Bezienswaardigheden Montenegro

Hristovog Vaskrsenja kathedraal (Podgorica)

Hristovog Vaskrsenja kathedraal
Hristovog Vaskrsenja kathedraal
Kaart met locatie Hristovog Vaskrsenja kathedraal

Een van de meest typerende gebouwen in Podgorica is de Servisch-Orthodoxe kerk Hristovog Vaskrsenja. Men begon met de bouw in 1993 en de kerk wordt gezien als een plek van vergeving en verzoening. De kathedraal is officieel van de Metropolitane van Montenegro en de Littoral van de Servisch-Orthodoxe Kerk. Van buiten zien de kerk en erg indrukwekkend uit en ook van binnen is het prachtig. Als je in Podgorica bent mag een bezoek hieraan zeker niet ontbreken.

Klokkentoren (Podgorica)

Klokkentoren
Klokkentoren
Kaart met locatie Klokkentoren

De klokkentoren in Podgorica is een van de oudste bezienswaardigheden van de stad. De toren is gelegen in de wijk Stara Varoš, wat een van de wijken is die overeind is blijven staan tijdens de oorlog. De kerk is gebouwd in 1667 door een prominente bewoner van de stad. Volgens de legende zou de klok vanuit Italië naar Podgorica zijn gebracht. Voor een lange tijd was deze klokkentoren de enige publieke klok in de stad. Tegenwoordig is Sahat kula, zoals de toren lokaal heet, een belangrijk cultureel monument voor Montenegro. Het is dan ook beschermd door de overheid. In 2012 is de klok nog gerenoveerd, waarbij de oude mechanismen zijn vervangen voor een een digitaal mechanisme.

Millennium brug (Podgorica)

Millennium brug
Millennium brug
Kaart met locatie Millennium brug

Een mooie en tevens moderne bezienswaardigheid in Podgorica is de Millennium brug. De brug, die gebouwd is in 2005 en werd onthuld op de nationale feestdag van het land (13 juli), overspant de Morača rivier. De brug werd ontworpen door een Sloveens bedrijf en werd al snel een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. In totaal is het 140 meter lang en ondersteunen twaalf kabels het bouwwerk.

Orthodoxe klooster (Cetinje)

Orthodoxe klooster
Orthodoxe klooster
Kaart met locatie Orthodoxe klooster

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cetinje is het orthodoxe klooster. Het klooster van Cetinje is een van de belangrijkste kloosters van het land. Zo liggen de resten van de heilige van Cetinje hier en is het een spiritueel centrum voor de staat van Montenegro. Het klooster is voorzien van byzantijnse iconen en wandschilderijen uit de middeleeuwen. Ook is er in de schatkamer van het klooster veel te zien, zoals de relikwieën, de gemummificeerde hand van Johannes de Doper en een stuk van het Heilige Kruis.

King Nikola's Museum (Cetinje)

King Nikola's Museum
King Nikola's Museum
Kaart met locatie King Nikola's Museum

Het voormalige paleis van koning Nikola Petrovic I wordt tegenwoordig gebruikt als museum. Het museum ligt op het centrale plein van de stad. Koning Nikola was enorm belangrijk voor Montenegro. Montenegro kreeg namelijk sterke banden met allerlei belangrijke vorstenhuizen in Europa door de uitgehuwelijkte kinderen en de sluwe diplomatie van Nikola. In het museum maak je door middel van een rondleiding kennis met de manier van leven van de koning en zijn gezin. Zo bezoek je de diverse kamers, slaapkamers, kom je meer te weten over de geschiedenis en zijn er diverse tentoonstellingen met schilderijen, kledij, meubilair, wapens en muntstukken.

Orthodoxe Kerk van Ćipur (Cetinje)

Orthodoxe Kerk van Ćipur
Orthodoxe Kerk van Ćipur

Bij de resten van het klooster in Cetinje ligt de Orthodoxe kerk van Ćipur. De kerk werd gebouwd door prins Nikola in 1890. Het is een klein kerkje met een grote koepel met zes zijden met daarin een klokkentoren. De kerk, gewijd aan 'De geboorte van onze lieve vrouwe', lijkt een geheel te zijn met het klooster in Cetinje. Er zitten echter een aantal eeuwen tussen hen in.

Sveti Stefan (Budva)

Sveti Stefan
Sveti Stefan
Kaart met locatie Sveti Stefan

Sveti Stefan is een eiland voor de kust van Montenegro en op zo'n 5 kilometer afstand gelegen van Budva. Als je in Budva bent is het bezoeken van dit eiland zeker een aanrader. Het eilandje is klein en een volledig vakantieresort. Je vindt er werkelijk alles. Het krijgt daarom ook wel de bijnaam het Adriatische Monaco. Door middel van een dam is het eilandje verbonden met het vaste land van Montenegro. Ook is er een mooi strand bij het eiland te vinden.

Oude centrum (Budva)

Oude centrum
Oude centrum
Kaart met locatie Oude centrum

Het oude centrum van Budva is zeker het bezoeken waard. Het is namelijk nog geheel in oude stijl, net als de steden Kotor en Dubrovnik. De stadsmuren en grote stadspoorten geven het het gevoel eeuwen terug de tijd in te gaan. Gelukkig zijn de muren goed bewaard gebleven en kan je ze ook nu nog bewonderen. Binnen de muren is ook genoeg te zien. Zo zijn er diverse kerken te bekijken, is er een etnografisch museum en zijn er talloze winkeltjes, bars en restaurants.

Sculpturen Budva (Budva)

Sculpturen Budva
Sculpturen Budva
Kaart met locatie Sculpturen Budva

Er zijn twee sculpturen te vinden in Budva aan het strand. Veel toeristen komen de beeldhouwwerken bekijken. Een van de sculpturen kreeg de naam Kupacica. Dit prachtige oude werk is gemaakt door beeldhouwer Gradimir Aleksić, die zijn inspiratie vond in de oude lokale legende over een meisje, die elke ochtend naar het strand kwam. Hier bracht zij dagen door met kijken naar de zee, wachtend op haar verloofde die naar haar terug zou komen. De jaren gingen voorbij, matrozen kwamen en gingen, maar de verloofde kwam nooit meer terug. Op een dag werd ze dood aangetroffen op de rots, met haar blik gericht op de zee. Dezelfde beeldhouwer maakte nog een sculptuur, op basis van hetzelfde verhaal. Dit sculptuur heet de Ballerina en ligt op een rots bij een strand. De sculpturen zijn kenmerkend voor Budva.

De kathedraal van Saint Tryphon (Kotor)

De kathedraal van Saint Tryphon
De kathedraal van Saint Tryphon
Kaart met locatie De kathedraal van Saint Tryphon

De kathedraal van Saint Tryphon in Kotor is een van de twee rooms-katholieke kathedralen in Montenegro. Het is de zetel van de Kroatische katholieke bisdom van Kotor die de hele kloof, momenteel onder leiding van bisschop Mons, dekt. Het werd gebouwd ter ere van Sint Tryphon (lokale naam Sveti Tripun), de schutspatroon van de stad, op dezelfde plaats waar een oudere kerk al lang geleden had bestaan. Dat eerdere kerk werd gebouwd in 809 door Andrija Saracenis, een burger van Kotor. Zowel van buiten als van binnen is de kathedraal prachtig om te aanschouwen.

Gospa od Škrpjela (Kotor)

Gospa od Škrpjela
Gospa od Škrpjela
Kaart met locatie Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela, oftewel 'Onze Vrouwe van de Rotsen', is een kunstmatig eilandje in de Baai van Kotor. Het eiland is op een hele bijzondere manier ontstaan. Namelijk door oude schepen te vullen met rotsen en te laten zinken. Tegenwoordig worden er zelfs nog rotsen in de zee gegooid. Op heit eiland staat een kerk die voor het eerst gebouwd werd in 1452. Later werd de kerk herbouwd in 1632 en nog eens verbeterd in 1722. Er gaat een bootje naar het eiland zodat je het kan bekijken. Vanuit het plaatsje Perast in het eiland het beste te bezoeken.

Nationaal Park Lovćen (Kotor)

Nationaal Park Lovćen
Nationaal Park Lovćen
Kaart met locatie Nationaal Park Lovćen

Lovćen is een berg en een nationaal park die begint aan de baai van Kotor. Naar het park worden diverse excursies georganiseerd om de top van de berg te beklimmen. De beklimming is zeer avontuurlijk met als beloning een adembenemend uitzicht over Kotor en de baai. De hoogste top is 1.749 meter hoog, hier zal je echter niet helemaal naartoe klimmen. Een belangrijk monument in het nationale park is het mausoleum van Njegoš, een oude prins-bisschop van Montenegro. De bisschop wilde hier begraven worden op de berg in een kapel die hij zelf ooit gebouwd had.

Porto Montenegro (Tivat)

Porto Montenegro
Porto Montenegro
Kaart met locatie Porto Montenegro

Porto Montenegro is een nieuwe luxe mega-jachthaven in het centrum van Tivat en gelegen aan de baai van Kotor. De jachthaven is nog in aanbouw, maar er kunnen wel al 185 boten liggen. Uiteindelijk komt er voor 630 boten een ligplaats. Naast dat de haven erg leuk is om te bezoeken, omdat er diverse grote en luxe jachten liggen, zijn er ook genoeg faciliteiten als winkels en restaurants.

Zomerhuis Buca (Tivat)

Zomerhuis Buca
Zomerhuis Buca
Kaart met locatie Zomerhuis Buca

Zomerhuis Buca gebouwd in renaissancestijl in het centrum van de stad behoorde toe tot de familie Buca. Ook de Lukovic familie heeft een tijd in het huis gewoond. Het huis is het culturele middelpunt van de stad. Het herbergt een tal van tentoonstellingen met onder andere sieraden van de familie en gebruiksvoorwerpen. Het huis is gebouwd in het middel van de 16e eeuw.

Eilanden Tivat (Tivat)

Eilanden Tivat
Eilanden Tivat
Kaart met locatie Eilanden Tivat

Voor de kust van Tivat liggen drie kleine eilandjes. De kleine archipel is populair bij toeristen. Stradioti, Prevlaka en Gospa Od Milosti zijn de namen van de eilanden. Op Prevlaka ligt een interessant middeleeuws klooster uit de 9e eeuw. Door middel van een brug wordt Prevlaka verbonden met het vasteland, waardoor het heel gemakkelijk bezocht kan worden. De andere twee eilandjes kunnen worden bezocht per boot.

Stari Bar (Bar)

Stari Bar
Stari Bar
Kaart met locatie Stari Bar

De belangrijkste toeristische attractie in Bar is de Stari Bar, ook wel bekend als Old Bar. Stari Bar ligt, in tegenstelling tot de nieuwere delen van de stad, niet in de buurt van de zee maar op een rustige heuvel. De stad werd ooit opgericht door de Illyriërs als vestingstad. Binnen in Stari Bar, zullen de toeristen de overblijfselen vinden van de twee belangrijkste kerken van de oude stad, namelijk St. Catherine (14e eeuw) en St. Veneranda (15de eeuw). Ook de kerk van St. Nikola, opgericht in 1288, is een belangrijke bezienswaardigheid.

king Nikola (Bar)

king Nikola
king Nikola
Kaart met locatie king Nikola

Er zijn slechts enkele attracties een bezoek waard in de stad. Het Paleis van Koning Nikola is er daar een van. Het paleis is gelegen aan de boulevard, met uitzicht op de zee en werd gebouwd in 1885 met een kapel en een wintertuin. Het paleis herbergt nu een lokaal museum met een hoofdstuk gewijd aan de spoorlijn die liep van Bar naar Virpazar in 1908.

Oude olijfboom (Bar)

Oude olijfboom
Oude olijfboom
Kaart met locatie Oude olijfboom

Bar is veel bezocht door mensen die voor de olijfboom komen. Het is niet zomaar een olijfboom, maar een van meer dan 2000 jaar oud. Het wordt ook wel de 'oudste boom van Europa' genoemd. De olijfboom heeft een omtrek van wel meer dan 10 meter. Bar staat ook bekend om de productie van olijfolie. Ook wordt er in december een olijffestival gehouden dat erg leuk is om te bezoeken.

Ada Bojana (Ulcinj)

Ada Bojana
Ada Bojana
Kaart met locatie Ada Bojana

Ada Bojana is een eiland dat bij de gemeente Ulcinj hoort. Ada betekent eiland in het Turks. Het eiland werd ooit gecreëerd door een delta van de rivier de Bojana. Een legende zegt dat het werd gevormd door verzameld rivierzand rondom een gezonken schip. Het ligt op het zuidelijkste puntje van Montenegro. Ada Bojana heeft de vorm van een driehoek en is zeer populair bij toeristen. Vooral het drie kilometer lange zandstrand en de traditionele visrestaurants doen het goed. Daarnaast is het een officieel naturisten gebied. Kitesurfers zitten ook helemaal goed op het eiland vanwege de goede windsurflocaties met een sterke wind.

Pasha Moskee (Ulcinj)

Pasha Moskee
Pasha Moskee
Kaart met locatie Pasha Moskee

Midden in Ulcinj ligt de Pasha Moskee. Het gebouw van de moskee stamt uit de Turkse periode en werd gebouwd in 1719. De moskee is een schenking van Klic Alija uit Constantinopel (Istanbul). Naast de moskee is een Turks bad gevestigd, een van de weinige in Montenegro. Het Turkse bad is niet heel groot en bestaat slechts uit een bijgebouw en een bad.

Meer van Shkodėr (Ulcinj)

Meer van Shkodėr
Meer van Shkodėr
Kaart met locatie Meer van Shkodėr

Het meer van Shkodër ligt op een aantal kilometers afstand van Ulcinj en is een uitstekende uitvalsbasis voor een dagje weg. Het meer ligt op de grens met Albanië en heeft een oppervlakte van 386 m². Hiermee is het het grootste meer in de Balkan. Het meer is vernoemd naar de Albanese stad Shkodër, een plaats die overigens niet direct aan de oevers van het meer ligt. Het Montenegrijnse deel van het meer maakt sinds 1982 deel uit van het Nationaal Park Skadarsko Jezero. Hier komen meer dan 270 vogelsoorten voor, zeer interessant voor vogelspotters dus. Ook zijn hier pelikanen te bewonderen, wat waarschijnlijk een van de laatste pelikanen in Europa zijn.

De slavenmarkt (Ulcinj)

De slavenmarkt
De slavenmarkt
Kaart met locatie De slavenmarkt

Recht tegenover de kerk in het oude centrum van Ulcinj ligt op een klein plein de voormalige slavenmarkt. Het plein is omgeven door bogen. De slaven werden vaak verkocht door piraten die voor lange tijd in de stad woonden. De meeste slaven die verkocht werden op de markt kwamen uit Italië en Dalmatië. De piraten beroofden de rijke villa's aan de kust en vingen vervolgens de eigenaren. Vervolgens verkochten zij hen als slaven. De inwoners van Ulcinj hielden de slaven niet alleen om werk voor hen te doen, maar ook om losgeld te krijgen van familieleden, vrienden of landgenoten van de slaven.