een dagje zonnen en relaxen, maar ook wanneer je wat actiever van aard bent is de kust van Grand Baie een leuke vakantiebestemming. Snorkelen, duiken of met een van de vele glasbodembootjes de zee opvaren en genieten van de wereld onder de waterspiegel: het kan allemaal.

Maheswarnath (Grand Baie)

Maheswarnath
Maheswarnath
Kaart met locatie Maheswarnath

Het plaatsje Triolet ligt ongeveer 5 kilometer afstand van Grand Baie af en is het langste dorp van het hele eiland. Hier staat de grootste hindoetempel van Mauritius, de Maheswarnath, die is gebouwd in 1819. In de weekenden komen hier veel mensen om fruit, bloemen en rijst te offeren. Doordeweeks is het er rustiger.

Coin de Mire en Ile Plate (Grand Baie)

Coin de Mire en Ile Plate
Coin de Mire en Ile Plate
Kaart met locatie Coin de Mire en Ile Plate

Er liggen twee eilanden, genaamd Coin de Mire en Ile Plate, dichtbij Grand Baie. Via het noordelijkste puntje van Mauritius gaan er verschillende dagtochten naar de eilanden toe. Beide eilanden zijn populair, maar Ile Plate is het meest populair omdat je er zo goed kunt snorkelen en duiken. De kleurrijke vissen zorgen voor mooie plaatjes en de spierwitte stranden en het helderblauwe water maken het beeld compleet.  

Casela Nature & Leisure Park (Flic en Flac)

Casela Nature & Leisure Park
Casela Nature & Leisure Park
Kaart met locatie Casela Nature & Leisure Park

Het Casela Nature & Leisure Park bevindt zich in het westen van Mauritius. Het 14ha grootte park bestaat uit verschillende onderdelen zoals een safari, een adventure-gedeelte waar je bijvoorbeeld kunt ziplinen, een algemeen deel met o.a. vogels, schildpadden, apen en een deel waar je speciale activiteiten met de dieren kunt boeken. In het park is er ook een restaurant waar je lekker kunt eten. Het is mogelijk om leeuwen te observeren, te aaien en om ermee te wandelen. De gidsen hebben de dieren getemd zodat ze met mensen in aanraking kunnen komen.

La Vallee de Couleurs (Flic en Flac)

La Vallee de Couleurs
La Vallee de Couleurs
Kaart met locatie La Vallee de Couleurs

Ga je met oudere kinderen op vakantie die van avontuur houden? La Vallee de Couleurs is dan echt een aanrader. Net als The Seven Coloured Earth is dit park vernoemd naar de vele kleuren zand. Het park ontdek je op de meest bijzondere manieren. Zo kun je door het park rijden op een quad of het park van boven bekijken met de op-twee-na langste zipline ter wereld. Ook leuk: steek de 350 meter lange hangbrug over voor een geweldig uitzicht over Zuid-Mauritius.

Natuurreservaat Île Ronde (Trou aux Biches)

Natuurreservaat Île Ronde
Natuurreservaat Île Ronde
Kaart met locatie Natuurreservaat Île Ronde

Île Ronde (1.70 km²) is een eiland ten noordwesten van het hoofdeiland Mauritius. Het is een bijzonder en merkwaardig eiland, dit komt mede door de bijzondere natuur met haar geheimzinnige rotspartijen, zeeslangen en ontelbaar veel 'paile-en-queues'. Dit is de vogel die ook in het embleem van de luchtvaartmaatschappij Air Mauritius staat. Het eiland is een natuurreservaat en er komen dan ook zeldzame dieren voor als de Île Ronde skink, de Île Ronde daggekko en inheemse slangen. Ook zijn er twee inheemse palmen op het eilandje: hurricane palm en bottle palm. Ondanks dat het eiland vertaald 'rond eiland' heet heeft het niet de vorm van een rondje. Het nabijgelegen Île aux Serpents is wel rondvormig en hier leven geen slangen, terwijl de naam vertaald 'Slangeneiland' is. Men denkt dan ook dat er ook een cartograaf is geweest die deze eilanden heeft verward met elkaar.

Theeplantage Bois Chéri (Belle Mare)

Theeplantage Bois Chéri
Theeplantage Bois Chéri
Kaart met locatie Theeplantage Bois Chéri

De theeplantage van Bois Chéri dateert uit 1890 en is een interessant uitstapje. Een uitgebreide rondleiding neemt je mee in het hele proces van theeproductie, van begin tot eind. Daarbij wordt niet alleen de plantage maar ook de fabriek bezocht. Midden op de theeplantage staat restaurant Le Bois Chèri, waar je heerlijk kunt eten. Vanuit het restaurant heb je een prachtige uitzicht over de theevelden. Naast het restaurant is een café waar je theeproeverijen kunt doen, hier eindigt de rondleiding ook mee. Het is ook mogelijk de Route du Thé te volgen, die naast de plantage en fabriek ook andere trekpleisters rondom theeproductie aandoet.

Bras d’Eau National Park (Belle Mare)

Bras d’Eau National Park
Bras d’Eau National Park
Kaart met locatie Bras d’Eau National Park

In het oosten van Mauritius, meer richting het binnenland vanaf de baai Bras d’Eau vind je Bras d’Eau National Park. Dit is een exotisch bos met een mountainbikeparcours langs onder andere een oude spoorlijn, lavagrotten en ruïnes van oude suikerfabrieken. Er worden diverse mountainbiketours aangeboden en het pad is ook prima wandelend af te leggen. Neem wel voldoende water, eten en zonnebrandcrème mee voor onderweg. ‘s Nachts is het Bras d’Eau observatorium de beste plek van Mauritius om de Melkweg te bewonderen.