Bezienswaardigheden Oezbekistan

Pagina 1 van 2 met 16 resultaten

Ugam-Chatkal National Park

Ugam-Chatkal National Park
Ugam-Chatkal National Park

Ugam-Chatkal National Park ligt in de Toshkent provincie. Hier kun je bergen, bossen alpenweiden, rivierdalen en ooibossen bezichtigen. Dit natuurpark bestaat uit 570 km² en is de ideale uitvalbasis voor wandelliefhebbers. In het jaar 1978 werd het park Cahtkal uitgeroepen tot een biosfeerreservaat en in 1992 werd de naam veranderd in Ugam-Chatkal. Tegenwoordig is het een interessant park voor met name de ecotoeristen. Er leven 44 soorten zoogdieren, 200 vogelsoorten, 16 reptielsoorten, 2 amfibieën en 20 vissoorten. Er worden voortdurend inspanningen gedaan om de bestaande bossen te behouden en nieuwe bosgebieden te planten, o.a. om de bedreigde en bijna uitgestorven dieren zoals de sneeuwluipaard terug te laten keren.

Zaamin National Park

Zaamin National Park is het oudste natuurpark van Oezbekistan en ligt op de noordelijke hellingen van het westelijke deel van Turkestan Range. De oppervlakte van dit mooie natuurpark is 156 km². De hoogtes kunnen flink verschillen. Van 1.700 m tot maar liefst 3.571 m. Dit park is tevens het oudste beschermende natuurgebied van Oezbekistan.

Yodgorlik Silk Factory

Yodgorlik Silk Factory
Yodgorlik Silk Factory

De Yodgorlik Silk Factory in Margilan is de grootste zijdeproductiefabriek van Oezbekistan, waar het meeste werk met de hand wordt gedaan en waar nog natuurlijke kleurstoffen worden gebruikt. Onder de schaduw van de bomen zie je de werknemers lachen en in de fabriek werken zij met veel accuratesse. Naast zijde wordt er ook katoen verwerkt. Een rondleiding is gratis, zo kun je ervaren hoe kwetsbaar een zijden draad is.

Winkelen in Oezbekistan

Ook in Oezbekistan kun je een dagje shoppen. Werkelijk van alles wordt er verkocht en het is nauwelijks denkbaar om niet thuis te komen met een zogeheten "babaichik" beeldje of "tubeteika", een Oezbeeks hoedje. Traditioneel shoppen doe je het best in de bazaars van Tasjkent. Dit zijn de beste plaatsen om het dagelijks leven van de lokale bevolking te observeren. Geschikte bazaars in de stad zijn de "Eski Djouva" en "Chor Su" in het oude centrum.

Boechara

Boechara ofwel Bukhara ligt in het zuiden van Oezbekistan en is een prachtige locatie voor geschiedenis- en kunstliefhebbers. In de stad kwamen veel kunstenaars en geleerden. Ook is hier de joodse gemeenschap ontwikkeld. Daarnaast verbleven de grootmeesters Avicenna en al-Farbai hier voor een lange tijd. Zij hebben allemaal een stempel gedrukt op de stad. Je kunt er o.a. 140 beschermde bezienswaardigheden zien, waaronder de Moskee Magori-Attori en het historisch plein Lyabi Hauz.

Khiva

De stad Khiva (Xiva) is zeker een bezoek waard. Het blijkt dat de oudste zoon van Noah deze stad heeft gesticht. Vroeger diende Khiva als een klein fort en ruilplaats op de zijderoute. Vanaf de 16e eeuw was Khiva de hoofdstad van Khans van Khiva. Khiva had een van de belangrijkste slavenmarkten in Centraal-Azië. De stad is op zichzelf al een museum. Het heeft een prachtige binnenstad die je meeneemt door zeven eeuwen vol met geschiedenis.

Zijderoute

Zijderoute
Zijderoute

De Zijderoute was van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen de meest belangrijke handelsroute. Destijds stond China bekend om de zijde en het Chinese porselein. De zijde werd vervoerd van China naar andere landen in Azië, Europa en het Midden-Oosten. Deze route werd vanwege deze reden de Zijderoute genoemd. In Oezbekistan kwam de Zijderoute langs verschillende steden zoals Samarkand, Boechara en Khiva.

Fine Arts Museum (Tasjkent)

Fine Arts Museum
Fine Arts Museum

Het Fine Arts Museum in Tasjkent is gebouwd in het jaar 1918. Het behoort tot de oudste musea van Oezbekistan. Het heeft vele schilderijen van de USSR. Deze schilderijen zijn van Westerse-, Russische- en Oezbeekse afkomst. Ook zijn ze rijk aan beeldhouwwerken en grafische kunst. Deze komen uit Italië, Spanje, Nederland en Frankrijk. Het museum is erg divers. Ze hebben ook vele oosterse kunstwerken o.a uit Birma, China, Japan en Indië. De kunst gaat vele duizenden jaren terug, zoals ook de verzamelingen uit Turkestan en Zoroastrian. In het museum zijn ook tentoonstellingen van de Oezbeekse artiesten.

Museum of Applied Arts (Tasjkent)

Aan het einde van de 19e eeuw werd in Tasjkent het Museum of Applied Arts gebouwd, zodat een rijke koopman hier kon gaan wonen. Dit is een ideaal museum voor toeristen die voor de eerste keer een museum in Oezbekistan gaan bezoeken. Hier vind je vele oude dingen zoals: tapijten, gouden borduurwerk, keramiek, juwelen en houtsculpturen.

Historisch Museum Tasjkent (Tasjkent)

Met zijn 8.000 geëxposeerde stukken, is het Historisch Museum de grootste trekpleister van de hoofdstad Tasjkent. Het allermooiste wat er te zien valt is een klein Boeddha-beeldje. Dit beeldje komt uit een Kushan tempel en is opgegraven in Fayoz-Tepe. Het museum is gevestigd in een opvallend modern gebouw.

  • 1
  • 2
  • Volgende