Bezienswaardigheden Montenegro

Pagina 1 van 3 met 22 resultaten

Hristovog Vaskrsenja kathedraal (Podgorica)

Hristovog Vaskrsenja kathedraal
Hristovog Vaskrsenja kathedraal

Een van de meest typerende gebouwen in Podgorica is de Servisch-Orthodoxe kerk Hristovog Vaskrsenja. Men begon met de bouw in 1993 en de kerk wordt gezien als een plek van vergeving en verzoening. De kathedraal is officieel van de Metropolitane van Montenegro en de Littoral van de Servisch-Orthodoxe Kerk. Van buiten zien de kerk en erg indrukwekkend uit en ook van binnen is het prachtig. Als je in Podgorica bent mag een bezoek hieraan zeker niet ontbreken.

Klokkentoren (Podgorica)

Klokkentoren
Klokkentoren

De klokkentoren in Podgorica is een van de oudste bezienswaardigheden van de stad. De toren is gelegen in de wijk Stara Varoš, wat een van de wijken is die overeind is blijven staan tijdens de oorlog. De kerk is gebouwd in 1667 door een prominente bewoner van de stad. Volgens de legende zou de klok vanuit Italië naar Podgorica zijn gebracht. Voor een lange tijd was deze klokkentoren de enige publieke klok in de stad. Tegenwoordig is Sahat kula, zoals de toren lokaal heet, een belangrijk cultureel monument voor Montenegro. Het is dan ook beschermd door de overheid. In 2012 is de klok nog gerenoveerd, waarbij de oude mechanismen zijn vervangen voor een een digitaal mechanisme.

Millennium brug (Podgorica)

Millennium brug
Millennium brug

Een mooie en tevens moderne bezienswaardigheid in Podgorica is de Millennium brug. De brug, die gebouwd is in 2005 en werd onthuld op de nationale feestdag van het land (13 juli), overspant de Morača rivier. De brug werd ontworpen door een Sloveens bedrijf en werd al snel een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. In totaal is het 140 meter lang en ondersteunen twaalf kabels het bouwwerk.

Orthodoxe klooster (Cetinje)

Orthodoxe klooster
Orthodoxe klooster

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cetinje is het orthodoxe klooster. Het klooster van Cetinje is een van de belangrijkste kloosters van het land. Zo liggen de resten van de heilige van Cetinje hier en is het een spiritueel centrum voor de staat van Montenegro. Het klooster is voorzien van byzantijnse iconen en wandschilderijen uit de middeleeuwen. Ook is er in de schatkamer van het klooster veel te zien, zoals de relikwieën, de gemummificeerde hand van Johannes de Doper en een stuk van het Heilige Kruis.

King Nikola's Museum (Cetinje)

King Nikola's Museum
King Nikola's Museum

Het voormalige paleis van koning Nikola Petrovic I wordt tegenwoordig gebruikt als museum. Het museum ligt op het centrale plein van de stad. Koning Nikola was enorm belangrijk voor Montenegro. Montenegro kreeg namelijk sterke banden met allerlei belangrijke vorstenhuizen in Europa door de uitgehuwelijkte kinderen en de sluwe diplomatie van Nikola. In het museum maak je door middel van een rondleiding kennis met de manier van leven van de koning en zijn gezin. Zo bezoek je de diverse kamers, slaapkamers, kom je meer te weten over de geschiedenis en zijn er diverse tentoonstellingen met schilderijen, kledij, meubilair, wapens en muntstukken.

Orthodoxe Kerk van Ćipur (Cetinje)

Orthodoxe Kerk van Ćipur
Orthodoxe Kerk van Ćipur

Bij de resten van het klooster in Cetinje ligt de Orthodoxe kerk van Ćipur. De kerk werd gebouwd door prins Nikola in 1890. Het is een klein kerkje met een grote koepel met zes zijden met daarin een klokkentoren. De kerk, gewijd aan 'De geboorte van onze lieve vrouwe', lijkt een geheel te zijn met het klooster in Cetinje. Er zitten echter een aantal eeuwen tussen hen in.

Sveti Stefan (Budva)

Sveti Stefan
Sveti Stefan

Sveti Stefan is een eiland voor de kust van Montenegro en op zo'n 5 kilometer afstand gelegen van Budva. Als je in Budva bent is het bezoeken van dit eiland zeker een aanrader. Het eilandje is klein en een volledig vakantieresort. Je vindt er werkelijk alles. Het krijgt daarom ook wel de bijnaam het Adriatische Monaco. Door middel van een dam is het eilandje verbonden met het vaste land van Montenegro. Ook is er een mooi strand bij het eiland te vinden.

Oude centrum (Budva)

Oude centrum
Oude centrum

Het oude centrum van Budva is zeker het bezoeken waard. Het is namelijk nog geheel in oude stijl, net als de steden Kotor en Dubrovnik. De stadsmuren en grote stadspoorten geven het het gevoel eeuwen terug de tijd in te gaan. Gelukkig zijn de muren goed bewaard gebleven en kan je ze ook nu nog bewonderen. Binnen de muren is ook genoeg te zien. Zo zijn er diverse kerken te bekijken, is er een etnografisch museum en zijn er talloze winkeltjes, bars en restaurants.

Sculpturen Budva (Budva)

Sculpturen Budva
Sculpturen Budva

Er zijn twee sculpturen te vinden in Budva aan het strand. Veel toeristen komen de beeldhouwwerken bekijken. Een van de sculpturen kreeg de naam Kupacica. Dit prachtige oude werk is gemaakt door beeldhouwer Gradimir Aleksić, die zijn inspiratie vond in de oude lokale legende over een meisje, die elke ochtend naar het strand kwam. Hier bracht zij dagen door met kijken naar de zee, wachtend op haar verloofde die naar haar terug zou komen. De jaren gingen voorbij, matrozen kwamen en gingen, maar de verloofde kwam nooit meer terug. Op een dag werd ze dood aangetroffen op de rots, met haar blik gericht op de zee. Dezelfde beeldhouwer maakte nog een sculptuur, op basis van hetzelfde verhaal. Dit sculptuur heet de Ballerina en ligt op een rots bij een strand. De sculpturen zijn kenmerkend voor Budva.

De kathedraal van Saint Tryphon (Kotor)

De kathedraal van Saint Tryphon
De kathedraal van Saint Tryphon

De kathedraal van Saint Tryphon in Kotor is een van de twee rooms-katholieke kathedralen in Montenegro. Het is de zetel van de Kroatische katholieke bisdom van Kotor die de hele kloof, momenteel onder leiding van bisschop Mons, dekt. Het werd gebouwd ter ere van Sint Tryphon (lokale naam Sveti Tripun), de schutspatroon van de stad, op dezelfde plaats waar een oudere kerk al lang geleden had bestaan. Dat eerdere kerk werd gebouwd in 809 door Andrija Saracenis, een burger van Kotor. Zowel van buiten als van binnen is de kathedraal prachtig om te aanschouwen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende