Bezienswaardigheden Oezbekistan

Ugam-Chatkal National Park

Ugam-Chatkal National Park
Ugam-Chatkal National Park
Kaart met locatie Ugam-Chatkal National Park

Ugam-Chatkal National Park ligt in de Toshkent provincie. Hier kun je bergen, bossen alpenweiden, rivierdalen en ooibossen bezichtigen. Dit natuurpark bestaat uit 570 km² en is de ideale uitvalbasis voor wandelliefhebbers. In het jaar 1978 werd het park Cahtkal uitgeroepen tot een biosfeerreservaat en in 1992 werd de naam veranderd in Ugam-Chatkal. Tegenwoordig is het een interessant park voor met name de ecotoeristen. Er leven 44 soorten zoogdieren, 200 vogelsoorten, 16 reptielsoorten, 2 amfibieën en 20 vissoorten. Er worden voortdurend inspanningen gedaan om de bestaande bossen te behouden en nieuwe bosgebieden te planten, o.a. om de bedreigde en bijna uitgestorven dieren zoals de sneeuwluipaard terug te laten keren.

Zaamin National Park

Zaamin National Park is het oudste natuurpark van Oezbekistan en ligt op de noordelijke hellingen van het westelijke deel van Turkestan Range. De oppervlakte van dit mooie natuurpark is 156 km². De hoogtes kunnen flink verschillen. Van 1.700 m tot maar liefst 3.571 m. Dit park is tevens het oudste beschermende natuurgebied van Oezbekistan.

Yodgorlik Silk Factory

Yodgorlik Silk Factory
Yodgorlik Silk Factory
Kaart met locatie Yodgorlik Silk Factory

De Yodgorlik Silk Factory in Margilan is de grootste zijdeproductiefabriek van Oezbekistan, waar het meeste werk met de hand wordt gedaan en waar nog natuurlijke kleurstoffen worden gebruikt. Onder de schaduw van de bomen zie je de werknemers lachen en in de fabriek werken zij met veel accuratesse. Naast zijde wordt er ook katoen verwerkt. Een rondleiding is gratis, zo kun je ervaren hoe kwetsbaar een zijden draad is.

Winkelen in Oezbekistan

Ook in Oezbekistan kun je een dagje shoppen. Werkelijk van alles wordt er verkocht en het is nauwelijks denkbaar om niet thuis te komen met een zogeheten "babaichik" beeldje of "tubeteika", een Oezbeeks hoedje. Traditioneel shoppen doe je het best in de bazaars van Tasjkent. Dit zijn de beste plaatsen om het dagelijks leven van de lokale bevolking te observeren. Geschikte bazaars in de stad zijn de "Eski Djouva" en "Chor Su" in het oude centrum.

Boechara

Boechara ofwel Bukhara ligt in het zuiden van Oezbekistan en is een prachtige locatie voor geschiedenis- en kunstliefhebbers. In de stad kwamen veel kunstenaars en geleerden. Ook is hier de joodse gemeenschap ontwikkeld. Daarnaast verbleven de grootmeesters Avicenna en al-Farbai hier voor een lange tijd. Zij hebben allemaal een stempel gedrukt op de stad. Je kunt er o.a. 140 beschermde bezienswaardigheden zien, waaronder de Moskee Magori-Attori en het historisch plein Lyabi Hauz.

Khiva

De stad Khiva (Xiva) is zeker een bezoek waard. Het blijkt dat de oudste zoon van Noah deze stad heeft gesticht. Vroeger diende Khiva als een klein fort en ruilplaats op de zijderoute. Vanaf de 16e eeuw was Khiva de hoofdstad van Khans van Khiva. Khiva had een van de belangrijkste slavenmarkten in Centraal-Azië. De stad is op zichzelf al een museum. Het heeft een prachtige binnenstad die je meeneemt door zeven eeuwen vol met geschiedenis.

Zijderoute

Zijderoute
Zijderoute

De Zijderoute was van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen de meest belangrijke handelsroute. Destijds stond China bekend om de zijde en het Chinese porselein. De zijde werd vervoerd van China naar andere landen in Azië, Europa en het Midden-Oosten. Deze route werd vanwege deze reden de Zijderoute genoemd. In Oezbekistan kwam de Zijderoute langs verschillende steden zoals Samarkand, Boechara en Khiva.

Fine Arts Museum (Tasjkent)

Fine Arts Museum
Fine Arts Museum
Kaart met locatie Fine Arts Museum

Het Fine Arts Museum in Tasjkent is gebouwd in het jaar 1918. Het behoort tot de oudste musea van Oezbekistan. Het heeft vele schilderijen van de USSR. Deze schilderijen zijn van Westerse-, Russische- en Oezbeekse afkomst. Ook zijn ze rijk aan beeldhouwwerken en grafische kunst. Deze komen uit Italië, Spanje, Nederland en Frankrijk. Het museum is erg divers. Ze hebben ook vele oosterse kunstwerken o.a uit Birma, China, Japan en Indië. De kunst gaat vele duizenden jaren terug, zoals ook de verzamelingen uit Turkestan en Zoroastrian. In het museum zijn ook tentoonstellingen van de Oezbeekse artiesten.

Museum of Applied Arts (Tasjkent)

Aan het einde van de 19e eeuw werd in Tasjkent het Museum of Applied Arts gebouwd, zodat een rijke koopman hier kon gaan wonen. Dit is een ideaal museum voor toeristen die voor de eerste keer een museum in Oezbekistan gaan bezoeken. Hier vind je vele oude dingen zoals: tapijten, gouden borduurwerk, keramiek, juwelen en houtsculpturen.

Historisch Museum Tasjkent (Tasjkent)

Met zijn 8.000 geëxposeerde stukken, is het Historisch Museum de grootste trekpleister van de hoofdstad Tasjkent. Het allermooiste wat er te zien valt is een klein Boeddha-beeldje. Dit beeldje komt uit een Kushan tempel en is opgegraven in Fayoz-Tepe. Het museum is gevestigd in een opvallend modern gebouw.

Bazaar (Andijan)

Bazaar
Bazaar
Kaart met locatie Bazaar

Elke zondag en donderdag wordt een bazaar in Andijan gehouden. Alle straatjes vullen zich dan met onderhandelende mensen die producten willen verkopen. De producten die je op de bazaar kunt kopen zijn erg gevarieerd. Zo vind je er meloenen en messenmakers, timmerlieden, smeden en borduursters die hun werken aan je willen verkopen. Het is vooral leuk om de mensen op de drukke markt te bekijken.

Babur Literary Museum (Andijan)

Een museum in Andijan is het Babur Literary Museum. Sinds 1990 is van dit historische gebouw een literair museum van gemaakt, daarvoor diende het als gemeentehuis. Hier kom je van alles te weten over Babur, de stichter van het Mogolrijk en de Mogoldynastie. Je vindt in het museum poëzie en proza, miniaturen, schilderijen over hoofdstukken van de geschiedenis en nog veel meer. Een hal binnen is gewijd aan Nadira Beg, dit is een dichteres die van 1792 tot 1842 in Andijan leefde.

Babur Memorial Park (Andijan)

Babur Memorial Park
Babur Memorial Park
Kaart met locatie Babur Memorial Park

In Andijan vind je het Babur Memorial Park. Het park is benoemd naar Barbur, een militaire avonturier en dichter uit Mongolië. Ook het literaire museum is naar hem vernoemd. Het park is een grote tuin met een klein museum. Ook is er een heuveltop met een zomerhuis die je kunt bezoeken met een lift. Bovenaan heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Er vinden verschillende activiteiten plaats waaronder worstelen, zang en dans. Daarnaast staan er marktkraampjes waar je ambachtelijke werken kunt kopen.

Bibi-Khanym Moskee (Samarkand)

Bibi-Khanym Moskee
Bibi-Khanym Moskee
Kaart met locatie Bibi-Khanym Moskee

Een bekende bezienswaardigheid in Samarkand is de Bibi-Khanym Moskee. Het is een prachtig, groot gebouw met een mooie binnenplaats met standbeelden. De moskee stamt uit 1399 en het verhaal gaat dat er olifanten zijn gebruikt om het te bouwen. In 1897 stortte het voor een deel in door een aardbeving en in 1974 begon de overheid met de restauratie van de moskee. Het gebouw is nu bijna helemaal herbouwd.

Gur-e Amir (Samarkand)

Gur-e Amir
Gur-e Amir
Kaart met locatie Gur-e Amir

In Samarkand staat een mausoleum van een van de heersers van de stad, Timoer Lenk. Het gebouw wordt Gur-e Amir genoemd en wordt omringt door een geometrische binnenplaats. Je herkent het mausoleum aan de gigantische koepel en de azuurblauwe kleur. Van de vier minaretten staat er nog één overeind. Zowel de binnenkant als de buitenkant van het gebouw is een mooie architectuur. Toen in 1405 is Timoer Lenk overleed werd hij hier begraven.

Registan (Samarkand)

Registan
Registan
Kaart met locatie Registan

In het historische centrum van de stad ligt het Registan. Dit is een groot plein dat is ontworpen in de 14e eeuw door Timoer Lenk. Aan drie zijden vind je religieuze gebouwen: madrassa's. Madrassa's zijn islamitische scholen. De oudste stamt uit de 15e eeuw en is de Uleg Bek madrassa. De Shir Dor madrassa is in het begin van de 17e eeuw gebouwd en staat recht tegenover de oudste. In het midden van de 17e eeuw is Tilla Kari gebouwd, een madrassa en een moskee.