Bezienswaardigheden Nicaragua

La Reserva de la Biosfera Bosawas

La Reserva de la Biosfera Bosawas is een enorm biosfeerreservaat (20.000 km²). Het ligt tegen de grens met Honduras en herbergt het grootste beschermde tropische woud van Midden-Amerika. In 1997 werd dit park uitgeroepen tot biosfeerreservaat van het jaar door UNESCO. Er wonen ongeveer 200.000 mensen in dit gebied.

La Reserva de la Biosfera Rio San Juan

La Reserva de la Biosfera Rio San Juan
La Reserva de la Biosfera Rio San Juan
Kaart met locatie La Reserva de la Biosfera Rio San Juan

La Reserva de la Biosfera Rio San Juan (18.340 km²) ligt in het zuidoosten van Nicaragua en bestaat uit 7 beschermde gebieden. Het is een toevluchtsoord voor een diversiteit aan (bedreigde) dier- en plantensoorten zoals de tapir en felgekleurde papagaaien. In dit gebied vind je lagunes, tropische wouden, moerassen en delta’s.

Markten in Nicaragua

Markten in Nicaragua
Markten in Nicaragua

In bijna iedere plaats in Nicaragua worden markten georganiseerd. De hoofdstad Managua heeft vele lokale markten waar je terecht kunt voor groenten, fruit, hangmatten, spaanse cd's, souvenirs en kleding.

Ook Masaya heeft een aantal markten met o.a. ambachtelijke producten uit de regio. De twee bekendste markten zijn de Mercado Municipal Ernesto Fernández en de Mercado Viejo. Op de Mercado Viejo (oude markt) kun je onder andere kunstwerken, kleurrijke hangmatten en mooie souvenirtjes kopen. Door de hele straat staan kleine houten kraampjes waar allerlei koopwaar op uitgestald staat. De andere markt, de Mercado Municipal Ernesto Fernández is groter en chaotischer dan de Mercado Viejo, het is er vaak erg druk. Je kunt hier onder andere vleeswaren, leren sandalen en tassen kopen.

Corn eilanden

Corn eilanden
Corn eilanden
Kaart met locatie Corn eilanden

De Corn eilanden, vernoemd naar het populairste was dat er groeit: mais, zijn twee Caribische eilandjes die bekend staan om hun goudgele stranden met kokospalmen. De eilanden zijn gelegen in de Caribische Zee aan de oostkust van Nicaragua. Je kunt hier goed duiken tussen de kleurrijke koraalriffen met de meest aparte vissen. Ook kun je onder water grotten, schildpadden, roggen en haaien tegenkomen.

Catedral de León (Léon)

Catedral de León
Catedral de León
Kaart met locatie Catedral de León

De kathedraal van León is de grootste kathedraal van Midden-Amerika en staat ook wel bekend als 'Basílica Catedral de la Asunción de León'. De volledige naam van dit indrukwekkende gebouw is echter 'Real e Insigne Basílica de la Asunción de la Bienaventurada Virgen María' De bouw begon in 1746 en in 1814 rondde men het bouwwerk af. In 1860 werd de kathedraal ingezegend door Paus Pius IX. Het gebouw toont de overgang van barok naar de neoklassieke stijl aan. In 2011 werd de kathedraal van León erkent als een nationaal monument en toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De beroemde Nicaraguaanse schrijver en dichter Rubén Darío is in deze kathedraal begraven.

Casa y Archivo de Rubén Darío (Léon)

Casa y Archivo de Rubén Darío
Casa y Archivo de Rubén Darío
Kaart met locatie Casa y Archivo de Rubén Darío

Casa y Archivo de Rubén Darío is het huis waar Rubén Darío, een bekende Nicaraguaanse schrijver en dichter, tot aan zijn tienerjaren heeft gewoond. De nationale dichtheld heeft in zijn leven op veel plekken gewoond, maar keerde na verloop van tijd terug naar León waar hij weer in zijn ouderlijk huis ging wonen en uiteindelijk ook stierf. Tegenwoordig is het huis een museum waar een aantal van zijn handgeschreven gedichten, foto's en persoonlijke voorwerpen worden tentoongesteld.

Iglesia de la Recolección (Léon)

In Léon zijn veel mooie kerken te bewonderen. De kerk die echter als de mooiste kerk van Léon wordt beschouwd is Iglesia de la Recolección. Het gebouw dateert uit 1785 en is in de jaren '90 gerestaureerd. De kerk is vanwege de hoogte, de intense gele kleur en een rijke versierde gevel in Mexicaanse barokke stijl een opvallende verschijning. Het interieur van de kerk bevat ook een van de beste barokke altaarstukken in de stad. Deze wordt versierd met schilderijen en zilveren graveerwerken.

Teatro Municipal in León (Léon)

Het Teatro Municipal in León is een opvallend gebouw. Het werd in 1885 gebouwd als eerste theater van Nicaragua. Na de brand in 1956 is het gebouw weer gereconstrueerd.

Markten (Masaya)

Markten
Markten
Kaart met locatie Markten

Er zijn verschillende dingen te doen in en rondom Masaya. Een leuke bezigheid is het bezoeken van de markten in de stad. Masaya heeft twee grote markten: Mercardo de Artesanias en de Mercado Municipal Ernesto Fernández. De eerste markt, Mercardo de Artesanias, is erg geliefd bij toeristen. Je kunt hier namelijk mooie handgemaakte souvenirs kopen. De andere markt, de Mercado Municipal Ernesto Fernández, is een stuk groter en chaotischer. Deze markt is onderverdeeld in verschillende secties. Zo kun je in de ene sectie vleeswaren kopen en op een ander gedeelte van de markt sandalen en kleurrijke hangmatten vinden. Er is ook een sectie aanwezig waar je kleding en elektronica kunt kopen.

Parque Nacional Volcán Masaya (Masaya)

Parque Nacional Volcán Masaya
Parque Nacional Volcán Masaya
Kaart met locatie Parque Nacional Volcán Masaya

De dampende vulkaan Masaya ligt in Parque Nacional Volcán Masaya. Deze vulkaan kun je zowel overdag als s`nachts bezoeken. In het donker is het nog mooier om de oranje oplichtende lava in de krater te zien. Verder kun je in het nationale park zwemmen in het kratermeer van Apoyo. Tijdens het zwemmen kun je genieten van de mooie omgeving. Het wordt namelijk omgeven door een tropisch woud waar de mooiste vogels wonen.

San Jerónimo (Masaya)

Ieder jaar op 19 september begint in Masaya het feest van patroonheilige San Jerónimo. Het feest wordt officieel afgesloten op 31 september, maar op 7 oktober volgt nog een belangrijke processie.

Parque Historico Nacional Loma de Tiscapa (Managua)

Lomo de Tiscapa is een berg van vulkanische oorsprong en Parque Historico Nacional Loma de Tiscapa is een nationaal historisch park op deze berg. Hier vind je een standbeeld van het silhouet van Augusto Sandino. Dit is een van de meest herkenbare monumenten van de stad. Vroeger was dit ook de plek waar het presidentiële paleis was gelegen en waar Sandino en zijn mannen om het leven zijn gekomen in 1934. In het park vind je ook het Monumento Roosevelt, een gedenkteken voor de slachtoffers van de revolutie, met een prachtig uitzicht op het meer. De top van de Loma de Tiscapa is onderdeel van Volcán Tiscapa's kratermeer. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, de kathedralen en Volcán Momotombo.

Huellas de Acahualinca (Managua)

Huellas de Acahualinca, oftewel de voetstappen van Acahualinca, is een interessante bezienswaardigheid in Managua. Deze plek is in 1874 ontdekt door mijnwerkers en hier vind je gefossiliseerde sporen van mensen en dieren. Er werd gespeculeerd dat de voetafdrukken van mensen waren die op vlucht waren voor een vulkaanuitbarsting, maar specialisten hebben uitgewezen dat dit niet het geval was. Op deze locatie zijn ook potten van keramiek en andere artefacten gevonden. Tegenwoordig is er een museum aanwezig waar verschillende vondsten worden tentoongesteld. Een rondleiding in het Spaans is bij een bezoekje aan Huellas de Acahualinca inbegrepen.

Winkelen in Managua (Managua)

Winkelen in Managua
Winkelen in Managua
Kaart met locatie Winkelen in Managua

Winkelen in Managua doe je vooral in een van de grote winkelcentra zoals Metro Centro en Plaza Inter. Ook op de markt kun je goed winkelen, hier vind je vooral traditionele producten.

Palacio Episcopal (Granada)

Palacio Episcopal is een neoclassicistisch paleis gelegen aan de Plaza de la Independencia. Het paleis dateert uit 1913 en werd ontworpen door Marcelo Targa. Vervolgens werd het in 1920 geschonken aan de bisschop van Granada om gebruikt te worden als verblijfplaats. Het gebouw heeft Noord-Amerikaanse invloeden en is gebouwd in een koloniale stijl. Het is een indrukwekkend gebouw van twee verdiepingen, omringd door andere koloniale gebouwen.

Convento y Museo San Francisco (Granada)

Convento y Museo San Francisco is een van de oudste kerken in Amerika. In 1856 werd het verwoest door een brand en vervolgens gerestaureerd. Tegenwoordig dient de kerk als een museum. Bezoekers kunnen hier een mooie verzameling van historische objecten, schilderijen en beelden bewonderen. De vaste collectie van het museum bestaat onder andere uit een verzameling van Pre-Columbiaanse standbeelden gemaakt door de inwoners van het Zapatera eiland. Deze beelden dateren uit de jaren 800 tot 1200 na Christus. 

Lago Nicaragua (Granada)

Lago Nicaragua
Lago Nicaragua
Kaart met locatie Lago Nicaragua

Granada ligt aan het op een na grootste meer van Latijns-Amerika. Het meer van Nicaragua heeft namelijk een oppervlakte van 8.264 km². Door het grote oppervlakte heeft het ook wel de bijnaam de Zoete Zee. In het meer is een belangrijke bezienswaardigheid: Archipiélago las Isletas, een vulkanische archipel met wel 354 vulkaaneilanden. Ook staat het meer in verbinding met de Caribische Zee en verschillende rivieren. Let op: zwemmen in het meer wordt afgeraden vanwege de zoetwaterhaaien die in het meer te vinden zijn.

ChocoMuseo (Granada)

ChocoMuseo
ChocoMuseo
Kaart met locatie ChocoMuseo

In het ChocoMuseo kun je kennis maken met het overheerlijke product chocolade. Dit museum heeft verschillende vestigingen in Midden-Amerika waaronder in Punta Cana op de Dominicaans Republiek, Cusco en Lima in Peru en in Antigua, Guatemala. In Granada is het museum gelegen in een mooi herenhuis in het centrum van de stad. Hier kun je iedere ochtend een all-you-can-eat-ontbijtbuffet reserveren, ook kun je genieten van een chocolade-massage in de spa. Leer hier alles over de cacaoboom en zijn ecosysteem en cacao als gezond superfood. 

Convento y Museo San Francisco (Granada)

Iglesia San Francisco is de oudste kerk in Midden-Amerika en het meest opvallende gebouw van heel Nicaragua. Vandaag de dag is er een museum gevestigd in dit prachtige gebouw waar je kennis kunt maken met de geschiedenis van de stad. In Convento y Museo San Francisco staan verschillende Zapatera beeldhouwwerken zoals twee zwarte standbeelden uitgehouwen uit basalt. Er zijn een aantal gidsen die rondleidingen in het Engels geven.